shop.musicserver.cz
Lenka Dusilová & Baromantika - V hodině smrti

"V hodině smrti" se nesvlíkne na prvním rande

Vydáno: 26.09.2014 08:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Po opravdu nádherném debutu a výborném záznamu koncertního vystoupení v Café v lese na CD i DVD je tady Baromantika s druhým řadovým albem. Jmenuje se "V hodině smrti" a jeho tématem je transformace uprostřed života, usmrcování starých návyků a znovuzrození.

9/10

Lenka Dusilová & Baromantika - V hodině smrti

Vydáno: 26.9.2014
Celkový čas: 46:16

Skladby: Indiánky, Tětiva, Ricardo, Mayday (feat. Justin Lavash), Duszo moja, Takafei, Tichá - Černá (feat. David Koller), Monotronka, Archív dní, Snad jen (feat. Dan Bárta), Epitaph, Dvanáctá

Vydavatel: Supraphon

"Vím kam jít," zpívá Lenka Dusilová v písni "Tětiva". Slogan, který by klidně mohl být už řádku let jejím mottem. Lenka si už dlouho dělá muziku po svém tak, jak ji cítí, a to, že ví, že je na správné cestě, dokládají její desky. Najít mezi nimi špatnou by se vám nepodařilo. Na takové nemá Lenka čas. Ty nenahrává.

"V hodině smrti" je nesmírně pestrou deskou, a to hlavně po hudební stránce. Baromantika se ničím nesvazuje, vůbec neřeší škatulky. Nemá problém uspořádat výlet do současného popu (singlová "Takafei") nebo si dát další povedený duet s Justinem Lavashem, ryze písničkářskou "Mayday". Co písnička, to vlastní svět. Ale přitom vše dohromady drží při sobě a souzní. Funguje.

Takafei

Prvním singlem z alba se stala píseň s tajemným jménem "Takafei". Takafei je slovo, které přirozeně použila Beata Hlavenková při skládání písně a Martin Kyšperský, který psal k písni text pak Lence Dusilové doporučil pracovní jméno písničce ponechat. Pokud byste ale pátrali, zda takafei existuje i mimo svět Baromantiky, možná byste byli překvapení. Dají se najít dva zajímavé výklady.

Ten první odkazuje do Vanuatu, státu v jižním Pacifiku. Mluví se zde jazykem Futana-Aniwa, který rozlišuje šest druhů členů. Mimo jiné reciproční člen takafei, který se využívá k vyjádření vzájemných vztahů mezi lidmi nebo zvířaty.

Druhý výklad směřuje do světa počítačových her. Pokud znáte "Virtual Fighter", možná znáte i bojovníky jménem Lei-Fei (čínský shaolinský mnich) a Taka-Arashi (japonský zápasník sumo). Jejich souboj můžete vidět třeba tady.

Jednotícími a spojovacími prvky tu jsou jednak celkové aranže, "V hodině smrti" je v tomto směru nebývale propracovaným albem, a pak texty. Hlavně texty. Přestože jde o slova od řady rozdílných osobností, až nezvykle dobře, umocněná hudbou, vytvářejí celistvý tvar. Výborně zapadají do tématu transformace, jež pojímají z mnoha stran.

Jsou to třeba slova Martina E. Kyšperského. Zpěvák Květů napsal pro Lenku už na předchozí desce texty k "Valerii" a "Ptákům". A právě Kyšperský má vzácný talent vcítit se do Lenčiných nálad a verbálně vytáhnout obrysy písniček, které jako by v nich byly schované už při jejich vzniku. Tady teď přispěl texty "Tětiva", "Ricardo" a "Takafei".

Ale pak jsou tu i zhudebněné verše. Výjimečná "Epitaph" od Ezry Pounda. Pár veršový, ale o to údernější text o čínských básnících Li Po a Fi I. S nádhernou gradací, emocemi protkanými výhřezy Lenčina hlasu, agónií, která přichází po slovech "A Li Po zemřel také opilý. Snažil se obejmout měsíc ve Žluté řece." V krásném kontrastu k hudbě Beaty Hlavenkové.

Pro duet s Davidem Kollerem si Patrick Karpentski vybral nejznámější text Tomáše Tajchnera. "Dokud není ve tvé duši, tak ti černá hrozně sluší" napsal Tajchner po rozchodu se svou přítelkyní. Baromantika ještě umocnila naléhavost toho sdělení. Anebo tu jsou ty typické, komplikované světy vystavené Danem Bártou. První vzájemná spolupráce těchto dvou silných muzikantských osobností. Věřme, že ne poslední.

Závěrečná, dvanáctá "Dvanáctá" vypráví o vymanění se ze stereotypu. Pomalém a plíživém zabijákovi kreativity. Stereotypu se ale na Lenky deskách jinak nedočkáte. Její nahrávky pořád nabízejí nové cesty, nové postupy. Odhalují nová tajemství. Pořád je co objevovat. Je radost, poslouchat desku, která se nesvlíkne hned na prvním rande. "V hodině smrti" si svá tajemství a náboj udrží možná i napořád.

NÁZORY
  • dobrý (mamut, 26.09.2014 16:25) Reagovat

    za 179 koupeno online a už poslouchám.
    Krásná deska.
    opravdu nechápu, proč dneska někdo krade, když koupit desku je tak snadné

    • Re: dobrý (ing.Sráč, 26.09.2014 20:37) Reagovat

      179 mely desky stat pred patnacti lety, "kradlo" by se
      postatne min. molochy si svoje piraty vychovaly samy.



      • Re: dobrý (Robin, 26.09.2014 23:28) Reagovat

        Naprosto souhlasím. Ale v případě Lenky Dusilové chci originál, protože její desky jsou nadčasové a tak kvalitní, že se k nim člověk pořád vrací. Díky Lenko za úžasnou desku.

        • Ja chci originaly od Nadeny Urbankove (Ejenka Tobieraszowa, 17.01.2015 23:14) Reagovat

          Dusilku si ztahuji

      • Sraci, zadarmo si stahuj predkozku! (Schlingova, 17.01.2015 23:18) Reagovat

        A za CD plat!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu