shop.musicserver.cz
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins

Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins

Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Nejvíc nej - Kateřina Spacek | foto: Honza Průša, musicserver.cz

Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této party, která si dodnes zachovává svůj jedinečný rukopis.

Smashing Pumpkins se dali dohromady v Chicagu v roce 1988. Členy oblíbené rockové kapely spojovala láska ke stejným žánrům, mezi které patří rock, pop, metal, shoegaze, elektronická hudba či psychedelie. Od té doby stihli vydat dvanáct alb, získat dvě Grammy, dvě ceny MTV VMA's a jednu American Music Award.

U nás se tato partička v čele s Billym Corganem naposledy představila v roce 2019. Tehdy v pražském Foru Karlín znovu naplno dokázala, co v ní je. Po dokončení rockové opery "Atum: A Rock Opera in Three Acts" se nyní hudebníci znovu vydají do našich končin.

Připomeňme si proto jejich zásadní videoklipy. Vybrat ty nejpovedenější za více než pětatřicet let fungování by bylo u kapely s tak bohatou kariérou skutečným oříškem, a tak jsme se zaměřili na její ranou éru.

Tonight, Tonight

Ve snímku, který režírovali Jonathan Dayton a Valerie Faris, si zahráli Tom Kenny a Jill Talley. Tento manželský pár tou dobou účinkoval ve skečovém komediálním pořadu "Mr. Show with Bob and David", přičemž Kenny proslul jako hlas Heffera ze seriálu "Rocko's Modern Life" a později se mezinárodně proslavil díky dabingu v kresleném seriálu "SpongeBob v kalhotách".

Původní nápad byl ve stylu děl slavného režiséra Busbyho Berkeleyho, doplněný o "lidi potápějící se do sklenic se šampaňským". Když se ale Smashing Pumpkins chystali začít natáčet, zjistili, že Red Hot Chili Peppers natočili podobně stylizovaný klip k písni "Aeroplane". Druhý nápad spočíval v tom, že kapela by hrála na surrealistickém pódiu a kamera by se postupně přemístila do pomyslných očí diváků. Ti by tím pádem viděli dění pohledem muzikantů.

Se třetím a posledním konceptem, inspirovaným němým filmem Georgese Mélièse "Cesta na Měsíc", přišli zmínění Dayton a Faris. Zaujal je obal třetího alba skupiny "Mellon Collie And The Infinite Sadness", který jim připomínal právě rané němé filmy. Výsledek působí s použitím divadelních kulis a primitivních speciálních efektů jako z přelomu devatenáctého a dvacátého století, přičemž většinu kulis a loutek vytvořil výtvarník Wayne White.

Video, které začíná tím, jak skupina lidí oslavuje start vzducholodi mířící na Měsíc, se své premiéry dočkalo v květnu 1996.


Today

Skladbu "Today" napsal frontman Billy Corgan. Ačkoli může na první poslech vyznívat optimisticky, její text ve skutečnosti patří k těm temnějším. Corgan totiž vzpomíná na den, ve kterém ho přepadaly myšlenky na sebevraždu. Střídají se zde tiché, zasněné sloky s hlasitými refrény s vrstvenými zkreslenými kytarami.

Vizuál režíroval Stéphane Sednaoui a byl natočen nekvalitní fotografickou technikou. Šlo o záměrné stylistické rozhodnutí, podobně jako v několika dalších klipech formace.

V úvodu čte Corgan komiks v uniformě zmrzlináře. Než píseň začne, divák opakovaně vidí přehrávání a zastavování klipu s intrem. Kolem zpěváka se líbají skupinky lidí, zatímco on projíždí ve zmrzlinářské dodávce pouští. Natáčení probíhalo 29. srpna 1993.

Frontman uvedl, že zápletka byla inspirována jeho vzpomínkou na řidiče zmrzlinářského vozu, který po odchodu z práce rozdal zbytek zmrzliny dětem ze sousedství.


1979

Obrazový doprovod k songu "1979" režíroval tým Jonathana Daytona a Valerie Faris. Klip sleduje den v životě nespokojených teenagerů z předměstí, kteří jezdí ve voze Dodge Charger z roku 1972. S konceptem přišel sám Corgan. Představuje idealizovanou verzi života dospívajících, přičemž se snaží zachytit pocit nudy na předměstí Chicaga, kde muzikant vyrůstal.

Původně chtěl Corgan natočit násilnou scénu, v níž by na konci teenageři zdemolovali samoobsluhu, ale Dayton a Faris ho přesvědčili, aby zvolil něco mírnějšího. Zpěvák se ve videu průběžně objevuje na zadním sedadle auta, ostatní členové kapely dostali malé role: James Iha se představil jako prodavač v samoobsluze, D'arcy Wretzky jako rozzuřená sousedka, Jimmy Chamberlin jako policista a všichni tři společně se pak jako kapela ukážou na večírku.

V roce 1996 vyneslo toto dílo skupině ocenění pro nejlepší alternativní video na MTV Video Music Awards.


Bullet With Butterfly Wings

V tomto případě přizval hlavní mozek skupiny ke spolupráci Samuela Bayera, jehož působivé obrazy jsou k vidění v klipech k "Zombie" od The Cranberries nebo "No Rain" od Blind Melon. V případě "Bullet With Butterfly Wings" přišel Bayer s konceptem, který vychází z fotografií brazilských dělníků. Ty pořídil Sebastião Salgado.

Vizuál zobrazuje velkou skupinu špinavých horníků honících se za diamanty, zatímco Smashing Pumpkins hrají přímo v lomu.

Corganova autorská skladba pojednává o bolesti, kterou přináší život rockové hvězdy. "Kdyby se lidé zajímali o můj osobní příběh a znali úplně všechno o tom, co se mi v dětství stalo, myslím, že by se na mě dívali jinak, protože jsem vyrůstal v rodině, která mě postavila před neúspěch," dodal.

Zároveň se jedná o poslední videoklip, v němž má frontman Smašek ještě vlasy.


Rocket

Režie "Rocket" se znovu ujali Jonathan Dayton a Valerie Faris, kteří později pro tuto partu připravili i další vizuální díla.

Ke skupině vědecky zaměřených dětí se dostane meziplanetární vysílání od Smashing Pumpkins. Vydají se proto sestrojit raketu, aby mohly odletět na jinou planetu a zhlédnout vystoupení skupiny.

Děti si po částech postaví vyspělou raketu a odletí do vesmíru. Po příletu na planetu ale s velkým překvapením zjistí, že členové kapely od prvního vysílání zestárli. Jedná se o další mimozemský projekt americké partičky.

Smashing Pumpkins znovu zamíří do Prahy

Během svého turné "The World is a Vampire" se rockoví velikání opět zastaví i v Praze. V sobotu 4. července 2024 od 19:30 potěší fanoušky v pražském O2 universu.


Rhinoceros

Na závěr se vrátíme v čase, protože "Rhinoceros" byl jedním z prvních klipů této americké skvadry. Režírovala ho Angela Conway a použity byly tři typy záběrů.

V jedné linii vypadají muzikanti znuděně a hrají na kytary. D'Arcy si hraje s bílým pingpongovým míčkem, který vypadá, že se vznáší. Tohoto efektu bylo dosaženo zpomaleným natáčením scény a jejím následným zpětným spuštěním.

Dále vidíme černobílý materiál z malého klubového vystoupení v Londýně. Nechybí ani pohled na kapelu a jednotlivé členy v londýnském Hyde Parku.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě
Rozhovory: Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě Moimir Papalescu nepřehlédnutelně prostupuje domácí - převážně elektronickou - scénou. Působil či působí ve spoustě projektů, v poslední době se ale nejvíc přetřásá návrat formace Moimir Papalescu & The Nihilists. Bylo to... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Thirty Seconds To Mars, Sportovní hala Fortuna, Praha, 15.5.2024
Naživo: Thirty Seconds To Mars si v Praze napravili reputaci. Přivezli povedenou show Americké bratrské duo Thirty Seconds To Mars se po šesti letech vrátilo do holešovické sportovní haly, aktuálně zaštícené názvem Fortuna, a to v rámci turné nazvaného "Seasons". Jak se návrat povedl a jak znějí nové skladby z... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 10:18 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád 19. týden 2024
Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa Česká rádiová hitparáda konečně hlásí nového vítěze. Mnohaměsíční stálice typu Dua Lipa, Ofenbach nebo Michael Schulte střídá americký zpěvák Teddy Swims se songem "Lose Control". V albech potřetí triumfuje Taylor Swift.... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina Na velké hvězdy chudší týden nabízí především novinku Kings Of Leon, kterým sekunduje s ípíčkem plných hostů Orville Peck, australské duo Angus & Julia Stone, popový písničkář Alec Benjamin, punk-rockoví Hot Water Music,... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 13:36 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Smashing Pumpkins přijedou v červenci do Prahy (18.12.2023 11:13)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Nové desky 18/2023 - od Eda Sheerana přes Divokýho Billa po The Smashing Pumpkins (10.05.2023 20:15)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Video "Californication" od Red Hot Chili Peppers dosáhlo na YouTube miliardy zhlédnutí (09.12.2022 11:07)
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber Queen Kabát Adele Sia Imagine Dragons Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Rammstein Mirai Beyoncé AC/DC Liam Gallagher Lady Gaga Coldplay
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu