shop.musicserver.cz
Vojta Dyk - Začít teď zase tvořit? To je, jako byste před porodem chtěli počít další dítě

Vojta Dyk - Začít teď zase tvořit? To je, jako byste před porodem chtěli počít další dítě

Vydáno: 19.07.2021 16:45 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: Tino Kratochvil

Album "D.Y.K." z roku 2019 bylo pro Vojtu Dyka splněným snem. Nahrával ho v New Yorku s americkými hudebníky a českým držitelem Grammy Ondřejem Pivcem. Písně z něj nyní na letním open air turné konečně s nově poskládanou kapelou zazpívá i naživo. "A hraje to jak sviňa," láká v rozhovoru.

Kvůli pandemii jste byl nucen dvakrát odložit turné ke svému projektu D.Y.K. Jak jste čas, který jste chtěl původně věnovat koncertování, trávil?

Přepnul jsem se do módu herec a natočil dva filmy - "Zprávu o záchraně mrtvého" s Václavem Kadrnkou a potom "Il Boemo" s Petrem Václavem. Takže jsem se nenudil. A během toho jsem ještě jezdil hodně do přírody a připravoval odložené koncerty. Znovu se motivoval, že stále má smysl, v téhle době, kulturovat, i když máme tak nekulturní vrcholné představitele našeho státu.

Vojta Dyk
© Tino Kratochvil
Snášel jste období takzvaných lockdownů dobře? Dokázal jste si na něm najít pro sebe něco dobrého?

Víte, já myslím, že ano. Už na začátku jsem si zcela racionálně zakázal věnovat tomu víc energie, než je zdrávo. Je pravda, že jsem měl tu výhodu, že jsem stále měl na rohlík nejen pro sebe, ale i pro celou rodinu. Ale i tak vás samozřejmě některé informace dostihnou, tak jsem si pořídil tlačítkový telefon bez internetu, aby mě dostihly co nejméně. A život byl opravdu lepší. Myslím, že z téhle situace se dá vytřískat hodně pozitivního, ale musíte si to připustit.

Turné "D.Y.K." nakonec proběhne na přelomu července a srpna. Nepřijedou však američtí hudebníci, kteří se na stejnojmenném albu podíleli. Je to kvůli v současnosti problematickému cestování, nebo už mají zkrátka nasmlouvané jiné projekty?

Je to od obého trochu, navíc doba je nejistá a přivézt je sem, už jen kvůli náročnosti finanční, je teď obrovský luxus. Budu rád, když si to někdy zahraju s klukama a holkama z USA, se kterými jsme i nahrávali, ale my máme teď nazkoušeno s českou verzí kapely D.Y.K. A hraje to jak sviňa, takže bych momentálně ani nic měnit nechtěl. Teď už jen, abychom tu naši radost mohli někde předat.

Jak a kde jste za tyto špičkové muzikanty hledal náhradu? A koho jste nakonec do skupiny obsadil?

Velkou zásluhu na tom má Ondra Pivec, který jako jediný Američan v kapele určitě bude. Ten mi pomáhal a dával různé tipy. Věděl jsem, že součástí musí být každopádně saxofonista Michal Žáček, se kterým vlastně záměr vytvořit si vlastní kapelu vznikl už někdy před patnácti lety. Ten tam také je. Dechová sekce tedy vzešla z B-Side Bandu: Michal Žáček, Josef Buchta, Petr Hnětkovský a Lukáš Koudelka. Rytmika je zabijácká: Jiří Kalousek na kytaru, Marek Cába na basu a Filip Ernst na bicí. A klávesové nástroje obstarají Honza Andr a Ondra Pivec. A pak ještě trio zpěváků od pána boha: Marta Kloučková, Annamária D'Almeida a Kuba Vaňas. To se vám to pak hraje, když máte vedle sebe tyhle muzikanty!

Vojta Dyk & Kennedy Administration
© Tino Kratochvil
Bude zmíněný Ondřej Pivec na koncertech výhradně v roli hudebníka, nebo se podílel i na celkovém konceptu show?

S Ondřejem diskutujeme opravdu velkou většinu věcí, od playlistu přes hudební připomínky po barvu trenek bubeníka. Ale na celkovou vizuální koncepci show jsem přece jen přizval Rosťu Nováka, Pavlu Kamannovou a Kristýnu Záveskou. My s Ondřejem obstaráme spíše tu hudební složku.

Oproti původnímu plánu se turné nakonec odehraje kompletně venku. Změnila se alespoň částečně také zamýšlená podoba koncertů, nebo zůstala zcela stejná?

Zůstala stejná. Akorát co se týče světel, musíte přemýšlet i tak, že na začátku koncertu bude spíše šero než velká tma. Ale to je, myslím, ten nejmenší problém.

Jaké pocity ve vás tento návrat na pódia doprovázejí - řekl byste, že jste nervózní, v očekávání, nedočkavý?

Upřímně jsem nejdříve nervózní byl, přece jen jsme spolu nikdy nehráli a je to něco naprosto nového. Ale nervozita opadla v okamžiku, kdy jsme měli první společnou zkoušku. Pak už následoval jen pocit naprostého štěstí, natěšení a radosti. A teď už se i nemůžu dočkat, to je pravda.

Vojta Dyk

Pěveckou kariéru začínal Vojta Dyk v chlapeckém sboru Pueri gaudentes, kromě hudby ho však bavilo i herectví. Vedle Konzervatoře Jaroslava Ježka vystudoval také DAMU. Jako herec se zapsal do povědomí diváků rolemi ve filmech "Ženy v pokušení" nebo "Rytmus v patách", jako zpěvák prošel formacemi Davidoff a Top Dream Company. Průlom přišel s kapelou Nightwork, jejíž popularita se rapidně zvýšila díky hitu "Globální oteplování" z roku 2008. O rok později již byla skupina třetí nejoblíbenější dle hlasování fanoušků v Českém slavíku, v následujících dvou letech získala stříbro. Obdržela také Cenu Anděl a uspěla v hlasování diváků televize Óčko. V roce 2013 se Nightwork rozpadli, Dyk však již v té době vystupoval s brněnským B-Side Bandem. Za album "Live At La Fabrika" z roku 2012 získal Anděla v kategorii zpěvák roku. Se souborem koncertuje dodnes. V roce 2019 vydal sólové album "D.Y.K." natočené v New Yorku s americkými hudebníky a držitelem Grammy Ondřejem Pivcem.

Máte obavy z toho, že tak dlouhá pauza může poznamenat váš výkon? Jak jste se během té doby udržoval v kondici?

To je dobrá otázka, ale jak říkám, já vlastně pořád něco dělal, takže zas až takovou pauzu jsem neměl. Navíc teď čerstvě hraju i na Letní scéně Divadla Ungelt se svojí ženou Táňou představení "Slepice na zádech", takže i kontakt s divákem si udržuju. Tudíž obavy nemám - ale jen proto, že si za prvé zpívám pořád, za druhé se občas snažím cvičit a za třetí se snažím dělat to, co dělám, jak nejlíp můžu. Jak z toho potom můžu mít obavy?

D.Y.K. - D.Y.K.
© facebook interpreta
Od vydání alba "D.Y.K.", za které jste mimo jiné získal nominaci na Cenu Anděl, uplynou na podzim už dva roky. Jak ho dnes s odstupem času vnímáte? Podařilo se vám na něm naplnit všechny své umělecké touhy?

Musím teď zpětně říct, že stoprocentně ano. Ale taky už třeba dokážu říct, že se moje umělecké touhy posunuly někam dál. Inu, hudba je bezedná. Takhle o ní přemýšlím a takhle se ji snažím dělat. Vlastně pořád toužím něco udělat jinak, protože vím, že to jde. Otázka je, jestli si s tím dáte tu práci a dopřejete si mít na to čas.

Ohlížení zpět bylo během uplynulého roku a půl tématem pro velkou spoustu z nás. Jste člověk, který se rád ohlíží, nebo se spíše díváte do budoucnosti?

Já přemýšlím o tom, co mě čeká v příští minutě, nebo co se stalo před dvěma sekundami, to ostatní už jsem buď zapomněl, protože moje paměť je vrtkavá, nebo prostě nechci řešit, neboť čas není, neexistuje. To je jen nějaká veličina, kterou máme a kterou jsme si vytvořili, abychom mohli říct: "Setkáme se ve tři pod koněm." Ale jinak se spíš učím chovat jako stromy, ty asi taky nepřemýšlejí, jestli ten vítr foukal před deseti lety víc nebo míň. Budoucnost a minulost je stále jen přítomností, akorát naše mysl ji vnímá jako něco, co už proběhlo. Ale to už říkal Einstein, to ne já. Já to jen podobně vnímám, ale sám se v tom nevyznám. Prostě dělám, co mě baví. Tudíž se někdy ohlížím, někdy dívám, ale spíše do přítomnosti, kde je všechno obsaženo.

Připravujete již nový materiál? Nebo stále plně žijete érou alba "D.Y.K.", která co do živé prezentace vlastně teprve začíná?

Musím se přiznat, že mi nová tvorba zatím ještě moc nejde. To je, jako byste před porodem chtěli počít další dítě. Takže já si jen tak schraňuju nápady, a až porodíme "D.Y.K.", pustím se do jejich zpracovávání. Ale i na to se těším, protože je pravda, že "D.Y.K." je už poněkud časově odlehlejší záležitost.

Loni v březnu vyšel váš duet s Janou Kirschner "Na okamih". Zanechalo ve vás spojení s charismatickou zpěvačkou hlubší stopu? A chystáte se na spolupráci s ní navázat například nějakým společným živým vystoupením?

Předně musím říct, že jakákoliv spolupráce s Janou Kirschner je obohacující, protože ona je obohacující a inspirativní zpěvačka i žena. Takže já rád kdykoliv, ale jelikož je to osoba hluboká a vzdělaná, nechci být v módu kreativně bezobsažném, ale počkám si, až do mě zase něco přiteče. A pak myslím, že bude ten správný čas tvořit. I s madame Kirschner.

Na závěr prozraďte, co chystáte s B-Side Bandem, popřípadě zda se na vás mohou fanoušci v blízké době těšit i v nějakých dalších projektech.

Jednak to bude právě tour "D.Y.K." od 28. července do 5. srpna, pak filmy "Zpráva o záchraně mrtvého" a "Il Boemo". Dále natáčím seriál "Pan profesor". A jen co tohle všechno vyšoupnu z hlavy, začnu intenzivně a rád chystat turné s B-Side Bandem, protože, věřte nebo ne, ač z Brna, chybí mi ta parta neuvěřitelně.

Termíny turné D.Y.K.

28.7. Rožnov pod Radhoštěm, amfiteátr Na Stráni
29.7. Olomouc, S-klub open air
30.7. Praha, Lucerna Music Bar open air, Ledárny Braník
31.7. Praha, Lucerna Music Bar open air, Ledárny Braník
3.8. Pardubice, zámecké nádvoří
4.8. Brno, Biskupský dvůr
5.8. Brno, Biskupský dvůr


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Duše se tetelí. Jana Kirschner zahalila Lucerna Music Bar do hávu neobyčejné magie (09.04.2024 16:00)
- Fotogalerie: Jana Kirschner uchvátila Lucerna Music Bar obyčajnostmi a intimní atmosférou (09.04.2024 10:43)
- Recenze: Jana Kirschner natočila neobyčejné "Obyčajnosti" (02.04.2024 16:00)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Ženy B-Side Bandu natočily videoklip k písni "Polštáře". Je to milá oslava rodinné harmonie (08.03.2024 10:00)
- Rozhovory: B-Side Band - Všechno je teď tak, jak má být. Uvidíte nás častěji sami za sebe (06.03.2024 08:00)
- Video: "Jsme nerozdělitelní." Jana Kirschner nás v klipu "Delia nás" zahrnuje pozitivitou (09.02.2024 11:18)
- Minirecenze: B-Side Band se na startu nové éry s albem "Tam a zpět" snaží znít současně (02.02.2024 11:00)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- "Když já jsem chodil do sboru, tys fetoval!" B-Side Band klipem o "Brno Marsovi" uvádí desku "Tam a zpět" (18.01.2024 11:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu