shop.musicserver.cz
Kritici sobě aneb vyhlášení nominací prestižních cen Apollo

Kritici sobě aneb vyhlášení nominací prestižních cen Apollo

Vydáno: 09.12.2014 21:10 v sekci Novinky - Alena Bílková | foto: facebook interpreta
Slavíci přinesli opět jen zklamání a znechucení nad stavem české populární hudby. Jedna z alternativ pro opravdové fajnšmekry je cena Apollo, která se bude předávat již počtvrté. Podrobný přehled sedmi nominovaných alb i seznam české špičky na poli hudební kritiky vám přinášíme níže.

Sedm nejlepších alb podle odborné poroty bylo tentokrát vyhlášeno pořadatelem Pavlem Kučerou ve skromném prostoru kavárny Neustadt. Aura kolem ceny Apollo působí dojmem, že si ji pisálci vyhlašují tak trochu sami pro sebe. Pro masu je tu Slavík, popová alternativa jsou Andělé a ceny Vinyla jsou už jen hipsterskou lahůdkou. Pro koho je tedy Apollo? Může být i pro vás.

Charakteristikou ceny Apollo by měla tedy být především hodnota znalectví. Návod, koho poslouchat, koho v jeho tvorbě podpořit, ale také koho číst. Kritici totiž volí nejen hudebníky, ale i porotu.

Ta sestává z těchto jmen:

Jana Grygarová (FullMoon), Antonín Kocábek (Týden), Honza Vedral (MF Dnes), Jarda Konáš (Headliner), Jaroslav Špulák (Právo), Karel Buriánek (protisedi.cz), Karel Veselý (nezávislý publicista), Pavel Kučera (Reflex), Pavel Turek (Respekt), Radek Bureš (Expres FM).

Těchto deset hudebních publicistů a dramaturgů, kteří byli svými kolegy zvoleni v prvním kole hlasování, vybere autora nejlepšího alba za rok 2014. Vyhlášení vítěze proběhne 5. února 2015 v holešovickém klubu PODNIK. Přenos opět zajistí ČT Art.

NOMINOVANÍ UMĚLCI:

Adrian T. Bell - Different World
Jeho deska, která vznikla v Praze pod dohledem producenta Michaela Rendalla, je skvělá nenápadným způsobem. To ilustruje první singl "Realize", jehož uvolněnou atmosféru podtrhují funky kytara i chytře použité flétny a propracované doprovodné vokály, které zdůrazňují Bellův hluboký, charizmatický hlas.

Oproti své domovské kapele Bell na sólovce vůbec ubral plyn a působí uvolněněji. Možná i díky tomu ještě vynikla jeho schopnost napsat a po svém a přirozeně zazpívat dobrou písničku.

Jeho album "Different World" je skvělou připomínkou doby, kdy tohle ještě bylo v hudbě podstatné. (Honza Vedral, iDnes)

Boris Carloff - Morphosis
Přesně dva roky od "The Escapist" Boris Carloff představil nové album "Morphosis", na němž nabídl své hudební posuvy a nové tvůrčí formy. Ústředním pojítkem se stalo téma ubíhajícího času a věcí, které v tomto nezastavitelném toku nacházíme a ztrácíme. Svým způsobem na "Morphosis" překonává sám sebe. (Dan Hájek, Musicserver - celá recenze zde)

Lenka Dusilová a Baromantika - V hodině smrti
Baromantika přišla s druhým řadovým albem. Jmenuje se "V hodině smrti" a jeho tématem je transformace uprostřed života, usmrcování starých návyků a znovuzrození.

Co písnička, to vlastní svět. Ale přitom vše dohromady drží při sobě a souzní. Funguje. Jednotícími a spojovacími prvky tu jsou jednak celkové aranže, "V hodině smrti" je v tomto směru nebývale propracovaným albem, a pak texty. Hlavně texty. (Honza Průša, Musicserver - celá recenze zde)

DVA - Nipomo
"Nipomo" se na první pohled může zdát až groteskně pestrobarevné, ale v závěsu je zástup dalších rovin vnímání, odkazů a hádanek, které je třeba rozluštit - v tom tkví jejich největší síla a neobvyklá rovnováha.

"Nipomo" je nápaditá a letně veselá deska, která je logickým vývojovým krokem formace Dva. Ta si proces natáčení užila a spojila ho s cestovatelskými zážitky, během nichž střádala všechny podstatné podněty a nápady. Dva díky "Nipomo" učí, jak přežít zimu, a jde jim to výborně, originálně a trefně. (Dan Hájek, Musicserver - celá recenze zde)

Kieslowski - Mezi lopatky
Pro dvacátníka jsou texty ledově řezaných duetů noční můrou o budoucnosti a možná i antikoncepcí. Třicátníci? Ti v těch textech žijí. Někde mezi uléháním k člověku, jehož by nejradši zadusili, a podepsáním rozvodového papíru. Když Kieslowski v roce 2012 nazpívali "Krátkou píseň o zabíjení", kudla bodala. Teď už jen hladí mezi lopatkami, což je vlastně mnohem horší finiš. Katarze. Zpráva o tom, že noční pitky a zlomená srdce, když vám bylo -náct, byla ještě sranda. S dětma na krku a cizincem v domě se nesměje nikdo. (Alena Bílková, iReport - makrorecenze zde)

Sklenik - Champagne Cork Pop
Album má hvězdné zahraniční hosty a originální distribuci. Indiepopoví Sklenik na svém druhém albu "Champagne Cork Pop" okouzlují křehkými popovými melodiemi a suverénním zvukem, ale také bubeníkem od Britney Spears a Scissor Sisters. Zkoušejí i nový způsob distribuce Pay by Portrait, který po stažení každému posluchači nabídne vlastní originální cover. (TZ)

Zrní - Následuj kojota
"Následuj kojota" se snaží přinést recept na jiný, plnohodnotnější život. Oslavuje přirozenost, odpoutává se od stále více tápající a na scestí se řítící společnosti. A to s poetikou pro kapelu tak typickou. Právě Zrní může svým harmonickým, všeobjímajícím a smířlivým způsobem zpívat slova jako "kéž skutky zlý / bol a bol a hádky každej den / kéž ty dlouhý řady prasáren / chvíle jako tahle vyvážej". Bez zloby, bez závisti, v kontrastu k síle toho silného slova. (Honza Průša, Musicserver - celá recenze zde)


NÁZORY
  • Hmmmm (blixa, 10.12.2014 01:01) Reagovat

    Nechápu, proč je tam Zrní a chybí mi tam Aneta Langerová, ale ta asi není pro porotu dost "alternativní". Jinak dobrá volba, zbytek je špička naší produkce.

  • Langerová (thomas, 10.12.2014 09:21) Reagovat

    přesně tak Aneta natřela všem zadek, jediný důvod, který vidím, je, že její album vyšlo až po "uzávěrce"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Video: Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou (20.04.2023 17:42)
- Rozhovory: Zrní - K lidem to musí doletět snadno (16.04.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu