shop.musicserver.cz
Billie Eilish, O2 arena, Praha, 20.8.2019

Vřískot v O2 areně: Minimalistická Billie Eilish zhypnotizovala davy teenagerů

Vydáno: 21.08.2019 09:56 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Jan Kuča

Svět nejopěvovanější teenagerky současnosti Billie Eilish je temný a úzkostný. A podobný byl i její pražský koncert, který se odehrál ve vyprodané O2 areně, i když se původně měl konat ve Foru Karlín. Fanoušci ale lístky vykoupili za čtyři minuty, a tak si nakonec přišli zakřičet do největší české haly.

Live: Billie Eilish

místo: O2 arena, Praha
datum: 20. srpna 2019
support: JGrrey
Fotogalerie

"Chce se mi brečet!" říká jedna náctiletá slečna druhé, zatímco klusem spěchají z haly, aby unikly největším davům řítícím se po koncertě na metro. A přesně pro takové publikum Billie Eilish zpívá.

Billie Eilish, O2 arena, Praha, 20.8.2019
© Jan Kuča
Její hudba je někdy označovaná jako strašidelná, depresivní nebo prostě jen divná. Také proto byla O2 arena plná teenagerů, kteří chtějí někam patřit. Ten večer patřili. Hned jak jejich sedmnáctiletá modla nastoupila na scénu, ozval se řev, jaký zdejší hala už dlouho nezažila. Hned při první písničce si i sedící stoupli. A mnozí z nich na ochozech skákali, takže i když jste jen v klidu seděli a snažili se soustředit na vystoupení, měli jste pocit, že se s vámi třese celý svět.

Vždyť Billie Eilish začala tak zostra, jak to jen šlo - svým největším hitem "Bad Guy", se kterým dobyla americký singlový žebříček. Jestli od jejího vystoupení někdo očekával, že se bude po pódiu plahočit jako hromádka neštěstí, hned v úvodu musel být překvapen, s jakou energií na něj vtrhla. Pár písní sice trvalo, než se srovnal zpočátku příšerný zvuk, ale zpěvačka se rozehřívat nemusela. Vždyť hned úvodní song nabídl v jejím podání vyčerpávající taneční číslo.

Billie Eilish, O2 arena, Praha, 20.8.2019
© Jan Kuča
Na stagei ji doprovázeli dva hudebníci, z nichž jeden byl její bratr, shodou okolností producent jejích písní. Pochopitelně to nešlo ani bez předtočených linek, nad tím ale není třeba se nijak pozastavovat. Pokud se žánrově roztahujete od popu přes indie až k hip-hopu a používáte třeba i zvuk vrtačky, pak zkrátka nelze naživo zahrát úplně vše.

Povedená byla vizuální stránka koncertu. Nejednalo se o nikterak přeplácanou show, koneckonců to by k interpretce zpívající o strašidlech pod postelí ani moc nesedělo. Jako klíč k úspěchu se ukázala práce s atmosférou a temně laděným minimalismem. Při "you should see me in a crown" lezli za Billie na velkoplošné obrazovce obrovští pavouci, jindy jsme viděli jen červeně nasvícený les, ve kterém se zjevovaly a zase mizely siluety postav. Sama zpěvačka byla zelená od hlavy až k patě, a to včetně vlasů. Na sobě měla tradičně volný oděv - prohlašuje totiž, že nechce, aby ji někdo posuzoval podle její postavy.

Občas sice její skladby trochu splývají, u těch, které nějakým způsobem vyčnívaly - jako například pomalá "I Love You" -, ale fanoušci dostali vskutku emotivní prožitek. Právě tuto píseň zazpívala na posteli za kytarového a vokálního doprovodu svého bratra. Postel se s nimi vznášela a za nimi svítil měsíc. Mohlo to vyznít jako kýč, ale opak byl pravdou. Velmi povedené číslo. Intimní, křehké, autentické. Také proto mělo snad nejsilnější diváckou odezvu ze všech odehraných kousků.

Fanoušci se ale snažili po celou dobu. Americká hvězda je navíc opakovaně burcovala a vyzývala k dalšímu zapojení. Když se večer blížil ke svému závěru, v děkovné řeči ji přemohly slzy. Je vidět, že ani hrdinka milionů dospívajících po celém světě není z kamene a na vřískající davy si pořád teprve zvyká. Vždyť její komerčně mimořádně úspěšné debutové album "When We All Fall Asleep" vyšlo teprve letos na jaře.

Billie Eilish, O2 arena, Praha, 20.8.2019
© Jan Kuča
K vrcholům setlistu patřila jak starší píseň "Ocean Eyes", která je považována za její první hit, tak dramatická "When The Party's Over", při níž byl za zády zpěvačky sedící na židličce promítán videoklip. Z očí jí v něm vytéká černá tekutina. Posluchače zhypnotizovala tak, že se slova textu nesla arénou, jako by je zpíval jakýsi podivně temný sbor.

Jinak tomu nebylo ani se singlem "Bury A Friend", který horory načichlou náladu tvorby Eilish charakterizuje možná nejlépe. O překvapení v úplném finále se postaral podruhé odehraný "Bad Guy".

Byl to velmi specifický koncert. Když se do Česka vypraví mainstreamová hvězda první kategorie, bývá obvyklé, že se na sebe natěšení fanoušci smějí a sdílejí svou radost z toho, že konečně vidí svůj idol naživo. Když jste se ale rozhlédli po hale tentokrát, viděli jste sice spoustu křičících lidí, ale málokdo se usmíval. Právě obrovská hlučnost navíc přispívala k tomu, že nešlo zrovna o divácky komfortní akci. Možná to tak ale ve světě Billie Eilish, zpívající o nejrůznějších druzích úzkosti, má být.

NÁZORY
  • Ne úplně (Doktor Slovo, 21.08.2019 10:07) Reagovat

    tomu rozumím,ale vypadá to,že David Grohl měl pravdu.Inu jiná doba,jiné idoly,to je OK.

  • Po přečtení článku trošku lituji, že jsem n... (Poli, 21.08.2019 10:08) Reagovat

    Po přečtení článku trošku lituji, že jsem na koncertě nebyl. Musel to být neopakovatelný zážitek.

  • Billie (Michal, 21.08.2019 11:09) Reagovat

    po mediální masáži v našich médiích jsem si pustil Billie a její alba.
    Musím říct, že mě to velmi zaujalo a to neumím moc anglicky. Koncert musel být super.
    Pokud ji nesežere zkurvený mainstreamový showbyznys, pak se máme ještě na co těšit.
    A jestli je to hlas nynější nastupující generace, tak se tak ymáme na co těšit.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Video: Billie Eilish v SNL zazpívala Barbie a Judy tak, že vás dojme k slzám (20.12.2023 08:01)
- Naštvaná Billie Eilish: "Mužská těla nikdo neřeší" (17.11.2023 15:55)
- Video: Troye Sivan si od Billie Eilish vypůjčil písničku z filmu "Barbie". A naprosto si ji přisvojil (12.10.2023 08:09)
- Recenze: Hravý soundtrack k "Barbie" vám prodlouží a připomene zážitek z kina (01.09.2023 08:30)
- Naživo: Billie Eilish na Szigetu švindlovala. Šestý a finální den mohl být mnohem lepší (28.08.2023 17:35)
- Fotogalerie: Billie Eilish opanovala poslední den festivalu Sziget (18.08.2023 15:29)
- Video: Labrinth a Billie Eilish v klipu k "Never Felt So Alone" z populárního seriálu "Euphoria" bojují s řetězy (12.04.2023 09:31)
- Billie Eilish si myslela, že U2 jsou z americké Pensylvánie. Může za to seriál "Kancl" (11.01.2023 09:18)
- Koncert Billie Eilish uvidí fanoušci poprvé zblízka na velkém plátně v kinech (21.12.2022 17:45)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu