Dvacet nejlepších domácích desek roku 2017 podle musicserveru (10-6)

07.02.2018 09:20 - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Z desek, které v Česku a na Slovensku vyšly v minulém roce, hlasovalo 22 redaktorů musicserveru pro celkem 81 alb, z nichž vzešlo dvacet nejlepších. Které domácí nahrávky se umístily na pozicích 10 až 6?
zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény


10. J.A.R. - Eskalace dobra

J.A.R. Eskalace dobra
Osmé album J.A.R. přináší jedenáct vyrovnaných skladeb, které jsou plné hudebních vtípků a fines, umně zabalených do slušivého kabátku ušitého z funku, okořeněného nádechem disca osmdesátých let. Jistě, dávno to už není ta Jednotka amatérského rapu jako kdysi, kdy se soubor opíral o rockové kytary, ale říz jednotlivých skladeb se zcela vyrovná těm dřívějším. Jak je u souboru zvykem, texty Oty Klempíře se hemží třaskavou náloží neotřelého a osobitého humoru, který neváhá shazovat vše kolem, včetně sebe. Když k tomu přidáme výkony rapperů Klempy a Vrtulníka, podpořené doprovodným (sólovým) zpěvem Dana Bárty, posluchači se dostane barevná kolekce, která v žádném případě nenudí. (Tomáš Rozkovec)


9. Květy - Komik do půl osmé

Květy - Komik do půl osmé
Když vydaly Wanastowi Vjecy "Hračky", Traband "Přítele člověka", Zrní "Soundtrack ke konci světa" nebo Kieslowski desku "Mezi lopatky", byl jsem pokaždé nadšen. Každá z těch nahrávek znamenala svěží posun, nalezení jiných poloh kapely, která byla vždy nějakým způsobem zavedená a měla svůj jasný ksicht. Riskantní a odvážný krok, který někteří nerozdýchali a zatratili ho (Vjecy), jiní z něj vytěžili maximum a byl pro ně přirozeným odrazovým můstkem k dalšímu rozletu (Zrní). A úplně stejné pocity mám i z dnes už předposledního alba Květů, z desky "Komik do půl osmé". Květy potřebovaly nový impulz (pokud o tom chcete vědět víc, přečtěte si "Průvodce po albech a historii kapely Květy" od Martina E. Kyšperského). Prodělaly zásadní personální změny a naservírovaly desku, která voní elektronikou tak, jak to doposud nebylo u Květů zvykem. (Honza Průša)


8. Wild Tides - Sbohem a šáteček

Wild Tides - Sbohem a šáteček
Nejste už unavení tím neustálém dohadováním, domněnkami, spekulacemi a řešením toho, jestli to Kuba Kaifosz myslí opravdu vážně, nebo ne? Bez ohledu na to, zda je to zrovna Boy Wonder & The Teen Sensations nebo Lazer Viking a Sabrehart nebo skupina Wild Tides, z nějakého důvodu je podezírán z toho, že se jedná o nepřetržité ironické vtipkovaní a odmítá se možnost, že jde prostě o někoho s obrovskou znalostí rock'n'rollu a talentovaného songwritera, který věří v upřimnou, čirou radost. Samozřejmě, v době, kdy je často řešeným problémem otázka exportu české hudby do zahraničí, může vydání desky v češtině působit lehce protivně a ironicky, ale zase se musíme sami sebe zeptat - proč vlastně ne? "Sbohem a šáteček" je nápaditá kolekce písniček krátkých, ale intenzivních a plných odkazů. Country, folk, power-metal, šedesátkový bigbit, devadesátkový pop-rock a to všechno ke stažení za libovolnou částku. (Wojciech Nowacki)


Tip Ondřeje Hricka: První hoře - Křehký mechanismus pozemského štěstí

První hoře - Křehký mechanismus pozemského štěstí
Pro fanoušky pražské avantgardní skupiny První hoře byl uplynulý rok radostný. Kapela ohlásila návrat, začala koncertovat a na podzim stačila vydat nové album "Křehký mechanismus pozemského štěstí". Na něm se formace vrátila v nevídané formě a v mnoha ohledech jde o její nejlepší počin. První hoře připravili kolekci, která je destilovanou esencí toho nejlepšího, s čím tahle parta kolem Milana Urzy přišla, aniž by přešlapovala na místě. Koncertní tancovačky "Malej pán" či "Hymna naděje" střídají atmosférické, až melancholické balady "Mrtvý obrazy" či "Černej Petr". Vážnější momenty ale stále prolíná ona třeskutost a grotesknost, pro kterou První hoře už drahně let tolik milujeme.

7. - Anna K - Světlo

Anna K. - Světlo
S jarem se začíná vracet teplo a Anna K. v březnu přišla tématicky se svým "Světlem". Název desky snad nemohl být trefnější - zpěvačka hledá radosti v maličkostech a onen optimismus se proměnil rovnou v celé album. Ono je snadné označit "Pyramidu Boha slunce" či "Děti krásy" za infantilnosti, jenže z nelehkého období se Luciana Krecarová prostě potřebovala vyzpívat. A proč ne, když to zní tak dobře. Kolekce jedenácti skladeb však nestaví jen na tomto, Anna K. umí totiž být i rockově nebezpečná a například ve vynikající, jen na klavíru a smyčcích založené písni "Prokřehlá" ukazuje svou dospělejší stránku. A "Co mi za to dáš" byl dost možná domácí singl roku. Interpretka se zkrátka obklopila správnými lidmi, a pokud i vy potřebujete "krásy a síly se nadechnout," se "Světlem" nesáhnete vedle. Bonusové body získává fyzická verze, kterou zdobí třpytky! (David Böhm)


6. Debbi - Break

Debbi - Break
Všeobecně se říká, že třetí deska je pro muzikanty tou nejdůležitější. Na té se to vše láme. Debbi si to vzala k srdci, na přípravu třetího alba si vyhradila hned čtyři roky, dokonce opustila dlouholetého spolupracovníka Martina Ledvinu a oslovila Dušana Neuwertha. Ten se postaral, že deset písniček, na kterých se podíleli čeští i slovenští autoři různých žánrů i zaměření, následně většina hudebních kritiků označila za pop se světovým zvukem. Společnými silami pop namíchali s řadou žánrů od těch elektronických přes odkazy na disco, funk až po new wave a synth pop. Ať už písničkám vládnou kytary, bicí, klavír syntezátory, zřejmým jednotícím prvkem je zpěv samotné zpěvačky, její frázování, charakteristická barva hlasu a všudy prosakující soulový feeling. Není tedy divu, že "Break" u nás atakuje Top 5 a Debbi neminula nominace na Anděla. (Tomáš Parkan)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY