shop.musicserver.cz
Český slavík 2023: Výsledkové jistoty, estrádní humor i (ne)vyprodaný koncert Vondráčkové

Český slavík 2023: Výsledkové jistoty, estrádní humor i (ne)vyprodaný koncert Vondráčkové

Vydáno: 25.11.2023 20:26 v sekci Na okraj - Hana Bukáčková a Josef Martínek | foto: TV Nova

Letošní předávání Českého slavíka, dlouhé jako týden před výplatou, máme za sebou. Kdo zazářil a kdo se příliš nepředvedl? Přinášíme vám dva pohledy našich redaktorů - jeden přímo z místa od Hany Bukáčkové a druhý očima televizního diváka Josefa Martínka - na letošní galavečer i výsledky.

Všichni sice na adresu Českého slavíka brblají, ale stejně ho jedním okem sledují. Někteří přímo u obrazovek, jiní si alespoň přečtou, kdo vyhrál, uniknout se ale této anketě nedá. Zůstává věčným tématem k diskuzi.

Český Slavík 2023
© TV Nova
Ohlédnutí za letošním ceremoniálem by se dalo rozdělit do několika rovin. Večerem prostupoval vděk interpretů, kteří dávali ve svých proslovech najevo, jak jsou rádi za to, že fanoušci podporují českou hudbu, chodí na koncerty a poslouchají jejich tvorbu. Zazněla také myšlenka, že hudba spojuje, s čímž souhlasím. A v neposlední řadě se neustále promovalo outůčko.

Nebylo snad hudebníka, který by neupozornil na to, že se příští rok chystá do této české koncertní Mekky. Chytře využitá reklama v hlavním vysílacím čase, víceméně zadarmo před očima statisíců až milionů diváků, že, strejdo Leoši? Trend poslední doby - kdo nehraje v O2 areně, jako by ani nebyl - se stále drží, ba dokonce nabírá na obrátkách. Hraní v naší největší hale už ztrácí punc výjimečnosti. Příští rok v ní uvidíme například Moniku Bagárovou, Helenu Vondráčkovou, Vojtu Dyka, Chinaski, Marii Rottrovou či Daru Rolins - tedy mnohé z těch, kteří na předávání vystupovali, nebo se alespoň mihli na pódiu.

Večer byl, stejně jako loni, nekonečný. Už v televizním programu původně avizovaný konec před půl dvanáctou se mi jevil jako děsivý, ale ve finále přenos trval ještě o půl hodiny déle. Skoro se chce až říci, že to bylo delší než silvestrovská estráda. Čas je nejcennější komodita v dnešní uspěchané době, někdy je fajn zvolnit, ale až tak? Tři a půl hodiny dlouhý program bych nazvala jako televizní maraton, který doběhnou jen ti nejzapálenější fanoušci. Na to konto se ozvala v závěru i Ewa Farna, když přebírala Absolutního slavíka. Uvedla, že děkuje všem, co se vydrželi dívat až do konce. Vážně se nedal ceremoniál zkrátit? Kdyby mělo v podobném duchu vypadat i předávání Andělů, trvalo by týden, protože Ceny České hudební akademie mají požehnané množství kategorií.

Když jsme u těch kategorií, chápu, že dnešní doba přeje hip hopu a rapu. Ale proč nějakému žánru věnovat speciální prostor? To už se rovnou můžou zavést sekce také pro další žánry. Rappeři Českého slavíka stejně dlouhodobě spíše bojkotují a dělají si z něj legraci. Calinovo vítězství určitě zpochybnit nelze, ale na dalších příčkách bych čekala spíše Viktora Sheena a Yzomandiase.

Užší nominace letos nebyly předem zveřejněné, složení prvních šestic jsme se dozvěděli až na místě. A byla to víceméně pořád ta stejná písnička: jména nominovaných se z většiny shodovala s loňským ročníkem. Kapely dopadly na chlup stejně jako vloni: Kabát, Mirai a Kryštof - mimo jiné headlineři letošního ročníku festivalu Hrady CZ.

Český Slavík 2023
© TV Nova
Také mezi zpěváky zůstalo vše při starém: umístili se Marek Ztracený, Vojta Dyk a Richard Krajčo. O popularitě Ztraceného svědčí tři vyprodané koncerty v Edenu. Zkrátka po Karlovi Gottovi převzal štafetu, ať už si o jeho repertoáru myslíte cokoliv. Dyk zaujal slovy o tom, že mu je jeho partnerka oporou - až na pár dní v měsíci. Byl to jeden z nejvtipnějších frků večera. Krajčo upoutal extravagantním, až ženským outfitem: asi se zhlédl v Harrym Stylesovi. Aspoň byl středem pozornosti. Koho s nadsázkou napadá, zda nepřišel s coming outem, pak se dá částečně říci, že ano, ale v jiném slova smyslu: přiznal, že v poslední době trpí panickými atakami při veřejném vystupování. Celkově se pánové nebáli nápaditých sak.

Kategorie zpěvaček se dočkala nejvýraznějších změn, ale nijak dramatických. Bronzová Monika Absolonová se po třiceti letech práce dočkala ceny, když přeskočila favorizovanější Evu Burešovou a dříve pravidelně oceňovanou Lucii Vondráčkovou. Přiznám se ale, že nevím o tom, že by v poslední době něco nového vydala. Dvě ženy v bílém - Ewa Farna a Lucie Bílá, které měly podobný outfit a účes, což svádělo k přirovnání matky s dcerou - si prohodily pořadí. Inu, mládí kupředu. Ewa si to nepochybně zasloužila. Všechny zastínila nejen v počtu hlasů, ale i svou vizáží - vypadala úchvatně. Zhubla, na sobě měla nádhernou bílou róbu, která konečně lichotila jejím křivkám. Líbí se mi, že je to obyčejná, na nic si nehrající holka, která se nebojí projevit emoce. Jediná z oceněných působila opravdu dojatě, nepovažovala vítězství za samozřejmost. Ceny jí nespadly jen tak do klína: na letošní oslavě třicetin v O2 areně předvedla strhující show světových kvalit.

Český Slavík 2023
© TV Nova
Kořením byly kategorie Objev roku či Píseň roku. Tu druhou vyhrála zaslouženě skladba "Hory" od O5 a Radeček, chytlavý kousek, který přinesl kapele ze Šumperka satisfakci za to, jak byla v minulosti neprávem opomíjena. Hity Ztraceného, Kryštof i Mirai zůstaly až za songem této party. Trojice nominovaných na Objev roku byla vyrovnaná: Tereza Balonová, RODAN a Rozálie. Závan trochu jiného, někdy až alternativního popu. Tyto talentované mladé tváře můžou být nadějí, že budoucnost našeho mainstreamu by nemusela být zase tak zlá.

Osobností, které mají něco společného s naší hudební scénou, sedělo v sále poskrovnu. Na místě se to hemžilo účastníky nováckých reality show jako "Love Island" nebo "MasterChef", hezkými tvářemi z Instagramu a rádoby celebritami, které na sebe potřebují jen neustále upozorňovat, aby neupadly v zapomnění. Naopak lidé z hudební scény - zástupci labelů nebo novináři - seděli skoro na chodbě, v posledních řadách. Přitom se zdálo, že vepředu nebyla všechna místa zdaleka obsazená, což nejspíš ani na kamerách nevypadalo dobře.

Jak už to tak bývá, Slavík se neobešel bez skandálu. Až po skončení jsem se z médií dozvěděla, že před zahájením někdo na Jana Bendiga při příchodu vysypal mouku s rasistickou urážkou. Proboha, kde to žijeme?! Je mi líto tohoto primitivního chování i toho, že útočník zůstane zřejmě nepotrestán.

Český Slavík 2023
© TV Nova
Primitivní byl místy i humor moderátorské dvojice Ondřej Sokol a Aleš Háma. Bylo to dost laciné, až příliš nekorektní, zkrátka trapné. Na začátku oba slibovali, že nebudou do nikoho rýt jako loni, ale opak se stal pravdou. Večer byl jako přes kopírák - odkazovali na bulvární titulky a jména spojená s kauzami z těchto plátků - Soukup, Brzobohatý, Kolečko, Hanychová. Slavíka uváděli potřetí. Jejich práci celkově uznávám, ale vážně tu nemáme jiné moderátory než tyto dva a Libora Boučka či Leoše Mareše? Co nějaké neokoukané tváře?

Vzpomínám si, jak kdysi dávno večerem provázeli třeba Tereza Pergnerová s Jiřím Suchým, Hana Zagorová s Vilémem Čokem nebo Lucie Borhyová se Štefanem Margitou. To byla netradiční spojení. Nebo zmíněný Ondřej Brzobohatý. O kabaretním začátku ve stylu silvestrovských estrád, což jsem vnímala jako zapomenutý nešvar z přelomu milénia, bych raději pomlčela. Už to, že se předávání uskutečnilo v pátek, svědčí o tom, že si je nejspíš Nova vědoma toho, že by těžko uspěla v souboji se sobotní jistotou "StarDance" - tedy proti pořadu noblesnímu a protkanému vřelým humorem.

Český Slavík 2023
© TV Nova
Nedílnou součástí slavnostního večera byla hudební vystoupení - nebyla to jenom přehlídka ohraných hitů, ale slyšeli jsme i některé nové kousky. Nejvíce mě upoutala Vesna s hitem "My Sister’s Crown", se kterým nás letos reprezentovala na Eurovizi. Bylo to něco jiného, neotřelého. Zaujala mě i nová píseň "Táto" od Vojty Dyka, které přecházela jeho slova o smrti jako součásti života a věnování zesnulému otci. Živelností uhranula Jana Kirschner se svojí "Lovestory" z chystané desky, která v létě zazářila i na Metronome festivalu. Vyzdvihnout si zaslouží také Marpo se svou medley, i když možná až moc hlasitou. Nevadí, aspoň to mělo šťávu.

Škoda že se to samé nedá říct i o Monice Bagárové, která také vsadila na medley. Trochu mi její vystoupení připomnělo loňské číslo Moničina vzoru Dary Rolins. Překvapila Eva Burešová se svými "Sirénami". Že by se u ní hudebně blýskalo na lepší časy? Hlas má dobrý, ale její dosavadní tvorba mě zatím nechávala chladnou. Změnila však producenta - snad jí Jiří Burian bude vyhovovat více a konečně nabídne lepší repertoár než doposud. Zárukou kvality byla vystoupení kapel Chinaski ("Měl bych si boty zout") a zlatou soškou ověnčeného Kabátu ("Rumcajs miloval Manku").

Své pocty se dočkaly dvě osobnosti, které letos odešly do pěveckého nebe. Ženskou linii zastupovala Yvonne Přenosilová. Jitka Čvančarová ji připomněla skladbami "Boty proti lásce" a "Roň slzy". Předvedla výborný výkon. Jitka má silný hlas, který je paní Přenosilové podobný. Na Vaša Patejdla jsme vzpomínali s písní "Ak nie si moja" při komorním doprovodu dvou klavírů Ondřeje Brzobohatého a Igora Timka z No Name.

Český Slavík 2023
© TV Nova
Večer patřil i Heleně Vondráčkové, která se po patnácti letech vrátila na Slavíka. Všechna čest jejímu elánu, kondici a nestárnoucím hitům, které zazněly v medley. Musím se ale přiznat, že v tu chvíli jsem si připadala jak na rozjetém Silvestru. Zbytek z trojice Golden Kids se rovněž představil. Do Síně slávy totiž vstoupil Václav Neckář (po Jiřím Suchém je to teprve druhý laureát) a cenu mu předávala kamarádka Marta Kubišová. Bylo to milé a vroucné setkání, hezká tečka na závěr. Svou chvilku slávy si Neckář zasloužil, ale co se týče jeho vystoupení na závěr, bohužel bylo mimo rytmus a slovy kapele trochu utíkal.

Český slavík jako takový zůstává víceméně pořád stejný - ale i stále hodně sledovaný. Příští rok bude na naší scéně ve znamení mnoha velkých koncertů, nechme se tedy překvapit, jak se to promítne do výsledků. Osobně tipuji, že se toho na předních příčkách mnoho nestane.

Televizní pohled Josefa Martínka

Po loňském ročníku, který se poprvé organizačně odehrál pod hlavičkou Novy, už letos na konceptu ceremoniálu nemohlo nic překvapit. Přenos byl opět delší než "Titanic" a znovu se nesl v duchu estrádního humoru dvojice Sokol/Háma.

Český Slavík 2023
© TV Nova
Do očí však bil neuvěřitelný prostor, jaký dostal Leoš Mareš k propagaci jím pořádaných koncertů v O2 areně. Interprety, kterým chystá show v největší české hale, úspěšně protlačil jak mezi vystupující, tak do rolí předávajících. Sám se pak na pódiu objevil při udílení ceny určené Zpěvákovi roku po boku Heleny Vondráčkové, která prodej lístků v přímém přenosu pár desítek minut předtím - trochu teatrálně - dokonce odstartovala.

Svou reklamní šanci využila skvěle, její hitové medley přítomné publikum rozpohybovalo a vysloužilo si dokonce ovace vestoje. Čert vem, že po pěvecké stránce občas zakolísala, pořád šlo o energickou show bezmála šedesát let vystupující popové ikony, a navíc živě odzpívanou, což v televizi také nebývá vždy samozřejmostí.

Zarážející je však to, že Mareš oznámil vyprodání jejího červnového koncertu za pouhých 55 minut. Proč, když se po lístcích nezaprášilo ještě ani doteď? Například v jedné z prodejních sítí, na Ticketportalu, zbývá v tuto chvíli jen na stání (obyčejné i pod pódiem) v součtu ještě přes tisíc vstupenek a zcela zaplněné nejsou ani sektory na sezení.

Pokud chtěl Leoš vzbudit mediální haló, pak se mu to povedlo - některé servery totiž informaci o vyprodání bez ověření převzaly. Ve finále ale uškodil jen sám sobě a Vondráčkové, protože mohl od koupě odradit ty, kteří by se, nebýt jeho slov, po lístcích ještě sháněli. Takto zřejmě usoudili, že už nemusejí.

O dost hůře dopadlo číslo Moniky Bagárové, která vypadala trochu jako česká Ariana Grande. Jejímu medley chyběla pěvecká jistota, zkušenost s formátem takto okázalé popové show ve stylu světových div i zápal pro věc. Zůstalo zapomenuto. Jednoho napadá, že když už jí s prodejem lístků do O2 areny nepomohla pohnout ani takto sledovaná televizní událost, bude to mít s naplněním haly hodně těžké. Respektive Leoš to bude mít těžké.

Z dalších vystupujících stojí za zmínku ještě Eva Burešová, která představila v ten den vydaný nový singl "Sirény". Všechno však nasvědčovalo tomu, že zpívá na playback.

Co se týče výsledkové části, platí, že nad hlasem lidu netřeba jakkoliv polemizovat. Někteří sice Českého slavíka vnímají jako odraz viditelnosti celebrit v bulváru, to je však dost krátkozraký pohled. Ano, záležitosti jako častý výskyt ve společenských plátcích a v televizi nebo počet sledujících na sociálních sítích jistě mají v anketě popularity svůj zásadní význam, zrovna u letošních vítězů jde ale ve všech případech pořád hlavně o hudbu.

Český Slavík 2023
© TV Nova
Marek Ztracený hrál v červnu v Edenu pro sto tisíc lidí, Ewa Farna předvedla v říjnu v O2 areně jednu z nejlepších show, jakou tam kdy čeští interpreti ukázali, a Kabát těží ze své stabilní, pětatřicet let budované a udržované fanouškovské základny. A co se týče krále kategorie Hip hop & rap Calina, toho možná bulvár ani nezná.

Za překvapení lze považovat bronzového slavíka Moniky Absolonové, která se po dvacet let objevovala vždy na příčkách těsně pod medailovými stupni. Hudebně se u ní sice za uplynulý rok nestalo nic podstatného, možná jí ale pomohla loňská vydařená pocta Haně Zagorové. Nebo už se zkrátka seriálové hvězdy Evy Burešové, třetí v minulých dvou letech, diváci trochu přesytili.

Otazník se vznáší nad podobou celkových výsledků zveřejněných na webu Novy. Bývalo totiž zvykem, že se hlasující dozvěděli nejen pořadí kompletní první stovky v jednotlivých kategoriích, ale i počty hlasů. Čísla ale letos u jednotlivých jmen chybí. Proč? Vždyť právě přesuny hlasů od jednoho hudebníka ke druhému bývaly na výsledcích tím nejzajímavějším faktorem. Tento krok anketě rozhodně nepřidává na transparentnosti.

Na závěr se sluší dodat, že morálním vítězem letošního Českého slavíka je Jan Bendig. Po zavrženíhodném, rasisticky motivovaném incidentu před zahájením show, totiž ve svém instagramovém prohlášení ukázal, jaký je charakter. Coby projev dobré vůle a smířlivosti pozval útočníka na některý ze svých koncertů. Velkorysé gesto.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Český slavík zahájil hlasování, vítěze poznáme v listopadu (15.09.2023 11:26)
- Na okraj: Český slavík byl delší než "Titanic". Estráda upozadila anketu (13.11.2022 15:11)
- Českého slavíka získali Marek Ztracený, Lucie Bílá, Kabát a ATMO Music. Do Síně slávy vstoupil Jiří Suchý (12.11.2022 23:45)
- Hlasování v Českém slavíkovi spěje do finále. Poctu Haně Zagorové vzdá Monika Absolonová (27.10.2022 12:15)
- Českého slavíka koupila TV Nova. Na předávání zahraje i Lucie (16.09.2022 09:01)
- Na okraj: Český slavík se po dlouhé stagnaci dočkal nových vítězů, anketu je přesto třeba brát s nadhledem (20.11.2021 09:30)
- Vzlétli noví slavíci: obnovenou anketu ovládli Marek Ztracený, Ewa Farna, Mirai a Řezník (19.11.2021 23:01)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu