shop.musicserver.cz
Grammy vsadily všechno na jednu kartu. Pro Billie Eilish ale může být úspěch danajským darem

Grammy vsadily všechno na jednu kartu. Pro Billie Eilish ale může být úspěch danajským darem

Vydáno: 28.01.2020 08:00 v sekci Na okraj - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Výsledky letošních Grammy v hlavních kategoriích by se daly nazvat jako jednobarevné, to by ale jejich královnou nesměla být Billie Eilish. Osmnáctiletá zpěvačka se zeleným přelivem ve vlasech totiž ztělesňuje to nejpestřejší, co současná pop music nabízí. A její jednoznačný triumf otevírá prostor pro otázky.

Už nominační listina podchytila, že v roce 2019 se toho na hudební scéně událo nebývale hodně. Nejvíc želízek v ohni měla zpěvačka a rapperka Lizzo, která se teprve po třicítce dočkala pronikavého úspěchu se svou třetí studiovkou (ale první pod velkým vydavatelstvím) "Cuz I Love You". Zabodovala díky provokativním textům, žánrové směsici popu, r'n'b i hip hopu a také zásluhou sebevědomé prezentace, kterou dává na odiv své korpulentní tvary.

Pozoruhodně si v posledních dvanácti měsících počínal také dvacetiletý rapper Lil Nas X, jehož hit "Old Town Road" vydržel rekordních devatenáct týdnů na čele americké singlové hitparády. Montero Lamar Hill, jak zní jeho občanské jméno, si do něj přizval country hvězdu Billy Ray Cyruse (otce Miley) a další nadžánrová senzace byla na světě. Za revoluční lze v jinak silně maskulinním světě rapu považovat i to, že se interpret netají svou homosexuální orientací.

Letopočet 2019 nadmíru přál také Arianě Grande, která se díky celosvětové popularitě páté řadovky "Thank U, Next" ocitla na prozatímním vrcholu kariéry. K adeptům na prestižní ocenění v hlavních kategoriích patřila i Lana Del Rey s hudebními kritiky vychvalovanou deskou "Norman Fucking Rockwell".

Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
© facebook interpreta
Všechny ale převálcovala osmnáctiletá slečna s hororovou vizáží, která se na debutu "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" vypořádává se svými fobiemi. Interpretka, která se úmyslně obléká do nadměrně velkých oděvů, aby nikdo nemohl kritizovat její postavu.

Písničky tvoří doma ve svém pokojíčku se starším bratrem a nejlepším kámošem, jak někdy dodává, Finneasem O'Connolem. Její svět je v nich klaustrofobický, plný úzkostí a frustrací. Je to svět, ve kterém se našla spousta jejích vrstevníků, ale do kterého pro jeho nápaditost začali postupně pronikat i posluchači o něco staršího data narození. Dave Grohl dokonce mladou umělkyni neváhal nazvat novodobou Nirvanou.

Billie Eilish, O2 arena, Praha, 20.8.2019
© Jan Kuča
Jenže je současná modla teenagerů skutečně pro světovou hudbu tak výjimečným zjevem, aby sesbírala ceny ve všech čtyřech hlavních kategoriích Grammy (a celkově pěti), což se naposledy jednomu interpretovi povedlo před devětatřiceti lety?

To nejspíš ukáže až čas. Popularita Billie Eilish postupně rostla od roku 2015, kdy zveřejnila svou první písničku "Ocean Eyes", a v těchto dnech již dosahuje rozměrů globální hvězdy první kategorie. O tom jsme se přesvědčili i v srpnu v pražské O2 areně - beznadějně vyprodané. Její v březnu vydaná deska ovládla albové žebříčky, singl "Bad Guy" zbořil ty singlové. Před pár týdny bylo oznámeno, že Eilish nazpívá titulní skladbu nové bondovky. A triumf na Grammy jako by znamenal už jen třešničku na dortu mohutného hajpu kolem její osoby.

Teď na ni čeká hodně těžký úkol. Dokázat, že šílenství, které se kolem ní strhlo, není jen sezónní senzací.

Zpěvačka trpí Tourettovým syndromem, projevujícím se různými tiky, a také depresemi. Už v minulosti přiznala, že rychle nabytá sláva jí nedělá příliš dobře. V nedávno vydaném singlu "Everything I Wanted" dokonce zpívá o tom, že uvažovala o sebevraždě. Teď bude muset čelit tlaku obřích očekávání. Snad každého hudebního fanouška bude zajímat, s čím přijde na své druhé desce.

O tom, že po raketovém vzestupu obliby často následuje pád, koneckonců svědčí i novodobá historie Grammy. Britská diva Adele sice po triumfu s druhou deskou "21", oceněnou šesti gramofonky, dokázala své výsostné postavení udržet i se třetí řadovkou "25", na kterou nechávala fanoušky čekat skoro pět let. Ovšem její krajan Sam Smith, jenž na udílení v roce 2015 opanoval tři ze čtyř hlavních kategorií díky prodejnímu trháku jménem "In The Lonely Hour", už si tak dobře nevedl. Také on vzápětí propůjčil svůj hlas písni do bondovky. Pro "Spectre" napsaná skladba "Writing's On The Wall" byla ale přijata rozporuplně. A Smithova druhá deska "The Thrill Of It All" se solidních prodejů dočkala už jen v jeho domovině.

Všechny čtyři hlavní kategorie naposledy ovládl Christopher Cross v roce 1981. Pokud nepatříte mezi dobové pamětníky, možná jste jméno tohoto texaského rodáka nikdy neslyšeli. Dnes osmašedesátiletý zpěvák záhy po svém průlomu s hity jako "Arthur's Theme" nebo "Sailling" vyklidil pozice a od druhé poloviny osmdesátých let tvoří mimo pozornost mas.

Billie Eilish, O2 arena, Praha, 20.8.2019
© Jan Kuča
Dnešní doba a obrovská konkurence, kterou současné možnosti šíření nové hudby přinášejí, navíc vytváření dlouhodobých hvězd nepřeje. Madonna se na výsluní žebříčků vyhřívala ještě v padesáti, její nástupkyně jsou často za zenitem už ve třiceti. Uchovat si stálou přízeň posluchačů se daří už jen dinosaurům rocku a metalu, jejichž fanouškovská základna je proslulá svou desítky let trvající věrností.

Billie Eilish má přesto dobré předpoklady k tomu, aby se na ni nezapomnělo. Diametrálně se totiž liší od všech hvězd popu. Jestliže mnohé dívky si už od malička přejí být jako Beyoncé nebo Taylor Swift, čerstvá královna Grammy ztělesňuje spíš temnou stranu Síly. Pokud je pravda, že zpívá to, co žije, v kůži této rozpolcené teenagerky by se asi nechtěl ocitnout nikdo z nás.

NÁZORY
  • Cituji: Jenže je současná modla teenagerů skut... (Kamil, 28.01.2020 12:38) Reagovat

    Cituji: Jenže je současná modla teenagerů skutečně pro světovou hudbu tak výjimečným zjevem, aby sesbírala ceny ve všech čtyřech hlavních kategoriích Grammy (a celkově pěti), což se naposledy jednomu interpretovi povedlo před devětatřiceti lety? Rekl bych, ze mate v souveti chybu. si jste mysleli pred 36 lety Jacksona s 8 cenami Grammy.

    • Re: Cituji: Jenže je současná modla teenagerů skut... (Adam, 28.01.2020 12:56) Reagovat

      V soutěži není chyba. V roce 1981 sesbíral Grammy v hlavních kategoriích (Best New Artist, Record of the Year, Song of the Year a Album of the Year) Christopher Cross.

      • Re: Cituji: Jenže je současná modla teenagerů skut... (Adam, 28.01.2020 12:57) Reagovat

        *V článku

  • Present (Jaroslav Čočka , 28.01.2020 16:03) Reagovat

    Dárek jako dárek, ne? Hlavní je, že si vzpomněli. Já bych také měl radost z exotického, danajského daru. Vánoce jsou teď opravdu jen o tom, kolik ztratíte!

  • Snadná práce (Doktor Slovo, 28.01.2020 20:24) Reagovat

    pro BE.Ten úpadek je strašidelný, Amerika se zbláznila.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením (18.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Ariana Grade představila tracklist desky "Eternal Sunshine". I s překvapivým hostem (29.02.2024 14:33)
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Video: Skoro jako Madonna. Nebo Ewa Farna. Ariana Grande si v klipu "yes, and?" vyřizuje účty s hatery (13.01.2024 08:48)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Mirai Bono Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu