shop.musicserver.cz
BSP, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 7.9.2021

BSP v Ledárnách zklamali - Kamil Střihavka se za mikrofonem trápil

Vydáno: 12.09.2021 13:35 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

"Nikdy se nesnaž poznat své hrdiny." To praví jedno ustálené rčení s dovětkem, že by člověk mohl odcházet zklamaný tím, že jeho uctívaní oblíbenci nejsou takoví, jaké si je vysnil. A že jsou v lepším případě prostě také jenom lidi. Třeba jako BSP na koncertě v Ledárnách Braník.

Live: BSP

místo: Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha
datum: 7. září 2021
Fotogalerie jsou pouze orientační - pocházejí z koncertu na Výstavišti v loňském roce.

BSP, Výstaviště Holešovice, Praha, 20.8.2020
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Kromě toho se také často říká, že je někdo "jeden z nejlepších". Nikdy jsem tu frázi neměl rád, a když to jenom trochu šlo, snažil jsem se tomu nadužívanému klišé vyhnout. Proč prostě nemít ty koule a neříct naplno, že je někdo vážně nejlepší, že? V případě legendární skupiny BSP, která v úterý večer vystoupila v poměrně solidně zaplněných Ledárnách Braník, jsem si na výše zmíněná rčení a fráze nejednou vzpomněl.

Předskokan Miloš Meier byl přívlastky typu jeden z nejlepších častován nesčetněkrát. A asi by i klidně mohl být ten úplně nejlepší. Bubnuje opravdu znamenitě, a jestli někdo znáte jiného českého bicmana, který čistě na umu s paličkami dokázal rozjet ryze sólový projekt, sem s ním. Drumming Syndrome se vyznačuje pouštěním úryvků známých songů, do kterých Meier přidává živou rytmiku. Takto zazněli například Slipknot, Korn, Rammstein a mnozí další. Kacířská otázka je ale nasnadě: Bavilo to i ty, kteří sami nebubnují? Na to už si odpovězte v komentářích.

BSP, Výstaviště Holešovice, Praha, 20.8.2020
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Ota Balage mi vždy přišel jako nejpřehlíženější z trojice muzikantů a tak trochu ve stínu fenomenálního kytaristy Michala Pavlíčka a dnes už převážně muzikálového zpěváka Kamila Střihavky. Více než dvacet let jsem v souvislosti s nimi slýchával a v různých hudebních médiích četl, že zejména poslední dva zmiňovaní jsou přece "jedni z nejlepších".

Střihavka dokonce občas býval označován za toho technicky vůbec nejlepšího zpěváka naší země, jen tu a tam ho některý publicista vyměnil dle svých vlastních preferencí tu za Karla Gotta, támhle třeba za Dana Bártu. Superlativy se k jeho osobě však nikdy nešetřilo. A pro lepší pochopení reportu je potřeba uvést, že jsem Střihavku dosud naživo zpívat neslyšel. Ne že by mě nezajímal, ale na muzikály nechodím a tradiční festivaly a zaběhlé koncertní prostory si zkrátka zvou jiné interprety, takže prostě dosud nebyla vhodná příležitost. Vždy jsem ale obdivoval jak "Zemi vzdálenou", tak baladu "Když se snáší déšť".

BSP, Výstaviště Holešovice, Praha, 20.8.2020
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Veškeré těšení se na koncert ale vzalo za své, když kapela nastoupila na pódium a drobný, dlouhovlasý zpěvák v úvodních, anglicky zpívaných skladbách koukal na texty slok na čtecí obrazovce mezi odposlechy. A ani pěvecky to nebyla žádná sláva. Namísto majestátního vokálu, který posadí na zadek, přišly skladby, v nichž se mnoho příležitostí k exhibici nenabízelo. A když už ano, zdálo se, že se jimi Střihavka protrápil. Tu a tam si i dlouhý tón buď zkrátil nebo jej předělil napůl, případně si ho posadil níž, aby to udýchal. Vypadalo to na průšvih.

Šestapadesátiletý umělec už má bohužel nejlepší roky za sebou a stejně jako jiným i jemu hlas slábne. Vzpomeňme například na poslední koncert Phila Collinse. Ten má ale ještě skoro o dva křížky víc.

BSP, Výstaviště Holešovice, Praha, 20.8.2020
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Vypadalo to dost bídně. Propluli jsme "Kredit", "Berkley" a kvůli technickým problémům s Čombeho kytarou i "Lilian rock". Právě kytarista také prolomil úvodní nervozitu mezi kapelou a publikem, protože trio náhle muselo zabavit publikum improvizovanými proslovy. A přestože to byla objektivně chyba, koncertu to pomohlo a my tak mohli vidět, jak uvolněná chemie mezi takovými osobnostmi dnes panuje. A pak přišla už zmiňovaná rocková balada.

"Když se snáší déšť" má sama o sobě magickou atmosféru a ta se přenesla i na publikum. Koncert se tím proměnil k lepšímu. Jak Pavlíček, tak Balage skladbu vyšperkovali nádherně atmosférickými sóly a skutečně prokázali, proč si jich scéna tolik váží. Bohužel ale i tak bylo znát, že otec dvou dcer už ty nejnáročnější pasáže pěvecky nezvládne. Požitek to nezkazilo, přesto si asi nejeden posluchač přál, abychom před sebou měli o dekádu mladší kapelu v plné síle. To by teprve bylo něco!

BSP, Výstaviště Holešovice, Praha, 20.8.2020
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Potěšila i skladba "Líbám tě černou". A to ani ne tak svým provedením jako spíše sebeironickým přístupem Oty Balage, který ji údajně napsal Střihavkovi přímo na tělo, ačkoliv vůbec neví, o čem ten song je. Ke konci setu nemohla chybět ikonická "Země vzdálená", skupinou přezdívaná "Vzdálenka". A tady bylo slyšet nejvíce, že už ji Střihavka bohužel nezvládá odpravit s takovou parádou, s jakou by si zasloužila. Refrén tak převzalo obecenstvo a on se připojoval spíše ve slokách. Hrozná škoda. Dojem proto napravily ještě covery Led Zeppelin a AC/DC.

I tak je ale výsledný dojem spíše zklamáním. Nálada na pódiu sice byla výborná, přednes ústředního zpěváka bohužel už méně. Rád bych věřil, že v devadesátkách museli BSP platit za koncertní jistotu a fanoušci museli odcházet s očima navrch hlavy. Dnes už to ale bohužel neplatí a velmi mě mrzí, že musím skončit na negativní notě. Čas je zkrátka neúprosný. A všechny nás nakonec dožene.

NÁZORY
  • můj názor (R, 12.09.2021 18:19) Reagovat

    Já byl podobně zklamaný z pěveckého projevu Dana Bárty. Když si pánové prostě nedají záležet, tak je to dost slyšet. Mrzí mě, že ale lidé jim stejně zatleskají a neřeší to. Kdyby mručeli, možná by se zasnažili víc, možná by méně kouřili a lépe se rozezpívali. Ale když lidi přijdou zaplácají i na mizerný výkon, tak proč to vůbec řešit, že?

    • Re: můj názor (Young, 13.09.2021 22:47) Reagovat

      Zklamaný? Z čeho jako? Bárta už dvacet let zpívá jazz a zpívá ho dvacet let stejně. Takže jste buď úplný ignorant, co si stěžuje na něco, o čem nic neví, nebo jste úplně hluchý...

  • ha ha ha (Alex, 12.09.2021 22:21) Reagovat

    Kamil Střihavka se v Ledárnách netrápil, on se na kvalitní výkon jednoduše vykašlal.

  • Bsp (Černý Martin, 12.09.2021 22:40) Reagovat

    Pane Trávníček.. Vy píšete hodnocení Kamila Střihavka... kterého jste před tím nikdy neslyšel, protože nebyla příležitost???!!!! To jste byl "zalezlý" kde????

    • Re: Bsp (rejpal, 12.09.2021 23:29) Reagovat

      A je to podstatný, jestli ho předtím už někdy slyšel? Zpěv z prdele se dá poznat snad i bez předchozí zkušenosti s daným zpěvákem...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín
Top 10: Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín Kanadská parta Mother Mother se 24. března vrátí do Prahy v rámci svého dosud největšího evropského turné, navíc s novou povedenou deskou "Grief Chapter" v zádech. Co od koncertu čekat? Co pravděpodobně zazní? Co si dopředu... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 14:30 v sekci Publicistika | Top 10
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Naživo: Kamil Střihavka v lomu Velká Amerika konal zázraky, ale hlavně potěšil své příznivce (16.06.2023 17:30)
- Fotogalerie: Kamil Střihavka v lomu Velká Amerika v obrazech (16.06.2023 10:36)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Kamil Střihavka vystoupí exkluzivně v lomu Velká Amerika (06.06.2023 19:29)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Led Zeppelin Symphonic zahraje v Praze a Brně hity legendární kapely v doprovodu orchestru (02.02.2023 20:59)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Bono Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu