shop.musicserver.cz
Retromakrorecenze "Biorytmů" Tata Bojs

Retromakrorecenze "Biorytmů" Tata Bojs

Vydáno: 29.11.2019 08:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: Lukáš Kadeřábek

"Biorytmy" se konečně dočkaly své vinylové edice. Ta vyšla na počátku listopadu a tvoří ji dvě zelenkavé desky. Tata Bojs toto své staronové dítko v prosinci hned třikrát pokřtí, a tak jsme se v redakci vydali na cestu časem a album podrobili makrorecenzi.

Tata Bojs - Biorytmy
© facebook interpreta
Tata Bojs jsou s námi už třicet let. Při té příležitosti loni v pražském DOXu připravili výstavu "TATA 30JS", tu letos zrekapituloval knižní "Tatalog". Kromě toho postupně vycházejí vinylové reedice jejich starších nahrávek. Po "Futuretru" a "Nanoalbu" teď uzrál čas na "Biorytmy", album, na kterém dvojici Milan Cais a Mardoša doplnil kytarista Maťo Mišík. A hity "Tanečnice" nebo "Attention aux hommes!" se staly v podstatě trvalkami koncertních setlistů. "Nové album je tak přirozeným pokračovatelem 'Futuretra', jen je zvukově dokonalejší, promyšlenější, písničkovější, přístupnější, ale na druhé straně poněkud nečekaně i méně hitové," tvrdil tehdy v recenzi Honza Balušek a Hanspaulským udělil krásných osm bodů z deseti. V retromakrorecenzi se průměrná známka nezměnila, album tak zjevně odolalo zubu času. Tata Bojs chystají na prosinec krátkou "KŘEST & TEST!" tour s podtitulem "staré desky křest, nových písní test", která postupně zavítá do Brna (Sono Centrum, 3. 12.), Prahy (Divadlo Archa, 12. 12. - zde je již vyprodáno) a Olomouce (S-klub, 20. 12.).


David Věžník - "Biorytmy" jsou jednou z desek, které bychom měli vyslat do vesmíru (9/10)
Vztah ke kapele: Dokonalý zvuk, chytlavé melodie, hravé texty, které dokazují, jak je čeština krásná, a co koncert, to zážitek. Tohle se dá shrnout jen jediným slovem: respekt.

Za slovy napsanými v části "Vztah ke kapele" si stojím i přesto, že s prvními dětmi do rodin členů formace přišlo znatelné oslabení vlastně všech charakteristik. Vyjma té koncertní. Živá vystoupení kluků... pardon, chlapů z Hanspaulky mají v roce 2019 stejné množství šťávy jako měla před skoro dvaceti lety (bože, to to letí!), kdy jsem je viděl poprvé. A "Biorytmy"? Hm, stálo za to zamyslet se nad osobním významem téhle desky po té době. A po té době musím uznat, že je pro mě tohle album asi tím nejlepším, co z Tata Bojs vypadlo (jakkoliv vnímám celý koncept a umčo "Nanoalba"). Mladická hravost z toho srší v každé sekundě, obě hlavní hlavy skupiny, tedy Milan Cais a Mardoša, jsou doslova přeplněné nápady - hrají si se slovy českými, anglickými i francouzskými, samplují filmové hlášky i sebe samotné o sto šest, žánrově přitom už nekolísají tak moc jako třeba na "Futuretru" a ty písničky... Ty písničky! Věžníkovo přiznání: kdykoliv slyším filozofický traktát ve čtyřech minutách "Šťastnější", vlhnou mi oči. A vlhly i teď. "Biorytmy" jsou prostě nadčasovým počinem, jednou z desek, které bychom měli vyslat do vesmíru.


Jaroslav Hrách - Poprvé s Tata Bojs (8/10)
Vztah ke kapele: Dřív velmi intenzivní, v posledních letech však spíš laxní

Vzpomínám, jak jsem před dvěma lety pěl ódy na "Futuretro". K "Biorytmům" mám také velmi kladný vztah. Byla to vlastně první deska, kterou jsem od Tata Bojs slyšel, a takřka hned jsem si ji oblíbil. Překvapila mě pestrost aranží, žánrová směs a snaha o slovní ekvilibristiku. Zpětně mi sice hrátky se slovy jako "clean / klín" nebo "zvyk / zvuk" připadají lehce banální, ale k Tata Bojs tak nějak patří. Nahrávka pro mě s každým dalším poslechem zrála. Zpočátku jsem točil dnes již poměrně vyčpělý singl "Attention aux hommes!", potom jsem si ujížděl na rádiové "Tanečnici" a následně si mě získala přehajpovaná "Šťastnější". Až později jsem začal v tracklistu objevovat ty pravé hudební klenoty. Zbožňuji intimní atmosféru "Náměsíčné", rozbíjí mě dynamika orientální pecky "B.M.O.", dubová "Dubová psychóza" mě zase baví svou gradující tendencí. "Biorytmy" sice dokonalost předchozího "Futuretra" nepřekonávají, ale zdatně na něj navazují. Pro mě osobně je to druhé nejoblíbenější album od Tata Bojs.


Hana Bukáčková - První seznámení s kapelou z Hanspaulky (8/10)
Vztah ke kapele: Fanynka, kterou tahle parta baví svým nestandardním přístupem k hraní čím dál víc.

Když v roce 2002 vyšly "Biorytmy", hřála mě v kapse čerstvá občanka, vymetala jsem první diskotéky a četla první hudební časáky. V té době nešlo neminout "Tanečnici", která se linula i z běžného rádiového éteru. Zaujala mě jak hudebně, tak vizuálně (morbidně laděným klipem, který byl na tehdejší poměry dost odvážný. Když se ohlédnu zpět, uvědomuju si, jak moc přál přelom milénia dobré klubové muzice různých žánrů a novým jménům, která mnohdy rezonují ještě dnes. Moje první seznámení s Tata Bojs souvisí právě se zmíněným hitem. Skalní fanynka se ze mě stala tak před čtyřmi lety. Proto jsem ráda za reedice. Člověk si díky nim připomene kouzlo starých desek (které ale v případě party z Hanspaulky rozhodně nezestárly) nebo to kouzlo rovnou objevit. To je můj případ. Tenkrát jsem zkrátka byla mladá a s "Biorytmy" se jednoduše minula. A dnes? I po neuvěřitelných sedmnácti letech má ta nahrávka kouzlo. Je nadčasová - jak jinak si vysvětlit fakt, že čtyři z dvanácti písní tracklistu jsou součástí pravidelného koncertního setlistu do dnešních dní? Všechny pro mě patří k těm nejstěžejnějším kusům z alba. Hned za nimi je opomíjená "Vlezlá", která vám opravdu vleze do uší. Vlastně celá kolekce je vlezlá, ale tak nějak příjemně. Taky je experimentální ("B.M.O." mi chvílemi připomíná melodickou linku "Breathe" od The Prodigy), hračičková, díky hláškám z filmů, které jsou pojítky mezi songy, zaměřená na detaily. Co tedy říct o této desce závěrem? Že jakmile si ji poslechnete, "od té chvíle víte, že už se jí nezbavíte"!


Dan Hájek - "Tanečnice" a závěrečná "Růžová armáda" vyšláply cestu k "Biorytmům" (8/10)
Vztah ke kapele: "Attention aux hommes!" už občas přeskakuji, ale jinak na soubor z Hanspaulky nedám dopustit.

"Futuretro" bylo předvojem. Tata Bojs si vyzkoušeli, jak spojovat rozličné hudební žánry v originální celek. "Biorytmy" v tom pokračují, byť možná drobet v učesanějším módu. "Tanečnice" se díky své krásné formě stala možná jejich nejhranější písničkou v rádiích (i když podmanivá je i ve svých akustických variacích). Vtipnou vsuvku "Attention aux hommes!" pánové dotáhli k dokonalosti na koncertech, na desce je milým předělem mezi rozsáhlou kompozicí "Snová" a závěrečnou částí. Náladová "Náměsíčná", dramaticky vrtkavá "B.M.O.", hitová "Šťastnější" nebo disco taškařice "Růžová armáda" jsou dominanty, které dotvářejí tvář "Biorytmů" a díky kterým se k této placce rád vracím. "Shower Girl" (s vokálem Kláry Nemravové) je malá odbočka z jinak domyšleného konceptu, v němž nechybějí ani typické hrátky se slovy. "Biorytmy" se honosí zvláštním tata nadhledem, důmyslně vynalézavými aranžemi (v tomto směru třeba klame/neklame "Dubová psychóza") a popostrčily Tata Bojs k inspiracím, z nichž čerpají dodnes.

Jiří V. Matýsek - Album, které mohlo proklesit mou cestu k Tata Bojs (7/10)
Vztah ke kapele: Zatím většinou nezáměrné míjení se...

Tata Bojs považuji za jeden z nejpozoruhodnějších spolků, které se na tuzemské hudební scéně pohybují. Žel, k mé vlastní škodě, se naše cesty moc neprotínaly. Když jsem byl tedy osloven, zda bych nechtěl doplnit redaktory, kteří se rozhodli přispět svým pohledem do makrorecenze, neodolal jsem. Byla to skvělá příležitost, jak poznat blíže něco, co bych znát měl. A ukázalo se, že "Biorytmy" se mi vlastně úplně nevyhnuly. Znal jsem bizarně zábavný klip k "Attention aux hommes!", ve své době mě celkem bavila rádiová "Tanečnice". Ani v jednom případě jsem netušil, že je to tahle skupina a tahle jejich řadovka. Kaju se. A jak se mi to celé líbí? Předpokládám, že méně než ostatním kolegům. Neuvěřitelně mě baví hravost v hudbě i chytrých textech, svébytné, význam posouvající Caisovo frázování. Slovní hříčky i hra se zvukem slov samotných, která není samoúčelná. Hudba, která do (pop)rocku zavádí samplování, které v tomhle žánru rozhodně není doma. Zvuková barevnost, doslova výtvarná práce s hudbou samotnou. Jakkoliv jsou "Biorytmy" deskou, která baví v detailech i celkovou originalitou, hlubší vztah ke kapele stejně ne úplně vytvořily. Asi škoda. Ale slibuji, že dám šanci i ostatním albům. Tihle kluci si to rozhodně zaslouží.

NÁZORY
  • no jo .. (jarecek, 29.11.2019 09:31) Reagovat

    tata bojs, hypnotix, eost, skyline .. bejvalka, co po mne hazela nadobi a v noci na me chodila s nozem .. bylo to tehdy krasny

  • proč? (Radim, 29.11.2019 10:53) Reagovat

    Pane Věžníku, když je to album tak dokonalé a odolalo i zubu času, tak proč jste nedal 10/10 ???
    Za co jste strhl jeden bod? To jste nějak opomněl uvést... jako vždycky!!!!!!!!!!

    • Re: proč? (Jaroslav Hrách, 29.11.2019 12:02) Reagovat

      Ano, pane Věžníku, jako vždy!!! Já osobně předpokládám, že desítku by dostaly jen ty desky, které už ve vesmíru jsou, že?

  • Silná trojka (Tomáš, 29.11.2019 19:32) Reagovat

    Za mně 9 bodů, 10 bych nechal pro Nanoalbum.

    Každopádně pro mně "svatá trojice" - Futuretro - Bioritmy - Nanoalbum, úžasné období jak Tatáčů, tak moje osobní

  • Hezký, ale Ukončete nás... je stejně nepřekon... (Anonym, 01.12.2019 00:29) Reagovat

    Hezký, ale Ukončete nás... je stejně nepřekonatelné.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Naživo: Tata Bojs zavzpomínali na album "Kluci kde ste?" a loučili se s klávesákem Jurou Hradilem (25.11.2022 08:22)
- Tata Bojs připomenou 15 let alba "Kluci kde ste?" vinylovou reedicí a speciálním koncertem (05.11.2022 16:23)
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Naživo: Kluci kde ste? aneb Jak Tata Bojs hráli v O2 universu (13.05.2022 11:57)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Rush Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu