Vitalita starého rockového barda

31.08.2009 14:11 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Neskutečně vitální a charismatický čerstvý pětašedesátník, někdejší hnací motor legendárních Uriah Heep, Ken Hensley po dvou letech opět zabrousil do Česka. V pražském klubu Retro Music Hall předvedl s norskou kapelou Live Fire v čele se skvělým zpěvákem Ericem Hawkem energickou rockovou show.

Live: Ken Hensley & Live Fire

support: Coda, Uriah Heep Revival

místo: Retro Music Hall, Praha
datum: 30. srpna 2009
Fotogalerie

Ken Hensley, Retro Music Hall, Praha, 30.8.2009
© Vojta Florian / musicserver.cz
Po zdlouhavém procesu s kontrolou u úzkého vchodu se do klubu vecpalo pár stovek rockových nadšenců, z drtivé většiny postarších mániček, jak už to na podobných akcích bývá. Někteří si přišli vyloženě zavzpomínat, jiné nadchnul také nový a vydařený rockový projekt Kena Hensleyho.

Dlouho očekávané vystoupení Kena Hensleyho jsme si však museli zasloužit vytrvalostí a shovívavostí při poslechu karlovarské hardrockové předkapely Coda. Přestože jsou to zkušení muzikanti, jejich osmdesátkové, tak trochu tancovačkové pojetí rocku mi zkrátka nesedne. A to přehnané nadšení frontmana je úsměvné. Jako rozehřívačka však Coda splnila svůj účel. Jen doufám, že Kenovi nikdo nepřekládal jejich texty, které rozhodně nelze označit za poetické.

Ken Hensley, Retro Music Hall, Praha, 30.8.2009
© Vojta Florian / musicserver.cz
Podstatně vkusnější a příhodnější byl krátký výstup Uriah Heep revivalu, který se právem pokládá za nejlepší v Evropě. Revival výtečně a jiskřivě zahrál skladby "Sunrise" a "Look At Yourself", které jsou poctou originálu. Zpěvák Bedřich Ziegler připomněl nedávné životní jubileum Hensleyho, celý sál vyzval k zapění "Happy Birthday" a slavný muzikant si převzal dort k pětašedesátým (!) narozeninám. Je to až k nevíře, že ten chlápek s hustou a dlouhou černou hřívou, s elánem větším než má množství podstatně mladších hudebníků, vypracovanou postavou, mladistvou jiskrou v očích a věčným přívětivým úsměvem už je podle rodného listu takový rockový dědek.

Po kratší pauze na přestavbu aparatury se za bouřlivého jásotu a se skromným nástupem zjevil na scéně charismatický indián Hensley, ověšen stříbrnými šperky a pouze v kostkované vestičce na obnažené hrudi, s bandou zručných a sympatických norských muzikantů. Koncert odstartovali písničkami z Hensleyho poslední sólové desky "Blood On The Highway", která je podle mě jedním z nejlepších novodobých počinů stárnoucích rockových bardů. A svérázná melodičnost, jiskrný náboj a rocková přímočarost titulní skladby alba či písní "Just The Beginning" i "We're On Our Way" jsou toho důkazem.

Ken Hensley, Retro Music Hall, Praha, 30.8.2009
© Vojta Florian / musicserver.cz
Když však zazněly první tóny z uriášské klasiky "Circle Of Hands", dostavil se pocit naprosté (pro většinu v sále nostalgické) euforie. Ten vzletný pocit nezmizel, ani když Ken Hensley vyměnil klávesy za akustickou kytaru a jako dárek pro nás spustil "The Wizard". Do třetice všeho dobrého z desky "Demons And Wizards" pak rozburácela sál vypalovačka "Easy Livin". Vrcholem koncertu byl baladický klenot "July Morning". Po "Sweet Freedom" přišlo rozloučení v podobě snad nejočekávanější "Lady In Black", kterou si s Hensleyem nadšeně zazpívalo celé publikum. Jako bonus, těsně před odjezdem posledního metra, pak zazněla "Gypsy Queen".

Po celý večer se tak aktuální, říznější tvorba nápaditě prolínala se starými, intenzivnějšími, emotivnějšími a impozantnějšími peckami. A mělo to spád. Hensley, na jehož hudebním projevu se požehnané roky nijak nepodepsaly, se obklopil opravdu šikovnými muzikanty. Silný a hutný hlas Erika Hawka dodal písničkám intenzitu a skvěle ladil s Hensleyho zpěvem. Dostávala mě i zpívající kytara. Norové Live Fire mají pro hardrock v ryzí čistotě prostě nadání.

Hensley byl sympaticky komunikativní a vyčaroval nesmírně příjemnou atmosféru. Evidentně jej netrápí revma jako většinu jeho vrstevníků, neboť celý večer za klávesami energicky pohazoval svým záviděníhodným hárem a svou vitálností se celkově vyrovnal i mladším kolegům na pódiu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY