Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici

23.03.2024 16:35 - Jiří V. Matýsek | foto: Supraphon

Vydavatelství Supraphon i letos pokračuje ve chvályhodné činnosti a pouští do světa reedice výrazných, klasických, zásadních či dlouho nedostupných alb domácí bigbítové historie.

V minulých letech došlo na nové vydání předsametového katalogu Vladimíra Mišíka, desek kapely Blue Effect i alb Luboše Pospíšila, Jana Spáleného, kapely Abraxas a mnohých dalších. Nyní moderní technologie roku 2024 daly druhý život kolekci "Zrnko písku" formace Bohemia.

Sestava, která kolekci v polovině sedmdesátých let natočila, snese označení první česká superskupina. Sešel se v ní totiž totiž doslova výkvět tehdejšího bigbítu. Jan Kubík a Vladimír "Guma" Kulhánek svou výraznou stopu zanechali na desce "Kuře v hodinkách" Flamenga. Lešek Semelka tehdy na čas opustil Blue Effect, resp. Modrý Efekt. Pro kytaristu Michala Pavlíčka byla Bohemia prvním velkým působištěm, nicméně o tom, co všechno v jeho kariéře následovalo, asi nemá smysl se sáhodlouze rozepisovat. Formaci doplnili Jan Hála a Pavel Trnavský, oba z kapely Expanze, kde působil i zmíněný Pavlíček.

Společně natočili dílo, které překračovalo rock směrem k jazzu a fusion muzice, specifický zvuk doplnila také pětice textů-básní, až surrealistických obrazů od textaře Pavla Vrby. Novou verzi si na CD i vinylu můžete koupit i v našem shopu.

"Tato reedice představuje další vítanou položku ve vinylovém vzpomínání na druhou polovinu sedmdesátých let 20. století. Pro rock u nás tehdy vládly extrémně těžké časy, s jen občasnými zrnky naděje: tato z písku však vystavěla hrad," doplňuje za Supraphon editor reedice Karel Deniš.

Album je z dnešního pohledu výborným svědectvím doby. Obal Josky Skalníka byl nyní pečlivě redesignován, zvuk z pásu dostal k dispozici současné technologické možnosti, připojen je i původní sleevenote Ondřeje Konráda a kompletní texty.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY