shop.musicserver.cz
Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků

Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků

Vydáno: 23.05.2024 08:00 v sekci Nejvíc nej - Jiří V. Matýsek | foto: Live Nation

Když na pódium vstoupí Bruce Springsteen s E Street Bandem za zády, začíná zážitek. Ačkoliv letos The Boss oslaví pětasedmdesátiny, nijak nezpomaluje - stále hrává i tříhodinové koncerty. Než vystoupí 28. května v pražských Letňanech, připomeňte si sedm jeho živých desek.

Upozornění: Pražský koncert Bruce Springsteena byl prozatím odložen na blíže neurčený termín.

Pódiová energie Bruce Springsteena a E Street Bandu je proslulá. Přesto, na rozdíl od jiných formací, které tu největší sílu vkládají právě do živého hraní, koncertními nahrávkami docela šetří. Přesněji řečeno - šetří těmi, které zapadají do hlavní linie zpěvákovy diskografie.

Od roku 2014 totiž pod hlavičkou Live Series, dostupné přes jeho oficiální web, vychází poměrně dlouhá řada dalších záznamů. A to jak kompletních koncertů, tak tematických výběrů. Mezi nimi najdeme třeba písně o lásce ("Songs of Love" - 2019), o létě ("Songs of Summer" - 2020), covery ("Songs Under Cover" - ve dvou dílech z let 2019 a 2020) nebo skladby sesbírané na nejrůznějších místech světa ("Songs From Around the World, Vol. 2" z 10. května tohoto roku znamená zatím poslední příspěvek této série).

Klasických živáků proto ve Springsteenově diskografii najdeme pouze sedm. Než rockový velikán 28. května vystoupá na pódium v pražských Letňanech (pár posledních vstupenek na stání i k sezení na tribuně ještě zbývá), pojďme si je ve stručnosti projít.

Live 1975-85

Na první koncertní záznam si fanoušci museli počkat až do listopadu 1986. V té době už byl Bruce stadionovou hvězdou s více než desetiletou, stále stoupající kariérou, za sebou měl sedm studiových alb, včetně komerčního úspěchu s "Born in the U.S.A." A první živá nahrávka tomuto úspěchu odpovídala.

Hudebník dal dohromady hned čtyřicetipoložkový výběr z uplynulých deseti let. Tehdy vyšel jako box pěti vinylů, respektive tří kazet. Už tehdy tisk mluvil o "momumentu" či "bezprecedentní události", The New York Times výsledek o stopáži necelých čtyř hodin popsal jako "ekvivalent epického amerického románu, jehož příběh je vyprávěn negramatickým, drsným slovníkem rockové hudby". Deska skvěle zachycuje živou energii E Street Bandu - jakkoliv je na ní patrná jistá roztříštěnost, časová i prostorová. Po zásluze se stala druhým nejprodávanějších koncertním počinem ve Spojených státech.

Co nevynechat: Dvanáctiminutovou "The River", působivou "War", finále s coverem Toma Waitse "Jersey Girl"


In Concert/MTV Plugged

Další živý materiál se k posluchačům dostal po šesti letech a postarala se o něj - stejně jako u řady jiných umělců na začátku devadesátých let - hudební televize MTV. Ta Springsteena zvěčnila ve své sérii "MTV Unplugged". Škoda jen, že unplugged, tedy akustickou, najdeme na kompletu jen jednu píseň - do té doby nevydanou "Red Headed Woman".

Pak už se k Bossovi připojí skupina najatých muzikantů - E Street Band byl v té době rozpuštěný. Původní chtěla zřejmě MTV skutečně natočit akustický koncert, Springsteen ale nebyl s výkony hráčů spokojený, a tak se rozhodli formát pořadu poněkud nabourat. Repertoár se převážně opírá o tehdy aktuální počiny "Lucky Town" a "Human Touch", což nejsou, upřímně řečeno, ta nejšpičkovější alba, která kdy americký rocker nahrál. Nejlépe proto nakonec funguje pár kousků ze starších desek.

Co nevynechat: Zelektrizovanou "Atlantic City", klasiku "Thunder Road"


Live in New York City

Pod nepříliš nápaditým názvem se skrývá první koncertní film Bruce Springsteena & E Street Bandu. Vznikl pod hlavičkou HBO na posledních dvou zastávkách krátkého turné, na němž Srpringsteen opětovně spojil síly se svou kapelou. Později vyšel - v rozšířené podobě - na DVD a hlavně jako zvukový záznam na dvou CD.

Zajímavostí je debut dvou zbrusu nových písní, které si na své studiové verze počkaly více než deset let - "Land of Hope and Dreams" se objevila na desce "Wrecking Ball" (2012), "American Skin (41 Shots)" v roce 2014 na "High Hopes". Tento živý počin lze zpětným pohledem zhodnotit jako spíše tradiční: zdá se, že Bruce se svou partou si na něm teprve znovu budovali ono typické pouto.

Co nevynechat: Celokapelní verze původně akustických skladeb "Atlantic City" a "Youngstown".


Hammersmith Odeon, London '75

Čtvrtý živák z přehledu se vrací do hluboké minulosti. Záznam z Londýna se datuje do roku 1975 - do doby, kdy se vydavatelství snažilo zpěvákův zásah rozšířit i za oceán. V rukou měl tehdy Springsteen svůj první majstrštyk "Born to Run" a pro E Street Band to byla premiéra na starém kontinentě. Nahrávka energické show od té doby ležela třicet let u ledu. Možná i proto, jak muzikant připomíná ve své autobiografii, že "ať už se stalo cokoli, ten první večer v Hammersmith Odeon se stal jedním z našich legendárních".

Titul "Hammersmith Odeon, London '75'" nakonec vyšel v roce 2006 a nikoliv pouze ve zvukové podobě. Po roce pečlivé práce se podařilo rekonstruovat i obraz, zájemci si díky tomu mohli koncert pořídit i na DVD. Dodnes se jedná o jediný oficiálně vydaný záznam z rané fáze kariéry skupiny. Jde proto o cenný příspěvek do muzikantského příběhu Bruce Springsteena.

Co nevynechat: Výborně vygradovanou úvodní "Thunder Road", energickou směsku "Detroit Medley"


Live In Dublin

Studiovka "We Shall Overcome: The Seeger Sessions" (s reinterpretacemi folkových písní) a na ni navázaný živák "Live In Dublin" představují rozhodně nejmarkantnější odbočku v celé umělcově kariéře. Toho zde doprovází The Session Band - radikální folkový bigband. Na dvouhodinovém záznamu poskládaném ze skladeb natočených na třech koncertech v dublinském divadle The Point se dočkáme jak výrazných úprav klasik ze zpěvákova repertoáru, tak kousků, které nikde jinde nenajdeme.

Irská lidová hudba, country, folk, jazz, nefalšovaná radost z hraní, úžasný pocit bezprostřednosti a hráčské sounáležitosti. Známý repertoár dostal v totálně překopaných aranžích novou energii a z "Live In Dublin" se stala jedna z nejlepších koncertních nahrávek, které kdy The Boss natočil. Pravda, není úplně výstižná, co se hudebního projevu E Street Bandu týče. Springsteenovu muziku, doplněnou o spoustu původně folkových skladeb, ukazuje z úplně jiného úhlu pohledu.

Co nevynechat: "Further On (Up the Road)" je ukázkou oné změny perspektivy, "Open All Night" zase neskrývané muzikantské radosti.


Springsteen on Broadway

Od října 2017 do prosince 2018 uspořádal držitel dvaceti Grammy sérii čítající celkem 236 sólových představení ve Walter Kerr Theatre v New Yorku. Dalších 31 se jich uskutečnilo v roce 2021 v St. James Theatre. "Springsteen on Broadway" nebyl ani tak koncert jako spíše one man show muzikanta, který toho ledacos zažil, má na co vzpomínat a o čem vyprávět. A tak rodák z New Jersey vyprávěl, přemítal a do toho hrál známé hity i mnohdy spíše zapomenuté skladby. Všechny v ořezané verzi, jen s klavírem nebo s kytarou.

Netradiční formát, který nelze považovat za klasický koncertní záznam, ale do našeho výčtu rozhodně patří. Navíc se vedle audio podoby dočkal i vizuálního zvěčnění - jako film ho uvedla streamovací platforma Netflix. Na běžný poslech se více než dvě hodiny převážně mluveného slova mohou zdát příliš dlouhé, jakkoliv jde o vyprávění bezesporu poutavé. Samotná hudební čísla, zjemněná, bez hutného rockového podkladu, jsou ale jednoduše skvělá.

Co nevynechat: Křehkou "Tougher Than The Rest", kde se ke Springsteenovi přidává jeho manželka Patti, "Born in the U.S.A." změněnou v temné akustické blues.


The Legendary 1979 No Nukes Concerts

Zatím poslední vydaná koncertní vzpomínka nezachycuje žádné z jeho aktuálních velmi úspěšných turné, ale obrací se zpátky do archivu. Zaznamenává jeden z klíčových momentů Springsteenovy kariéry, totiž dva koncerty v Madison Square Garden pořádané na podporu organizace MUSE (Musicians Against Nuclear Energy).

Samotná politika jde na tomto materiálu stranou. Zachována naproti tomu zůstává energie muzikanta, který stoupá k vrcholu. Bruce Springsteena měl v té době za sebou čtyři alba, z toho dvě velice úspěšná: řadovky "Born To Run" a "Darkness on the Edge of Town" mu vydláždily cestu ke slávě a repertoár se z většiny opírá právě o ně. Nejsilnější moment ale nakonec stejně nabídne "The River", titulní skladba z následující kolekce, citlivá, emotivní i bolestivá. Nabízí se porovnání s o čtyři roky mladším záznamem z Londýna - a posun slyšíme i cítíme obrovský. Nejenže Springsteen hraje na domácí půdě, ale už není na začátku své cesty, naopak si sahá téměř na vrchol. Prostě E Street Band v plné síle. Poznámka na okraj: I k tomuto koncertu existuje rekonstruovaný obrazový doprovod.

Co nevynechat: "The River" v nesmírně citlivé verzi s výrazným klavírem, "Rosalita (Come Out Tonight)" představuje ukázku vrcholné živé energie kapely.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rock for People - Den třetí, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Třetí den se na Rock for People loučili Sum 41, davy přitáhl herec Keanu Reeves Rock for People se sice přelomil do své druhé půlky, přesto nebyl důvod ke smutku. Páteční program totiž nabídl skutečně silnou sestavu plnou velkých hvězd, ale i celé řady žhavých jmen. Kdo potěšil a kdo naopak zklamal?... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 15:51 v sekci Naživo
Bring Me The Horizon, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Bring Me The Horizon si na Rock for People spravili reputaci Vyzbrojeni ani ne měsíc starou sedmou studiovkou s názvem "POST HUMAN: NeX GEn" se Bring Me The Horizon vrátili po skoro roce a půl do Česka, aby ukázali, co nového ve svých dílnách ukovali. Někdejší metalcoreové ikony už dávno... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 13:22 v sekci Naživo
Avril Lavigne, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Avril Lavigne zůstala na Rock for People mladou rebelkou Čtvrtého června 2002 vyšlo tehdy sotva osmnáctileté Kanaďance debutové album "Let Go", které navždy změnilo život nejen jí, ale ovlivnilo celou jednu generaci teenagerů. Řeč je o Avril Lavigne, která po dvaadvaceti letech přijela... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 09:01 v sekci Naživo
Ewa Farna - Vlny 9/10
Video: Ewa Farna vytěžila ze spojení s filmem "Vlny" Jiřího Mádla svůj zřejmě nejodvážnější singl Ewa Farna zažívá triumfální etapu své kariéry. Minulý rok se poprvé stala Absolutní slavicí, letos v březnu už podruhé zahrála před beznadějně vyprodanou O2 arenou - a opět se o její show ke třicetinám mluvilo a psalo jen v... čtěte zde
Vydáno: 14.06.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Rock for People - Den druhý, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024
Naživo: Rock for People nabídl ve druhém dni skvělé The Amazons, Against The Current nebo Neck Deep Poměrně studené počasí provází ročník 2024 i nadále. Avizovaná bouřka sice nakonec naštěstí nepřišla, i tak si ale návštěvníci děkovali, že si ze stanů vzali mikiny a dlouhé kalhoty. Ve druhém dni Rock for People se kromě... čtěte zde
Vydáno: 14.06.2024 13:35 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen odložil pražský koncert až na červen 2025 (03.06.2024 11:33)
- Koncert Bruce Springsteena v Letňanech je odložen (26.05.2024 19:18)
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Bruce Springsteen chystá box nevydaných nahrávek a láká na pokračování alb s covery (28.11.2022 07:54)
- Recenze: Soulman Springsteen je na "Only The Strong Survive" pouze za zpěváka. Staré pecky mu ale sedí náramně (21.11.2022 00:00)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)

ALBUM TÝDNE 24/2024

Twenty One Pilots
Clancy

Twenty One Pilots neboli Tyler Joseph a Josh Dun z města Columbus v Ohiu na své sedmé studiovce "Clancy" rozvíjejí mysteriózní příběh návratu jistého Clancyho do postapokalyptického města zvaného Dema ve světě Trench. Pokud vám tato slova nedávají smysl, vůbec to nevadí.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 17.06.
Alice Cooper (US) (enteria Arena, Pardubice)
Po 17.06.
Ty Segall (US) (Roxy, Praha)
Čt 20.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (SaSaZu, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Parkway Drive Sia mp3.com Rush Bono Taylor Swift Kabát Mirai Lucie Vondráčková Billie Eilish Lady Gaga Beyoncé Queen Bring Me The Horizon Avril Lavigne Adele
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe