shop.musicserver.cz
Žalman a spol., Marien, Telč, 29.12.2023

Žalman a Marien přinesli do vánoční Telče radost z hudby i muzikantské umění

Vydáno: 31.12.2023 09:26 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: Jiří Baisa

Prázdniny v Telči už nejsou jen klasickou letní folkovou akcí - pomalu se rozvíjí i zimní program. Předposlední z letošních čtyř hracích dní nabídl logickou sestavu Žalmana a jeho spolu se spřízněnými Marien. A byla to krásná ukázka muzikantského umu i radosti z koncertování.

Live: Žalman a spol., Marien

místo: Zámecké konírny, Telč
datum: 29. prosince 2023

Festival Prázdniny v Telči pro mě byl doposud spjat prakticky pouze s létem, se stánky, mumrajem na náměstí a nádhernými vlahými večery. Jeho vánoční ekvivalent byl vždy jen takovým miniaturním chudším příbuzným. Letošní program už byl však čtyřdenní a měl hned osm bodů, z nichž nadpoloviční většina se konala v zámeckých konírnách, zbytek pak v nedalekém Klubu Sklep.

V pátek 29. prosince svedli pořadatelé dohromady Pavla Žalmana Lohonku s jeho spolem a pardubické Marien, kteří se nijak netají obdivem ke tvorbě českobudějovického rodáka (ostatně jeden song dokonce pojmenovali "Žalmanovi"), mají stejného manažera i vydavatelství a pojí je ještě daleko víc věcí. Letos poprvé však Lohonka hrál na vlastní žádost jako první, aby se nemusel plahočit domů pozdě v noci.

Předvedl takový klasický, necelou hodinu a půl trvající set. Jedinou speciální skladbou, kterou zpívá pouze v zimních měsících, je "Svatá Kateřina". Jinak do posledního místečka nabitému sálu servíroval kombinovaně starší hity s novějšími peckami ze zatím poslední řadovky "Všechno je teď", některé starší věci dal v úpravě, ve které je znají fanoušci z alba "My vyhnaní z ráje". Nakonec návštěvníkům slíbil, že nová deska už je napsaná, a dá se tedy čekat, že v roce 2024 se začne natáčet.

A i když to byla klasika, nebyl to žádný rutinní koncert. Naopak se šéf sám i jeho kapela opravdu snažili a bylo to výborné. Pro člověka, který víc než dvacet let hraje na kytaru, je obrovským zážitkem sledovat oba Petry kytaristy - jak Havrdu tak Novotného. Oba jsou opravdu fantastickými hudebníky, a přitom nepotřebují své ego nijak násilně tlačit do popředí, ale naprosto oddaně slouží písním.

Petr Novotný songem "Kolibřík" představil i svou sólovku "Na důchodě" a ani ženský element v podání Míši Hálkové nezůstával upozaděn. Sám Žalman hlavně i nyní dokazuje talent na skládání opravdu silných songů, vždyť "Loch Way", "Glencoe" nebo "Ještě dobrý lidi" ze zatím poslední studiovky se můžou s evergreeny "Jdem zpátky do lesů", "Všech vandráků múza" nebo "Divokej horskej tymián" měřit jako rovný s rovným.

Přestávka mezi oběma vystoupeními samozřejmě musela být nutně podstatně delší, než na jakou jsou lidé zvyklí na letních Prázdninách - tady jde o dost menší produkci -, ale člověk má možnost projít se po městě, dát si u stánku svařák nebo v bufetu zámku kávu či něco malého k snědku.

Marien nastoupili úderem deváté s frontmanem Víťou Troníčkem tentokráte pouze sedícím - při záchraně lodí během záplav si hnul se zády. Na jeho výkonu ani výřečnosti to však nebylo nijak znát. Pardubičtí si tohle vystoupení vyloženě užívali a lidi jim doslova zobali z ruky. Při starších kouscích - například hned při úvodním "Alchymistovi" - se nebáli zpívat a z usmívajících se tváří účinkujících na pódiu bylo znát, že se jim tenhle koncert taky hodně líbí. Zároveň se však nebáli nasazovat i novinky z alba, které začnou natáčet hned 2. ledna. U těchto skladeb se zase vyplatilo nedutat a prostě poslouchat, protože všechny v sobě mají velkou sílu.

Vážná témata střídala ta legrační, jako byl případ narozeninového songu pro Honzu Troníčka, nebo jeho geniální sólo na trubku v dalším z nových kusů. A aby pestrosti bylo učiněno zadost, čas od času si Marien vytáhnou nějaký světový hit, aby ho zkusili představit po svém. Takto nyní došlo údajně na druhou nejstreamovanější píseň na Spotify "Africa" od Toto. A byl to jeden z vrcholů večera, protože ten sedmihlas zněl v prostoru s klenbami naprosto neuvěřitelně. Publikum se dostalo do takového varu, že donutilo skupinu na konci hned třikrát přidávat a "Voda na schodech" proběhla už unplugged.

Ani to však ještě nemusel být definitivní konec - železné jádro kapely zpívalo pro zájemce v Klubu Sklep až prakticky do ranního kuropění. Takhle se prostě dělá muzika, když vás baví.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vánoční Prázdniny v Telči se rozrůstají o další scénu. Festival láká na legendy folku, nová jména i vánoční divadlo (13.12.2023 18:19)
- Recenze: Petr Novotný udělal deskou "Na důchodě" radost nejen sobě, ale i hudebním fajnšmekrům (03.10.2023 11:00)
- Naživo: "Husličky" Vlasty a Lucie Redlových ukončily letošní Prázdniny v Telči (14.08.2023 21:18)
- Prázdniny v Telči jdou do druhé poloviny. Vyvrcholí koncerty Monkey Business, Melody Makers nebo Vlasty Redla (08.08.2023 11:32)
- Naživo: Marien se na dešťových Prázdninách v Telči překonávali a Fukanec zdatně sekundoval (02.08.2023 18:56)
- Video: Marien uzavírají kapitolu alba "2020" klipem k titulní písni (26.07.2023 17:17)
- Prázdniny v Telči zahájí Ondřej Ruml se Zatrestbandem. Festival láká na Mňágu, Monkey Business nebo Tata Bojs (14.07.2023 09:12)
- Petr Novotný se do důchodu vydává se sólovým albem. Podpořit ho můžete na Startovači (05.04.2023 13:14)
- Naživo: "Imaginární hospoda" Slávka Janouška a Marien se v Telči stala reálnou (08.08.2022 14:09)
- Prázdniny v Telči nejsou jen folkové. O víkendu zahrají J.A.R., Mňága nebo Billy Barman (04.08.2022 17:59)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu