shop.musicserver.cz
Angélique Kidjo, Prague Sounds Festival, Forum Karlín, Praha, 7.11.2023

Angélique Kidjo si tvorbu Talking Heads dala v Praze s přehledem. Ale to je tak všechno

Vydáno: 09.11.2023 18:09 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

"Poprvé jsem 'Once In A Lifetime' slyšela tři měsíce poté, co jsem se přestěhovala do Paříže," odpověděla Angélique Kidjo v nedávném rozhovoru pro Novinky.cz na otázku, kdy jí album "Remain In Light" vstoupilo do života. Nyní svou vlastní verzi tvorby Talking Heads předvedla v Praze.

Live: Angélique Kidjo

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 7. listopadu 2023
setlist: Born Under Punches (Talking Heads cover), Crosseyed And Painless (Talking Heads cover), Africa, One Of A Kind, Do Yourself, The Great Curve (Talking Heads cover), Listening Wind (Talking Heads cover), Meant For Me, Bemba Colora (Celia Cruz cover), The Overload (Talking Heads cover), House In Motion (Talking Heads cover), Choose Love, Mother Nature, Free And Equal, Once In A Lifetime (Talking Heads cover), Afirika, Pata Pata (Miriam Makeba cover), Burning Down The House
Fotogalerie

Reportáž z úvodního koncertu festivalu Prague Sounds, tedy z vystoupení Benjamina Clementina, si můžete přečíst zde.

Angélique Kidjo, Forum Karlín, Praha, 7.11.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Koncert Angélique Kidjo byl velmi očekávanou událostí nejen v rámci festivalu Prague Sounds, který ji z nějakého důvodu uvádí na svém webu s krátkým "e", ale letošního podzimu jako takového. Každý, kdo si pamatuje její fenomenální vystoupení na Colours Of Ostrava, si při slovním spojením hudba z Afriky dnes právě její jméno vybaví mezi prvními. Ostatně její věhlas, dopad, prestiž a životopis je tak bohatý a plný hvězdných spoluprací, že beninská rodačka, která se už ale v osmdesátých letech přestěhovala do Paříže, by jen výpisem podstatných životních milníků vyplnila celý tento text.

Jak ale prohlašovala tisková zpráva ke koncertu, aktuální show měla být zaměřená na jinou oblast její tvorby než koncert v moravskoslezské metropoli a sice na album "Remain In Light" od kultovních Talking Heads. To bylo překvapením jednak z toho důvodu, že by dlouholeté přátelství mezi jejich frontmanem Davidem Byrnem a zpěvačkou leckdo netipoval a také proto, že její poafričtěná verze legendární desky vyšla už v roce 2018 a od té doby třiašedesátiletá interpretka stihla vydat další dvě, respektive tři alba.

Angélique Kidjo, Forum Karlín, Praha, 7.11.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Logická a v branži obvyklá cesta by tedy byla zaměřit se především na aktuální sólovou nahrávku "Mother Nature" z roku 2021 nebo ještě lépe - měla by přijet i s Imbrahimem Maaloufem, aby dohromady předvedli ukázky ze společné desky "Queen Of Sheba", která vyšla loni. Je to, pravda, trochu zamotané, ale to byl i setlist pražského vystoupení.

Zmíněné přepracování alba Talking Heads nakonec totiž ani nezaznělo celé, chyběla skladba "Seen And Not Seen" a ještě k tomu byly písně z něj zpřeházené a promíchané se zmíněnou, zejména novější tvorbou, takže puristé a praví fanoušci tvorby legendární skupiny míchající new wave, post-punk a řadu dalších žánrů museli mít v hlavě pořádný zmatek.

Angélique Kidjo, Forum Karlín, Praha, 7.11.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Paradoxně si proto její koncert užili nejvíc ti, kteří se v jednotlivých skladbách a albech tolik neorientovali a prostě jen přišli za "tím nejlepším z world music". Angélique Kidjo totiž udělala dobře zejména jednu věc - její koncert navzdory rozdílným kořenům a obdobím, v nichž vznikaly konkrétní písně, byl jako celek zvukově a aranžérsky sevřený, a tak jste ve Foru Karlín neměli pocit, že posloucháte tři věci najednou, jak by zmíněné složení setlistu mohlo naznačovat.

Velkou měrou k tomu dopomohla její doprovodná kapela ve složení Thierry Vaton (klávesy), David Donatien (perkuse), Rody Cereyon (baskytara), Gregory Louis (bicí) a místy bohužel i half-playback, z nějž se ozývaly především sborové zpěvy v typickém africkém stylu. Zamrzely i její občasné pohledy do připraveného taháku s texty. U takové profesionálky, jež se svou hudbou objíždí svět už od roku 1982, byste je asi nehledali.

Angélique Kidjo, Forum Karlín, Praha, 7.11.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Forum Karlín nebylo úplně napěchované, pořadatelé se s tím ale dobře vypořádali tím, že pod balkóny dali závěsy, čímž prostor opticky zmenšili. Zároveň to bylo ale po dlouhé době také místo, kdy jeden z nejlepších koncertních sálů v republice dojmu z koncertu nechtěně škodil. Ta sterilnost a relativně moderní design náhle nebyl tak univerzální jako obvykle a s (v dobrém slova smyslu) divokostí africké hudby si jaksi netykal.

I proto sedící a jen minimálně se vrtící publikum první půlku koncertu tak trochu hledalo ten správný přístup, jaký k akci zaujmout. Vidět to bylo už na jeho oblečení. Zatímco jedna část obecenstva přišla v oblecích a večerních šatech, svobodomyslnější půlka návštěvníků na sobě měla trička, řetízky, náramky a v lepším případě alespoň džíny. A jakmile to hlavní hvězda večera už nevydržela a začala v druhé půlce diváky vyzývat k povstání a následnému tanci, bylo zmatení obecenstva ještě větší. Zpěvačka se totiž nevyjádřila jasně, zda by si přála, aby se stálo a tancovalo až do konce koncertu, nebo zda si mají diváci na následující a o poznání méně hybnější song "Choose Love" zase sednout.

Angélique Kidjo, Forum Karlín, Praha, 7.11.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Částečné zapojení publika do děje tak přineslo na jedné straně diváky, kteří hned využili situace a drali se pod pódium tancovat, a proti nim stáli, respektive seděli ti, kteří své půlky chtěli nechat na židli a teď naopak neviděli na dění na scéně. Tahounka celého ansáblu proto před přídavkem ještě chodila po scéně ze strany na stranu a vyloženě vybízela sedící diváky k tomu, aby se přidali k tou dobou už tančící většině. Nepomohlo to. A i to tak naneštěstí zastínilo její výkon.

Samotná Kidjo samozřejmě zpívala nádherně, muzikanti si užívali svá prodloužená sóla a čistě z hudebního hlediska to byl výtečný zážitek, o tom není sporu. Nic na tom nemění ani skutečnost, že se v "Houses In Motion" na moment sama ztratila, hudebníci ji ale podrželi a jejího chvilkového zaváhání si tak všiml málokdo. A pro mnohé určitě hodně znamenala i věta o tom, že DNA máme všichni stejnou, protože bez ohledu na barvu kůže pocházíme všichni z Afriky. "Nenávist a rasismus není nic jiného než jen strach a ignorace," hlásala.

Angélique Kidjo, Forum Karlín, Praha, 7.11.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Koncert ale bohužel netvoří jen hudba, ale i to všechno kolem. Chtě nechtě tak nakonec můžete mít celkové dojmy ovlivněné tím, co se hrálo, kdy se to hrálo, kde se to hrálo a jaká u toho panovala atmosféra. A to všechno tentokrát bohužel převážilo.

Až se k nám jedna ze sta nejvlivnějších osob na světě podle časopisu "Time" vypraví příště, nechť je to, prosím, na místě, které je k tomu určené. Třeba zase na nějakém tom letním festivalu kdesi v přírodě.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Angélique Kidjo ukázala talent Afriky (08.11.2023 01:04)
- Africká zpěvačka Angélique Kidjo, držitelka pěti Grammy, představí v Praze osobité pojetí alba "Remain in Light" kapely Talking Heads (27.10.2023 19:58)
- "Byl jsem trochu tyran," vzpomíná David Byrne. Přiznává, že lituje rozpadu Talking Heads (22.08.2023 15:44)
- Van Laar - žesťové nástroje s puncem originálu (01.08.2021 14:49)
- Nové desky 24/2021 - od Fear Factory přes Helloween po Styx (22.06.2021 08:30)
- Nové desky 44/2020 - od Kylie Minogue přes Shirley Bassey po Monkey Business (10.11.2020 08:00)
- Nové desky 40/2019 - od Tegan And Sara přes Mirai po Opeth (02.10.2019 14:55)
- Nové desky 17/2019 - od Cage The Elephant přes Angélique Kidjo po Roda Melancona (23.04.2019 11:46)
- Nové desky 6/2019 - od Luise Fonsiho přes Gaia Mesiah po Within Temptation (06.02.2019 19:16)
- Nové desky 47/2017 - od Noela Gallaghera přes Björk po Garyho Moora (26.11.2017 15:13)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu