shop.musicserver.cz
CeeLo Green - CeeLo Green Is Thomas Callaway

CeeLo Green je na "CeeLo Green Is Thomas Callaway" unikátním interpretem i spoluautorem

Vydáno: 06.07.2020 00:00 v sekci Recenze - Filip Pešta | foto: facebook interpreta

O CeeLo Greenovi se pět let nevědělo. Pak jej Daniel Quine Auerbach, zpěvák kapely The Black Keys, přizval ke spolupráci. A jak už se tak v příbězích vykládá, zbytek je historie. Protože je nad slunce jasné, že desku "CeeLo Green Is Thomas Callaway" budou fanoušci soulu poslouchat ještě dlouho. Je totiž výborná.

10/10

CeeLo Green - CeeLo Green Is Thomas Callaway

Vydáno: 26.6.2020
Celkový čas: 39 minut

Skladby: For You, Lead Me, Little Mama, Don't Lie, I Wonder How Love Feels, People Watching, You Gotta Do It All, Doing It All Together, Slow Down, Down With The Sun, Thinking Out Loud, The Way

Vydavatel: Warner Music

Prim CeeLo Greena byla už od počátků soulová muzika. Její prvky však vždy dokázal perfektně přetavit do aktuálního hitového formátu, a tak se pecky jako "Fuck you" nebo "Crazy" psaly jako po másle. Magie jejich autora pak v průběhu let využila ještě spousta dalších interpretů.

Tentokrát je však tato velká postava hudebního průmyslu sama za sebe, dokonce se odkazuje na své rodné jméno Thomas Callaway. Nové kousky by navíc rozhodně málokdo nálepkoval jako autorské. Částečně to je zásluhou producenta Dana Auerbacha, jenž všechny společně s Greenem napsal a pro natáčení pak poskytl své studio.

Vše začalo tak, že si kytarista a zpěvák kapely The Black Keys Greena pozval, aby společně složili několik songů pro jiné interprety. S pomocí dalších muzikantů společně vytvořili kolekci dvanácti autorských písní. Celé to však byla léčka - když bylo dílo dokonáno, Auerbach svému kolegovi sdělil svůj prvotní záměr, aby skladby natočil právě on.

Výsledkem je úžasný výlet do minulosti. Šumí zde magnetofonové pásky, zvuk je hřejivý a příjemně starý a Thomas Callaway do toho všeho zpívá tak, jak to známe ze starých nahrávek Ala Greena, Dusty Springfield, Bee Gees nebo Vana Morrisona. V paletě romanticky zaranžovaných orchestrů, hravých varhan a bezstarostných, svěžích kytarových linek prosakuje vokál, který skvěle frázuje a každou emoci patřičně nabarví jiným rejstříkem.

Tohle je hlas, díky němuž zpěvák za doprovodu stejně bravurních vokálů nechal na albu kus svého srdce. Tohle je muzika, která se dá přirovnat k nejnovějšímu Ferrari, iPhonu nebo parfému od Diora. S každým dalším poslechem objevíte v jednotlivých skladbách věci, které vám předtím unikly. Je to hudba, která nenudí, naopak ve vás probudí fantazii, rozpohybuje vaše emoce do maxima a neskutečně vás unáší svou barvitostí od začátku až do úplného závěru.

Na desce se příjemně prolínají balady s rychlejšími songy, jejich autoři s každou látkou zacházejí s maximální precizností řemesla. "Little Mama" je snad nejlepší soulová věc od doby, co legendární Van Morrison napsal "Crazy Love". A kdo by dostal chuť se více rozvlnit v rytmu dob minulých, může si bez ostychu dát "Doing It All Together" nebo "People Watching", které znějí jako z dob rané slávy Stevieho Wondera.

Perličkou téhle senzace je snad už jen nečekaný konec procítěné "Thinking Out Loud" (ne, nejedná se o cover Eda Sheerana): píseň se najednou utne a její poslední sekundy dokreslí pouze šum magnetofonové pásky. Celou kolekci pak uzavře hořká "The Way", jakoby vystřižená ze skvělého westernu, kdy kovboj odjíždí na svém věrném koni poté, co si to konečně v místním saloonu vyřídil se všemi padouchy. Jinými slovy, Green nás opouští jako pán, který si je moc dobře vědom toho, že někde po zemi zrovna sbíráme svoje brady.

CeeLo Green vytvořil album, kterému by se mezi dekádami padesátých až sedmdesátých let dostalo velkého uznání. Nabízí totiž jedno velké dobrodružství do těch pravých tajů soulu, country a svým způsobem i popu v podobě, která se jednoduše moc dobře poslouchá. Hlavně proto, že z něj přímo čiší perfekcionismus a nefalšovaný talent všech, kteří se na něm podíleli - od hlavního producenta přes všechny hráče kapely až po samotného Thomase Callawaye. Ten dokázal, že je nejen bravurním skladatelem, ale i unikátním interpretem. A uznání si i v dnešní době zaslouží bez debat. Duo Auerbach-Green vytvořilo skutečnou raritu, za kterou můžeme být jedině rádi.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Cee-Lo Green přijede koncem června do Prahy (21.06.2023 13:57)
- Recenze: The Black Keys přivezli od Mississippi desku "Delta Kream", unavenou poctu bluesovým legendám (20.05.2021 18:00)
- Nové desky 25/2020 - od Depeche Mode přes Haim po bokovku Chestera Benningtona (01.07.2020 08:00)
- Video: Rock 'n' roll (a peníze) spojí The Black Keys zase dohromady. Alespoň ve videu ke "Go" (19.05.2019 09:13)
- Nové desky pro 46. týden (15.11.2015 10:19)
- Cee-Lo Green vydá v listopadu novou desku (24.09.2015 15:16)
- Naživo: Sziget zakončili Cee Lo Green, Outkast, Kelis či Calvin Harris (20.08.2014 10:39)
- Video: Cee Lo Green - All I Need Is Love (04.12.2012 15:36)
- Nové desky pro 45. týden (04.11.2012 05:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu