shop.musicserver.cz
Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (10-1)

Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (10-1)

Vydáno: 14.02.2018 10:30 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Z desek, které v zahraničí vyšly v minulém roce, hlasovalo 22 redaktorů musicserveru pro celkem 237 alb, z nichž vzešlo čtyřicet nejlepších. Které zahraniční nahrávky se umístily na pozicích 10 až 1?

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény


10. Pink - Beautiful Trauma

Pink - Beautiful Trauma
Pink byla v popovém světě vždycky spíše za rebelku, i když to samozřejmě znamená něco úplně jiného, než kdyby jezdila po hospodách s nějakou partičkou punkáčů. Minimálně od své druhé desky si ale hudebně dělala víceméně, co chtěla, a stejně tak se položila i do své loňské desky "Beautiful Trauma". Klidně rozhlašuje, že chce hlavně šťastnou a spokojenou rodinu, miluje své děti a vše ostatní jí může být u... Tento současný životní postoj se samozřejmě naplno promítl i do její hudby, která ve velké části alba zpomalila a ještě více zpoprockovatěla. Jenže to vůbec nevadí. Kdo si si s ní prošel její r'n'b fázi, pop-punkovou fázi a všechny ostatní taky, bez problémů akceptuje i tuto klidnější, ale stále skvělou etapu její kariéry. Hlavní totiž je, že i ona je plná výborných písniček a navíc i s minimem těch slabších. A taky jí to tak nějak víc věříte. (Honza Balušek)


9. Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built The Moon?

Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built the Moon?
Tím vtipem byl poctěn asi každý z fanoušků kapely bratří Gallagherů. "Oasis? Jo, to je ta skupina, která hraje dokola jednu písničku, hahaha." Těžko vysvětlovat, že právě v tom je to umění, hrát dokola jednu písničku, a přitom znít pokaždé jinak. Namísto posílání do určitých mezí můžete takové ignoranty nyní ale posílat na poslech Noelova třetího alba. Lepší odpověď pro všechny posměváčky interpret už nemohl natočit. O dokazování něčeho tu ale samozřejmě nejde. Stejně tak mohlo být trochu jasné, kdo z loňského albového boje Liam/Noel vyjde jako vítěz. Zatímco Liam příjemně překvapil, když ukázal, že umí fungovat jako sólista, Noel složil skutečnou hudební maturitu. Už žádné ohledy zpět na minulost opentlenou stadiónovými hymnami, ginem a tonikem a sourozeneckými šarvátkami. "Who Built The Moon?" je pestrá oslava kytarové hudby a Noel Gallagher se na ní představuje jako všestranný muzikant, který se nebojí posouvat hranice. A hlavně se mu podařilo něco, co Oasis v posledních letech kariéry už bohužel ne - řečeno gallagherovským žargonem, natočit kurevsky dobrou desku. Podle autorky tohoto textu dokonce nejlepší v loňském roce. (Simona Knotková)


8. The xx - I See You

The xx - I See You
Na zvuku třetí desky The xx se asi nejvíce podepsala zkušenost a progrese ze sólovky Jamieho xx "In Colour", na které mu však kamarádsky vypomohli Oliver i Romy. Byl to velmi důležitý předěl, jinak by jejich tvorba asi sklouzla do zaběhlé rutiny předešlých "Coexist" a "xx". Co se tedy vlastně přihodilo? Jejich hudba dostala nové dimenze, přesto ale zůstaly zachovány snadno rozpoznatelné základy, s nimiž toto sympatické trio uhranulo celý svět. "On Hold" nebo "I Dare You" jsou jasné, až popové hitovky, které baví s prvním poslechem. "Say Somenthing Loving" nebo "A Violent Noise" odkazují spíše k té klasičtější podobě, přesto byl umožněn Jamieho rozlet směrem k citlivému samplingu a hrám se zvuky a ruchy - protipólem je pak nabitá "Dangerous". Rozšíření spektra nálad, emotivního skupenství a dosahu textů jim v jejich přátelské formě soužití jen a jen prospěla. "I See You" je tak skokem kupředu a uceleným pohledem na to, čím právě The xx žijí a čím se prezentují. (Dan Hájek)


7. Steven Wilson - To The Bone

Steven Wilson - To The Bone
Steven Wilson se dal na pop, tedy na pop v intencích hudby, kterou tento progrockový věrozvěst už dobré tři dekády předkládá posluchačům: hudby neselankovité, inteligentní, s bohatým vnitřním životem. A "To The Bone" je nejpřístupnější deska, kterou Wilson dosud natočil. Wilson ví, jak písně poskládat za sebe, a přirozeně tak vtáhnout posluchače od chytlavých skladeb s rádiovými parametry ("Nowhere Now") přes temnější, v hardrockový háv zabalené kousky ("The Same Asylum As Before") až ke kompozicím, kterým dodává nervní atmosféru tepající elektronika. Ale co je nejdůležitější - je zde skutečně svůj: bez domovské kapely, sparing partnera typu Aviva Geffena i přiznané opory v hudbě, na které vyrůstal. (Jiří V. Matýsek)


6. Me And That Man - Songs Of Love And Hate

Me And That Man - Songs Of Love And Death
"Songs of Love And Hate" od Me And That Man - tedy Nergala z Behemoth a Johna Portera - je deska, která je temně krásná. A každopádně pro ty, kterým je Nergalova tvorba blízká, poněkud šokující. Žádný growl, žádné naboosterované kytary, žádné bicí s kulometnou kadencí. Tohle je country. Sice černočerná, snad až na Porterovu v kontextu alba až juchavě působící folkovku "One Day" (byť ani tady to není žádný zázrak), značně neveselá, ale country. Zaslechneme zde ozvěny ledaskoho: Nicka Cavea, Marka Lanegana, Johnnyho Cashe i norské Madrugady. Ale co na tom? Poslouchat tohle album bylo jedním z nejsilnějších zážitků loňského hudebního roku. A pravidelně se k němu vracím i nadále. (Jiří V. Matýsek)


Tip Dana Hájka: Asaf Avidan - The Study On Falling

Asaf Avidan - The Study On Falling
Třetí deska Asafa Avidana vznikala v Malibu, nahrávalo se živě, kdy byl Asaf obklopen doprovodnými muzikanty. Nahrávku produkoval Mark Howard (natáčel s Tomem Waitsem, Bobem Dylanem nebo Lucindou Williams), hudebně se jedná o posun kamsi k blues, folku, country, ale zaslechnete i rockové kontury z dřívějších The Mojos. Textově to je hodně civilní zpověď o radostech, bolestech, láskách a samotném životě - svým způsobem je to asi jeho nejvíce osobní deska, stačí se zaposlouchat do melancholické krásky "My Old Pain" a budete znát nemálo odpovědí. Asaf Avidan dozrál do nezaměnitelného písničkáře, který si buduje vlastní tvář s neoblomnou hlasovou rozpoznávací značkou. Stále platí i jeho vlastní slova, že při zpěvu/prezentaci vlastních písní musí vše bolet a do všeho se musí vložit maximální prožitek, až na dřeň emocí. Na "The Study On Falling" všeho dostanete vrchovatě, hravě trumfne i minulou studiovku "Gold Shadow". "Good Girls Are Falling Apart", "Sweet Babylon" nebo "No Stone Unturned" tyto bezbřehé nálady dále rozvíjejí. "The Study On Falling" nikam nechvátá a pomalým tempem utahuje smyčku. Asaf ví, co si může dovolit, a i tentokrát ze sebe vydoloval to nejlepší.

5. Sia - Everyday Is Christmas

Sia - Everyday Is Christmas
Ano! Siu máme na musicserveru velmi rádi. Každý rok se její hudba procpe až do první desítky. Jaké je ale překvapení, že stejný úspěch zopakovala i s ryze tématickou deskou. Vánoční alba jsou ocejchována jen měsíční spotřební dobou, protože když si pustíte "Tichou noc" v červenci, budou si sousedi klepat na čelo. Sia ale dokázala poskládat sváteční album ze svých originálních písní, které nutně nezní vánočně. Pozměnit trochu texty, jedná se o plnohodnotnou studiovku. Název alba tak dostává další význam a snad poprvé dostáváte pocit, že připomenout si tento kousek v letních horkých dnech není vůbec špatný nápad. (Tomáš Navrátil)


4. London Grammar - Truth Is A Beautiful Thing

London Grammar - Truth Is A Beautiful Thing
Colours of Ostrava si za jednu z letošních hlavních hvězd nemohli zvolit snad nikoho lepšího než London Grammar. Kdo by je snad ještě neznal, stačí mu pustit a capella/orchestrální videoklip k singlu "Rooting For You", a pokud si před tou nádherou nesedne na zadek, musí být jedině hluchý ignorant. Na experimenty mají ještě času dost, a tak se trojice se na své druhé desce vydala správnou cestou a místo snahy najít nový zvuk prohloubila a zdokonalila ten, který objevila na debutu. Je jasné, že hlavní devizou kapely je zpěv Hannah Reid, jemuž pomalá tempa a velkolepé melodie více než sluší. Jemné předivo elektroniky, které obaluje živé nástroje, doplňuje atmosféru, která je natolik pohlcující, že klidně můžete zjistit, že album už skončilo a hraje znovu. London Grammar nejedou na prvoplánové hity, ale na konstantní krásu. Tohle je pop ve vrcholné formě. (Honza Balušek)


3. Hurts - Desire

Hurts - Desire
Hurts slibovali, že jejich čtvrtá deska bude velká popová. A jak řekli, tak udělali. "Desire" je opravdu především popovou nahrávkou, která může zároveň sloužit i jako taková malá encyklopedie tohoto žánru, protože duo na ní využilo řadu vlivů z minulosti a inspirovalo se u slavnějších kolegů. V souvislosti se čtrnácti písničkami nejvíce padala jména jako Prince, Coldplay, Depeche Mode, The 1975, ale i Kylie Minogue, Justin Bieber, Imagine Dragons, Haim, Pet Shop Boys či některých francouzských umělců. Mezi tyto inspirace a fragmenty soulu, r'n'b, disca, rocku, funku či jazzu ovšem Adam Anderson a Theo Hutchcraft vklínili i reminiscence ze svých předchozích třech nahrávek, které zapříčinily, že nahrávka výborně funguje jako celek a je stále především albem Hurts. Ti jednoduše sestavili pestrou mozaiku velmi chytlavých písniček, z nichž řada může fungovat jako rádiové singly. Výsledkem je pak jedno z nejlepších popových alb loňského roku. (Tomáš Parkan)


2. St. Vincent - Masseduction

st. vincent masseduction
Pátá studiovka Annie Clark alias St. Vincent přišla tři roky po chválené eponymní desce. I teď se ukázalo, že zpěvačka původem z Texasu neustále roste a "MASSEDUCTION" je dosavadním mezníkem její kariéry. Nejintimnější deska, protkaná příběhy vlastních vztahů a nešvarů, ji odklonila od neustálého experimentování. Naopak se pod taktovkou Jacka Antonoffa rozhodla udělat perfektní popové album a téměř se jí to podařilo. Deska si bere z více stylů, nechybí kytary, elektronika, nejvíce však zazní inspirace osmdesátkovým popem. Přestože tedy zpěvačka již nesází na své inovátorství, na kvalitě to ani zdaleka neubírá a navrch k tomu přibývá hitovost v podobě singlů "Los Ageless" nebo "New York". (Ondřej Kocáb)


1. Lorde - Melodrama

Lorde - Melodrama
Milovali jsme Lorde jako zadumanou teenagerku, co neměla zářivě bílé zuby, milujeme ji i jako dospělou ženu. Na její druhou desku "Melodrama" se vyplatilo počkat čtyři roky, během kterých prožila všechny ty nekonečné večírky v New Yorku a vztahové kotrmelce, o kterých zpívá. Ač singl "Green Light" a producentská ruka Jacka Antonoffa, který hojně spolupracoval třeba s Taylor Swift, značily větší příklon k mainstreamu, Ella Marija Lani Yelich-O'Connor neztratila vůbec nic ze své výjimečnosti. Stále vyniká poetičností, zachovává si artové cítění i schopnost být osobitou formou leckdy zapamatovatelnější než kdejaký vypočítavý hitmaker. A oslní i onou slibovanou melodramatičností. Třeba tklivá "Writter In The Dark" nebo minimalistická "Liability" se za ni vůbec nestydí a o to spíš si vás získají. Hledali ho už mnozí, jako jedna z mála ale Lorde průsečík, kde se pop objímá s jakousi vznešenější podobou umění, skutečně našla. (Josef Martínek)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény



NÁZORY
  • Pink - Beautiful Trauma (Tony, 14.02.2018 10:39) Reagovat

    Jsem rád ža Pink - Beautiful Trauma, album je skvělé a povedené.

  • 2017... (Tom, 14.02.2018 11:07) Reagovat

    Za mě jednoznačně 1. Noel Gallagher, a pak i Liam, Sparks, Kasabian, Hurts, Alt-J. Jo, a i když Lorde moc nemusím, tak tohle chápu, album je fajn.

  • TOP10 (Radek, 14.02.2018 11:39) Reagovat

    Rozumím, že TOP10 není nafukovací, ale že se ani do TOP50 nedostane Kendrick, King Krule, Arca, nebo Slowdive, to čumím, to jste asi jediní na světě

    • Re: TOP10 (Anonym, 14.02.2018 13:05) Reagovat

      Kendrick? Más na mysli tu nejpřeceňovanější desku loňského roku?

      • Re: TOP10 (eMIL, 14.02.2018 13:11) Reagovat

        Silna slova a nemuzu si odpustit dotaz, v cem ze je precenovana???

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Video: Me and That Man lákají jednohubkou "White Faces" na turné (14.03.2024 13:13)
- Audio: Hořící St. Vincent láká singlem "Broken Man" na další studiovku (03.03.2024 11:12)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy (19.01.2024 08:30)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy" (04.01.2024 10:15)
- Video: Steven Wilson má svou první vánoční píseň. Text k "December Skies" napsala umělá inteligence (22.12.2023 12:18)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu