shop.musicserver.cz
Deset objevů domácí scény roku 2017

Deset objevů domácí scény roku 2017

Vydáno: 19.01.2018 11:00 v sekci Top 10 - Hana Bukáčková | foto: Tereza Kunderová

Loňský rok byl v českých a slovenských luzích a hájích bohatý na nová uskupení, projekty a debutová alba. Vznikaly ženské projekty, ale byly zde i návraty k surovějšímu rock'n'rollu. Co nás zaujalo nejvíce, se dozvíte v našem přehledu deseti nových projektů a talentovaných osobností domácí scény.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény


ZVÍŘE JMÉNEM PODZIM

Prvotina uskupení, za kterým se skrývá autor a otec celé myšlenky Jakub König alias Kittchen, vyšla na podzim. Formace je složena ze spřátelených muzikantů, kromě Jakuba v ní hrají a zpívají Tomáš Neuwerth, Marie Kieslowski, Aid Kid, Tomáš Havlen, Ondřej Mataj, Veru Linhartová, Tereza Štětinová, Terezie Kovalová, Marie Puttnerová, Ondřej Zátka, Matěj Vejdělek, Tomáš Obermajer, Andrea Jarolímková, Linda Arbanová, Adam Pakosta a další. Víceméně se jednalo o jednorázový projekt, jehož původní plán byl sestavit kapelu, natočit stejnojmennou desku "Zvíře jménem Podzim", napsat knížku a odehrát tři podzimní koncerty, což se i stalo. Naštěstí tento příběh nemá tečku, ale čeká ho pokračování. A pokud se to celé povede, sejde se ta podzimní kapela jednou za rok či dva a odehraje na přelomu října a listopadu sérii větších koncertů s dobrým zvukem a projekcemi. A možná přijde i s dalším novým materiálem, o který nebude díky tak početnému souboru jistě nouze.


VESNA

Čtyřčlenný dívčí projekt Vesna muzikantky Patricie, která stojí za textem hitu "Mám boky jako skříň" Ewy Farne, propojuje folklór s moderními hudebními styly populární, jazzové, klasické i world music a objevil se na jaře loňského roku. Klade důraz na ženskou krásu a originalitu. Jednotlivé členky reprezentují jednotlivé slovanské bohyně: Vesnu, Živu, Mokoš a Moranu. Středobodem hudby Vesny je žena, příroda a lidové příběhy. Inspirací byla spolupráce s Čechomorem. Skladby, které vznikly během studia na Berklee College of Music, jsou autorským počinem již zmiňované zpěvačky, textařky, skladatelky a zakladatelky projektu Patricie, která spolu s flétnistkou Andreou Šulcovou, houslistkou Bárou Šůstkovou a bulharskou klavíristkou Tanitou Yankovou tvoří jádro kapely. V ní dále figurují Oliver Lipenský (bubeník), Vladimír Mikláš (cimbál), Josef Mikulka (kontrabas) a Jan Pospíšil (klarinet). Důležitou personou je také aranžér písní Dominik Svoboda.


JOHN WOLFHOOKER

Kapela s hůře vyslovitelným názvem, ale s o to více zapamatovatelným zvukem, to je John Wolfhooker. Její vznik se datuje k roku 2013, kdy se skupina složená ze tří Slováků a jednoho Čecha (Martin Čupka, Filip Vlček, sourozenci Rony a Adrian Janečkovi) rozhodla vrátit smysl rocku. Na svém kontě má dvě alba ("John Wolfhooker" a "When The Hunter Becomes The Hunted"), ale do většího povědomí se dostala až v roce 2016 díky předskakování na vyprodaném turné s kutnohorskou bandou Rybičky 48 a díky klipům, které natočila o rok později. "Zeddknot" a "Pitch Black" mají jak vizuální, tak hudební potenciál zaujmout i posluchače za hranicemi.


NANOSFÉRA

Čáslavská electropopová kapela Nanosféra v čele s charismatickou žlutovláskou Žanetou Vargovou se pohybuje na scéně už od roku 2012, ale až do loňského roku jsme si museli počkat na vydání debutového alba. Ryze koncepční nahrávku formace nazvala "Pohledno" a vytvořila si v ní svůj svět. Kapela se inspirovala vesmírným putováním Malého prince a Alenky do říše divů. V animovaném klipu "Naivní" hudebníci představili posluchačům hlavní hrdinku, kolem které se točí celý příběh. Průvodní slovo mezi jednotlivými písněmi namluvil známý herec a dabér Alexej Pyško. Kapela těží i ze Žanetina éterického hlasu, který je velmi podobný k Lence Dusilové.


TH!S

"Do muziky přinášíme něco starýho!" Tak tohle o sobě prohlašuje vinohradská čtyřka muzikantů ve složení Vojta Kotek, Honza Melíšek, Ondra Vyoral a Pepa Černý, kteří si říkají TH!S. A musíme jim dát za pravdu. Do současné přetechnizované doby přináší něco špinavého, přímočarého a kvalitního. Milé překvapení po tom, co mají za sebou éru snowboarďáckých R.O.H.lick či coverů jako "Zevláky". Hudebně se inspirují americkými rock'n'rollovými sedmdesátými léty, songy staví na ostrých kytarových riffech a výrazném frontmanovi Honzovi Melíškovi s energickým hlasovým projevem. V prosinci pánové vydali svoji debutovou desku "We Are TH!S...", na které spolupracovali s producenty Viliamem Bérešem a Stevem Walshem a na které najdeme šest songů. Současně s albem vypustili veselý klip "Dance!", ve kterém hlavní roli ztvárnil herec Jiří Schmitzer. Druhá část alba s názvem "…and TH!S is our SH!T" vyjde na konci tohoto roku.


JAKUB ONDRA

Dalším výrazným písničkářem, který se v poslední době na scéně zrodil, je Jakub Ondra, kterému se neřekne jinak než Český Ed Sheeran. Tato nálepka ho sice těší, ale chce se z ní vymanit. V šestnácti začínal buskingem, kterému se věnuje doteď a díky němuž procestoval nemálo zemí. V roce 2014 přišel s prvotinou "Malý princ". Do povědomí se ale zapsal písní "On The Menu", z níž se stal jeden z nevýraznějších tuzemských rozhlasových hitů. Málokdo z posluchačů tehdy tipoval, že song zpívá český interpret. Ondra získal exkluzivní smlouvu s německým labelem, zajímavostí je, že v Německu je slavnější než v naší republice. V roce 2016 odjel turné s Lenny a na jaře loňského roku vydal svoji debutovou desku "Old Town Square", se kterou potvrdil svoje písničkářské kvality. Čerstvou novinkou je jeho aktuální spolupráce s italským vydavatelstvím Time Records.


DIVA BAARA

Diva Baara je sólový projekt zpěvačky a textařky Báry Vaculíkové (dcery Petry Černocké), která mimo jiné působí v projektech Yellow Sisters a Mateřská.com. Na desce "Debut", která vznikla za pomoci fanouškovské sbírky, se hudebně inspirovala vlnou electroswingu, který balancuje na pomezí popu, jazzu a intimního písničkářství. Písně se tematicky věnují zejména ženským tématům, takže není nouze o texty ohledně vztahů mezi ženami a muži. K vizuálu projektu patří až divadelní kostýmy a škraboška přes oči. Báře se dostala čest, že vystoupí jako předskokanka Caro Emerald na únorovém koncertu v rámci jejího světového turné.


MIKOLAS JOSEF

Mladý talentovaný zpěvák, skladatel, multiinstrumentalista, producent a režisér, který vyměnil přehlídková mola za ulice, kde postával s kytarou a snažil se vydělat si muzikou, tak to je Mikolas Josef, o kterém ještě hodně uslyšíte. Proč? Mimo jiné je s písní "Lie to Me" ve finálovém výběru soutěže Eurovision Song Contest 2018 a je velká šance, že může být vybrán coby reprezentant za Českou republiku. Slibně našlápnutou kariéru modela zahodil, protože pro něj svět modelingu nebyl takový, jak si představoval. Ale risk se vyplatil. První singl "Hands Bloody" vydal před třemi lety a vzhledem k tomu, že v rodném listu má napsaný rok narození 1995, tak se od něj jistě dočkáme ještě mnoha kousků.


EMMA DROBNÁ

Slovenská zpěvačka se dostala do povědomí nezaměnitelným chraplavým sameťákem, suverénním vystupováním a vítězstvím čtvrté řady pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar v roce 2015, kde byla jasnou favoritkou od samého začátku. O rok později účinkovala také v první řadě slovenské show Tvoja tvár znie povedome, kde autenticky ztvárnila například Justina Biebera. V loňském roce vydala svoji debutovou desku "You Should Know", která obsahuje dvanáct písní, za které by se nemusela stydět ani ostřílená hvězda. Autorkou textů je výhradně sama Drobná, se skládáním jí pomáhal ještě její partner Štěpán Urban, kterého poznala v televizní soutěži. Z desky je vám už jistě známá rádiovka "Words", která patří mezi nejhranější sklady současného éteru.


FVTVRE

Král (Sunshine) je mrtev, ať žije FTVRE! I tak by se dalo říci, s jakou radostí vítáme nový projekt Kaye Buriánka, který se spojil s ostřílenými muzikanty z dnes již nefungujících formací Janem Vegym Táborským (The Prostitutes), Petrem Vaškem (Clou) a Lukášem Přikrylem (The Prostitutes). Z toho je jasné, že Sunshine jsou už definitivně minulostí. Hudba FVTVRE je progresivnější a temnější. Buriánek dal dohromady projekt, který dává prostřednictvím spojení několika žánrů neskutečnou porci energie, jež není pro slabé povahy. Prvním počinem bylo vydání EP "Mess", které je předzvěstí alba plánovaného na letošek.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény



NÁZORY
  • ??? (Petr, 19.01.2018 15:33) Reagovat

    Kylie Minogue dneska vydala po dlouhých letech nový singl, jaktože ho tu ještě nemáte???? :-/

    • Re: ??? (Honza Balušek, 19.01.2018 15:35) Reagovat

      http://musicserver.cz/clanek/57494/kylie-minogue-dancing/

  • TOP 10? (Tomáš Řepka, 20.01.2018 01:42) Reagovat

    TOP 10 to je co? Pokračování TOP 09?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mikolas Josef mění jméno na MIKOLAS a oznamuje vydání debutového alba "ONE" (08.03.2024 19:56)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Recenze: Rok 2023 byl pro Vesnu zlomový, vyvrcholil vydáním povedené slovanské epopeje "Muzika Slavica" (23.12.2023 09:00)
- Video: John Wolfhooker v "Time To Let Go" pohřbívají minulost (05.12.2023 13:39)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- John Wolfhooker a The Hirsch Effekt spojí v sobotu v pražském Rock Café svoje síly (30.11.2023 13:29)
- Rozhovory: Martin Čupka (John Wolfhooker) - Raz by sme si chceli zahrať na Marse! (16.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu