Marien lákají na novou desku krásným klipem "Příboj"

21.06.2020 16:47 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pardubičtí Marien finalizují práce na čtvrtém albu a pro úspěšné dokončení prosí své fanoušky o příspěvek na Startovači. Aby jim naznačili, co mohou od kolekce pojmenované "2020" očekávat, nabízejí po skladbách "Básník" a "Káva a lívance" třetí singl. "Příboj" je song z malinko jiného těsta, jde totiž o irskou lidovku. Autor českého textu a frontman Marien Víťa Troníček ji poprvé slyšel na koncertě polského dua Korycky-Žukovská. Melodie mu v hlavě pořádně zarezonovala, a tak se rozhodl ji přebásnit.

"Jde vlastně o docela slavnou píseň 'Song for Ireland', kterou v různých melodických a rytmických variantách proslavily známé hvězdy, například zpěvačky Mary Black či Donna Taggart a především skupina The Dubliners. Dokonce už léta má i českou podobu od skupiny Jitrocel," vypráví Troníček a dodává: "Byla to před dvěma lety první píseň pro naši novou zpěvačku Karolínu Böhmovou, která nastupovala do bezmála patnáct let rozjeté kapely, což není zrovna snadné, notabene s miminkem na krku. Ale v té melodii se hned se ukázala výjimečná barva jejího hlasu, jakož i možnosti souznění se Zdenčou (Troníčkovou, manželkou a zároveň členkou formace, která mimo zpívání i hraje na flétny a perkuse - pozn.red.). Myslím, že právě téhle písničce vděčíme za to, jak rychle si naši posluchači zvykli na novou tvář v kapele a jak úžasně Karču přijali."

Skladba je sice posmutnělá, zato však krásná. Sólový hlas Karolíny Böhmové k ní perfektně sedí a klip se speciálními efekty, který česká folková scéna ještě neprezentovala, a nádhernými záběry irské přírody, ho perfektně dokresluje. Radovan Voda, Robin Klose a Richard Raymann odvedli skvělou práci, stejně se však se zvukem činil i Petr Michal - aranž ponechal velmi čistou, jednoduchou, s parádními kytarovými vyhrávkami, doplněnou sólovou flétnou Zdeny Troníčkové, která zpívá i důležité vícehlasy. Ty, kteří mají rádi romantiku a křehkou muziku, "Příboj" zahřeje u srdce a jednoznačně zvýší očekávání, jak bude celá nahrávka, která vyjde u SuperGramu na konci července, znít.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY