shop.musicserver.cz
Pětadvacet nejlepších českých alb roku 2011 (10-6)

Pětadvacet nejlepších českých alb roku 2011 (10-6)

Vydáno: 28.01.2012 14:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Přinášíme vám definitivní ohlédnutí redaktorů musicserveru za skončeným rokem 2011. Pětadvacet českých desek, které musíte slyšet, než začnete ve velkém plnit všechna hudební novoroční předsevzetí. Pětadvacet alb, u kterých naše uši vrněly spokojeností nejvíce. Pokračujeme druhou nejlepší pětkou.

Pětadvacet nejlepších českých alb roku 2011
© facebook interpreta

25 - 21 | 20 - 16 | 15 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

10. místo: Bonus - Náměstí míru


Bonus - Náměstí míru
"Bonus vyučuje, jak se nezávisle žije ve světě plném závislostí."
-- Lukáš Benda

profil interpreta | recenze alba

O Bonusově "Náměstí míru" toho bylo řečeno, totiž sepsáno, již opravdu všechno. Opakovat se tedy, že album Martin Hůla aka Bourek vydal na své jmeniny, že se nahrávalo při otevřeném okně v jeho podvyšehradské pracovně, že mu s formou poradil Michal Nanoru a že si Bonus s formou poradil na výbornou, tedy že šel výkonnostně nahoru, je zbytečné. "Náměstí míru" je jiné album než debut "Konec civilizace", sousta jsou o dost jednodušší na rozkousání, přesto složitější na strávení. Z té spousty myšlenkových toků, které Bonus vylučuje, by šel sestavit zcela nový ideologický směr. Bonus vyučuje, jak se nezávisle žije ve světě plném závislostí. Oproti předchozím albům ubylo temnoty, komplexů a nenávisti, Bonus si místo blitzkrieg zvolil cestu míru. A s "Náměstím míru" uspěl nad očekávání. Vždyť našel by se někdo, kdo v polovině listopadu tipoval, že v lednu nebude skloňovanějšího českého hudebního jména než Bonuse?


Bonus - Okovy


9. místo: Luno - Luno


Luno - Luno
"Z jejich debutu čiší sebevědomí (kdo jiný by nechal hned v první skladbě hrát bicí a basu tři minuty tentýž, téměř monotónní motiv?), aranžérská zkušenost a poctivá producentská práce."
-- Petr Adámek

profil interpreta | recenze alba

Šmity zavolal Emě Brabcové. Udělají desku, Eminu sólovku, co ona na to? Plácli si (obrazně řečeno) a už v tu chvíli bylo jasné, že výsledek nemůže dopadnout špatně. Vždyť víme; Ema Brabcová + Šmity = VSL (obrazně řečeno). Tvůrčí dvojmozek přizval za bicí zkušeného Honzu Janečku a coby mladou krev kytaristu Martina Starého. Tahle symbióza zafungovala natolik dobře, že se z Eminy zamýšlené sólovky nakonec vyklubala regulérní kapela. Z jejich debutu čiší sebevědomí (kdo jiný by nechal hned v první skladbě hrát bicí a basu tři minuty tentýž, téměř monotónní motiv?), aranžérská zkušenost a poctivá producentská práce. Až na "odporně" veselou "Here To Be Not There", která nastolenou náladu trochu ruší, se celé album odehrává v perfektně vykreslené potemnělé atmosféře; šeď a prázdnota jako stvořené pro podzimní splín. Jo, možná se tihle dva lehce opakují, což jim ostatně mnoho lidí zazlívá, ale nechtějme po nich zběsilou progresi. Vždyť Ferrari v kombíku by taky nevypadalo dobře a Luno jsou v téhle podobě maximálně přitažliví.


Luno - Chanteys


8. místo: Prince Of Tennis - Urbi And Orbi


Prince Of Tennis - Urbi And Orbi
"Deska 'Urbi And Urbi' se dá bez nadsázky považovat za hudební výpověď dnešní generace. Jako by David Volenec a Honza Čechtický složili soundtrack k neexistujícímu pokračování 'Šeptej' či 'Samotářů'."
-- Tereza Vavroušková

profil interpreta | recenze alba

Deska "Urbi And Urbi" se dá bez nadsázky považovat za hudební výpověď dnešní generace. Jako by David Volenec a Honza Čechtický složili soundtrack k neexistujícímu pokračování "Šeptej" či "Samotářů". Zavřete oči a nechte se unést melancholickou náladou "Ache Of Mind". Dejte si špeka u "MILF Island". Po příjezdu z party si pusťte "Failure Is Art If You're A Robot". A jelikož dnešní mladá generace hudební nosiče nekupuje a za peníze stahuje stále výjimečně, "Urbi And Orbi" je legálně ke stažení zdarma. Jediné, co k tomu potřebujete, je účet na sociální síti a na oplátku zveřejnit hlášku o stažení na svém profilu. Prince Of Tennis si tímto počinem vysloužili nominaci na hudební cenu Apollo a na musicserveru vysoké známky v recenzi i makrorecenzi. Jestli jste "Urbi And Orbi" ještě neslyšeli a váháte, jestli vás bude bavit, věřte, že pokud vás baví Ohm Square, bavilo vás Colorfactory či Sebastians, Prince Of Tennis budete milovat.


Prince Of Tennis - Failure Is Art If You're A Robot


7. místo: Kittchen - Menu


Kittchen - Menu
"Je osvobozující dívat se na svět očima Kittchena, poslouchat jeho velmi silné melodie zahrané a nahrané tak, že připomínají staré kazetové demáče, a k tomu vstřebávat jednoduše a napřímo podávané (a často příjemně kontrastní) pravdy."
-- Honza Průša

profil interpreta | recenze alba

Anonymní a tajemný kuchař s maskou, který si říká Kittchen, uvařil v roce 2011 svou debutovou a výtečnou desku. Své "Menu". Ta se nejdříve objevila ve formě free downloadu, na konci roku už mohli všichni fajnšmekři vychutnávat tohoto nevšedního písničkáře z drážek klasického vinylu. Jeho "Menu" je napojené na postapokalyptický příběh z města DOK5Y, na albu se prolíná osmdesátková minulost s dneškem i budoucností. S tím souvisí i jednotná nálada, prorostlá emocemi jak dobrý bůček sádlem (nebo masem?). A také zvuk prorostlý industriálními zvuky kuchyňských hudebních nástrojů jak státní správa korupcí. Výsledkem je nesmírně silná existenciální výpověď mladého a mile naivního romantika a snílka. A jedná se o nesmírně citlivou výpověď. Je osvobozující dívat se na svět očima Kittchena, poslouchat jeho velmi silné melodie zahrané a nahrané tak, že připomínají staré kazetové demáče, a k tomu vstřebávat jednoduše a napřímo podávané (a často příjemně kontrastní) pravdy. Třeba že Chlast přináší zapomnění. A že je na co zapomínat.


Kittchen - Lednic je nejvíc


6. místo: Cartonnage - I'm Not Your Computer


Cartonnage - I'm Not Your Computer
"Mají vše, po čem každý ultrapopař touží - skvělý moderní zvuk, hitovky jako kráva, ujeté kostýmy, nadhled, fakt divné písničky, epické balady i výtečné videoklipy."
-- Honza Balušek

profil interpreta | recenze alba

V Česku v současnosti snad není více readio-friendly undergroundová kapela než Cartonnage. Svou třetí desku "I'm Not Your Computer" si Vanda Choco a Armin Effenberger vydali sami a přitom by se v klidu mohli postavit mezi ty největší světové hvězdy electropopu. Mají vše, po čem každý ultrapopař touží - skvělý moderní zvuk, hitovky jako kráva ("Don't Stop", "Dynamighty"), ujeté kostýmy, nadhled, fakt divné písničky ("Banne Idée", "Bravo Viva"), epické balady ("Love Is Within") i výtečné videoklipy. Těch posledních mají samozřejmě málo, ale lepší z jedné desky jeden skvělý než tři podprůměrné, ne? Na aktuální nahrávku se jim navíc podařilo nedat ani jeden filler, všechny skladby samostatně obstojí a těžko se ubráníte touze desku točit stále dokola. A jakkoli na albu zcela převažuje elektronika, je za ní slyšet živočišná touha dělat věci pořádně a bavit sebe i posluchače. I když jde v podstatě jen o mainstreamový pop. Ale v Česku jim všichni ostatní jen zdálky koukají na paty.


Cartonnage - Don't Stop



NÁZORY
  • Tristní (pepa, 28.01.2012 14:18) Reagovat

    No vyvíjí se to opravdu zajímavě!!!! Začínám se smiřovat s tím, že podle musicserveru jsou alba Mandrage a Dary Rollins lepší než třeba Relativní čas Anny K., To cítím Alžběty, Touch The Sun Debbi nebo Anar Markéry Irglové! TRISTNÍ žebříček!

  • hmmm. (jan, 28.01.2012 14:34) Reagovat

    Tak Mandrage by podle me osobne byli v ceskym zebricku nekde okolo treti stovky, debbi nekde okolo stovky, dara rollins nekde okolo sedmdesatky, anar nepovazuju za ceskou desku (jinak tak nekde okolo sedesatky), anna k. by byla tak okolo tricitky, cartonnage okolo ctyricitky, s kittchen a prince of tennis bych se shodnul a bonuse bych mel urcite v prvni petce ... No - doufam, ze v prvni petce bude mit MS aspon Midi Lidi, Floexe a nevadili by mi tam snad ani Tata Bojs...

    • Re: hmmm. (pepa, 28.01.2012 14:37) Reagovat

      To jsi vážně slyšel za uplynulý rok tolik českých desek?? Já Anar považuji za českou desku, sice ho vydalo zahraniční vydavatelství, ale je to album české zpěvačky, tak proč ne?

  • Cartonnage (paulie z malého města, 28.01.2012 16:43) Reagovat

    Poznámka k onomu "skvělému modernímu zvuku" Cartonnage, ano, zní to skvěle moderně, a přesně kvůli tomu mám problém jinak imho povedenou desku doposlechnout až do konce (vlastně jsem to vydržel jen jednou). TT DR meter hlásí 6 dB, spektrometer ve Winampu střídá oranžovou a červenou barvu, kde se asi stala chyba?

    • Re: Cartonnage (Aki, 29.01.2012 19:44) Reagovat

      ano, je to prasárna! a dokud se jako posluchači řádně neozveme, budou takto hnusně hlučné nahrávky vycházet pořád

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Video: Ondřej Galuška zpívá ve sci-fi klipu "Největší zátěž", že už "nevěříme na žádný spasitele" (11.01.2023 18:49)
- Video: Marie Puttnerová představila čarokrásné video k nádherné, pokorné "Písni o domově" (04.01.2023 17:34)
- Recenze: Ondřej Galuška z Eggnoise nahrál jednu z nejosobitějších desek letošního roku (15.10.2022 17:30)
- David Pomahač pokřtí album "Neviditelný" s hosty Martinem Hůlou a Bárou Zmekovou (22.05.2022 11:27)
- Recenze: "Neviditelný" je existenciálním sci-fi počinem Davida Pomahače (09.05.2022 00:00)
- Video: Dojemný "Klaun" láká na druhou desku Davida Pomahače (20.04.2022 12:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu