shop.musicserver.cz
Stromboli, Amfiteátr Loket, Loket, 10.6.2022

Stromboli v Lokti předvedli, že léta nečinná sopka dokáže chrlit lávu energie

Vydáno: 13.06.2022 12:01 v sekci Naživo - Tomáš Rozkovec | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

V prostředí amfiteátru loketského podhradí se sešla naprosto výjimečná sestava individualit a hudebních osobností. Na jednom pódiu zde postupně vystoupily legendy českého rocku Vilém Čok & ByPass, Futurum s Romanem Dragounem a jako vyvrcholení večera Stromboli v původní sestavě. My jsme byli u toho.

Live: Stromboli

support: Vilém Čok & ByPass, Futurum
místo: Amfiteátr Loket, Loket
datum: 10. června 2022
setlist: (bez pořadí a záruky) Stromboli, Sandonorico, Scanners, Abacus, Why, Třesky, blesky, Já ti dávám, dávám, Ó hory, ó hory, Ivanhoe, Katova pomocnice, Carmen, VIlla Ada, Veliké Lalulá, Košilela, Opuštěná židle na opuštěná terase
Fotogalerie

Stromboli, Amfiteátr Loket, Loket, 10.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Trojkoncert v amfiteátru nádherného podhradí hradu Loket, který má svého nepopsatelného genia loci, se nadmíru povedl. Jasně, jména už na lineupu vypadala lákavě, ale znáte to - někdy si věci nemusejí sednout a pak bývá výsledný dojem z celé akce rozpačitý. Ale tady si vše sedlo tak, jak má.

V šest večer, přesně podle rozpisu, vše odstartoval živelný Vilém Čok s kapelou ByPass ve složení basista Milan Libich, teprve dvaadvacetiletý šikovný kytarista Michal Brož a bubeník Vít Blažek. Samotný Vilém měl na starost show a zpěv. A dokázal, že je - stejně jako jeho band - ve formě. Různými převleky a rekvizitami bavil publikum, které se pozvolna trousilo do areálu a zaplňovalo prostor pod pódiem.

VIlem Čok & Bypass, Amfiteátr Loket, Loket, 10.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Zahrál jak nové skladby (celkem čtyři) z připravovaného alba "Kruhy", tak prověřené hity ze sólové kariery. Zazněly také pecky "Na Václávském Václaváku" od Pražského výběru, "Anděl fantazie" od Nové růže či osvědčený "Kačer" ze známého animovaného festivalu jako přídavek. Byl to velmi příjemný vstup do celé akce a vůbec nerušila Vilémova stylová odlišnost od následujících účinkujících.

Na řadu přišel novoromantický progresivní rock z Brna v podaní Romana Dragouna a Futurum. Roman, podpořen dvěma kytarami pánů Emila Kopřivy a Jarka Malého, nabídl průřez ze dvou vydaných alb a následných singlů. Zazněly tak mimo jiné "Voda", "Klaun", "Jedinečná šance", "Soumrak", "Superměsto", "Juliet" či "Vyplouvám II" spojenás s "Genese". Závěrečný "Zdroj" nešlo z pohledu frontmana Dragouna vynechat, a ač jsem tuto píseň slyšel nesčetněkrát, tady, v nádherném prostředí Lokte, mi sedla asi nejvíce a byla mi srdcově nejblíž. Měl jsem nefalšované zimomriavky, jak by řekli naši východní sousedé.

Futurum, Amfiteátr Loket, Loket, 10.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Parádní set, ve kterém Futurum jak časově, tak výkonově odehrálo plnohodnotný koncert. V porovnání s ByPassem nešla Dragounova kapela, jak se říká, tak do plných, ale bavila zcela jiným způsobem. Kytaristé se střídali v sólech a z výrazů v jejich tvářích se dalo vyčíst, že je hraní náramně baví. Klidnou sílu naopak převáděla rytmika souboru, baskytarista Libor Dunovský a Jan Seidl. Frontman zpíval procítěně a sázel náročné výšky tak, jak jsme zvyklí ze studiových alb, kterým už je dnes přes třicet let. Klobouk dolů!

Na minutu přesně v půl deváté za přijatelného šera nastoupili na scénu Stromboli. Nejdříve jen jako trio Pavlíček, Kryšpín, Veselý, jež odstartovalo svůj set hypnotickým riffem stejnojmenné skladby. Po chvíli se přidala Vendula Kašpárková a po ní samozřejmě i Bára Basiková.

Stromboli, Amfiteátr Loket, Loket, 10.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
První skladba a hned taková síla a erupce. I tahle skupina ukázala, že je ve formě. Propast času nebyla znát a muzikanti spolu fungovali jak dobře namazaný stroj. Báře to zpívá a ona sama je danou pódiovou jistotou. Následovalo "Sandonorico" v angličtině a další kousky z řadovky "Shutdown" ("Abacus", "Scanners" a "Why").

Pak následovaly především songy z legendárního eponymního dvojalba včetně česky zpívané písně "Okolo ohňů". Do letitého repertoáru skvěle zapadla i novější "Katova pomocnice" z alba "Fiat Lux".

Stromboli, Amfiteátr Loket, Loket, 10.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Nepřehlédnutelný (a zároveň po podvečerním výkonu i předvídatelný) byl vklad Viléma Čoka, který si doslova a do písmene ve dvojici "Ó hory, ó hory" a "Ivanhoe" ukradl stage pro sebe. Do té doby náladově ambientní jeviště jej najednou bylo plné. Koncert měl několik vrcholů a toto byl jeden z nich. Ale pamětníci jistě potvrdí, že to tak v minulosti bylo vždy (například ve sportovní hale v Mostě v roce 1987 Vilém přijel k pódiu na paletovém vozíku jako na olbřímí koloběžce).

Po dvojici metalově laděných kusů přišlo na řadu zklidnění. Intro již zmíněné "Katovy pomocnice" v podobě klavírní vložky Kašpárkové a fenomenální závěr v podobě "Carmen", "Villa Ada", "Veliké Lalulá" a "Košilela". Po ní již jen přídavek v podobě "Houpací židle na opuštěné terase" a byl konec.

Co říci závěrem? Na mysl se derou spousty slov a vět. Mimo jiné to, že Basiková zpívá úžasně. Stále je tou éterickou divoženkou, která svým hlasem dokáže pohladit, konejšit, zvýšit napětí a vygradovat celou skladbu. Kašpárková vše podporovala hrou na klávesy a musím říci, že vystoupení bylo tak skvěle nazvučený, že bylo slyšet každičký tón a nejdrobnější rejstříky jejího nástroje.

Stromboli, Amfiteátr Loket, Loket, 10.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Michal Pavlíček, to je kytarový mág a jeho hra je prostě geniální - set navíc odehrál s bolestí zad. Rytmika Klaudius Kryšpín a Jiří Veselý zaslouží absolutorium. Druhý zmíněný stál sice celou dobu ve stínu, jako by tam nebyl, ale zdárně sekundoval Pavlíčkovi. To samé lze říci i o Kryšpínovi, kterého jsem viděl, a hlavně (konečně) slyšel hrát ty technické bicí, na které jsem u něho zvyklý.

Byl to úžasný koncert plný úžasných vzpomínek a nadčasové hudby. Jediná výtka směřuje k některým neukázněným divákům, kteří, podobně jako na Dead Can Dance, podpoření alkoholem vykřikovali nesmyslné invektivy směrem k účinkujícím. Což o to, některé rockové koncerty si určitý stupeň interakce zaslouží. Nicméně pokud je to v pasážích, které vyžadují soustředění jak kapely, tak posluchače, je to zcela mimo mísu a je to buranství nejhrubšího zrna. Zpět k hodnocení: pokud bychom hodnotili akce podobně jako alba, dostal by tento večer 10/10.

P. S.: Podle Pavlíčkových slov bude toto turné asi poslední, jeho úspěch a kladná hodnocení by ale mohly kytaristu přesvědčit, že Stromboli má ještě sílu, jež by mohla vychrlit ještě jednu erupci v podobě studiového alba.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Naživo: Precedens oslavil výročí a rázně vykročil vstříc nové etapě (04.04.2023 20:57)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Naživo: Progres 2 v Lucerna Music Baru aneb Toulky po hvězdách hudební galaxie (22.03.2023 12:57)
- Precedens v pražské Akropoli oslaví čtyřicátiny, zavzpomíná a představí i novinky (04.03.2023 17:46)
- Progres 2 oslaví v pražském Lucerna Music Baru pětapadesáté výročí svého vzniku (18.02.2023 11:42)
- Recenze: Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech (05.01.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Bono Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu