shop.musicserver.cz
Festiwall, Areál Kytary.cz, Praha, 9.-11.9.2022

Festiwall 2022 byl radostným muzikantským setkáním

Vydáno: 13.09.2022 12:27 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Od muzikantů pro muzikanty. Tak by se dala shrnout víkendová akce Festiwall, která se konala v prostorách a okolí prodejny Kytary.cz v pražských Modřanech. Koncerty byly největším lákadlem, programových perliček v podobě panelových diskuzí a workshopů byla ale v plánu celá řada, včetně veletrhu. Jak se Festiwall 2022 vydařil?

Festiwall 2022

místo: Areál Kytary.cz, Praha
datum: 9.-11. září 2022
Vystoupili: Panzerballett, Virgil Donati, Cardinal Black, Lari Basilio, Yasi Hofer, Pekelné kone, Michal Pavlíček, Roman Helcl, Adam Krofian, KYX Orchestra, Viktor Sodoma, Iva Marešová, Petr Ostrouchov a další
Fotogalerie

Celý víkend byla v Modřanech zvýšená koncentrace muzikantů. Těžko říct, jak to bylo s bubeníky nebo klávesisty, ale kytaristů s nástroji v ruce nebo na zádech se dala v tramvajích a okolí festivalového areálu potkat spousta.

Festiwall se koná už od roku 2016 a od té doby si vydobyl neotřesitelnou pozici coby největší hudební veletrh u nás, který ale nabízí dostatek dalšího vyžití než pouhé výstavní stánky výrobců a prodejců instrumentů.

Festiwall 2022. 9.-11.9.2022
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Pátek bude z mého pohledu poněkud chabě popsaný. Akci jsem měl možnost ochutnat z druhé strany coby jeden z panelistů diskuze na téma největších nešvarů české hudební scény a toho, jak se zbavit amatérismu. Hudební program ten den obstaral v Česku usídlený britský písničkář Justin Lavash a také současný koncertní kytarista Stevena Wilsona Alex Hutchings.

V sobotu, tentokrát už v návštěvnické roli, jsem do areálu dorazil zhruba uprostřed odpoledne. Na hlavní stagei právě dohrávali svojští Slováci Pekelné kone, obavy z toho, že by tu snad bylo málo muziky, byly skutečně liché. Kytarové riffy se ozývaly ze stánků vystavovatelů, jedna parta lidí se v malém, ale bohatě vybaveném muzeu pustila do testování kytar Jolana československé výroby a na hlavní festivalové třídě zněla Funková půlhodinka. Příjemný mumraj.

A klid neskýtala ani samotná prodejna Kytary.cz. Ta byla po celý víkend v obležení návštěvníků, které u vchodu vítal zaměstnanec security tu s rumba koulemi, tu s trianglem. Atmosféra prostě semlela každého.

Festiwall 2022. 9.-11.9.2022
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
O odpolední a podvečerní koncert se později postaraly dvě firemní hráčky kytarové firmy Ibanez, Yasi Hofer a Lari Basilio. Obě velice zdatné dámy vystoupily jako sólistky, s předtočenými základy. V tomto ohledu tak byla obě vystoupení poněkud sterilní a bez kapelní chemie, nicméně po stránce techniky lze vytknout jen máloco.

Na prvně jmenované je znát, že si prošla školou Stevea Vaie, hodně ve své hře operuje s rychlostí a staví na virtuozitě. Emotivně hlubší vystoupení předvedla Lari Basilio, která si, alespoň pro mé ucho, lépe hrála s melodiemi a tolik se nehonila ve snaze zahrát co nejvíce not. V každém případě oba sety byly velmi podařené a rozhodně přinesly i důkaz, že rocková kytara nemusí nutně být jenom doménou mužů.

Hudební část programu uzavřeli Panzerballett v sestavě posílené o bubeníka Virgila Donatiho. Skutečně, málokdy se slyší natolik originální propojení metalu s jazzovou polyrytmikou, hráčským mistrovstvím i hudebním humorem. Pánové zahráli své vlastní kompozice vystavěné na specifické práci s rytmem i úpravy klasiky (například Beethoven by svou "Ódu na radost" asi nerozdýchal, přesto tam slavná melodie zůstala přítomná).

Těžko se ale zbavovat dojmu, že mnohé zvraty, změny a nápady nebyly výsledkem organického vývoje, ale poněkud samoúčelným komplikováním již tak složité stavby. Prog na druhou, ne-li na třetí, jen jsme si tady zrovna úplně nesedli.

V závěrečný den jsem dal zpočátku přednost vzdělávání před hudbou a vyrazil na dva workshopy, které se konaly na malém pódiu na zapadlé Next Door Stagei. Michal Pavlíček, legenda kytarové hry, se rozpovídal o tom, jak využívá digitálních efektů, neméně poučná byla i následná diskuze Petra Ostrouchova, Lukáše Chromka a Davida Pomahače na téma hudební produkce a vůbec role producenta při natáčení alb. Velmi podnětné, nutno říct.

I kvůli tomu chytám jen finále koncertu Cardinal Black, blues-rockové partičky kolem výrazného kytaristy mladé generace Chrise Bucka. Britská bluesová škola se nezapře, mělo to výborný tah na branku, byť celkový dojem je spíše potěšený než vyloženě nadšený.

Festiwall 2022. 9.-11.9.2022
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Očekávaným vrcholem celého programu byla koncertní Pocta Radimu Hladíkovi, která nad repertoárem jeho kapel a projektů spojila špičku domácí hudební scény. Kromě základu poslední inkarnace Blue Effectu, Vojty Říhy s basou a Vaška Zimy za bicími, se o kytarové party podělili Roman Helcl (November 2nd) a Adam Krofian (The Atavists), kterým v jedné části setu pomohl Michal Pavlíček.

I u mikrofonu se střídaly výrazné hlasy: éru Matadors připomněl přímo jejich zpěvák Viktor Sodoma, pozdější skladby odzpívala Iva Marešová, Yannick Tevi, Tomáš Fröde a Pavel Bohatý. A pak tu byl také chrudimský KYX orchestra, který se postaral o bigbandové aranže věnované albům "Nová syntéza" a "Nová syntéza 2".

Tenhle rozsáhlý ansámbl měl plno, s přehledem nejvíce z celé akce. Oprávněně, protože je vidět, že Hladíkova hudba může být i bez svého tvůrce stále živá. Jedinečný kytarista Hladík schází, a bylo dojemné vidět jeho fotky na obrazovce za muzikanty, když zněl "Sluneční hrob". Na druhou stranu, tak to chodí. Naštěstí je tu ale rozsáhlé hudební dědictví, ke kterému se můžeme vracet.

Festiwall 2022. 9.-11.9.2022
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Festiwall 2022 dopadl výborně. Navzdory nevyzpytatelnému počasí, které se bohužel podepsalo na opticky poněkud slabší návštěvnosti, to byla akce, která si pozornost - hlavně muzikantské - veřejnosti zaslouží. Možná by ale nebylo od věci zacílit, například pomocí koncertů, i ještě trochu více mimo odbornou komunitu. Akce tohoto typu je totiž skvělým prostorem na to, jak propojit muzikanty i posluchače, kteří dostanou příležitost nahlédnout na hudbu i trochu jinak, než jsou zvyklí.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- První pololetí u labelu Animal Music nabídne Janáčka, jazz i nevydané nahrávky skladatele Zdeňka Lišky (06.02.2024 11:39)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Spoluhráči Radima Hladíka a hosté pokřtí reedici alba Blue Effectu "33" Zároveň v Lucerna Music Baru znovu oživí "Novou syntézu" s orchestrem (06.12.2023 12:56)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König v Praze pokřtil svou skvělou desku "Hvězdy" (30.11.2023 10:13)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu