Marien oslaví dvacetiny novým albem "Světla je víc...". Lákají na něj klipem "Jeřábi"

15.05.2024 10:01 - Milan Menčík | foto: Rostislav Bartoň

O tom, že čas pádí kupředu stále zběsilejším tempem, se začínají přesvědčovat i folkaři z Marien. To, že už dávno nejsou Poupata, jim připomíná letošní výročí dvaceti let od vzniku. K němu se váže jednak vyprodaný speciální koncert v legendární Lucerně, který se uskuteční v prosinci, a zároveň taky další řadové album "Světla je víc…", které právě v těchto dnech dostává svou finální podobu.

Některé písně z něj kapela již dávno hraje naživo na koncertech, za první oficiální ochutnávku kapela zvolila klip ke skladbě "Jeřábi".

"Když jsem před několika lety viděl v portfoliu snímků Rosti Bartoně, úžasného fotografa divoké přírody a našich Orlických hor, tuto ikonickou fotografii vzlétající dvojice jeřábů popelavých, zmocnil se mě hřejivý pocit a nemohl jsem oči odtrhnout. Dokonalost. Krásný okamžik. Možná za to může i ta barva nebe, atmosféra znovu vycházejícího slunce a nového začátku, harmonie a souhra těch dvou, že spolu zvládnou všechno... Je to nesmírně inspirativní a je v tom prostě kus naděje. Věděl jsem hned, že z té fotky a dumání nad ní jednou vzejde píseň. Až pak jsem si uvědomil, že snad v každé písni, kterou jsme s Marien v posledních letech stvořili, je kousek pozitivní naděje a víry, že není tak zle. Asi to souvisí s věkem a s tím, jak na nás působí společenské události. Myslím, že je to deska o naději," říká frontman a autor písničky Víťa Troníček.

Ten se o hlavní pěvecký part dělí s Karolínou Böhmovou. Song sice na první poslech nezasáhne tolik do srdce jako třeba "Příboj", ale možná si ani sám autor neuvědomuje, že právě té naděje a pozitivních slov potřebujeme v poslední době víc než kdy jindy.

Video natočili Josef Šulc a Marika Šulc Tobíšková v krásném prostoru alternativní půdy Mezi trámy v Zákopance v Orlických horách.

Právě možnost zúčastnit se zahradní slavnosti v tomto nádherném kraji v Orlických horách najdete mezi odměnami na crowdfdundingovém serveru Startovač. Fanoušci zde mohou kapele přispět na tvorbu a nahrávání oblíbené muziky a zároveň zažít něco, na co budou dlouho vzpomínat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY