shop.musicserver.cz
Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (20-11)

Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (20-11)

Vydáno: 08.02.2018 18:30 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Z desek, které v zahraničí vyšly v minulém roce, hlasovalo 22 redaktorů musicserveru pro celkem 237 alb, z nichž vzešlo čtyřicet nejlepších. Které zahraniční nahrávky se umístily na pozicích 20 až 11?

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény


20. Gorillaz - Humanz

Gorillaz - Humanz
Ten příběh o předapokalyptickém mejdanu ve světě, kde se stal vládcem Donald Trump, a na kterém se Gorillaz potkali s mnoha dalšími muzikanty, zná dneska už každý, proto ho není potřeba více připomínat. O tom je deska "Humanz" a vlastně tak nepřímo dokazuje, že i pan Trump může být někdy pozitivní inspirací. Kapela kolem Damona Albarna se na své páté řadovce přetransformovala z komixové partičky ve skutečné muzikanty z masa a kostí, a tak jsme ji i v Praze mohli spatřit naživo. A možná to je i hlavní důvod a impuls, proč se album do našeho žebříčku dostává. Protože - ruku na srdce - "Humanz" je možná nejméně soudržná deska kapely a minimálně první tři alba byla zábavnější a silnější. Ale mejdan v předapokalyptické O2 areně byl fakt úchvatný a pro někoho (včetně mě) to mohl být teprve ten důvod, proč se k desce následně vracet. (Honza Průša)


19. Foo Fighters - Concrete And Gold

Foo Fighters - Concrete and Gold
Nic naplat, z trojice studiovek v aktuální desetiletce vychází "Concrete And Gold" jako jejich zatím nejslabší, takže místo útočníka na medailové pozice tady máme alespoň čestnou zmínku, když už se tedy Queens Of The Stone Age, Enter Shikari, U2, Prophets Of Rage a další kytarovější zástupci bohužel umístili v pořadí až pod hranicí nejpopulárnější čtyřicítky. I tak je to ale pořád ještě skvělé album. Nikomu jinému se na jednu desku nepodařilo dostat bubeníka z Nirvany, basáka z The Beatles a k tomu přibrat i Justina Timberlakea, navzdory všem více či méně překvapivým hostům je tady ale pořád ještě dost silných písniček. Singlům jako "Run" nebo "The Sky Is The Neighbourhood" sice trvá, než se dostanou pořádně pod kůži, nakonec se jim to ale zase podaří, a vám tak nezbude než začít shánět lístky na příští turné Foo Fighters, abyste i je mohli slyšet naživo. Tak jako já. (Jan Trávníček)


18. Linkin Park - One More Light

Linkin Park - One More Light
Zděšení. Jinak se nedá první poslech nové desky milované kapely označit. Multižánroví Linkin Park zabrousili do žánru aktuálního elektronického popu se synťáky a nalámanými vokály, kde se však stali průměrnými. Proč chtěli znít jako Owl City, twenty one pilots nebo Kygo? Posuňme se však o dva měsíce dál. S ještě čerstvým Aerodromem za vámi brečíte nad Chesterovou smrtí a pustíte si album znovu. Zatímco si čtete, že tentokrát napřed natočili vokály a až poté hudbu, ježí se vám chlupy, když konečně posloucháte texty. Ačkoliv jen některé napsal on, vypadá to, jako by s depresemi bojovala celá kapela: "Vyháním zevnitř tmu, protože mě nikdo nemůže zachránit," "proč je vše tak těžké" nebo "bude mi líto, že nemůžu být poblíž, ale přijde den, kdy to pochopíš." "One More Light" je celé o bojování se svými démony a o problescích naděje a sebemotivaci, že je překonáte, protože na druhou stranu tu jsou řádky jako "vytrvávám", "slyším svou bitevní symfonii, celý svět přede mnou" nebo "vím co chci, ale cítím se jako paralyzovaný." Chester tento boj, kterému rozhodně nepomohla smrt jeho blízkých a reakce na album, včetně mojí, vzdal. Je mi tak smutno, že jsem album docenil až s perspektivou jeho smrti. Navždy mě z něj bude mrazit a bude to má nejtragičtější deska roku. (Petr Doupal)


17. The Horrors - V

The Horrors - V
The Horrors jsou na poli alternativní hudby konstantou, u níž se posluchači už nemusí ani tak ptát "Zvládnou to i tentokrát?", jako spíš "Jak to zase zvládnou tentokrát?". Pátá "V" plynule navazuje tam, kde poslední "Luminous" skončila. Kapela na ní znovu rozšiřuje obzory a přitom stále zůstává věrná svému zvuku. Když je vaším poznávacím znamením žánrový eklektismus, není ostatně ani možné, aby další vývoj někoho překvapil. Před vydáním muzikanti sice avizovali vliv taneční hudby, ale jak to už u party z Essexu bývá zvykem, nábožně ctí stále jedno pravidlo - kytary. A nezáleží, jestli s nimi tentokrát vzpomínají na 80. léta či bloudí do špinavých industriálních končin. Pořád je to kvalitativní standard, který z The Horrors dělá nadčasovou záležitost. (Simona Knotková)


16. Kesha - Rainbow

Kesha
Třetí studiové album není pro Keshu jen tak ledajaké. Znamená pro ni, po dlouhých letech, oproštění od producenta Dr. Lukea, který ji ubližoval jak fyzicky, tak emočně. Do "Rainbow" se přetavily roky frustrace, ale hlavně radost. Radost z toho, že opět může dělat to, co má nejradši, a přesně tak, jak si to sama přeje. Tudíž bez vrstev auto-tune, jak ukázal hned první singl, nádherná balada "Praying". Na desce se interpretka neukazuje jako ublížená chudinka, ale jako mnohem silnější bytost, která už si nenechá nic líbit. Oslavuje na ní ženskost ("Woman"), občas i lascivně pomrkává ("Boots"). Písně, tentokrát stavěné převážně na country, si stále zachovávají takový milý, hřejivý pocit, pro Keshu tak typický. Kolekci čtrnácti skladeb vystihuje nejlépe slovo pestrá. Jako duha. Především je ale opravdová, procítěná. A za to si určitě zaslouží váš poslech. (David Böhm)


Tip Tomáše Parkana: Diana Krall - Turn Up The Quiet

Diana Krall - Turn Up The Quiets
Jazzová královna Diana Krall se po dlouhých letech vrátila zpět k tomu, co jí vždy šlo nejlépe, tedy ke klasickým jazzovým a popovým standardům. Loni tento návrat vyeskaloval albem "Turn Up The Quiet" a také následným světovým turné. Jedenáct písniček, které pro toto album nahrála, v sobě nese stopy a zkušenosti všech předchozích nahrávek, kde si pohrávala s různými koncepty, historickými obdobími i jazzovými žánry. Nedržela se v nich pouze osvědčených kvartetů či kvintetů, ale některé z nich obohatila jazzovým big bandem se smyčcovou sekcí a dalšími nástroji. Její vlastní producentský rukopis, který cizelovala například i na album Barbry Streisand a který tu došel na momentální vrchol, velmi intimní atmosféra, takřka dokonalý zvuk, hrátky s tichem a tóny a pochopitelně signifikantní zakouřený alt samotné zpěvačky zapříčinily, že se "Turn Up The Quiet" stalo zřejmě nejlepším albem jazzového mainstreamu minulého roku.

15. Susanne Sundfør - Music For People In Trouble

Susanne Sundfør - Music For People In Trouble
"White Foxes" byla pro skandinávský ženský pop písničkou naprosto archetypickou. Chytlavá elektronika, severní melancholie, liška a spousta sněhu ve videoklipu, dokonce i exotické písmeno ø, všechno to prosadilo Susanne Sundfør do role královny nordického electro-popu. K tomu ještě spolupráce s Röyksopp a M83, a proto se není co divit, že kdo neznal její původně folkové kořeny, mohl být deskou "Music For People In Trouble" vážně překvapen. Zdá se, že část posluchačů se proto rozhodla tuto majestátní desku odmítnout nebo alespoň ignorovat. Sundfør má tentokrát mnohem blíž k Joanně Newsom nebo Loreeně McKennitt, album nenabízí hity, ale téměř středověký narativní příběh doprovázený akustickou kytarou a klavírem. Není to ale jen dávný folk, dovedně a nesmírně vkusně vmíchané jsou tady prvky jazzu, field-recordingu, dark ambientu a celek získává tak zcela pastorální charakter. A vše navíc obohacuje báječný John Grant v závěrečné skladbě "Mountaineers". (Wojciech Nowacki)


14. Charlotte Gainsbourg - Rest

Charlotte Gainsbourg - Rest
S předchozími deskami jí pomohli Air, Jarvis Cocker, Nigel Godrich (ti všichni na "5:55") nebo Beck ("IRM") a pokaždé to byla trefa do černého a velká krása. I tentokrát to klaplo a Charlotte Gainsbourg natočila možná svou nejsilnější a nejcivilnější nahrávku. "Rest" je nesmělým úkrokem do electro indie popu s francouzským šarmem pod taktovkou producenta SebastiAna, který tuto fazónu vybrousil téměř k dokonalosti. Smyčcové a dechové aranže měl pak na starost Owen Pallett a s nádhernou "Songbird In A Cage" vypomohl sir Paul McCartney. "Rest" je však o srovnání se s osobními ztrátami (úmrtí otce a nevlastní sestry Kate), ale je i nadhledem, zkoumáním a smutným vyzpovídáním se. Taková "Deadly Valentine" vám snadno vezme vítr z plachet a uhrane. "Sylvia Says" je dalším aspirantem pro vaši pozornost. Charlotta s věkem zraje nejenom coby herečka, ale dostává se jí i neskutečného hudebního citu. "Rest" je dospělácky osobité a kontrast mezi hudební složkou a převážně melancholickými texty je vyvážený a nic nepůsobí zbytečně rušivým dojmem, stačí jen zhasnout a nechat se unést. (Dan Hájek)


13. Robert Plant - Carry Fire

Robert Plant Carry Fire
Robert Plant, dávný Zeppelin, na nové nahrávce pokračuje ve směru nastoleném předchozím albem "Lullaby And... The Ceaseless Roar", které se vyznačovalo ambientní atmosférou protkanou orientálními prvky. Byť, a je to samo sebou jasné, dávno utichlo Kladivo bohů. Kompozice nehřmí v takové intenzitě, spíše kolébají, při poslechu laskají a nastolují až snovou atmosféru. Avšak v základech, mezi jednotlivými tóny, dávají tušit, že někde v hlubinách dál silně tepe hardrockové srdce. Hlasový projev interpreta neztratil nic ze své magičnosti. Uhrančivý zpěv nadále unáší posluchače kamsi do nebeských výšin, kam nepotřebuje ani pověstné schody do nebe. Jednoznačně příjemné překvapení loňského roku. (Tomáš Rozkovec)


12. Wolf Alice - Visions Of A Life

Wolf Alice - Visions Of A Life
Wolf Alice s druhou deskou "Visions Of A Life" nepolevují ani na jediném tracku. Po nesmlouvavě vybroušeném debutu se dalo očekávat, že se pokusí přijít s novou vizí, aniž by se příliš vzdalovali svébytnému rukopisu, pro který byla jejich prvotina tak skvělá. A přesně to se také stalo. Britská skupina stále míchá žánry podle libosti, ruší mezi nimi zajeté hranice, nebojí se líbit, ale zároveň o jejich písničky jen sotva zavadíte v rádiu. Sympatické také je, že umí být vážní, i když druhým dechem dokáží vyvolávat (především pro textovou nevázanost) úplně opačné emoce. Nejlepším na tom všem je skutečnost, že album i navzdory své zdánlivě nesourodé pestrosti přesto perfektně drží pohromadě. Především druhá polovina desky ("St. Purple & Green", "After The Zero Hour", "Visions Of A Life"), kdy se dostane na delší, rozmáchlejší aranže, ukáže, jak obrovský kus talentu v sobě Ellie Rowsell a spol. ukrývají. (Lukáš Boček)


11. Ed Sheeran - ÷ (Divide)

Ed Sheeran - Divide
Továrna na hity Ed Sheeran s dalším albem rozdělil svůj talent opravdu do všech myslitelných stran. Zrzavá megastar se na "Divide" může roztrhat, aby potěšila úplně jakýkoliv vkus jakéhokoliv posluchače. Výsledkem je pak kolekce, kde v podstatě vše funguje jako singl. Jedno je ovšem jisté; od tanečního mainstreamu po klasické emotivní dojáky představuje každá skladba opravdu rafinovanou a neodolatelnou návnadu. Brit je zkrátka zatraceně šikovný vypravěč a své příběhy trefí vždy na tu správnou strunu. Je tudíž jasné, že mu pak kořist věci jako "Castle On The Hill" nebo "Perfect" uvěří a spolkne i s navijákem. Ano, Sheeran to pro jednou opět dokázal. Způsobem, který jednoduše zabírá. Způsobem, jakým to umí snad jen on sám. (Matěj Kostruh)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény



NÁZORY
  • A já doufal (Tomáš, 08.02.2018 21:01) Reagovat

    A já doufal, že zahrnete Double Dutchess od Fergie.. :-( Ale rád vidím Dianu Krall a Keshu a Eda spolu s Foo Fighters.

  • Ty U2 jsem doufal, že budou v žebříčku :(... (Mark, 08.02.2018 21:20) Reagovat

    Ty U2 jsem doufal, že budou v žebříčku :(

    • Re: Ty U2 jsem doufal, že budou v žebříčku :(... (KlaudieS, 08.02.2018 21:44) Reagovat

      Však ještě není konec :)

      Mimochodem, jen pro srandu by mohlo vzniknout i něco jako aspoň 10 nejhorších českých/zahraničních videí/alb, docela ráda bych se pobavila.

      • Re: Ty U2 jsem doufal, že budou v žebříčku :(... (p.ondrash, 08.02.2018 23:40) Reagovat

        ...jsem pro :) na to nemaj k**le :)))

    • Re: Ty U2 jsem doufal, že budou v žebříčku :(... (Anonym, 08.02.2018 21:47) Reagovat

      ehm... no spíš doufejme, že ne ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu