Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku

02.05.2024 08:00 - Josef Martínek | foto: Republic Records

Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured Poets Department". V rádiích i digitálních singlech zůstalo vše při starém.
Dua Lipa - Houdini
© Warner Music
RÁDIA - Dua Lipa prodlužuje vítěznou šňůru hitu "Houdini" o triumf číslo dvanáct. Našemu éteru kralovala zpěvačka poprvé ve třetím lednovém týdnu a od té doby se jen třikrát musela spokojit se stříbrným stupínkem.

Po minulém jedenáctém místě se zpět mezi elitu vydrápal jednatřicetiletý americký hudebník Teddy Swims se singlem "Lose Control", v němž se mísí vlivy popu, rocku, soulu i r'n'b. Rodák z Georgie zopakoval druhou příčkou své dosud nejlepší umístění, kterého dosáhl před pěti týdny.

Bronzoví zůstali Michael Schulte a R3hab zásluhou přes rok staré spolupráce "Waterfall", která rádiovému pořadí opakovaně dominovala loni v létě. Další letní sezona klepe na dveře a písnička stále patří k nejhranějším. Také si všímáte toho, že neuvěřitelně zdlouhavé procesy v našich rádiích snad ještě zpomalují?

Domácí tvorbě potřetí za sebou vévodí O5 & Radeček a Elly, tentokrát si jejich singl "I tak to za to stojí" v celkovém pořadí ještě polepšil - ze sedmičky na čtyřku. V tomto konkrétním případě zareagovali dramaturgové dokonce i relativně rychle, protože skladba vyšla teprve na začátku letošního března.

O nejvýše postavenou novinku se zasloužil švýcarský DJ a producent Gil Glaze, jehož kousek "Over You" debutuje jako jednačtyřicátý. Tuzemský písničkář Rodan následuje s "The Art of Not Giving A Fuck" o dvě pozice níže. Další čerstvé položky rádiových playlistů mají na svědomí Younotus a Zak Abel (58. "Midnight Lover"), No Name (61. "Ak nejde o všetko"), Samu Haber (68. "Gimme Your Hand") a Djo (88. "End of Beginning").

Na čele žebříčku digitálních singlů se i popáté vyhřívá Artemas s "I Like The Way You Kiss Me".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Dua Lipa - Houdini
  2. Teddy Swims - Lose Control
  3. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  4. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  5. Ella Henderson feat. Rudimental - Alibi
  6. Kygo feat. Ava Max - Whatever
  7. Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
  8. Kryštof - Život je krásný
  9. Miley Cyrus - Flowers
  10. Mirai - Summer Love


 Taylor Swift - The Tortured Poets Department
© Taylor Swift
ALBA - Také se svou jedenáctou řadovkou Taylor Swift přesvědčivě hájí pozici největší globální popové hvězdy současnosti. Deska "The Tortured Poets Department" překonala celou řadu rekordů, například jen za jediný den nasbírala přes tři sta milionů streamů na Spotify, za pět dní pokořila hranici miliardy poslechů.

V USA si v úvodním týdnu připsala 2,61 milionu jednotek, čímž Swift o téměř milion vylepšila svoje předešlé maximum dosažené díky loňskému startu "1989 (Taylor's Version)". Čistý prodej fyzických nosičů činil skoro dva miliony kusů. V tamním singlovém žebříčku zabrala čtyřiatřicetiletá interpretka hned prvních čtrnáct míst.

Nelze se tedy divit, že na nejvyšší příčku poslali očekávanou novinku také čeští posluchači. U nás jde teprve o zpěvaččin třetí vítězný počin, předešlé vavříny obstaraly "folklore" (2020) a "Midnights" (2022), naopak zmíněná reedice "1989" loni dosáhla pouze na dvojku.

Viktor Sheen zůstal s "Planetou opic" druhý a společně s Calinem udržel i bronzový stupínek pro nahrávku "ROADTRIP". Minulý lídr Yzomandias se totiž s ípíčkem "Paranoia" propadl až na čtyřku.

Domácí rap si dál uchovává jasnou početní převahu v top desítce, v té se ale úspěšně zabydlel i Benson Boone jako další popový zástupce. Jeho prvotina "Fireworks & Rollerblades" si ve svém třetím týdnu připisuje šestku. Naopak Mirai se s "TOMODACHI" po týden starém bramborovém startu propadli až na jedenáctku.

Top 10 - alba:
  1. N Taylor Swift - The Tortured Poets Department
  2. Viktor Sheen - Planeta opic
  3. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  4. N Yzomandias - Paranoia
  5. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  6. Benson Boone - Fireworks & Rollerblades
  7. Stein27 - President Of Sexico
  8. Grey256 - Tentokrát
  9. Viktor Sheen - Černobílej svět
  10. Calin - POPSTAR

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 17. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY