shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích desek roku 2017 podle musicserveru (10-6)

Dvacet nejlepších domácích desek roku 2017 podle musicserveru (10-6)

Vydáno: 07.02.2018 09:20 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Z desek, které v Česku a na Slovensku vyšly v minulém roce, hlasovalo 22 redaktorů musicserveru pro celkem 81 alb, z nichž vzešlo dvacet nejlepších. Které domácí nahrávky se umístily na pozicích 10 až 6?

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény


10. J.A.R. - Eskalace dobra

J.A.R. Eskalace dobra
Osmé album J.A.R. přináší jedenáct vyrovnaných skladeb, které jsou plné hudebních vtípků a fines, umně zabalených do slušivého kabátku ušitého z funku, okořeněného nádechem disca osmdesátých let. Jistě, dávno to už není ta Jednotka amatérského rapu jako kdysi, kdy se soubor opíral o rockové kytary, ale říz jednotlivých skladeb se zcela vyrovná těm dřívějším. Jak je u souboru zvykem, texty Oty Klempíře se hemží třaskavou náloží neotřelého a osobitého humoru, který neváhá shazovat vše kolem, včetně sebe. Když k tomu přidáme výkony rapperů Klempy a Vrtulníka, podpořené doprovodným (sólovým) zpěvem Dana Bárty, posluchači se dostane barevná kolekce, která v žádném případě nenudí. (Tomáš Rozkovec)


9. Květy - Komik do půl osmé

Květy - Komik do půl osmé
Když vydaly Wanastowi Vjecy "Hračky", Traband "Přítele člověka", Zrní "Soundtrack ke konci světa" nebo Kieslowski desku "Mezi lopatky", byl jsem pokaždé nadšen. Každá z těch nahrávek znamenala svěží posun, nalezení jiných poloh kapely, která byla vždy nějakým způsobem zavedená a měla svůj jasný ksicht. Riskantní a odvážný krok, který někteří nerozdýchali a zatratili ho (Vjecy), jiní z něj vytěžili maximum a byl pro ně přirozeným odrazovým můstkem k dalšímu rozletu (Zrní). A úplně stejné pocity mám i z dnes už předposledního alba Květů, z desky "Komik do půl osmé". Květy potřebovaly nový impulz (pokud o tom chcete vědět víc, přečtěte si "Průvodce po albech a historii kapely Květy" od Martina E. Kyšperského). Prodělaly zásadní personální změny a naservírovaly desku, která voní elektronikou tak, jak to doposud nebylo u Květů zvykem. (Honza Průša)


8. Wild Tides - Sbohem a šáteček

Wild Tides - Sbohem a šáteček
Nejste už unavení tím neustálém dohadováním, domněnkami, spekulacemi a řešením toho, jestli to Kuba Kaifosz myslí opravdu vážně, nebo ne? Bez ohledu na to, zda je to zrovna Boy Wonder & The Teen Sensations nebo Lazer Viking a Sabrehart nebo skupina Wild Tides, z nějakého důvodu je podezírán z toho, že se jedná o nepřetržité ironické vtipkovaní a odmítá se možnost, že jde prostě o někoho s obrovskou znalostí rock'n'rollu a talentovaného songwritera, který věří v upřimnou, čirou radost. Samozřejmě, v době, kdy je často řešeným problémem otázka exportu české hudby do zahraničí, může vydání desky v češtině působit lehce protivně a ironicky, ale zase se musíme sami sebe zeptat - proč vlastně ne? "Sbohem a šáteček" je nápaditá kolekce písniček krátkých, ale intenzivních a plných odkazů. Country, folk, power-metal, šedesátkový bigbit, devadesátkový pop-rock a to všechno ke stažení za libovolnou částku. (Wojciech Nowacki)


Tip Ondřeje Hricka: První hoře - Křehký mechanismus pozemského štěstí

První hoře - Křehký mechanismus pozemského štěstí
Pro fanoušky pražské avantgardní skupiny První hoře byl uplynulý rok radostný. Kapela ohlásila návrat, začala koncertovat a na podzim stačila vydat nové album "Křehký mechanismus pozemského štěstí". Na něm se formace vrátila v nevídané formě a v mnoha ohledech jde o její nejlepší počin. První hoře připravili kolekci, která je destilovanou esencí toho nejlepšího, s čím tahle parta kolem Milana Urzy přišla, aniž by přešlapovala na místě. Koncertní tancovačky "Malej pán" či "Hymna naděje" střídají atmosférické, až melancholické balady "Mrtvý obrazy" či "Černej Petr". Vážnější momenty ale stále prolíná ona třeskutost a grotesknost, pro kterou První hoře už drahně let tolik milujeme.

7. - Anna K - Světlo

Anna K. - Světlo
S jarem se začíná vracet teplo a Anna K. v březnu přišla tématicky se svým "Světlem". Název desky snad nemohl být trefnější - zpěvačka hledá radosti v maličkostech a onen optimismus se proměnil rovnou v celé album. Ono je snadné označit "Pyramidu Boha slunce" či "Děti krásy" za infantilnosti, jenže z nelehkého období se Luciana Krecarová prostě potřebovala vyzpívat. A proč ne, když to zní tak dobře. Kolekce jedenácti skladeb však nestaví jen na tomto, Anna K. umí totiž být i rockově nebezpečná a například ve vynikající, jen na klavíru a smyčcích založené písni "Prokřehlá" ukazuje svou dospělejší stránku. A "Co mi za to dáš" byl dost možná domácí singl roku. Interpretka se zkrátka obklopila správnými lidmi, a pokud i vy potřebujete "krásy a síly se nadechnout," se "Světlem" nesáhnete vedle. Bonusové body získává fyzická verze, kterou zdobí třpytky! (David Böhm)


6. Debbi - Break

Debbi - Break
Všeobecně se říká, že třetí deska je pro muzikanty tou nejdůležitější. Na té se to vše láme. Debbi si to vzala k srdci, na přípravu třetího alba si vyhradila hned čtyři roky, dokonce opustila dlouholetého spolupracovníka Martina Ledvinu a oslovila Dušana Neuwertha. Ten se postaral, že deset písniček, na kterých se podíleli čeští i slovenští autoři různých žánrů i zaměření, následně většina hudebních kritiků označila za pop se světovým zvukem. Společnými silami pop namíchali s řadou žánrů od těch elektronických přes odkazy na disco, funk až po new wave a synth pop. Ať už písničkám vládnou kytary, bicí, klavír syntezátory, zřejmým jednotícím prvkem je zpěv samotné zpěvačky, její frázování, charakteristická barva hlasu a všudy prosakující soulový feeling. Není tedy divu, že "Break" u nás atakuje Top 5 a Debbi neminula nominace na Anděla. (Tomáš Parkan)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény



NÁZORY
  • hihihi... (eagle-eye, 07.02.2018 10:28) Reagovat

    ...já se směji... Anna K. a Debbi, twl. to je hlína... Jinak moc nechápu, proč dávate do žebříčku pořáíd dokola alba, ke kterým ani nenapíšete recenzi...

    • Re: hihihi... (Anonym, 07.02.2018 11:22) Reagovat

      Tak napiš svoji desítku a možná se taky někdo bude smát...

      • Re: hihihi... (eagle-eye, 07.02.2018 14:01) Reagovat

        Jenom 10ku anonyme? Tady ji máš...:
        Insania
        Zvíře jménem podzim
        Hentai Corporation
        První hoře
        Nauza orchestra
        Imodium
        Krucipusk
        Kapitán Demo
        Zrní
        Cold Cold Nights

        • Re: hihihi... (Anonym, 08.02.2018 08:13) Reagovat

          Až na toho Dema to jde.

    • Re: hihihi... (Honza Průša, 07.02.2018 20:26) Reagovat

      Proč by se do žebříčku neměly dostat skvělý desky, na který nebyla recenze. Jo, je škoda, že to nikdo nenapsal. Ale to neznamená, že by to tu desku mělo diskvalifikovat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Anna K. pokřtí "Údolí včel" v Praze i v Brně. Chystá také "Večírky pro nedočkavé" (30.01.2024 10:47)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Rozhovory: Anna K. - Moje "Údolí včel" je o ohromné síle lásky, za kterou by člověk položil život (30.10.2023 13:00)
- Recenze: Vysoce emotivní "Údolí včel" je životními ranami vykoupeným klenotem diskografie Anny K. (23.10.2023 12:00)
- Anna K. po šesti letech vydává nové album. "Údolí včel" vyjde 20. října (10.10.2023 19:49)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu