shop.musicserver.cz
Progres 2, Lucerna Music Bar, Praha, 20.3.2023

Progres 2 v Lucerna Music Baru aneb Toulky po hvězdách hudební galaxie

Vydáno: 22.03.2023 12:57 v sekci Naživo - Tomáš Rozkovec | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Pětapadesát let na hudební scéně, to už je úctyhodná doba. Mnohé kolem nás se změnilo, ale některé jistoty naštěstí zůstávají. Jednou z nich je brněnská art/progrocková legenda Progres 2. V pondělí oslavila v pražském Lucerna Music Baru výše zmíněné půlkulaté výročí. Jaká ta oslava byla?

Live: Progres 2

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 20. března 2023
setlist:Nech je být, Čistý štít u firmy mít, Kdo je tam?, Mauglí, Štěstí, Výš - prolog, Bezpráví, Můra, To já se vracím, Čím je svět můj?, Muž, který se podobá Odvrácené straně Měsíce, Vracím se k Tobě, Ikaros (Dorota Barová), Osud, Argonaut, I Feel Free, Ptáčník, Moře, Paní Óm, Tvůj kód, Země 2555, Píseň o jablku, Planeta Hieronyma Bosche I, Planeta Hieronyma Bosche II Přídavek: Selpa, 200 malých cigaretek
Fotogalerie

Progres 2, Lucerna Music Bar, Praha, 20.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Poslední dobou se nám nějak roztrhl pytel s výročími. Některá se udála, některá probíhají a mnohá další se v dohledné době z uvedeného sáčku dosypou. A ač se každé kulatiny či půlkulatiny mají oslavit, kapel, co přesáhly takzvané abrahámoviny, mnoho není. Jeden takový výroční koncert na oslavu pětapadesátin se ale v pondělí odehrál v pražském Lucerna Music Baru.

Vystoupil zde brněnský Progres 2. Bez nadsázky legenda, která výrazně ovlivnila vnímání československé hudební scény. Tahle skupina společně s Blue Effect, slovenskými Collegium Musicum, Fermátou či městskými kolegy Synkopami pomohla popularizovat styl art rock, který v tehdejším politickém zřízení byl pro jeho posluchače jakýmsi únikem za svobodou. Filmové dotáčky, které doprovázely koncertní pásma nejen těchto Brňanů, onen efekt úniku ze šedé reality jen umocňovaly.

Svoboda, to byl a je ústřední leitmotiv, který se jako stříbrná nit táhne progresáckými koncepčními počiny. Onoho pondělního večera byli příchozí oním tulákem po hvězdách. Kapelník, zpěvák, kytarista Pavel Váně byl průvodcem a vypravěčem působivých příběhů. A přestože vystoupení trvalo více než dvě hodiny a tracklist obsahoval dvacet pět skladeb, nestihl odvyprávět vše. Bylo by to i nemožné.

Progres 2, Lucerna Music Bar, Praha, 20.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jako návštěvník jsem se najednou ocitl v roli známého sultána, který si nechal půvabnou Šeherezádou noc co noc vyprávět příběhy. A ona, aby chudinka dočkala rána, odříkala jen část s tím, že dalšího pokračování se panovník dočká až následující noci.

Podobně to bylo i s dramaturgií této akce. Progres 2 odehráli z každé své desky vyjma kolekcí "Změna" a "Otrava krve" stěžejní kompozice, ale příběh logicky nebyl a z podstaty věci a časových důvodů ani nemohl být odvyprávěný celý. Vše to vlastně probíhalo v režimu opakujících se naladění na notu daného alba s grand finále, ať už ho obstaraly kompozice "Kdo je tam?", "Čím je svět můj?", "Planeta Hieronyma Boshe II" či "Osud". Pak přišel vždy střih a vstup do dalšího bloku.

To samozřejmě není výtkou. Jak už jsem psal, pokud chcete slavit, máte dvě možnosti. Buď uděláte průřez dosavadní tvorbou s důrazem na poslední řadovku, anebo se na to úplně vykašlete a dál si pojedete svoji linii. To se naštěstí nestalo a Pavel Váně, Zdeněk Kluka, Roman Dragoun, Miloš Morávek s hostujícím Daliborem Dunovským přijali roli vypravěčů. A ono zmíněné emoční přeskakovaní znalým posluchačům jistě nevadilo.

Přišlo se především zavzpomínat, uctít artrockovou legendu. Zmínil jsem i řadu mladých lidí v obecenstvu, kteří stejně jako skalní příznivci znali texty a zpívali s muzikanty třeba "Píseň o jablku" (1978) s nadsázkou jako jeden muž/žena/ono a další druhy mimozemšťanů. :-) V tu chvíli jsem si vzpomněl na sebe, kdy mě k této skupině přivedl strýc v době, kdy jsem ještě chodil na základku, což už je drahně let.

Scéna kruhového jeviště byla tentokrát uzpůsobena tak, jako by onen točitý parket nebyl. Členové sestavy byli netradičně v blízkosti bubeníka, tak aby bylo dobře vidět na plátno za ním. Na to se po vzoru dávno minulých let, leč mnohem umírněněji promítalo. To však nebránilo Váněmu, aby udržoval se svým publikem kontakt. Mnohdy jste mohli získat pocit, že právě zpívá jen pro vás. A myslím, že tohoto pocitu dostávaly plnými doušky jak zadní řady, tak balkony.

Progres 2, Lucerna Music Bar, Praha, 20.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jako jediný host (první baskytarista Progress Organization Emanuel Sideridis bohužel před koncertem onemocněl) vystoupila violoncellistka Dorota Barová. S Dragounem si vystřihla "Vracím se k Tobě", která byla věnována nedávno zesnulému dlouholetému baskytaristovi souboru Pavlu Pelcovi, mimochodem autorovi právě tohoto songu.

Po ní přišla velmi překvapivá vsuvka v podobě sólového výstupu Barové. Ta pouze za doprovodu violoncella, looperu a svého hlasu představila minimalistickou verzi skladby "Ikaros" z první desky. Musím uznat, že na minimalismus tam bylo progrese až až, a vyprodaný sál to náležitě potleskem ocenil.

A vlastně tak obstarala úvod do pásma první desky, kterou kapela odehrála - jak se po anglicku říká - bez proudu. A bylo opět překvapující slyšet verze s původně složitými aranžemi a vícehlasy v mírně okleštěné verzi.

Finále? Jak jinak než výtah ze stěžejních částí "Dialogu s vesmírem" a s původními, restaurovanými filmovými dotáčkami. Člověku běhal po zádech mráz. I po tolika letech ty skladby mají neuvěřitelnou sílu, a když se chorálem rozezpíval dav jak u zmíněného "Jablka", tak u "Planety Hieronyma Boshe II", nikdo se nemohl divit, že se to tehdejšímu bolševikovi nelíbilo a namítal cosi o zkažené mládeži. Inu, není chorál jako chorál.

Progres 2, Lucerna Music Bar, Praha, 20.03.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Musím smeknout nad výkony všech muzikantů tohoto více než vydařeného večera. Aniž bych chtěl připomínat jejich věk, musím uznat, že jak Pavel Váně, tak Zdeněk Kluka to hlasově dávali na výtečnou. Ono táhnout více než dvouhodinovou show rozhodně není legrace. Roman Dragoun byl jako vždy excelentní, mimochodem i jeho se letos týká výročí - 40 let kapely Futurum. Miloš Morávek se krom brilantních kytarových sól ujal i některých pěveckých partů po Pavlu Pelcovi, což Pavel Váně kvitoval narážkou o sólovém zpěvákovi.

A když jsme u zmínky o zesnulém baskytaristovi, na kterého se hodně vzpomínalo, jeho party bravurně zahrál Dalibor Dunovský. Klobouk dolů před jeho umem. Jeho hra na bezpražcovou basu byla naprostá lahůdka. À propos, zvuk byl výtečný.

I kdybych chtěl koncertu něco vytknout, nejde to. Byla to naprosto výjimečná událost. Radost, upřímnost, emoce jak na pódiu, tak pod ním. Byl to výlet nejen do mládí. Průlet vrstevnatou mlhovinou a hvězdokupou ukázal i současnost. Progres 2 jsou skvělým průvodcem. Ani na chvíli nezapochybujete, že byste se s nimi někde ztratili. A pak si přejete jen to, aby ten výlet nikdy neskonči a abyste si mohli vyslechnout další a další příběhy. Ty jejich se totiž jen tak neoposlouchají.

"Vládce snů náhle tu stál, o bájných světech mi hrál, měl oči vesmírných víl. Návrat už není můj cíl." Takže za dalších padesát pět let… nebo raději dříve!


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Fotogalerie: Progres 2 rozdával v Lucerna Music Baru radost a nadšení (21.03.2023 10:55)
- Progres 2 oslaví v pražském Lucerna Music Baru pětapadesáté výročí svého vzniku (18.02.2023 11:42)
- Naživo: Skvělá muzika a slzy na krajíčku. Lucerna Music Bar složil hold Radimu Hladíkovi (07.12.2022 12:16)
- V Lucerna Music Baru se bude vzpomínat na Radima Hladíka (01.12.2022 09:39)
- Naživo: Festiwall 2022 byl radostným muzikantským setkáním (13.09.2022 12:27)
- Fotogalerie: Festiwall 2022 v obrazech (13.09.2022 08:31)
- Naživo: Stromboli v Lokti předvedli, že léta nečinná sopka dokáže chrlit lávu energie (13.06.2022 12:01)
- Členové Blue Effectu Radima Hladíka oživí na pražském Festiwallu Novou syntézu s orchestrem (19.04.2022 17:07)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu