shop.musicserver.cz
Madonna - Madame X

Madonna a její alter ego "Madame X" představují nahrávku, kterou budete buď naprosto milovat, nebo nenávidět

Vydáno: 21.06.2019 10:00 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Madonna to v současnosti nemá lehké. Její ikonické postavení je pod drobnohledem těch nejpřísnějších posluchačů, kteří milerádi hledají sebemenší chybky. Je ale opravdu na místě být kritický k někomu, kdo už by nám dávno nemusel vůbec nic dokazovat? Jak se tedy dívat na "Madame X"?

8/10

Madonna - Madame X

Vydáno: 14.6.2019
Celkový čas: 56:01

Skladby: Medellín (feat. Maluma), Dark Ballet, God Control, Future (feat. Quavo), Batuka, Killers Who Are Partying, Crave (feat. Swae Lee), Crazy, Come Alive, Faz Gostoso, Bitch I'm Loca (feat. Maluma), I Don't Search I Find, I Rise

Vydavatel: Universal

Na světě patrně nebude živé duše, která by nikdy neslyšela o Madonně - dámě, která definovala pop a společně s dalšími (většinou už bohužel zesnulými) ikonami postavila pevné základy, na kterých dodnes funguje 99 % rádiové scény. Zároveň si na sebe upletla monstrózní bič, protože když začnete měnit podobu hudebního světa, budou všichni očekávat, že s tím nepřestanete a budete pomyslné laťky kvality pořád posouvat výš a výš.

Hudební svět je také nevděčná mrcha, a tak na vás po pětatřiceti letech na hudební scéně nikdo nenechá nitku suchou - neumí zpívat, je stará, je trapná, obchodnice, pozérka, je stará a taky neumí vůbec zpívat. Po takovýchto přesvědčeních můžete vydat, cokoliv chcete, ale tyto přívlastky si od vás někteří už nikdy neodpářou. Madonna tu rozhodně nikoho nehodlá přesvědčovat o svých kvalitách - ony tam jsou a zbytek už je jen na vás.

Příběh "Madame X" začíná už na počátku osmdesátých let. Tuto přezdívku tehdy mladičké, ambiciózní holce darovala světově uznávaná choreografka Martha Graham. Během svého působení vyměnila už spoustu podob a tváří, ale i chameleona vždy rozeznáte od ještěrky, i kdyby měnil barvy sebevíc. Madonna si tak stále uchovávala titul bojovnice, která nemá problém otevřeně řešit důležité aspekty života - lásku, sex, nespravedlnost, hrdost - a hlavně věřit v sebe sama. Pochopitelně se všechna tato témata objevují i na novém počinu a k tomu se připojují i odkazy na současnou politickou situaci.

Hudebně se dá dílo rozdělit do tří skupin. Začněme latinskoamerickou podobou "Madame X". Ta totiž podle prvotních střípků měla při nahrávání nové studiovky hrát největší roli. Madonna se po letech působení v Londýně a New Yorku společně se svojí početnou rodinou přesunula do portugalského Lisabonu. Jednak se tu její syn naplno věnuje fotbalové kariéře, jednak samotnou zpěvačku okouzlily tamní rytmy. Zlí jazykové tvrdí, že tím zase začala akorát tak nahánět současné hudební trendy, ale co si budeme povídat - jižanské rytmy tu s námi byly a budou každé léto až do skonání světa.

Pilotní singl "Medellín", ve kterém jí svým žvatláním sekunduje zpěvák Maluma, není ani klasickou latinskoamerickou vypalovačkou. Píseň nemá žádný pevný řád. Jednotlivé sloky, bridge a refrény na sebe navazují, jak se jim zlíbí, a o srovnání s jinými podobnými hity typu "Despacito", kde každá píseň zní jedna jako druhá, tu nemůže být řeč. S Malumou si to Madge střihne ještě v jedné skladbě s trefným názvem "Bitch I'm Loca". Zde se už přece jen pevněji drží předem nadefinovaných mantinelů, které tento hudební žánr vyžaduje.

Hodně netradičně zní i další zástupce první skupiny, skladba "Batuka". Trochu jí škodí nepříliš výrazný refrén, ale výrazná produkce v pozadí a domorodé zpěvy jí dávají jistý osobitý šmrnc. Více textem než hudební stránkou zaujme "Killers Who Are Partying", která se zabývá palčivými tématy současného světa. Za jasného vítěze můžeme ale považovat spolupráci s brazilskou zpěvačkou Anittou. Song "Faz Gostoso" je energií našlapaná a chytlavým refrénem obohacená pecka.

Druhá podoba představuje klasickou "Madame X". Madonna je především popovou zpěvačkou a velmi ráda odkazuje i na svá starší díla. Jasným příkladem je taneční "I Don't Search I Find", která nakombinovala prvky hitu "Vogue" s hlasem z éry kolekce "Erotica" a vše okořenila lehkým pomrknutím k albu "Ray of Light" a špetkou z hitů typu "Impresive Instant" a "Nobody Knows Me". Zní to jako jeden velký guláš, ale po poslechu vše dává naprostý smysl.

Do této kategorie se řadí i mladší sestra písně "Unapologetic Bitch" z desky "Rebel Heart" - hopsavá "Future". S hitovým potenciálem si pohrává například i "Crazy" a mezi nejchytlavější patří jeden z dříve představených singlů "Crave". Skladbě trochu škodí opět zbytečné žvatlaní mladého rappera Swae Leeho, ale úvodní kytarová hříčka a houpavý refrén ukazují, že kdyby Madonně rádioví producenti přáli, étery by byly obohaceny o velmi pěkný přírůstek. Závěrečná "Rise" už je takovým tím pěkným zakončením s poselstvím

Nejzajímavější, ale zároveň nejdivnější je experimentální část "Madame X". Tady se Madge s producenty opravdu vyřádila. Některé díly skládačky jsou natolik divné, že se buď stanou těmi nejvíce zapamatovatelnými a oblíbenými, nebo s velkou parádou vystřelí do totální žumpy hudební scény. Po více posleších se budete spíše přiklánět k tomu prvnímu. "Dark Ballet", který sampluje slavný tanec z "Louskáčka" od Čajkovského, tak především funguje jako pevná součást celého počinu.

Pomyslným vrcholem je pak více než šestiminutová "God Control". Madonna tu zpočátku zní, jako by před nahráváním prodělala alergickou reakci na burské oříšky, ale s nástupem chorálů se vše překulí k tanečním disco rytmům, které každou půlminutu mění svoji podobu obratem o sto osmdesát stupňů. Závěrečné šeptání, taneční beaty a opětovné připojení démonických chorálů dělají z tohoto kusu asi nejzajímavější skladbu za posledních deset let.

Deluxe a Super Deluxe Edice

Madonnino vydavatelství si připravilo nepřeberné množství různých fyzických podob desky "Madame X". Kromě klasických CD jsou k sehnání čtyři druhy vinylů nebo magnetofonová kazeta. Některé tyto edice obsahují ucelenější a komplexnější tvář - skladby "Extreme Occident" a "Looking for Mercy". Zvláště druhá jmenovaná by skvěle zafungovala jako pomyslné uzavření celého příběhu. Super Deluxe Edice pak přidá ještě další tři bonusy, z nichž nejpozoruhodnější je asi pocta již zemřelým hudebním ikonám "Funana".

Po hudební stránce patří deska "Madame X" k počinům, které je nutné neustále prozkoumávat a pomalu se jim dostávat na dřeň. Jediným opravdu rušivým elementem a bohužel i Madonniným nešvarem, který dává prostor všem kritikům, je výrazné využití hlasových efektů a autotune. Některé písně by se bez těchto neustálých úprav docela snadno obešly a rozhodně by tím neztrácely nic na svých kvalitách.

Dokázala tedy Madonna přijít s opravdu přelomovou deskou, která se postupem času stane pevnou a uznávanou součástí její kariéry, nebo s nahrávkou, kterou budou vyhledávat především skalní fanoušci? "Madame X" působí jako veřejně nenáviděné béčkové filmy, které si ale doma tu a tam pustí každý, aniž by se s tím chlubil na veřejnosti. Chválit novou hudbu Madonny dnes není v módě a možná i konečné hodnocení půjde proti proudu jiných odborných názorů, ale toto ostatně dělá ona sama celý život.

NÁZORY
  • Já nevím co k tomu napsat, desku poslouchám po ... (Erik V., 21.06.2019 10:17) Reagovat

    Já nevím co k tomu napsat, desku poslouchám po třetí už a něco se mně tam hodně líbí, něco zklamalo..mám to zatím tak 50 na 50..ale i tak mně to přijde jako svěží deska, nový vítr do plachet

    • Re: Já nevím co k tomu napsat, desku poslouchám po ... (Ein, 21.06.2019 13:44) Reagovat

      Měl jsem to podobně, ale po několikátém poslechu nakonec dávám palec nahoru a ten vinyl si pořídím.

    • Re: Já nevím co k tomu napsat, desku poslouchám po ... (Tony, 22.06.2019 05:50) Reagovat

      Ze začátku jsem to měl podobné ale album mně dostalo na plné čáře. Je to rozhodně lepší album než třeba MADN nebo Rebel Heart.

  • Album (Michal, 21.06.2019 10:39) Reagovat

    Ja som ten album počul asi 7 krát a musim povedať že sa mi páči stale viac a viac. Dokonca uvažujem o kúpe vinylu. Posledne som kupil od nej Ray of light. Od tohto albumu nevydala nic zaujímavé. Az teraz. To ze je stara, nevie spievať atd je uz mnohokrat spomenute ale vždy prišla s niečím o čom sa hovorí. Mariah, Celine, Christina a ďalšie s velkymi hlasmi vydaju album ale stale je to o tom istom a týždeň po vydani zapadnu prachom, co sa stalo hlavne Mariah s Christinou.

    • Re: Album (Anonym, 24.07.2019 12:59) Reagovat

      Nic zajímavého? Ray of Light je sice jedna z nejlepších popových desek všech dob, ale co Confession on The Dancefloor, American Life...? Ale pravda, poslední tři desky byly tragický.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Film o Madonně se ruší. Zřejmě kvůli turné (29.01.2023 12:11)
- Video: Madonna, Jimmy Fallon a The Roots zahráli "Music" na nástroje z hudební výchovy a je to pecka (04.09.2022 09:11)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Madonna shrne padesát klubových remixů svých hitů do jednoho boxu (05.05.2022 15:13)
- Video: Virální remix hitu "Frozen" od Madonny se dočkal (vcelku zbytečného) klipu (18.03.2022 09:34)
- Madonna vyjádřila podporu Ukrajině novým klipem k remixu písně "Sorry" (28.02.2022 09:56)
- Nové desky 5/2022 - od Korn přes Bastille po Jennifer Lopez (08.02.2022 17:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu