shop.musicserver.cz
Tři sestry & Synové výčepu - František z Braníka

Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka"

Vydáno: 28.10.2023 09:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: Se svolením kapely Tři sestry

Už víc než patnáct let uplynulo od vraždy pankáče tělem a duší Františka Sahuly. Skupina Tři sestry sice už v několika pozdějších písních svému někdejšímu členovi hold vzdala, ale nyní se společně se Syny výčepu rozhodla nahrát celé album inspirované právě jeho životem.

6/10

Tři sestry & Synové výčepu - František z Braníka

Vydáno: 13.10.2023
Celkový čas: 76:00

Skladby: Kovárna se otvírá, Na Kovárně v zimě, Milena – otazníky, Quo vadis, Spolu!, Bídné pohodlí, Jedovatej dědek, Nebojím se Nietzscheho, Směna tři sta pět, Stále to klape?, Ježíšova, Kostelní Kuní, Cos dělala celý den?, Běda vám!, Exorcista z Ďáblic, Kdybych byla ve Vídni, Mezivrší, Ty uslyšíš můj vzdech, Potřebná alkoholní léčebna, Za třicet zelených, Maringotka, Velikonoce, Voodoo, Zlatý tele, Žluté lázně, Bůh je láska, V krajině u pekelné, Odchod z Braníka

Vydavatel: vlastní náklad

František Sahula byl komplikovanou osobností. Své si s ním jistě užila i partička Tři sestry, v jejíchž řadách v průběhu let přerušovaně působil. Pánové mu na albu "Lázničky", vydaném dva roky po jeho nečekaném úmrtí, věnovali skladbu "Jako Sahula". Kromě rodiny za sebou Sahula zanechal i svou vlastní kapelu Synové výčepu. Té se pak ujal lídr Sester Lou Fanánek Hagen a v roce 2011 s nimi pod hlavičkou Fanánek & Synové výčepu vydal desku "Miluáju chána". Nyní se obě skupiny spojily a stvořily nahrávku "František z Braníka". Je právě o Františku Sahulovi.

Počet písní ale poněkud nabobtnal. Během pandemie členové obou kapel přišli s deseti kusy, které se nakonec rozrostly do finálních osmadvaceti. Všechny byly natočeny ve studiu Michala Šenbauera, kde Sahula připravoval své poslední album, snad aby na ně duch jejich kamaráda vydatně dýchl. Velice povedený je přebal, respektive zvolená fotografie. Vznikla v roce 1992 v ateliéru na Smíchově rukou fotografa Zdeňka Sokola a Sahulovo rozporuplné charisma je v ní sympaticky zachyceno.

Samotné album hudebně a zejména textově z dosavadní diskografie Tří sester překvapivě vyčnívá. Atmosférou se věrně otáčí právě k počátkům formace, do dob, kdy v ní byl Sahula nejaktivnější. Skladby jsou hrubší, punkovější. Oproti novějším počinům postrádají obvyklou humornou notu, byť vtip Fanánkovým textům ani tady nechybí, jen není tak všudypřítomný.

Více překvapí ohromná míra náboženských témat, kterým je dílo doslova přesyceno. Sestry se sice i v minulosti o teologické prvky otíraly ("Svatá Petra", "Plechový Ježíš"), ale šlo spíš o úsměvné narážky. "František z Braníka" ovšem nabízí celou řadu více či méně urputných sond do víry jako takové.

První takovou výraznější vlaštovkou je skladba "Spolu!", v níž Fanánek se Supicí společně pějí bez jakkékoliv satiry, že "u sebe nám Bůh věčný život přichystá". Další zmínky jsou ve vyšší míře i v písních "Nebojím se Nietzscheho", "Směna tři sta pět", "Ježíšova", "Kostelní Kuní", "Běda vám!", "Bůh je láska" či "V krajině u pekelné". V mnohých dalších je alespoň letmý odkaz či zmínka o Bohu. Proč tomu tak je, možná napoví kniha, která bude součástí speciální edice, ale tak jako tak jde o nečekaný příklon k sakrální tematice.

V této koncentraci se jedná o protivný motiv a v posluchači vyvolává vyšší míru zmatení a přemýšlení nad tím, co vlastně Fanánek & spol. chtějí říct. V kombinaci s vážným tónem a hrubějším zvukovým kabátem to je ne úplně zábavný tvar. Svůj vliv na to mají i Synové výčepu, kteří jsou oproti Třem sestrám punkovější s přímějším přístupem k rocku.

Naopak s typickou hospodskou poetikou vzývají v "Kovárna se otvírá" svou oblíbenou knajpu, ve skvělým "Jedovatým dědkovi" realisticky vykreslují tehdejší mozaiku branických postaviček a ve skočné "Za třicet zelených" autenticky zpívají o hospodských rutinách. V tom je a byl Soubor kreténů nejsilnější.

Onen Sahulův duch se nad jednotlivými písněmi vznáší. Občas jimi prostupuje výrazněji (v závěrečné dojemné "Odchod z Braníka"), jindy se spíš jen otírá o kulisy, ve kterých tenkrát žil.

Počin, který obě formace společně stvořily, je vlastně dobrým nápadem. Je to zachycená fotografie určité doby, určité lokality a dějů odehrávajících se kolem skupiny pražských hudebníků. Album "František z Braníka" má nesporné kouzlo a atmosféru, a i přes zmiňované výtky i řádku dobrých nápadů. Pro fanoušky zejména starších nahrávek obou kapel je to určitě povinnost.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- České rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2021 (03.06.2022 09:48)
- Video: Fanánek s kocovinou volá v klipu Tří sester: "A já chci bejt jak tvůj pes!" (15.12.2021 09:34)
- Video: Tři sestry klipem "Ukážeme kuráž!" nevýrazně burcují fotbalovou reprezentaci (24.03.2021 15:45)
- Recenze: Banda Tři sestry si na album "Sex drógy rokenról" vypůjčila punkové hity (14.01.2021 17:15)
- Video: Tři sestry doplnila v klipu ke coveru "Ať seš punk" hromada hostů (10.11.2020 09:58)
- Tři sestry Open air v Braníku bude! A v původním rozsahu! (10.09.2020 08:15)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu