shop.musicserver.cz
Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21)

Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21)

Vydáno: 25.01.2023 20:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: Jaroslav Hrách

Lockdowny v roce 2022 skončily, byť často doznívaly v mnoha nahrávkách. Vyšla ale i jiná než takzvaná covidová alba. A my jsme vybrali ta nejlepší. Šestadvacet redaktorů a redaktorek musicserveru by ocenilo celkem 285 zahraničních desek. Tohle je finální čtyřicítka a příčky třicet až dvacet jedna.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1


30. Moderat - MORE D4TA

Moderat - MORE D4TA
Šest let jsme si museli počkat na pokračování hudební mise Moderat. "MORE D4TA" je názornou ukázkou toho, kam se hlavní aktéři během této proluky posunuli. Jejich čtvrtá kolekce staví primárně na modulacích a práci s beaty v kontrastu s vrstvami kláves, terénních nahrávek a vokálů Saschi Ringa. Apparat a Modeselektor jsou funkční celky, jež společně objevují nové možnosti. Na tomto albu potvrzují, že jim to jde. Oproti číselně rozlišeným předchůdcům je tu patrná změna zejména v hloubce textů, které vzešly ze Saschových poznámek a jeho citu pro pozorování okolního dění. Popisuje čas strávený s dcerkou i proměny Berlína. "MORE D4TA" je pevně ukotvená tvůrčí alchymie této trojice, jež je nyní více svá a nestaví tolik na odiv své inspirace. Úspěšně tak zabránila tomu, aby se stala muzejní výkladní skříní taneční elektroniky. (Dan Hájek)


29. Bruce Springsteen - Only the Strong Survive

Bruce Springsteen - Only The Strong Survive
Udělat album coververzí bývá ožehavé a důvodů, proč se někdo k tomuto kroku odhodlá, může být vícero. V případě Bruce Springsteena se ovšem nejedná o nahodilé písně, které v něm tu a tam zarezonovaly, a tak je v době tvůrčí pauzy natočil, ale o velice sympatické koncepční dílo, jež vzdává hold soulovým vzorům z dob jeho mládí. Na albu "Only the Strong Survive" Springsteen zdárně zachytil jiskru, která dělá soul soulem, a písním od takových es jako The Temptations, Commodores nebo Ben E. King vtiskl svůj charismatický vokál. Ušetřil sice na autorské práci, o to více si ovšem dal záležet na svém hlasovém projevu, kterého si jeho fanoušek na novince užije opravdu do sytosti. Jednadvacátá Bossova nahrávka má opravdu duši a rozhodně nejde o zbytečnou výplň v diskografii. (Ondřej Hricko)


Tip Jiřího V. Matýska: Buddy Guy - Blues Don't Lie

 Buddy Guy - Blues Don't Lie
Buddy Guy je jeden z posledních žijících pamětníků zlaté éry chicagského blues. Jen pod svým jménem natočil třiatřicet alb, další pak s jinými umělci, například Junior Wellsem, hostovačky možná ani nelze spočítat. A podstatné je, že i ve svých 86 letech aktivně nahrává a vystupuje. Jeho loňská studiovka "Blues Don’t Lie" ho zachycuje ve skvělé kondici a s obrovskou dávkou energie. Už ten nakažlivý úsměv na obalu, s nímž se dívá na svůj vlastní život. Ačkoliv je v tomto případě Buddy jen performerem a písně na desku si sám nenapsal, odráží se v nich spousta momentů z jeho života. A on to stále podává s obdivuhodnou lehkostí. Když se rozjede sebevědomý bluesový šlapák "House Party" nebo zpovědní "I Let The Guitar Do The Talking", posluchač se až zdráhá uvěřit, že to nezpívá - a nehraje, protože jeho kytarové mistrovství je tu přítomné ve vysoké míře - chlapík, kterému je, tak nějak, o čtyřicet roků míň. Hláška o tom, že věk je jenom číslo, má novou náplň. Jmenuje se Buddy Guy.


28. black midi - Hellfire

Black Midi - Hellfie
Na otázku "Jaká hudba by hrála v pekle, kdyby existovalo peklo?" odpověděli britští inovátoři black midi vyšperkovaným singlem "Welcome to Hell" z loňské nahrávky "Hellfire", na které opět boří hranice hudby. Experimentálně-progresivní rockové album se silným vlivem nového jazzu navazuje na jejich předchozí tvorbu, je však potřeba říct, že přitvrdili a útočí na všechny smysly. Zprvu bolestivý poslech přináší vykoupení v podobě intenzivního zážitku, jen je potřeba tomu jít naproti a nezaleknout se prvních disharmonických kompozic. Je to úderné, nervózní, velmi chaotické, značně kakofonické, občas agresivní, sem tam kabaretní, ale přesto pompézní. "Hellfire" sice není deska pro každého, neboť vyžaduje důkladný a soustředěný poslech, ale přesto by ji měl každý slyšet. (Jaroslav Hrách)


27. Demi Lovato - Holy Fvck

Demi Lovato - Holy Fvck
O Demi Lovato jste možná v posledních letech slyšeli spíše z bulvárů. Předávkování, pobyt v léčebně, zpívání mimozemšťanům nebo genderové tápání. Jenže pokud tyto věci (a tedy i případnou averzi) dáte stranou, zjistíte, že její poslední deska "Holy Fvck" je prostě skvělá. Jistě, můžete namítnout, že Demi se jen svezla na aktuální kytarové, ostřejší vlně, jenže když vezmete v potaz její první dvě (rovněž rockovější) alba, dá toto rozhodnutí dokonalý smysl. Sedí to zkrátka jako vy-víte-co na vy-víte-co. Řvavá "Eat Me" s hostující Royal & The Serpent zaručí pořádnou dávku krve do žil, citlivá "Wasted" chytne za srdíčko. A mezi tím zazní pár řízných hitovek prošpikovaných chytrými sexuálními narážkami. Celá deska díky rychlému tempu a povětšinou kratší stopáži jednotlivých songů kvapně uteče. Takže přehrávejte. Dost možná si totiž pak řeknete, že to bylo k*rva dobré. (David Böhm)


Tip Honzy Průši: Ylayali - Separation

Ylayali - Separation
Za tajemným jménem Ylayali se skrývá Francis Lyons, což je něco jako David Pomahač z Philadelphie trochu říznutý Beckem. Na desce "Separation" se mu daří psát vlastně jednoduché melodie, který ozvláštňuje támhle harfou, jinde houslemi, následně tamburínou nebo zboostrovanou kytarou, případně i lesním rohem. A ta jednoduchá a chytlavá melodie pak díky tomu nástrojovému koření člověka velmi pěkně, nenásilně a harmonicky vtáhne k sobě. A zároveň ho zklidní. U mne hudba Ylayaliho nejlíp funguje po vyčerpávajících přepracovaných dnech, kdy se potřebuju uvolnit. Pak je to přesně ten pravý, jednoduchý, přitom ale ne primitivní, chytlavý ani podbízivý lék, s nímž jsem trávil opravdu hodně hodin většinou cestou z práce.


26. Carly Rae Jepsen - The Loneliest Time

Carly Rae Jepsen - The Loneliest Time
Můžu být osobní? S Carly Rae Jepsen bych se chtěl někdy opít. Ona je jednoduše jako kámoška, co vás chápe a co vám vždycky pomůže. Pohlazením, slovem nebo pěknou písničkou. Zkrátka nejka. "The Loneliest Time" je její šestá řadovka a na první poslech se zdá stejná jako ty předchozí, a to i přes to, že vznikla neplánovaně, během karantén. Jeppo se asi hned tak do nějakých experimentů nevrhne, vždycky bude dělat pop, ale vždycky to bude pop na úrovni. Tady jí navíc pomohli lidi jako Rostam, což předchozí větu jen potvrzuje. Jsou tu tak decentní přesahy kamsi ke dream popu (pilotní singl "Western Wind" produkovaný právě exčlenem Vampire Weekend), k discu ("Beach House" nebo titulní track s jejím krajanem Rufusem Wainwrightem), na několik momentů uslyšíte i ozvěny Daft Punk ("Shooting Star") a nakonec dostanete i ryzí baladu ("Go Find Yourself or Whatever"). Texty řeší - tradičně - vztahy v mnoha podobách, zpěvačka v nich ale jakoby zůstává nad věcí. Carly je prostě kámoška, která navíc dělá dobrou muziku. (David Věžník)


25. Ghost - Impera

Ghost - Impera
Ghost se po skvělém "Prequelle" vrátili ještě silnější. Papa Emiritus IV se svými bezejmennými ghouly servírují na "Impera" svým věrným nablýskaný, pompézní, melodický metal s novým, velkým zvukem. Nahrávka je přímočařejší a přístupnější než ty předchozí a dá se říci, že je přímo stvořená pro stadiony. Za zdánlivě pozitivními, popově laděnými popěvky, odkazujícími se melodikou na osmdesátky, se však ukrývá temné poselství vytažené přímo z pekla, za které by některé blackmetalové kapely upsaly svoji duši. Tobias Forge servíruje jedenáctku skladeb radostně, v okultní rockové laskavosti uvěřitelně a podmanivě. I nadále dokazuje svoji schopnost skládat hymny napěchované satanskou chválou a přitom se dotýkat mainstreamu. Tak moc je celý projekt rafinovaný. Není nakonec sám Tobias onen Ďábel, jenž nás konejší a uklidňuje svojí hrou na flétnu a do toho vypráví znepokojující příběhy o pádech lidského impéria? (Tomáš Rozkovec)


24. Jack White - Entering Heaven Alive

Jack White - Entering Heaven Alive
Pilný Jack White loni vydal hned dvě sólová alba. "Fear Of The Dawn" přineslo převážně tu divokou, experimentální tvář, plnou kytarového běsnění. Druhá placka "Entering Heaven Alive" je téměř dokonalý opak. Skladby se najednou drží jasných struktur s folkovými základy. Prim hraje akustická kytara a aranže se snaží zůstat při zemi bez zbytečných efektů a doplňků. Písničkářství s prvky blues nabízí "All Along The Way", filmovou atmosférou dýchá singl "If I Die Tomorrow" a v této směsici různých žánrových chutí nechybí ani špetka jazzu s výrazným klavírem ("A Madman From Manhattan"). Famózní multiinstrumentalista si hudbu vyloženě užívá a během čtyřiceti minut servíruje své nejpřímočařejší a zároveň nejpřesvědčivější dílo. Jeho bezbřehou radost z hudby nejlépe podtrhují obě verze "Taking Me Back" z loňských alb, které jasně definují rozdílné polohy obou počinů. (Ondřej Kocáb)


23. Korn - Requiem

Korn - Requiem
Občas se mě někdo zeptá: "A co ty tak jako posloucháš?" Odpovídám, že rádio už jsem neměl puštěné několik let a že poslouchám muziku, která se mnou něco dělá, která správně zabrnká na nějakou strunu emocí - radosti, euforie, ale i zmaru a smutku. To je i případ kapely Korn. A její album "Requiem" je přesně ten bublající kotel emocí. Tvrdá hudba, ostré riffy, ale skrz ten špinavý, nehezký nános se ven probojuje i naděje a odpuštění. A Korn jsou v tom opravdu dobří už tři dekády, během nichž jsou hlasem traumatizovaných, jimž dodávají sílu k uzdravení. Protože prošli a procházejí tím stejným, čím jejich posluchači, a umějí to svou tvorbou přesně vyjádřit. (Pavel Parikrupa)


Tip Ondřeje Kocába: Fontaines D.C. - Skinty Fia

skinty fia
Irská post-punková senzace Fontaines D.C. toho za pět let své existence stihla opravdu hromadu. Úspěšný debut "Dogrel" následovala placka "A Hero's Death", která formaci zařadila mezi nejžhavější kytarové zboží Evropy. A loňská deska "Skinty Fia" tento status jen podtrhla. Irové s ní dobyli jak domácí, tak britský trh. Již po skvělých singlech "Jackie DownThe Line", "I Love You" a titulní "Skinty Fia" byla očekávání vysoko, přesto je skupina vedená frontmanem Grianem Chattenem dokázala naplnit a možná i v lecčem předčit. Zpěvákovo básnické pojetí textů, přirovnávané k Peteu Dohertymu, kombinované s jeho chladným projevem dělají Fontaines výjimečnými. Album otevírá naléhavá basová linka v "In ár gCroíthe go deo", písni věnované příběhu Margaret Keane. Gothic rockem nasáklá "Bloomsday" je melancholickým sbohem milovanému Dublinu, výrazně jinou polohu pak nabízí truchlivá balada "The Couple Across The Way" odehraná na akordeon. "Skinty Fia" je deskou plnou bolesti, zloby a hněvu na milovaný domov. Je to zpověď celé jedné irské generace a boj Fontaines D.C. za lepší Irsko.


22. Björk - Fossora

Björk - Fossora
Ještě než vyšla "Fossora", připravila Björk podcast. Před vydáním desáté řadovky připomněla každou z předchozích, mluvila o procesu a inspiraci, která je doprovázela. Když je řeč o inspiraci, ta je na nejnovějším albu všudypřítomná. Björk je nejen inspirována, ale inspiruje i ostatní. Je tu svá a vrací se ke kořenům. "Fossora" je jakousi metaforou znovuzrození. Autorka zde vzdává hold přírodě (psychedelice hub), ale i vlastní matce. To je znát především v písni "Sorrowful Soil", která je úvahou o mateřství a smrti právě její matky. Na ni pak zpěvačka vzpomíná i v kompozici "Ancestress". Björk znovu potvrzuje svou individualitu a jedinečnost. Nechává vyplout na povrch svou dětskou zvídavost a uměleckou sebejistotu. Leckdo by si mohl pomyslet, že tato Islanďanka už nemůže ničím překvapit. To ale ještě neslyšel "Fossoru". (Kateřina Spacek)


21. Harry Styles - Harry's House

Harry Styles - Harry's House
Jeden by si mohl myslet, že po odchodu z One Direction potká Harryho Stylese osud všech jeho předchůdců - zpěvák se dočasně sveze na vlně úspěchu původní formace a brzy zapadne. Třetí kolekce "Harry's House" je ale tak nádherně svébytné, chytlavé, svěží a zároveň originální album, že všechny škarohlídy vyvede z omylu. Jeho zvuk je víceméně popové retro, ale funguje (prodejně i hudebně) lépe než většina soudobých nahrávek ze stejného žánru. Tématem třináctky skladeb je i tentokrát láska, ale mladý Angličan k nim ve studiu přistoupil se stejnou rozverností, s jakou se prezentuje i naživo. A jelikož zvuk příjemně hravých písniček je v jádru nadčasový, lze vcelku spolehlivě usuzovat, že tato povedená deska se jen tak neoposlouchá. (Lukáš Boček)


Tip Dana Hájka: Tom Chaplin - Midpoint

 Tom Chaplin - Midpoint
Jeho sólovky vycházejí zcela nenápadně, avšak pokaždé je to zážitek. Tom Chaplin se svým vokálním umem patří mezi nepřeslechnutelné vokalisty své generace už od dob Keane. Jeho loňská deska "Midpoint" je jiná než prvotina "The Wave". Nikam nechvátá a každý tón nechává dozrát. Prim hrají klavírní balady, v nichž výtečně vyniká autorův falzet, se kterým pracuje v mnoha polohách od krotké andělské síly po napjaté, energií nabité momenty. "Midpoint" nepřekvapivě řeší skutečnosti, které Chaplina v posledních letech potkaly, včetně krize středního věku a jakéhosi prozření toho, čeho dosáhl (i ve svých vztazích). Většinou se tak jedná o velmi civilní témata, se kterými se může ztotožnit i posluchač. A dozrála i práce se zvukovým designem - až komorní pop nabízí nečekané možnosti s variabilitou, členitostí a kontinuitou jednotlivých melodických celků a aranžmá. "Midpoint" by nemělo upadnout v zapomnění.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- "Čisté zlo," kritizuje frontman Skillet potratovou hymnu Demi Lovato (25.01.2024 12:14)
- Ghost v tichosti vydali výběrovku "13 Commandments", obsahuje i jednu raritu (04.12.2023 19:35)
- Audio: Keane málem měli song "Love Actually" ve stejnojmenném vánočním filmu. Dvacet let poté ho představují světu (03.12.2023 08:20)
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Ghost chystají filmový projekt. Měl by kombinovat koncertní záznam s něčím dalším (13.10.2023 15:22)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Sia Adele U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu