shop.musicserver.cz
Benátská! s Impulsem, 29.7.2023, Vesec, Liberec

Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal

Vydáno: 31.07.2023 16:33 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Jaroslav Vynikal / Benátská! s Impulsem

Tradiční festival Benátská! s Impulsem v Liberci se ve svůj finálový den potýkal s rozmary počasí, jeho harmonogram jimi ale naštěstí příliš neutrpěl. Bouřkou přerušený koncert Jaromíra Nohavici rozezpíval všechny generace a stal se jednoznačným vrcholem programu. Písničkář potvrdil status jedinečného fenoménu.

Live: Benátská! s Impulsem

místo: Vesec, Liberec
datum: 29. července 2023
vystoupili: Jaromír Nohavica, Lenka Filipová, Kamil Střihavka, David Koller, Horkýže Slíže, Poletíme?, Viktor Sheen, Yzomandias, Sharlota, Paulie Garand, Marpo, Děda Mládek Illegal Band a další

Po vzoru nedávných Colours Of Ostrava přišla také Benátská! na poslední chvíli o headlinera. Pro pořadatele akce v libereckém Vesci bylo odřeknutí účasti Chrise Normana kvůli ztrátě hlasu dva dny před plánovaným vystoupením o to bolestivější, že mělo jít o jedinou zahraniční osobnost třídenní přehlídky.

Benátská! s Impulsem, Vesec, Liberec, 29.7.2023
© Jaroslav Vynikal / Benátská! s Impulsem
Připočteme-li k tomu fakt, že v letech 2020-21 se festival kvůli pandemickým restrikcím neuskutečnil a při loňském návratovém ročníku line-up sestával jen ze zástupců česko-slovenské scény, čeká severočeské publikum na hvězdu mezinárodního formátu od koncertu Europe z roku 2019.

Na sociálních sítích někteří organizátorům vyčítali, že nesehnali adekvátní náhradu a v harmonogramu pouze přesunuli Rybičky 48 do Normanova času, na druhou stranu je třeba si přiznat, že Benátská! tak jako tak nestojí na zahraničních lákadlech. Návštěvníci se do areálu obklopeného až idylickou přírodou a všudypřítomnou pohodou většinou vracejí nejspíš hlavně proto, že to tam zkrátka mají rádi. Událost se třicetiletou historií se každoročně může pochlubit skvělou atmosférou a generačně rozmanitým publikem.

Rozehřívacímu čtvrtku kralovali slovenští umělci v čele s Richardem Müllerem, Vašo Patejdlem či No Name, v pátek se jako již obvykle nejvíce vyřádili příznivci tvrdší hudby - potěšili je Harlej, Trautenberk, Krucipüsk, Doga nebo zmíněné Rybičky 48. A z pestré sobotní nabídky si vybral snad každý.

Viktor Sheen, Benátská! s Impulsem, Vesec, Liberec, 29.7.2023
© Jaroslav Vynikal / Benátská! s Impulsem
Dvě hlavní scény, jejichž alternativou byl stan Rádia Impuls, si žily každá vlastním životem. Ta menší, Adifex Stage, přitahovala mladší posluchače. Vystoupili na ní Robin Mood, Eliška Rusková, Šimon Mikez a pak hlavně představitelé dnes tak masově populárního rapu - extravagantní Sharlota, domácí jistota Paulie Garand a drtiči hitparád Viktor Sheen a Yzomandias. Před druhou ráno dění na ní uzavřel Marpo se svým TroubleGangem.

Na ČEZ Energy stage se zaměřením na zralejší publikum se v brzkých odpoledních hodinách ukázali brněnští Poletíme? a slovenští Horkýže Slíže, přičemž set prvních zmíněných na chvíli přerušil déšť. Jeden z očekávaných programových bodů obstaral Kamil Střihavka s Leaders!.

Zpěvák, už asi nadobro spjatý s rolí Ježíše v muzikálu "Jesus Christ Superstar", se představil v dobré pěvecké i muzikantské kondici. Jeho široký repertoár čerpal z několika projektů, včetně BSP a No Guitars!. K opěrným bodům setlistu patřily hity "Když se snáší déšť" nebo "Černá růže", při nichž zpozorněli i ti, kterým jinak Střihavkovy písně tolik neříkají.

Kamil Střihavka, Benátská! s Impulsem, Vesec, Liberec, 29.7.2023
© Jaroslav Vynikal / Benátská! s Impulsem
Pozitivní dojem si však rodák z Oseku pokazil přídavkem v podobě ikonické "Země vzdálené". Nesmrtelnou skladbu, při které snad každý druhý divák vytáhl z kapsy svůj telefon, aby si její fragment natočil, totiž hodně ošidil. Na vypjatý refrén si naplno netroufl ani jednou, nechal ho za sebe odzpívat fanoušky a sám si slova jen tiše pobrukoval. Zbabělost.

Lenka Filipová si obecenstvo rozezpívala hned druhým songem - čtyři dekády starým hitem "Prý se tomu říká láska". Muzikantka, kterou doprovázeli akordeonista a virtuos ve hře na keltskou harfu Sean Barry a klavírista Jaromír Bárta, si byla vědoma toho, co festivalové publikum očekává. Ze své zatím poslední desky keltských písní "Oppidum" zařadila jedinou položku, magickou "Scarborough Fair", a jinak spoléhala hlavně na ověřené melodie.

Lenka Filipová, Benátská! s Impulsem, Vesec, Liberec, 29.7.2023
© Jaroslav Vynikal / Benátská! s Impulsem
Chybět nemohly klasiky "Mosty", "Zamilovaná", "Za všechno může čas" nebo "Ať žije show". Diváci na ně reagovali maximálně vřele, pohupovali se, prozpěvovali si a blaženě se umívali. Radost ze vzájemné interakce neskrývala ani samotná Filipová. Jedinou vadou na kráse byla skutečnost, že její spíše intimní vystoupení občas z vedlejší stage přehlušil Paulie Garand, což několikrát okomentovala slovy, že má konkurenci. Z klidu pak obecenstvo vytrhla energická interpretace skladby "Hope and Faith" od Janet Robin.

Hlavním tahákem soboty a vzhledem k absenci Normana i celé Benátské! byl koncert Jaromíra Nohavici, který se na festivalech objevuje málokdy. Pořadatelé mu proto v harmonogramu místo standardní hodiny vyčlenili rovnou sto minut.

Ostravský písničkář v doprovodu již tradičních spoluhráčů Roberta Kusmierského a Pavla Plánky navázal na svou předchozí zdejší účast z roku 2018 a posluchače si naprosto podmanil - a to i navzdory nepřízni počasí. Už se začátkem jeho setu se nad Vescem honily mraky, na rozjařenosti davu se to ale nijak nepodepsalo. Naopak, lidé doslova hulákali nejen refrény, ale i celé sloky zlidovělých songů jako "U nás na severu" nebo "Ostravo".

Jaromír Nohavica, Benátská! s Impulsem, Vesec, Liberec, 29.7.2023
© Jaroslav Vynikal / Benátská! s Impulsem
Do této úžasné nálady, o jaké si jiní interpreti mohli nechat jen zdát, však přišel vydatný liják a s ním i bouřka. Nohavicova modlitba nepomohla, vystoupení bylo na dvacet minut přerušeno. Poté však pokračovalo ve stejně opojném duchu jako do té doby.

Pro některé kontroverzní moment přišel ve chvíli, kdy sedmdesátiletý hudebník ohlásil píseň "Pánové nahoře", v níž hřímá proti válčení. "Ta válka není moje, ať už, ku*va, skončí," zopakoval zpěvák to, co prý v zákulisí řekl při (asi) plamenné debatě Davidu Kollerovi. Vysloužil si za to bouřlivý aplaus.

Ač je umělec pro své názory částí veřejnosti přijímán rozporuplně, uhrančivá a strhující atmosféra při jeho koncertu byla jasnou odpovědí všem jeho kritikům. Na jedné straně stojí žabomyší spory vášnivých pisatelů na sociálních sítích, většinou zapomenuté následujícího rána, na straně druhé pak skvosty jako "Mám jizvu na rtu", "Kometa" nebo "Sarajevo". Ty všem proměnám doby a nálad ve společnosti odolávají a tisíce lidí je stále zpívá jako jeden muž. Nohavica potvrdil, že je u nás jediným fenoménem svého druhu.

David Koller, Benátská! s Impulsem, Vesec, Liberec, 29.7.2023
© Jaroslav Vynikal / Benátská! s Impulsem
David Koller takový úspěch neměl. Svůj set zahájil s dvacetiminutovým zpožděním a diváci ho přijali spíše vlažně. Odehrál solidní koncert, který stál hlavně na kvalitním muzikantském základu a interpretově charismatu, ale už ne tolik na hitech. Prostor dostaly písně z nové desky "LP XXIII" jako "Nazí do kaktusů" nebo "My se vám ozveme" a sám hlavní aktér se pozastavil nad tím, že "tleskáte vždycky tak tři vteřiny".

Když zařadil něco z repertoáru Lucie ("Šrouby do hlavy") nebo své sólové singly prověřené rádii ("Čas nejde vzít zpátky", "Gypsy Love"), odezva byla pochopitelně mnohem hlasitější. K silnému závěru dopomohly stálice "Chci zas v tobě spát" a "Černí andělé". Ani Koller si neodpustil komentář k probíhající válce, když se několikrát rozčílil nad "ruskými č*ráky".

Pro poslední vytrvalce zahráli po půlnoci na hlavní scéně ještě Děda Mládek Illegal Band. Podle pořadatelů navštívilo letošní Benátskou! pětatřicet tisíc lidí a přípravy na příští, jubilejní třicátý ročník jsou už nyní v plném proudu. Ať se zahraničním headlinerem, nebo bez něj, akce s charakteristickým kouzlem se o své věrné návštěvníky určitě obávat nemusí.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" (25.04.2024 07:30)
- Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády (18.04.2024 10:00)
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Český hudební trh v roce 2023 opět rostl, zájem o vinyly dosáhl svého stropu, překvapili Linkin Park (04.04.2024 15:00)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu