shop.musicserver.cz
Český slavík byl delší než "Titanic". Estráda upozadila anketu

Český slavík byl delší než "Titanic". Estráda upozadila anketu

Vydáno: 13.11.2022 15:11 v sekci Na okraj - Josef Martínek | foto: TV Nova

Pořádání Českého slavíka se letos poprvé zhostila přímo televize Nova, která minulé ročníky pouze vysílala. Slibovala velkolepé oslavy šedesáti let od založení ankety, místo toho ale nabídla zdlouhavou estrádu postavenou na slavných tvářích showbyznysu a laciném humoru.

Ať se to někomu líbí, nebo ne, Český slavík má v tuzemské populární hudbě svoje místo. Interpretům a kapelám nastavuje zrcadlo, ukazuje jim, zda si co do obliby u posluchačů meziročně polepšili, pohoršili nebo zůstali na svém. Divákům, kteří sledují hudbu jen okrajově, zase pomáhá udržovat povědomí o tom, komu se momentálně na domácí mainstreamové scéně nejvíce daří.

Marek Ztracený - Český slavík 2022
© TV Nova
K pořadí je samozřejmě třeba přistupovat s nadhledem, protože reflektuje vkus pouze určité části populace, zatímco mnozí hudební fanoušci nad slavičím porovnáváním ohrnují nos. Také skutečnost, že podle TV Nova letos přišlo rekordních 2 110 364 hlasů, berme s rezervou - jeden volič mohl v internetovém formuláři podpořit v každé ze čtyř hlavních kategorií až šest jmen, tedy dohromady čtyřiadvacet svých favoritů. Přesto sedmiciferné číslo svědčí o tom, že určitou relevanci jakožto měřítka popularity anketa má. Výsledky tohoto ročníku to potvrzují.

O tom, že Marek Ztracený se svými třemi vyprodanými Edeny obhájí triumf mezi zpěváky, nemělo smysl vést debaty. Ewa Farna a Mirai však na loňská premiérová vítězství nenavázali a museli se tentokrát spokojit se stříbrným oceněním. Na trůn se totiž vrátily stálice Lucie Bílá a Kabát.

Jednadvacátý zlatý slavík k Bílé doletěl i zásluhou pro ni zásadních hitů "Dobrý kafe" a "Jednu malou chvíli", které vzešly z autorské spolupráce s Pokáčem. První jmenovaný song ji po letech vrátil do nejvyšších rádiových rotací, emotivní duet s Janem Bendigem zase i díky zdařilému videoklipu hodně zabodoval na internetu a interpretku přiblížil mladší generaci.

Lucie Bílá - Český slavík 2022
© TV Nova
Kabát vydal na podzim po dlouhých sedmi letech novou desku "El Presidento" a vyjel na velké halové turné po dvaceti (!) městech. To si zatím Mirai ani přes záplavu rádiových hitů a dvě zaplněné O2 areny dovolit nemůžou, jejich šňůra po zimních stadionech příští rok počítá se čtyřmi zastávkami.

V loni zavedené kategorii Hip hop & rap se na první místo možná trochu nečekaně vyšvihli ATMO Music, kteří před rokem v top trojce chyběli. Calin, jenž po celý letošek opanuje nejvyšší příčky žebříčků poslechovosti s deskou "POPSTAR", získal stříbro a navíc se stal Objevem roku, další z nejstreamovanějších interpretů jako Viktor Sheen a Yzomandias se však neumístili. Co naplat, pro většinového hlasujícího do Českého slavíka je stále přijatelnější fúze rapu s popem než striktní žánrové vymezení.

Slavík zkrátka odráží hlas běžného lidu a není důvod se nad touto skutečností pohoršovat. O dost smutnější bylo sledovat, jak televize Nova přistoupila k propagaci a samotnému udílení cen ve Foru Karlín.

Ať byl loňský Janečkův ročník jakkoliv rozporuplný, alespoň se organizátoři snažili držet slavíkovských zvyklostí a mediálně prezentovali to, co hlasující opravdu zajímalo. Tedy anketu a věcné informace k ní. Už v průběhu hlasování tehdy zveřejnili abecední seznam interpretů, kteří se v tu dobu pohybovali na předních místech. Širší nominace pak představili zhruba týden před vyhlášením.

Kabát - Český slavík 2022
© TV Nova
Nova naopak letos jména kandidátů na ocenění tutlala až do přímého přenosu. Poslední tisková zpráva vydaná pár dní před udílením namísto jejich přehledu už v titulku lákala na slibovanou velkolepost večera a na fakt, že "ceny předají Karel Roden, Jiřina Bohdalová a Ester Ledecká". Pro hudební příznivce jistě velice důležitá informace.

Instagramový slavičí účet zase zaplavoval nekončící příval fotek bláznivých převleků uvaděčské dvojice Ondřej Sokol a Aleš Háma a videopozvánek od celebrit všeho typu: ke sledování galavečera zvali nejen hudebníci, ale i herci, moderátoři nováckých pořadů, či dokonce účastníci reality show Love Island a kuchařské soutěže MasterChef.

Jako by na Nově samotnou anketu odstavili až na druhou kolej. Primárním cílem bylo vytvořit hojně sledovaný zábavný program na sobotní večer - čím delší, tím lepší, aby vygeneroval co největší množství reklamního času.

Se vkusem a noblesou, která by události formátu Českého slavíka slušela, se museli diváci rozloučit hned v úvodním čísle, zahájeném předtočeným videem dua Háma-Sokol z vany. Oba moderátoři se pak s cirkusovou písničkou složenou Ondřejem Brzobohatým zjevili přímo na pódiu, kde se k nim přidala spousta tanečníků i moderátorská kolegyně Tereza Pergnerová.

Ačkoliv si autor úvodní skladby zarapoval, že "tenhle večer bude zkrátka k po*rání", realita nabídla trochu jiný příběh. Se všemi reklamními pauzami tři a půl hodiny trvající přenos přinesl především těžkopádnost, umělé prodlužování a ten nejprvoplánovější humor ústředního dua, které si utahovalo třeba z kojící Evy Burešové nebo svatby Karlose Vémoly. Opravdu to patří na hudební ceny? Záběry na strnulé výrazy nebo naopak nucený smích sedících hostů hovořily za vše.

Při rozhovorech s předávajícími divák žasl, kolik prázdných slov se dá pronést, než zazní jedno jediné jméno. Někdy navíc zkomolené - "Mirej" nebo "Emto Music". Ocenění pak většinou děkovnou řeč využili k propagaci vlastních koncertů, v případě Mirai dokonce k opakovanému protlačování svých webových stránek, kde právě prodávají vstupenky. Frýdecko-místečtí se v ten moment navzdory všem úspěchům prezentovali jako nezkušení zelenáči, těžko si představit, že by se k takové urputnosti snížily ostřílenější party.

ATMO Music - Český slavík 2022
© TV Nova
O nejsympatičtější děkovačku večera se postaral Richard Krajčo, když civilně a uvěřitelně promluvil o nástrahách doby a potřebě být si vzájemnou oporou. Ocenit si zaslouží také Monika Absolonová za zdařilou poctu letos zesnulé Haně Zagorové s písní "Rybičko zlatá, přeju si". Nelehkého úkolu se zhostila s citem, vkusem a grácií.

Zaslouženého potlesku vestoje se při uvedení do Síně slávy dočkal jako vždy okouzlující Jiří Suchý. Olympic s nestárnoucím hitem "Okno mé lásky" rozezpívali celý sál a Marek Ztracený za klavírem v premiéře představil novou písničku "Pomalu" - svou zřejmě nejpovedenější za poslední roky. Další vystoupení pak většinou nabídla útržky několika songů pospojovaných do medley, tedy všechno a zároveň nic. Třeba Dara Rolins si dala opravdu záležet s taneční choreografií, ale zpěv zněl podle všech indicií z playbacku.

Na to, že byl letos přenos delší než film "Titanic", jak výstižně konstatovala kolegyně z jiného hudebního média, obsahoval až příliš málo momentů hodných zapamatování. Ukázalo se, že televize Nova je pro Slavíka dobrým sluhou, ale zlým pánem.

Anketa s takovou tradicí a povědomím široké veřejnosti by si zasloužila punc skutečné muzikantské události, nikoli srazu instantních celebrit. Prospělo by jí, kdyby se jejího pořádání chopil někdo, kdo by ctil její podstatu a vrátil udílení důstojnost a slavnostní ráz. Nova se o to letos ani nepokusila, raději šla bezpečnou cestou sobotní estrády s vysokou koncentrací slavných obličejů a pochybných vtipů.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Video: Mirai zpívají v "nespíš" o jednom nevydařeném románku (07.02.2024 18:13)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Top 10: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Hudba v tisku: Vzpomínkové vydání knihy "Naprosto nezbytná" od Hany Zagorové doplňuje vyprávění její a jejích kolegů o tu nejbolestnější tečku (05.12.2023 08:00)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Mirai Bono Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu