shop.musicserver.cz
Mig 21, Forum Karlín, Praha, 19.4.2023

Mig 21 ve Foru Karlín byli hraví. Zaujali pódiovou prezentací a tanečnicemi

Vydáno: 21.04.2023 14:31 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Filip Strakoš

Dvě hodiny čirého štěstí, které hejbe planetou... totiž Forem Karlín. Takový byl první ze dvou pražských koncertů Mig 21. Sypali jeden trumf za druhým včetně velké poutavé projekce za zády, přizvali tanečnice, jiskřilo to. Krom osvědčených hitů přehráli většinu ze stále aktuální desky "Džus noci".

Live: Mig 21

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 19. dubna 2023
setlist: Džus noci, Hádej, co žena žádá, Skejt, TěsněVedleSebe, Hej kámo!, Hyjé!, Nechej se, Periférním pohledem, Na světě rád, Malotraktorem, Vlajky vlají, Štěstí hejbe planetou, Jaro léto podzim zima, Ptáček, Máma se vrací, Snadné je žít, Diskobůh, Kalhoty si sundej, Svoboda není levná věc, Tančím, Ho-Ka-He, Slepic pírka, Chci ti říct, Mávej
Fotogalerie

Mig 21, Forum Karlin Praha, 19.4.2023
© Filip Strakoš
Chlapecká taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 - Smíchova , jak si sami říkají, v jejímž čele stojí výrazná charismatická osobnost herce, zpěváka a baviče Jiřího Macháčka, poměrně v tichosti uspořádala dvojici koncertů ve Foru Karlín. Vyměnila tak klasické trojáky z Lucerna Music Baru, které dvakrát do roka - v dubnu a listopadu - poměrně snadno vyprodává. Dvouhodinové sety v karlínském klubu byly největšími sólo koncerty v jejich dosavadní kariéře. Oba se vyprodaly.

Kapela sice nikde neavizovala, proč se konaly, ale osobně se domnívám, že měly být oslavou 25 let jejího fungování. Formace vznikla v roce 1998 a tři léta nato vydala první desku, z níž pochází "Snadné je žít". Tehdy to u mě zajiskřilo na první dobrou a tvorbu Jakuba ze "Samotářů" a jeho kumpánů jsem nespustila z očí. Tenkrát šlo vše ruku v ruce a pánové z humbuku kolem filmu a debutu vytěžili, co se dalo, včetně sošky Českého lva (vedlejší mužská role).

Mig 21, Forum Karlin Praha, 19.4.2023
© Filip Strakoš
I přes to, že to bylo hraní ve větším prostoru, měli k fanouškům stále blízko. Doprostřed sálu totiž šikovně umístili druhé, kulaté pódium, ke kterému vedlo dlouhé molo.

Frontman překvapil hned v úvodu, když se vynořil v publiku a začal zpívat "Džus noci". Pomalu přešel k velkému jevišti a v tu chvíli se shora spustily gejzíry jisker. Příchozí oficiálně pozdravil až se třetí písní. A všechny bavil, řádil, obíhal dlouhou stage, koketoval s fanoušky. Chválím právě ten kontakt, pódiovou prezentaci i to, že neopomněli své klasické frky a kejkle, které ani po letech neomrzí (mexické vlny, hraní na nafukovací kytary). Nechyběla tradiční otázka "I love you" s očekávanou odpovědí "I fu*k you", kterou ve finále vždy obrátí.

Dobrou vložkou bylo, když skupina sestoupila na kulaté pódium. Každý měl svoje místo i svůj mikrofon. Akusticky zanotovali "Na světě rád", kterou jinak moc nehrají. Tu pak pozvolna proměnili v "Malotraktorem" a "Vlajky vlají". Ta má v souvislosti se stále probíhající válkou na Ukrajině čím dál hlubší význam. Kapela to nikterak nekomentovala.

Poté nastoupily dvě baletky se světelnými modrými obručemi. A přišly i na několik dalších písní, po každé v jiných šatech. Při "Slepic pírka" byly například za cikánky, v "Diskobůh" si vzaly na hlavu helmy v disco stylu, v "Tančím" měly sněhově bílé, skoro až svatebně laděné róby. Ale ani pánové nebyli pozadu. Na sobě měli pestré košile v retro ležérním stylu.

Mig 21, Forum Karlin Praha, 19.4.2023
© Filip Strakoš
Před "Jaro léto podzim zima" přispěl Macháček se vzpomínkou na gymnázium Na Zátlance a paní profesorku Valentovou. Ta mu vyčítala, že neovládá blanokřídlý hmyz, a prý ať si nemyslí, že někdy bude zpívat a holky mu budou mávat jak ten hmyz křídly. Ale spletla se. Po čtyřiceti letech od gymplu. Stává se. Během této skladby se vyblbli všichni muzikanti, hlavně basák Rastislav Uhrík a klávesák Matej Benko.

Následný song "Ptáček" patřil všem milovníkům šedesátek. Při té příležitosti frontman zmínil, že spolu s kytaristou Tomášem Polákem jsou jediní ze sestavy, kdo se narodili právě v šedesátých letech. Mimo to tvoří autorské duo - Polák přichází s melodiemi, Macháček je opatří textem. Zrovna "Ptáček" je však jednou z výjimek - hudbu totiž složil již zmíněný Benko.

Během večera přehráli víceméně celou zmíněnou, dva roky starou pátou řadovku "Džus noci", nechyběly ale ani letité hitovky, bez kterých by koncert nebyl koncertem…

Neobešlo se to ani bez typických rekvizit: při "Máma se vrací" to byly kovbojské klobouky, při "Ho-Ka-He" indiánské čelenky. Neobvyklý moment nastal, když Macháček s trumpetistou Pavlem Hrdličkou přešel na druhé pódium a tam si dali olbřímí dýmku míru. A ne, ganja to výjimečně nebyla. :-D Při "Snadné je žít" poslali osvětlenou loďku na moře rukou a ta obeplula celý sál.

Během songu "Diskobůh" se rozsvítila obrovská disco koule a proměnila Forum Karlín ve velký taneční sál. A vypadalo to fakt dobře. Kdo nerozvlnil boky při této skladbě, určitě to napravil při "Tančím".

Mig 21, Forum Karlin Praha, 19.4.2023
© Filip Strakoš
Při přídavku "Chci ti říct" létaly vzduchem konfety ve tvaru srdce, při rozlučkové "Mávej" sršely jiskry a při při "Kalhotky si sundej" se na muzikanty tradičně snášely i kalhotky. Tentokrát jich ovšem na stagei přistálo jen pár - pro mnohé to bylo daleko.

Klobouk dolů, Macháček má energie na rozdávání - v mezihře písně "Máma se vrací" třeba stihl oběhnout rozlehlé pódium. Prim hrála i velká obrazovka, na které se promítaly jednotlivé animace, tematicky laděné k jednotlivým položkám setlistu. Chvíli to sice mohlo působit kýčovitě (jako v "Jaro léto podzim zima"), jindy se naopak vizuály povedly - třeba při "Máma se vrací", kdy byla scéna příjemně poskládána z jednotlivých poštovních známek v retro stylu.

Shrnuto, podtrženo: Migáči si s Forem Karlín poradili hravě. Ničeho se nezalekli, potvrdili svoje kvality a svoji show zas o chlup povýšili.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Na koncertě Mig 21 létaly vzduchem dámské kalhotky (21.04.2023 08:58)
- Video: Mig 21 dávají ochutnat "Džus noci". Vysvlékne vás donaha (29.06.2022 09:38)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)
- Fotogalerie: Třetí den festivalu Metronome zachycený objektivem fotoaparátu (26.06.2022 13:49)
- Video: Tomáš Polák (Mig 21) ON AIR: Název naší kapely jsem s kamarádem směnil za pivo (17.05.2022 12:06)
- Rozhovory: Jan Hladík (Mig 21) - Zrajeme jak víno (04.02.2022 08:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (15-11) (25.01.2022 20:00)
- Recenze: Mig 21 zvou na poklidně zábavný "Džus noci" (04.10.2021 00:00)
- Nové desky 38/2021 - od Mig 21 přes Poppy po Vladimíra Mišíka (29.09.2021 17:05)
- Naživo: Mig 21 v Braníku odehráli koncert a pak přišla bouře (30.06.2021 12:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu