Víťa Troníček v písni "Stopy VH" oprašuje ideály Václava Havla, na které se zapomnělo

16.11.2019 19:45 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pardubická folková legenda Marien letos oslavila patnáct let existence vyprodaným koncertem v Ideonu a její leader Víťa Troníček se rozhodl přepracovat už známou píseň "Stopy z mysu Roca". Dal jí název "Stopy VH", aby bylo ještě jasnější, komu je vlastně adresována a proč. A doba oslavy výročí Sametové revoluce je pro prezentaci nové verze tou nejvhodnější.

"Čím jsem starší, tím více chápu význam ideálů pro společnost. V původní verzi jsme se snažili o modernější aranžmá, až poprockový sound v domnění, že se třeba ujme v mediálním prostoru. Po pár letech ale myslím, že v písničkářském pojetí vyznívá obsah písně mnohem naléhavěji. Stojím si za každým písmenem tohoto textu, pamatuji si přesně, proč a co jsem tam vepsal... jako by ta píseň zrála se mnou," vysvětlil exkluzivně pro musicserver sám autor a interpret v jedné osobě.

Z té skladby to je jasně slyšet. Možná je to prostě starší bratr další podobné písně, kterou mají Marien v repertoáru, "Světlo člověčiny", je však dobře, že se v tvorbě kapely vedle láskyplných a pohodových témat a melodií občas objeví takovýto názorový trn, který ukazuje, že folkaři se nikdy nebáli sdělit také jasný názor na dění v zemi.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY