shop.musicserver.cz

Rock For People slavil důstojně a poctivě

Vydáno: 07.07.2004 05:00 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Festival Rock For People proběhl letos podesáté. A proběhl hladce. Nepršelo, přišlo opět hodně lidí, skupiny takřka bez výjimky odvedly dobré výkony. Takhle nějak vypadá vypiplané dítko. Český Brod potvrdil, že mu právem náleží post nejprestižnější tuzemské rockové přehlídky.

Rock For People - Hooverphonic
© Luboš Kreč / musicserver.cz
V Českém Brodě u Prahy proběhl od soboty 3. do pondělí 5. července desátý ročník festivalu Rock For People. Ročník to byl výjimečný nejen kulatým výročím, ale také počasím, které se tentokrát rozmyslelo a nevyslalo nad atletický stadion a přilehlá zákoutí žádná mračna s deštěm. Jiná byla také - zvláště oproti loňskému roku - dramaturgie. Marně byste hledali obří megahvězdu typu Cypress Hill, místo ní do městečka dorazily méně provařené, ale přesto známé soubory jako Hooverphonic, Fun-Da-Mental či Life Of Agony. Nikoho a nic to nepoškodilo, protože, jak známo, je to hudba, co spojuje, nikoli jméno. Koho vnímat s odstupem času jako přirozenou veličinu, k níž se stáhla největší pozornost, nelze spolehlivě říct. Vážným kandidátem by byly Tři sestry či Mig 21, nebo Divokej Bill; ten má ale pozitivní doping, protože zapojil marketing a na pódium si pozval SuperStar Anetu Langerovou.

Rock For People - před vstupem
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Když procházel návštěvník areálem, měl známý pocit prázdnoty, který plyne z rozlehlosti horní části prostoru, kde se vždy nachází jen pár stánků a spousty spících opilců. Pravý mumraj bublá až na dně. Tam, kde byly tři ze čtyř scén, desítky fastfoodů, "toitoiek", hluk, papír a špína. Takový je ostatně takřka každý festival, Rock For People odlišuje od zbytku skutečnost, že je prostě největší. Orientace není a nebyla v Brodě problém, napomáhalo jí také tématické rozložení: hlavní tahouni, řekněme, mainstreamového charakteru vystoupili na Stadion stage, tahouni alternativnějšího rázu (většinou kytarovějšího) na Centrum.cz stage. Zbylá dvě stanová pódia Club stage a Talent stage se podělila o převážně mladé soubory, přičemž prvně jmenované pódium poskytlo prostor hlavně těm agresivnějším rockerům a punkerům.

Rock For People - Fun-Da-Mental
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Že rozhodnutí pořadatelů z Ameba Production nepozvat nikoho příliš "velkého" bylo správné, se potvrdilo hned první den, tedy v sobotu 3. července. Hooverphonic z Belgie jako headliner Rock For People spíše pobavil, než nadchnul. Zpěvačka Geike Arneart se vyzývavě vyparádila na set a v duchu svého sporého oblečení se také vlnila a kroutila. Leč střídmý, křehký, příliš elegantní pop Hooverphonic mohl jen stěží dosáhnout toho, co se podařilo londýnským šílencům z Fun-Da-Mental. Kapela, která je tak politická, že i Rage Against The Machine jsou vedle ní bezkonfliktní selanka, uhranula dav okamžitě po svém nástupu. Zvolila ideální přístup - vypálila agresivní projektil hip hopu, drum'n'bassu a world music, jehož letovou dráhu postupně zrychlovala a zcela výjimečně zpomalovala. A baštili jí to všichni, soudě dle tisíců rozvášněných tanečníků, kteří mohli jen stěží rozumět rapovaným agitkám. Překladatele ale nebylo potřeba, neboť první slova koncertu byla: "Fuck America!" Došlo i na pálení vlajek atd.

Rock For People - Mig 21
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Česko zastupovaly první den mnohé soubory, žádnému se ale kromě Migu 21 nepodařilo zastínit cizince. A že to možné bylo, o tom se přesvědčili i v neděli posluchači hned několikrát. Pravda, Kryštof, Southpaw, Anna K. nebo Ready Kirken trumfli punkové starochy z UK Subs či The Vibrators, ale co si budeme nalhávat, tyhle bandy do Čech jezdí každou chvíli, poněvadž jim tady kvete pšenka lepší než doma, takže to bylo vlastně takové Pyrrhovo vítězství. Aby ovšem nedošlo k mýlce, nikdo ze jmenovaných nezklamal, naopak. Všichni podali výkony adekvátní svému jménu, tedy přinejmenším kvalitní. Zklamali snad jen Monkey Business, kteří jako hvězdy večera nastoupili se zpožděním v řádu desítek minut (kvůli zradě techniky). Bohužel jejich set byl vlivem zkřehlého publika a málo intenzivního zvuku jen dalším zářezem na seznamu maratónu vystupujících. Ničím víc.

Rock For People - Ill Niňo
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Neděle byla dnem požehnaným, protože v jejím harmonogramu byly položky, které nakonec upoutaly největší pozornost. Navíc kromě ranní oblačnosti bylo celý den příjemné počasí, které dávalo hudebníkům chuť hrát a lidem chuť bavit se. Skvělá atmosféra panovala v horkem zužovaných stanech při metalových explozích Fourth Face, Imodium, Eternal Fire nebo Flaming Cocks. V mnohém podobná nálada vládla pod širým nebem při punkových raziích Selfish, Spermbirds nebo německých Donots. Prvním náznakem přicházejícího hvězdného večera byli američtí Ill Niňo. Šestice dredovaných hromotluků z New Jersey, která se vehementně hlásí ke svým mexickým kořenům, Rock For People seznámila s nejklasičtějším nu-metalem se všemi jeho klady a zápory - bylo to energické, dravé, ambiciózní, ale zároveň místy až příliš melodické a bezbřeze rozevláté. I tak ale hutná jízda riffů pecek "How Can I Live" nebo "God Save Us" zanechala slušný dojem. Více umění, a proto menší odezva - to byli legendární Life Of Agony. Jejich koncert byl výborný, Keith Caputo nic neztratil ze své extravagantní pódiové performance a skupina předvedla jak tradiční materiál z desek "Soul Searching Sun" či "Ugly", tak z chystané novinky. "Je to jedna z nejinspirativnějších a nejkreativnějších hardcoreových kapel," hřímal zpěvák Ill Niňo. A měl pravdu.

Rock For People - Divokej Bill
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Kam se ale zaoceánští rockeři hrabou na českou SuperStar Anetu Langerovou. Pořadatelé a Divokej Bill udělali geniální marketingový tah, když ji získali pro jednopísňovou účast na festivalu. Rázem o tom referovala všechna média a před vystoupením úvalských hochů bylo před hlavní scénou minimálně deset tisíc natěšených zvědavců. Langerová, jak se vědělo, přišla, aby vypomohla se skladbou "Malování". Tak se stalo, ale ruku na srdce, že by to byl zázrak, to rozhodně ne. Účel to však splnilo a Divokej Bill odehrál zbytek vystoupení za posluchačské návštěvy, které by se mu jinak nedostalo. Přitom předchozí Vypsaná fiXa i následný Čechomor zabrnkali stejně dobře, pokud ne lépe. Jenže SuperStar je superstar a ostatní mají smůlu. Kromě Tří sester. Ty vystoupily za tmy na dvojce a staly se zřejmě nejúspěšnějším tělesem celého festivalu. Razancí, humorem a odezvou překonaly dokonce i Mig 21 z předešlého dne.

Rock For People - UDG
© Luboš Kreč / musicserver.cz
V pondělí 5. července už bylo přeci jen znát, že se našlo mnoho takových, kteří po neděli odjeli. Nebyla jich většina, ale čtvrtina možná ano. Atmosféru to naštěstí nepoznamenalo, na její odpolední rozpoložení mělo vliv spíše spalující slunce, které odháněla dokonce i cisterna projíždějící areálem a kropící vodu po lidech. Ti to potřebovali hlavně po koncertu ústeckých UDG, vítězů Coca-Cola PopStar, kteří na Centrum.cz stage zodpověděli otázku, zda je porota zmíněné soutěže kompetentní. Ano, porota kompetentní je. UDG nadchli, navnadili a potěšili. To všechno během čtyřiceti minut jejich nadšeného ska-pop-rocku. S jejich tempem se mohli poměřovat až podstatně později španělští klasici Ska-P nebo Tleskač. Neméně radostné klima navnadily také soubory během punkového kolotoče v Club stage, to byla ale taková party pro kohouty, těžké boty a rozevlátý tanec. Naprosto jiná byla finská Värttinä na Stadion stage. Trio podmanivou lidovostí proplouvalo mezi publikem, které v předešlých hodinách uvyklo zcela jinému tempu a stylům, a omotávalo ho svou magičností a pro Čecha exotičností.

Rock For People - cisterna
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Pořadatelé letos dostali k desátým narozeninám RFP dva dárečky: zaprvé, ideální počasí na festival, které by dosud v historii jen těžko hledali; zadruhé, dramaturgický sklad, který znamenal odklon od loňského finančního neúspěchu, se osvědčil, protože lidé přišli opět a užívali si neméně dobře. A to i přes fakt, že spousta z nich musela bivakovat v hodně improvizovaných podmínkách, protože ani kemp, ani přilehlý sad neskýtaly dostatečně komfortní prostory. Někomu to vadilo a musel holt zatnout zuby, jiní si s tím nelámali hlavu rovnou. Tak to asi bylo i lepší, protože na festivaly, a do Brodu speciálně, se jezdí poslouchat a teprve potom spát (či přežívat), nikoli obráceně. Letos to vyšlo opět a snad i lépe než v minulých letech, protože se nepřihodila žádná pohroma, žádná komplikace. Tedy kromě neúčasti Česka ve finále Euro 2004 v Portugalsku.

Rock For People, Český Brod, 3. - 5.7.2004

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY
  • Chudáci Billové (Wohni, 07.07.2004 17:27) Reagovat

    Bylo od wás docela hnusný, jak ste psali, že Billowé by bez Anety takowý publikum neměli.....=(( V tom s wáma nesouhlasim...

  • Víte to tak jistě? (Denny, 08.07.2004 13:29) Reagovat

    Musím se přidat k názoru wohni - podle reakcí lidí na festu drtivá většina lidí šla právě na Billy a vsadím botky, že i kdyby nebylo Anety, kotel by byl stejný.
    Také je vidět, že pan Křeč se soustředil na zvučná jména a unikly mu některé kapely, které nejsou sice tak věhlasné, ale hrají opravdu dobře, např. Gothart, Chiki Liki Tua, Elvis Jackson, Nahoru po schodišti dolů band, Heyday...

  • Sound? (Pelda, 08.07.2004 14:54) Reagovat

    Je hezke kritizovat zvuk Monkey Business,kdyz tomu nekdo vubec nerozumi a nevidi cele zakulisi a problemy ze strany firmy zajistujici ozvuceni v Brodu...

  • křeč je debil! (pantofel, 08.07.2004 18:19) Reagovat

    křeč je debil,to přeci už dávno každej ví...

  • Co názor to perla (HB, 08.07.2004 21:36) Reagovat

    Pánové - nasadit Vám svěrací kazajky! Kecáte až se Vám od huby práší. Jo a mimochodem - je to Luboš Kreč. Kdybyste uměli aspoň číst, dalo by se o Vašich názorech aspoň bavit. Ale tohle? Řetěz a bít hlava nehlava :o).

    Já jsem byl na Bilovi jen kvůli Anetě. A stejně tak lidi, co stáli za náma novinářema a otevřeně o tom mluvili.

    Výmluva, že bylo špatné zázemí, nějakým způsobem zvuk MB zlepšia? Já myslím, že ani omylem. Byl špatnej je fakt. Důvod je jen výmluva, a na ty každý sere.

    Teď jsem zaperlil i já, ale skalní fanoušci ve své slepotě někdy kecaj jak mladý vrany!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí (29.04.2024 14:00)
- Dvanáctá řadovka Hooverphonic "Fake is the New Dope" je na cestě (12.03.2024 13:22)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Video: UDG fanouškům radí vypadnout "Někam ven". Pomáhá jim herec Kryštof Bartoš (17.06.2023 08:55)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Naživo: Mig 21 ve Foru Karlín byli hraví. Zaujali pódiovou prezentací a tanečnicemi (21.04.2023 14:31)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu