shop.musicserver.cz
Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (30-21)

Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (30-21)

Vydáno: 02.02.2018 15:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Z desek, které v zahraničí vyšly v minulém roce, hlasovalo 22 redaktorů musicserveru pro celkem 237 alb, z nichž vzešlo čtyřicet nejlepších. Které zahraniční nahrávky se umístily na pozicích 30 až 21?

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény


30. Arcade Fire - Everything Now

Arcade Fire - Everything Now
Zatímco jedni, když přijde řeč na nejlepší kapelu současnosti, Arcade Fire vynášejí až na piedestal, podle jiných je to zase jenom přehypované, pro hudební historii naprosto zbytečné uskupení. Názory se začaly ještě tříštit po "Reflectoru" z roku 2013. Navoněný flirt s tanečním parketem muzikanty připravil o nejednoho kdysi pravověrného fanouška. Na stranu druhou jim ale spoustu nových zase přihrál. A právě ty, kterým se směr na čtyři roky staré řadovce zalíbil, pravděpodobně uspokojila i aktuální "Everything Now". Místy je to jistě hodně bezpečný, mainstreamovému posluchači na míru ušitý taneční rock, líbivost a nekomplikovanost ale nikdy nebyly trestné. Zvláště když se zvládne tak stylově a hitově, jako se to na "Everything Now" podařilo Arcade Fire. Ostatně - nenechte se zmást pěknou slupkou navrchu. Skrývá se pod ní daleko závažnější zpráva o naší společnosti. (Simona Knotková)


29. Depeche Mode - Spirit

Depeche Mode - Spirit
Čtrnácté studiové album legendárních Depeche Mode vzbudilo na jaře poměrně rozporuplné názory napříč celou hudební scénou, kterou trio nějak oslovilo. Na kvalitě se dodnes nemohou shodnout kritici, jejich nejvěrnější fanoušci, ale ani ti, kteří k této desce přišli spíše náhodou. První kritizovali temnou, až depresivní stránku nahrávky, druzí ale kvitovali zvuk a styl, který přinesl nový producent James Ford. Proti sobě stáli ti, kteří sledovali více politické téma a tedy texty alba, a ti, kteří obdivovali atmosféričnost hudebního základu, do nějž se vloudila řada stylů, které jej ozvláštňují a přitom vytvářejí velmi hutnou energii. Tyto rozpory se podepsaly i na umístění v našem žebříčku. Deska "Spirit", již někteří považují za jakéhosi nástupce slavné "Ultra", v našem pořadí nejlepších desek sice chybět nemůže, ale výš než na chvost třetí desítky nedosáhla. (Tomáš Parkan)


28. Haim - Something To Tell You

Haim - Something To Tell You
Fanoušci dívčí trojice Haim si museli počkat celé čtyři roky na nástupce vynikajícího debutu "Days Are Gone". Jeden by mohl říct, že ten zněl jako hudba pro nudné hipstery, ale nenechte se zmást - i druhá kolekce umně ukazuje, že v sestrách Haimových se skrývá obrovský hudební talent. Ve své podstatě jde o chytrý pop s kořeny v písničkářství, které tentokrát přesáhne až ke country (jako v "Little Of Your Love") či lehkému rocku s osmdesátkovým soundem ("Ready For You"). Skupina bývá také občas připodobňována k Fleetwood Mac, což potvrzuje krásná "You Never Knew", v níž už chybí pouze hostovačka od Stevie Nicks. Jako celek je druhá deska tria Haim jedním z těch nejuvolněnějších a nejhudebnějších popových počinů roku, který skvěle funguje i naživo. Snad se potvrzení tohoto tvrzení jednou dočkají i domácí příznivci. (Lukáš Boček)


27. Kelly Lee Owens - Kelly Lee Owens

Kelly Lee Owens - Kelly Lee Owens
Devětadvacetiletá velšská muzikantka Kelly Lee Owens ušla ve své hudební kariéře dlouhou cestu. Po přestěhování se do Londýna hrála na basu v indie kapele The History of Apple Pie a zároveň pracovala v prestižních vinylových obchodech, kde natrefila na plno zajímavých hudebníků. Někteří z nich ji nasměrovali k elektronické a taneční hudbě, konkrétně Daniel Avery si ji pozval coby zpěvačku na svou desku "Drone Logic". Owens poté doslova propadla elektronické hudbě a rozhodla se stát producentkou a zároveň zpěvačkou. Loni konečně vydala eponymní debut, na kterém posluchačům nabízí elektronický minimalismus plný podmanivé intimity. Zachmuřená atmosféra desky stojí především na tanečních rytmech a jemných vokálech. Vedle skvělého singlu "Lucid" potěší i skladba "Anxi.", jež rozjasní éterický hlas hostující norské hudebnice Jenny Hval. Kelly Lee Owens nahrála rozhodně jednu z přelomových desek loňského roku, která jen tak nezapadne. (Jaroslav Hrách)


26. Perfume Genius - No Shape

Perfume Genius - No Shape
"Slip Away" je (IMNSHO) song roku, to už víte. A protože Perfume Genius je také génius hudební, málokoho překvapí, že i jeho čtvrtá deska "No Shape" si svoje místo v žebříčcích best of rozhodně zaslouží. Je to pompézní, je to barokní, je to patetické, je to cirkusové, je to dekadentní, je to popové. A přitom se to nepodbízí, pracuje to s druhými plány, aranžérskými fičurkami a bombastickým zvukem plným smyčců, piana i elektroniky. Je to sebevědomá deska sebevědomého umělce, který se už dnes nemá za co stydět, jakkoliv svérázně a svébytně působí. (David Věžník)


Tip Davida Věžníka: Cezinando - Noen ganger og andre

Cezinando - Noen ganger og andre
Taky odebíráte na některém ze streamovacích serverů takové ty playlisty, které vám servírují hudbu, co by se vám mohla líbit, na základě toho, co jste si už pustili? Já jo. A z většiny jsou to tipy z ranku Neurazí, nenadchne. Když se mi ale z beden někdy v říjnu rozezněl song "Vi er perfekt men verden er ikke det", proběhly na mém těle snad všechny šokové stavy (mráz po zádech, spadení čelisti, oněmění úžasem) zároveň. "Jsme dokonalí, i když svět není," hlásá (neklame-li mě Google Translator) do světa dvaadvacetiletý norský rapper a zpěvák Cezinando a já se u poslechu nejen téhle pecky, ale celé desky "Noen ganger og andre" vždycky prostě rozpustím. Rozpusťte se taky a chvalte automaticky generované playlisty! Někdy servírují poklady.

25. Sohn - Rennen

Sohn - Rennen
Od minulé desky "Tremors" se toho u Christophera Taylora změnilo nemálo - oženil se, stal se otcem a Vídeň vyměnil za Kalifornii. Tyto okolnosti se zjevně podepsaly i do výsledného zvuku alba "Rennen". Na něm Sohn pouze neopakuje formát z "Tremors", mnohé melodické struktury jsou komornější, minimaličtější a hlavní prim hrají jeho hlasové improvizace. Zůstal však věrný své verzi soulu a r'n'b v popovém obalu za nutné podpory elektronického laborování. Skromné a reflektivní texty "Rennen" posouvají i do civilnější roviny. Syrovější a rytmicky výraznější "Falling" válcuje spíše poklidnější formy, kterými tato nahrávka převážně promlouvá. Singly "Signal" a "Hard Liquor" (zde jsou slyšitelné až bluesové kontury) toho k tomu řeknou asi nejvíce, Sohn si šel za svým cílevědomě - avšak neztratil nic z toho, čím si nemálo posluchačů získal právě u svého debutu. "Rennen" si budeme moci vychutnat i naživo, a to na přeloženém koncertu 12. května v pražském Paláci Akropolis. (Dan Hájek)


24. Harry Styles - Harry Styles

Harry Styles - Harry Styles
Ve svých třiadvaceti letech dospěl a překvapil kvalitní, autentickou hudbou a nečekaným přístupem. I tak by se dal vystihnout odchod Harryho Stylese z domovského boybandu One Direction a následný start vlastní sólové dráhy v podobě debutového alba nazvaného prostě "Harry Styles". A to působí zrovna tak, prosté všeho paskvilu, jaký bychom od mladého Brita zřejmě očekávali. Máme zde počin, v jehož středu stojí sama hudba a s ní rázem sebevědomá rocková hvězda bez potřeby nepatřičné exhibice. Styles totiž navzdory trhu volí protichůdnou, retrospektivní, ale o to více originální cestu, kdy se nebojí vytvořit momenty evokující velikány typu Pink Floyd či Beatles. Pompézní balada "Sign Of The Times" již nyní aspiruje na nadčasovou klasiku. Toto se nesmírně povedlo. Kdo by to byl řekl? (Matěj Kostruh)


23. Halsey - hopeless fountain kingdom

Halsey - hopeless fountain kingdom
Ať už Halsey uvěříte, že je tou holkou od vedle, které se jen díky píli a síle talentu podařilo prodrat do (především amerických) rádií, nebo ji budete vnímat jako šikovně zmarketingovaný produkt, nic to nezmění na skutečnosti, že "hopeless fountain kingdom" je jedno z nejlepších popových alb minulého roku. Oproti debutu zde najdete méně lesklých popových ploch, které tentokrát rozvrásnily především aktuální trendy z urban music. To přidalo zpěvaččině materiálu nový rozměr, jenž už se tak nemusí stavět pouze na jejím charismatickém hlase a osobních textech plných existenčních pochyb. "Eyes Closed", "Strangers" či "Bad At Love" patří k vrcholu alba, díky kterému je třeba s Halsey počítat i do budoucna. Ukázalo totiž, že povedený debut nebyl náhodou, na němž by se vyčerpal celý zpěvaččin potenciál. (Lukáš Boček)


22. SZA - Ctrl

SZA - Ctrl
Mějte Ellu Fitzgerald jako svůj pěvecký vzor, Lauryn Hill jako svůj osobní vzor a pak začněte dělat hudbu. S největší pravděpodobností budete znít jako SZA. Budou vás škatulkovat jako neo-soul nebo alternativní r'n'b. Pár ípíčky si postupně prošlápnete cestu až k plnohodnotnému debutu. Bude se jmenovat "Ctrl" a bude to dobrá deska. Ukážete na ní všechny polohy svého příjemného hlasu v kombinaci se současnou úspornou produkcí. Nezapomenete na písničky a melodie. A tak se nakonec dostanete i na musicserver. (David Věžník)


21. The War On Drugs - A Deeper Understanding

The War On Drugs - A Deeper Understanding
Adam Granduciel a jeho The War On Drugs sice čerpají z legendární americké rockové hudby (značná inspirace v hudbě Springsteena, Dylana či Pettyho Heartbreakers), ale zvukově si jdou vlastní cestou a staví své skladby především na epických aranžích. Jeho předchůdci postavili solidní základy a jakkoliv Granduciel v sobe inspiraci těžko zapře, jde si vlastni cestou. Čtvrtou desku "A Deeper Understanding" lze pak označit za jeho zatím dosud nejdotaženější dílo a jednoznačně za jednu z nejlepších rockových nahrávek roku 2017 (za což si koneckonců odnesla i prestižní gramofónek). Navenek jsou jeho skladby expanzivně navrstvené a je radost se v nich ztrácet (jako například v úvodní "Up All Night", kde se potkávají Don Henley, Phil Collins a Steve Winwood), pod nimi jsou ale ukryty emoce člověka, který se vyrovnává s úzkostmi ("Ain't no way I'm gonna last", "Feel like I'm about to crash"). Z celé nahrávky je pak především cítit umělecká svoboda a odhodlanost vytvořit dílo, ke kterému se bude vracet ještě několik generací, a to se podle všeho povedlo. (Jakub Malar)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy | objevy domácí scény



NÁZORY
  • Dost zajimava sestava (Tomas Blue, 02.02.2018 20:34) Reagovat

    Hodně zajímavá desítka, spousta neotřelých desek, na YouTube jsem poslouchal vzorky a super! Musicserver opět dokazuje svůj význam. Těším se na další :-)

  • Arcade Fire sice natočili svoji nejhorší desku ... (Panda Bear, 02.02.2018 20:55) Reagovat

    Arcade Fire sice natočili svoji nejhorší desku (to zřejmě uzná každý fanda), ale v kontextu se zcela určitě jedná o jednu z nejlepších kapel v tomto století!
    A NEZAPOMEŇTE, že letos k nám zavítají a to jest 15.6. Praha, O2 aréna!!

  • Tak ještě Humanz, Witness, I Tell a Fly (můj TO... (Martin, 03.02.2018 00:52) Reagovat

    Tak ještě Humanz, Witness, I Tell a Fly (můj TOP), Add Violence/Not The Actual Events, Kaleidoscope EP a budu spokojen ;-)

  • DM Spirit až 29.misto,to bude jistě nějaký omy... (Karel, 03.02.2018 01:45) Reagovat

    DM Spirit až 29.misto,to bude jistě nějaký omyl,nebo ne Tomáši?

    • Re: DM Spirit až 29.misto,to bude jistě nějaký omy... (Tomáš Parkan - musicserver.cz, 03.02.2018 09:44) Reagovat

      Nevím, zda to bylo mířené na mě, nicméně odpovím. Já osobně jsem měl tuhle desku hodně vysoko v Top 5 (koneckonců tomu odpovídá i moje 9/10 v makrorecenzi), ale v hlasování celé redakce, bohužel, skončili až ve třetí desítce. Proto jsem psal i o těch rozporuplných názorech. Na druhou stranu dopadli lépe, než čtyři zbývající alba z té mé Top 5, které se do žebříčku nedostaly vůbec.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Recenze: Hravý soundtrack k "Barbie" vám prodlouží a připomene zážitek z kina (01.09.2023 08:30)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu