shop.musicserver.cz
Ken Hensley, Coda, Uriah Heep Revival, Retro Music Hall, Praha, 30.8.2009

Vitalita starého rockového barda

Vydáno: 31.08.2009 14:11 v sekci Naživo - Kateřina Červenková | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Neskutečně vitální a charismatický čerstvý pětašedesátník, někdejší hnací motor legendárních Uriah Heep, Ken Hensley po dvou letech opět zabrousil do Česka. V pražském klubu Retro Music Hall předvedl s norskou kapelou Live Fire v čele se skvělým zpěvákem Ericem Hawkem energickou rockovou show.

Live: Ken Hensley & Live Fire

support: Coda, Uriah Heep Revival

místo: Retro Music Hall, Praha
datum: 30. srpna 2009
Fotogalerie

Ken Hensley, Retro Music Hall, Praha, 30.8.2009
© Vojta Florian / musicserver.cz
Po zdlouhavém procesu s kontrolou u úzkého vchodu se do klubu vecpalo pár stovek rockových nadšenců, z drtivé většiny postarších mániček, jak už to na podobných akcích bývá. Někteří si přišli vyloženě zavzpomínat, jiné nadchnul také nový a vydařený rockový projekt Kena Hensleyho.

Dlouho očekávané vystoupení Kena Hensleyho jsme si však museli zasloužit vytrvalostí a shovívavostí při poslechu karlovarské hardrockové předkapely Coda. Přestože jsou to zkušení muzikanti, jejich osmdesátkové, tak trochu tancovačkové pojetí rocku mi zkrátka nesedne. A to přehnané nadšení frontmana je úsměvné. Jako rozehřívačka však Coda splnila svůj účel. Jen doufám, že Kenovi nikdo nepřekládal jejich texty, které rozhodně nelze označit za poetické.

Ken Hensley, Retro Music Hall, Praha, 30.8.2009
© Vojta Florian / musicserver.cz
Podstatně vkusnější a příhodnější byl krátký výstup Uriah Heep revivalu, který se právem pokládá za nejlepší v Evropě. Revival výtečně a jiskřivě zahrál skladby "Sunrise" a "Look At Yourself", které jsou poctou originálu. Zpěvák Bedřich Ziegler připomněl nedávné životní jubileum Hensleyho, celý sál vyzval k zapění "Happy Birthday" a slavný muzikant si převzal dort k pětašedesátým (!) narozeninám. Je to až k nevíře, že ten chlápek s hustou a dlouhou černou hřívou, s elánem větším než má množství podstatně mladších hudebníků, vypracovanou postavou, mladistvou jiskrou v očích a věčným přívětivým úsměvem už je podle rodného listu takový rockový dědek.

Po kratší pauze na přestavbu aparatury se za bouřlivého jásotu a se skromným nástupem zjevil na scéně charismatický indián Hensley, ověšen stříbrnými šperky a pouze v kostkované vestičce na obnažené hrudi, s bandou zručných a sympatických norských muzikantů. Koncert odstartovali písničkami z Hensleyho poslední sólové desky "Blood On The Highway", která je podle mě jedním z nejlepších novodobých počinů stárnoucích rockových bardů. A svérázná melodičnost, jiskrný náboj a rocková přímočarost titulní skladby alba či písní "Just The Beginning" i "We're On Our Way" jsou toho důkazem.

Ken Hensley, Retro Music Hall, Praha, 30.8.2009
© Vojta Florian / musicserver.cz
Když však zazněly první tóny z uriášské klasiky "Circle Of Hands", dostavil se pocit naprosté (pro většinu v sále nostalgické) euforie. Ten vzletný pocit nezmizel, ani když Ken Hensley vyměnil klávesy za akustickou kytaru a jako dárek pro nás spustil "The Wizard". Do třetice všeho dobrého z desky "Demons And Wizards" pak rozburácela sál vypalovačka "Easy Livin". Vrcholem koncertu byl baladický klenot "July Morning". Po "Sweet Freedom" přišlo rozloučení v podobě snad nejočekávanější "Lady In Black", kterou si s Hensleyem nadšeně zazpívalo celé publikum. Jako bonus, těsně před odjezdem posledního metra, pak zazněla "Gypsy Queen".

Po celý večer se tak aktuální, říznější tvorba nápaditě prolínala se starými, intenzivnějšími, emotivnějšími a impozantnějšími peckami. A mělo to spád. Hensley, na jehož hudebním projevu se požehnané roky nijak nepodepsaly, se obklopil opravdu šikovnými muzikanty. Silný a hutný hlas Erika Hawka dodal písničkám intenzitu a skvěle ladil s Hensleyho zpěvem. Dostávala mě i zpívající kytara. Norové Live Fire mají pro hardrock v ryzí čistotě prostě nadání.

Hensley byl sympaticky komunikativní a vyčaroval nesmírně příjemnou atmosféru. Evidentně jej netrápí revma jako většinu jeho vrstevníků, neboť celý večer za klávesami energicky pohazoval svým záviděníhodným hárem a svou vitálností se celkově vyrovnal i mladším kolegům na pódiu.

NÁZORY
  • Ken Hensley a Norové byli (Mary , 31.08.2009 16:20) Reagovat

    skutečně super. Z textů kapely Coda mám stejný pocit, občas jsem se nevěřícně tázala muže, zda slyším skutečně to, co slyším. Nicméně fronta před klubem i Coda - vše odpuštěno, Hensley je fakt třída.

  • Super koncert (Foxík, 31.08.2009 22:20) Reagovat

    -hudební zážitky naštěstí mažou vše ostatní. malá připomínka k autorce článku. Ken Hensley bude slavit 65 až příští rok,je 24.8.1945...chybička se vloudí

  • Zlín první noční dojmy... (merhaut, 01.09.2009 02:56) Reagovat

    I třetí zlínský koncert Kena Hensleye se nadmíru vydařil, i když jsem tentokráte neměl privilegium slyšet sám v celém sále dvouhodinové zkouškové preludování na hammondy, a ani jsem tentokrát nepřipravoval rozhovor.
    Změna místa z otlučeného Golemu do Master of Rock Panelé atmosféře moc neublížila, když se zhasne, tak tu hnusnou škatuli nevnímáte.
    Live Fire i Erik Hawk představují slušný standard, drobné i větší aranžérské odchylky oproti studiovým verzím beru jako únik z nudy. Soundu kralují hammondy s plnými měchy. S odstupem času si však víc a víc cením prvního vystoupení z roku 2002, kdy měl Hensley v ansáblu skutečná světová esa, kytaristu Davea Kilminstera a basáka Andyho Pylea.
    Poté , co došlo k tragédii v rodině jednoho ze spolupracovníků, se přerušily práce na albové novince. Ken proto víceméně oprášil dva roky starou dramaturgii a vyrazil na okružní jízdu.
    Úvodní čtveřice z Blood On The Highway a Running Blind proto mohla zaskočit jen nepřipravené. Jenže, těch zase bylo! I mezi mými kamarády, se kterými jsem Uriáše sjížděl před 35 lety dennodenně… čučeli jak puci.
    Demons and Wizards je pro mne snad nejvzývanější deskou mládí a Circle Of Hands je katedrála z nejhonosnějších, jedna ze skladeb, kde se Kenův ústřední motiv může postavit romantikům formátu Čajkovského. Škoda, že Hensley nemá čtvery ruce a klavír po ruce. I tak jeden z vrcholů večera.
    July Morning je rockový monument. Ken ke svému vrcholnému kusu přistupuje s úctou, nic neboří, ani nepřilepuje. A David se shůry lehounce usmívá nad tím, jak se dole čtyři chlapi u mikrofonů snaží seskládat dohromady aspoň zdání jeho tenoru, zdobeného otevřeným falzetem…
    Poloakustická studiová průzvučnost Wizard se naživo a bez Byrona nedá vyvolat.
    Sweet Freedom se mnou kdysi oslavilo plnoletost, včera rovných čtyřiapadesát.
    Blok dvouletých písní Blood On The Highway, I Wont The Last a Last Dance (pokud mne tedy paměť neklame) byl vytesán z bytelné hardrockové skály. Macatá Last Dance je úchvatná i bez Glenna Hughese a orchestru.
    Stealin, klasika, … But My Life … i když mi při basovém intru naskočil úvod Meddle 
    Easy Livin, sedmnáct, léto, prázdniny, Český ráj na dohled, kuřátka na pláži,… jako by to bylo dneska.
    Byl jsem zvědav na to, jakým způsobem Ken tentokrát naporcuje Lady in Black. Napoprvé to byl masakr motorovou pilou, napodruhé trochu zrychlená verze, a včera před půlnocí skončila Dáma v černém brnění.
    Cikánský přídavek si užil Eric i rozdováděná kapela. Bylo znát, že syrový, ještě nevybroušený Byron mu padne do huby jako ulitý. Takhle jsem Gypsy ještě neslyšel.


  • ???? (Láda, 14.01.2010 19:42) Reagovat

    Dlouho jsem se rozmýšlel zda budu vážit cestu do Prahy na moji oblíbenou CODU a Hensleyho..Když si představím že tam přišli jedinci jako je autorka článku kteří hudbě vůbec nerozumí a při vystoupení CODA kroutí hlavou,dobře jsem udělal že jsem zůstal doma.Pro nezasvěcené: CODA a Hensley se znají už dlouhá léta a určitě Ken by nesázel na nějaké šumaře jako předskokany.Martin Uxa navíc patří k nejlepším klávesákům v naší zemi.Doporučuji proto nespokojeným dámám navštívit ušního specialistu a chodit pouze na koncerty pro méně inteligentní osoby / Maxim turbolenc,Kabati,Eva a Vašek.....)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Na Velký pátek heavy metalu svátek. Hvězdná sestava v čele s Judas Priest zdrtila Prahu (30.03.2024 17:58)
- Fotogalerie: Legendy metalu ovládly O2 arenu! Judas Priest, Saxon a Uriah Heep v obrazech (30.03.2024 13:32)
- Judas Priest přivezou svou britskou ocel i do pražské O2 areny. Podpoří je Saxon a Uriah Heep (02.06.2023 10:26)
- Nové desky 4/2023 - od Avy Max přes Sama Smitha po Uriah Heep (01.02.2023 18:30)
- Zemřel Ken Hensley, někdejší zpěvák a klávesista Uriah Heep (05.11.2020 14:28)
- Fotogalerie: Plechovka fest nabídl druhý den rock, pop i hip hop (08.07.2018 08:04)
- Nové desky pro 8. týden (22.02.2015 14:12)
- Nové desky pro 24. týden (08.06.2014 05:00)
- Ken Hensley vydává album "Trouble" a vyjíždí na poslední turné (21.09.2013 12:24)
- Fotogalerie: Záblesky z Metalfestu (13.06.2012 15:34)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu