shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (20-16)

Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (20-16)

Vydáno: 22.01.2021 08:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Rok 2020 byl podivný, hudební svět nevyjímaje. Přesto i loni vyšly nějaké ty desky, a tak jsme je i tentokrát zrekapitulovali a vybrali ty nejlepší. Jednadvacet redaktorů a redaktorek by ocenilo celkem sto dvacet pět domácích (českých a slovenských) alb. Tohle je finální dvacítka a příčky dvacet až šestnáct.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 15-11 | 10-6 | 5-1


20. Pris - Kopřivy

Pris - Kopřivy
Pražská kapela Pris byla před třemi lety příjemným objevem na české scéně. Jejich "Naše večery" přinesly temné písně se silnými a velmi osobními texty. Lukáš Grygar a Tomáš Tkáč si později přizvali ke spolupráci bubeníka Jonáše Kucharského. Společně s ním nahráli "Kopřivy", které uvedli jako "syrovější, živelnější, ale stále Pris", což je velmi příznačná charakteristika celé nahrávky. Debut byl pěkně uhlazený a čitelný, "Kopřivy" jsou jiné. Vykračují ne jedním, ale rovnou několika novými směry. Opět sice nechybí inspirace osmdesátkovým post-punkem a synth-popem, ale přibylo mnohem víc kytar. Každý člen dostal svůj prostor, což dalo za vznik sedmi dosti rozdílným skladbám, které společně náramně fungují. (Jaroslav Hrách)


Tip Jiřího V. Matýska: Jan Fic - Potom

Jan Fic - Potom
Rok po svém vřele přijatém debutu "Město" vydal bluesový písničkář Jan Fic svou druhou desku "Potom". Ta potvrdila jeho pozici coby jednoho z nejzajímavějších nových jmen, která může domácí bluesová scéna nabídnout. Zpěvák a kytarista (rovněž kytarář) se neoddává žánrové ortodoxii, klasická bluesová dvanáctka zde nezazní ani jednou. Ale onoho pocitu, který je pro tenhle introvertní styl tak typický, je tu požehnaně. Vypráví přirozeně, bez příkras, sám sebe staví do centra dění. Album je plné pochyb, nejistoty třicátníka, člověka, který hledá oporu v jistotě přírodního koloběhu a přemýšlí, co s načatým životem. Působí syrově, jaksi bezvýchodně, ale nikoliv bez záchvěvů naděje. Smutná deska "Potom" je plná svébytného bluesového písničkářství, které si příliš neláme hlavu s tím, co na to řeknou žánroví puristé. Ono na tom ale vlastně moc nesejde, důležitý je výraz, pocit. A v tomto ohledu Fic jasně boduje.


19. Tara Fuki - Motyle

Tara Fuki - Motyle
Andrea Konstankiewicz a Dorota Barová se po letech opět spojily, aby oživily společnou značku Tara Fuki. Na albu "Motyle" se znovu proplétají dvě violoncella i dva silné vokály obou protagonistek. Vedle tradiční polštiny zde tentokrát zní i čeština, která sympaticky zpestřuje repertoár. A vzhledem k lingvistické podobnosti nepůsobí střídaní jazyků vůbec rušivě. "Motyle" jsou velmi křehkou nahrávkou se silným autorským základem a nápaditými aranžemi, kterým vévodí překvapivě harmonické bicí (a kalimba) Miloše Dvořáčka. Každý albový návrat těchto hudebnic se zaslouženě vyhřívá v paprscích zájmu a šestý počin nemůže být výjimkou. Od posluchače žádají pouze trochu trpělivosti a pozornosti. Odměna je cenná. (Ondřej Hricko)


18. Čechomor- Radosti života

Čechomor - Radosti života
Tandem František Černý a Karel Holas, to je neochvějná jistota. Čechomor již více než třicet let osvěžuje českou hudbu nejen na poli folk rocku. Po experimentu s dechovou sekcí se omlazená kapela, znovu posilněna o zpěvačku Martinu Pártlovou, vrátila tam, kde jí to sluší nejvíce - do kombinace vypravěčské zpěvné linky lidových písní s rockovým podkladem. Ten má na svědomí trojice mladých muzikantů, kteří do rytmů a aranží lidových nápěvů pumpují překvapivý a nečekaný příval energie. Dvanáct písní stále nabízí příběhy opředené baladickou lyrikou, a i přes ten tvrdší a moderní sound v nich posluchač nalezne přesně to, co na Čechomoru vždy miloval: zpěvnost, živelnost, radost, ale i sladkobolný smutek. Takové jsou "Radosti života". (Tomáš Rozkovec)


Tip Dana Hájka: Billow - III

Billow - III
Billow z Veselí nad Moravou zatím drží své nastolené tempo - téměř co rok, to deska. "III" pokračuje v tom, co naznačovalo již minulé album "Seascape". Primární změnu lze vnímat v širším použití elektroniky, ovšem kytary (ať už akustické, nebo elektrické) zcela opomenuty nebyly. Spojnicí námětů pro jednotlivé písničky se stalo jakési vzpomínání na bytosti, ať už blízké, nebo vzdálené, které patřily do vašeho života, a už v něm z nějakých důvodů nefigurují. Ačkoliv názvy některých písní působí ponuře či melancholicky ("A Knife in the Ocean" nebo "Don't You Think the Trees Get Tired of Standing All the Time"), nedá se zcela tvrdit, že by "III" byla pochmurná nahrávka. Zůstala však ona snová linie. Billow opět dokázali, že jejich muzika na pomezí indietroniky a dream popu má své kvality. A pokud chcete slyšet, jak zněly původní demosnímky, směle se pusťte do poslechu kolekce "III [demos]" z kraje letošního roku.


17. Klára Vytisková - Love Is Gold

Klára Výtisková - Love Is Gold
Klára Vytisková možná vystřídala více uměleckých jmen, než má aktuálně sólových alb, pětileté čekání na nástupce debutu "Home" ale přetavila ve... zlato. Pokusy o světový zvuk na domácí popové scéně často dopadají přinejlepším průměrně, ovšem "Love Is Gold" zní tak svěže, že nic takového v žádném případě nehrozí. V jádru jde sice pouze o moderní pop, v každé písni však uslyšíte, že k němu interpretka přistupuje s maximální péčí a zároveň i s lehkostí, díky níž vás příjemně rozvlní. Z desky nejvíce vyčnívají singly "Just Be You" a "Gold", v němž si zahostoval Albert Černý z Lake Malawi. První zmíněná skladba je explozivní energická hitovka, kterou rádia v létě zkrátka měla hrát v jednom kuse. Citlivý duet o lásce k druhému, ale i sobě samému potom výborně ukazuje krásu Klářina hlasu. Krystalickému popu na tomto albu zkrátka propadnete. Zkuste jej! (David Böhm)


16. B-Side Band - Folk Swings

B-Side Band - Folk Swings
"Tak vidíš, jak je snadné změnit styl," znějí první slova desky "Folk Swings" a zároveň ji skvěle vystihují. V podání B-Side Bandu totiž stylová proměna z písničkářského folku do swingu opravdu snadně zní. Renomovaný brněnský bigband Josefa Buchty si vzal na paškál klasiky i přehlížené poklady tuzemských táboráků na časové ose od bratrů Ryvolů přes Slávka Janouška po Pokáče. Posluchačsky velmi atraktivní verze navíc často interpretují původní autoři, kterým sekundují například Vojtěch Dyk nebo Ewa Farna. Nápaditá aranžmá Petra Kovaříka a Pavla Zlámala jdou většinou po smyslu písní a často dotvářejí motivy, které byly v původních verzích jen lehce naznačené. Také proto může kompilace oslovit jak kotlíkáře, tak posluchače, kteří jsou žánrem netknutí. (Petr Šrajer)


Tip Milana Menčíka: Marien - 2020

Marien - 2020
Šest let trvalo pardubickým Marien, než dali dohromady materiál na další studiové album. Vzhledem k tomu, že nemají profesionální status, si takové pauzy mohou dovolit, zde to navíc bylo jen ku prospěchu věci. "2020" totiž působí velmi pestře a propracovaně. Mimo folk jsou tu jasně patrné i odkazy dalších hudebních stylů - šansonu, flamenca či popu. Kolekce má pak jednu zásadní devízu - po poslechu máte sami chuť vzít si do ruky kytaru a ty skladby si zahrát. Ani textařsky se totiž nejedná o písničky na jedno brdo - v "Balkónové" je jasně patrný odkaz na současné dění ve světě, "Propast" je jakýmsi protestsongem dnešní doby. Ale hlavní je láska v mnoha podobách, klid, pohoda a milost, se kterou tóny vplouvají do uší posluchače.


NÁZORY
  • No to si snad páni redaktoři děláte srandu ... (David, co ho všichni nesnáší ale on je miluje, 22.01.2021 09:43) Reagovat

    Naprosto famózní Tara Fuki, kteří patří zcela jasně do první pětky na 19 místě ???!!!! A co v TOP 20 dělá příšerná Vytisková ? Oh shit ...

    • Re: No to si snad páni redaktoři děláte srandu ... (Jaroslav Čočka , 22.01.2021 11:10) Reagovat

      ???? tak se uklidníme...

    • Re: No to si snad páni redaktoři děláte srandu ... (Karel, 22.01.2021 11:29) Reagovat

      Davide, někdo ti to už říci musí. Nikdo tě tu nemá rád, ani rodiče tě nemají rádi.

    • Re: No to si snad páni redaktoři děláte srandu ... (Honza Průša, 22.01.2021 12:13) Reagovat

      Davide, buď rád, že tu Tara Fuki jsou. A jo, Motýle jsou fajn, ale do TOP 5 bych je ani já nedal (a to patřím k té části musicervuru, která kapelu poslouchá celou dobu co existuje).

      A ber to tak, že musicserver je primárně popový a přesto ještě žánrově rozkročený web, že výsledek tady je věc kompromisu a hlasování lidí s úplně rozdílným vkusem. Za mne je třeba deska B-side bandu jednou z největších hrůz co u nás vyšla, dal bych asi 5/10. Ale respektuju, že si tam jiní najdou něco, čemu já nerozumím a že jim nevadí, jak blbě a nevhodně a necitlivě jsou ty původní písně přearanžované (je to stejně blbý, jako když Paul Anka předělal Smells Like Teen Spirit a vzal jí všechno na čem ta píseň stála).

      Ale - a proto to píšu. Cesta je v respektování názorů jiných a spíš hledání důvodů, proč mají na věc jiný názor než mám já (než kolem sebe házet oh shitama jen proto, že já mám na to jinej názor).

      Nicméně (pozor spoiler) sleduj ty články o nejlepšíh deskách dál, myslím, že příště by tvůj komnetář mohl mít nadpis "No to si snad děláte prdel". Nebo tak něco.

  • Nejlepší album (David, ten pravý, 22.01.2021 13:35) Reagovat

    roku 2020 je stejně Tvrdohlavá Heleny Vondráčkové.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ženy B-Side Bandu natočily videoklip k písni "Polštáře". Je to milá oslava rodinné harmonie (08.03.2024 10:00)
- Rozhovory: B-Side Band - Všechno je teď tak, jak má být. Uvidíte nás častěji sami za sebe (06.03.2024 08:00)
- Minirecenze: B-Side Band se na startu nové éry s albem "Tam a zpět" snaží znít současně (02.02.2024 11:00)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- "Když já jsem chodil do sboru, tys fetoval!" B-Side Band klipem o "Brno Marsovi" uvádí desku "Tam a zpět" (18.01.2024 11:00)
- Naživo: Žalman a Marien přinesli do vánoční Telče radost z hudby i muzikantské umění (31.12.2023 09:26)
- Meteorologové z B-Side Bandu řeší v novém singlu "Příliv" nepředvídatelné výkyvy vztahového počasí (10.11.2023 09:19)
- B-Side Band se v songu "40 týdnů" s nadhledem dívá na jedno náročné období v životě partnerů (15.09.2023 13:56)
- Naživo: Marien se na dešťových Prázdninách v Telči překonávali a Fukanec zdatně sekundoval (02.08.2023 18:56)
- Video: Marien uzavírají kapitolu alba "2020" klipem k titulní písni (26.07.2023 17:17)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu