shop.musicserver.cz
Jan Spálený - Asi v tom bude nějakej háček (reedice 2022)

Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech

Vydáno: 05.01.2023 08:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

Bluesový bard Jan Spálený oslavil vloni na podzim osmdesátiny novou řadovkou "Perseidy". Kromě ní ale vydavatelství Supraphon sáhlo do archivu a připravilo reedici alba "Asi v tom bude nějakej háček". To vyšlo jak na vinylu, tak na CD s osmi bonusy. Jak zní tahle zásadní nahrávka po téměř čtyřiceti letech?

9/10

Jan Spálený - Asi v tom bude nějakej háček (reedice 2022)

Vydáno: 4.11.2022
Celkový čas: 75 minut

Skladby: Myslím teď na tebe, moje milovaná, Už zrezly bezy, Stoupá dým, Aceton blues, Asi v tom bude nějakej háček, Bojler blues, Špitál u sv. Jakuba, Hádej, Tak jo, Mý lásky pouťový, Mezi břehy, Blues nádražní ulice, Bonusy (pouze CD verze): Ještě jednou si vrznout, Sekáčová lady, Krok-Sun-Krok, Zlatý zuby zebou, Tonda B III., Hospoda U Černýho světa, Blues o lásce a rumu, Quasimodo

Vydavatel: Supraphon

Zazní-li jméno Jan Spálený, na mysli skoro automaticky vytane ASPM, tedy Amatérské sdružení profesionálních muzikantů, formace, s níž je jméno tohohle bluesového barda nejvíce spojené. Nebylo tomu tak ale vždycky. Ještě předtím než sdružení vzniklo, řekněme v roce 1984, se Spálený vyprofiloval jako skvělý hudební režisér, ale také jako osobitý muzikant. Zaujal svými artrockovými uchopeními básní Vítězslava Nezvala "Edison" a "Signál času" i sólovým albem "Já se tě nevzdám". Na něm už je jasně patrné jeho směřování směrem ke svébytně uchopenému blues.

Ve stejném roce, kdy vznikalo ASPM, se Spálený zavřel do studia ještě jednou sám, jen pod svým jménem bez dodatku. V pražském studiu Mozarteum vznikla kolekce "Asi v tom bude nějakej háček" (vyšla až v roce 1986). Na podzim 2022, v roce, kdy autor tohoto svébytného a nepřehlédnutelného díla z ranku československé hudby 80. let oslavil osmdesátiny, ji v reedici vydal label Supraphon.

Blues lze hrát všelijak, ale málokdo sebere tolik odvahy, aby jej pojal tak originálním způsobem, jako tento pražský rodák. Dovede totiž jít k podstatě, až na dřeň, a toto jádro vetknout do hudebně originálního celku, který se vzpírá jednoznačnému zařazení. Je to trochu bigbít, trochu pouliční blues, trochu jazz, trochu vesnická kutálka - všechno si Jan později přenesl do ASPM. Svébytný zvuk je zčásti důsledkem spojení muzikantů, kteří se ve studiu potkali, a zčásti dílem náhody, když jeden z nich nepřišel.

Na kytaru si zahrála pozdější opora ASPM Petr Kalandra, k němu se přidala, jak o ní později sám Spálený mluvil, rytmika snů v sestavě Jiří Hrubeš za bicími a Michal Pavlíček (z tenkrát zakázaného Pražského výběru), který si zahrál na kytaru a baskytaru, o niž se dělil s Jiřím Veselým.

Prolnuly se tu tak zkušenosti z jazzu, rocku i nové vlny společně s osobitým pěveckým stylem autora a fakt, že se Spálený ujal i celé baterie dechových nástrojů, jež měly částečně nahradit rytmiku dočasně na natáčení nepřítomného Veselého. Nakonec se použilo obojí - basa i basové dechové nástroje. Mnohotvárný výsledek, který se na obalu chlubil tím, že při natáčení nebyly použity syntezátory, tak byl na světě.

Vedle přetextovaných bluesových tradicionálů "Špitál u Sv. Jakuba" a "Blues nádražní ulice" jsou tu na hutném kytarovém riffu postavená "Mý lásky pouťový", složitými basovými figurami nesená "Mezi břehy" i v jádru tradiční bluesovka "Myslím teď na tebe, moje milovaná", kterou zdobí sekané přihrávky kytary... Každá píseň nachází svou vlastní tvář, a jakkoliv jsou aranže a celková zvuková paleta v mnoha ohledech poplatné době svého vzniku, zní album v zásadě nadčasově.

Bonusy

Reedice, vydaná počátkem listopadu 2022, poprvé vychází s původně zamýšleným obalem. V době tehdejší emise totiž vznikl z jen letmo připravené makety. Navíc se na zadní stranu přebalu vrátila portrétní fotografie Jiřího Hrubeše, který emigroval a jehož snímek (a osoba) tak byl nežádoucí.

Na CD je tracklist doplněn o osm skladeb, ty vyšly převážně v devadesátých letech a byly nahrané už s ASPM. Duchem jsou však velmi blízké původní dvanáctce songů. Jejich jádro pochází z alb "Až srdce usedá", "Má vlna" a "Zahrada v dešti", natočených pro firmu Lotos. Jakkoliv se jedná pouze o výsek, jako doplnění celkového obrazu tvorby tohoto bluesmana je to přídavek tak akorát výživný.

Mohou za to i texty: po pěti od Spáleného a Pavla Vrby, jeden od Petra Kalandry a jeden - k asi nejznámějšímu "Špitálu u sv. Jakuba" - napsal Zdeněk Rytíř. A právě ve slovech je tu otištěna ona podstata blues, tedy sám (ne)veselý život, ale podávaný s nadhledem a jakýmsi básnickým okouzlením. "Kam jsem se to dostal ve světě?" ptá se zpěvák ve stručně nazvané písni "Tak jo". Odpověď, která se vrací v poslední sloce, je jasná: "Mezi pár krásnejch bláznů."

A to se dá v podstatě vztáhnout na celý tento počin (a vůbec autorovu tvorbu). Ti, kteří "mění bojler za altovej saxofon", chlapík vezoucí si na své jawě aceton nebo "pohaslej milovník se střapatou hlavou", to jsou všechno figurky, které v sobě mají ducha pábitelů Bohumila Hrabala. Mají v sobě kouzlo, které šedivému životu propůjčuje jiskru. A Spáleného muzika je z periferie vtahuje do centra dění. Je tu ale i prostor pro niternější přemítání ("Už zrezly bezy", "Stoupá dým", ale i slavný "Špitál u sv. Jakuba), které se opírá o syrovější obrazovost a lyriku, kde už příliš prostoru pro humorný nadhled není.

Poezie obyčejného života či snad pábitelské blues jsou v hudbě Jana Spáleného pevně otištěné a on díky nim už patří mezi českými bluesmany ke klasikům. "Asi v tom bude nějakej háček" je bytostně bluesovou deskou, která ale nepotřebuje prakticky žádné typické prvky žánru samotného. Žádné průhledné dvanáctky, žádné pevně formálně svázané hudební struktury. I díky tomuto neortodoxnímu přístupu výborně funguje i téměř po čtyřech dekádách od vydání.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Recenze: "Život je potvorák... ale krásnej." Bluesman Jan Spálený stárne na albu "Perseidy" s grácií a nadhledem (11.12.2022 08:00)
- Naživo: Skvělá muzika a slzy na krajíčku. Lucerna Music Bar složil hold Radimu Hladíkovi (07.12.2022 12:16)
- V Lucerna Music Baru se bude vzpomínat na Radima Hladíka (01.12.2022 09:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu