Kritici sobě aneb vyhlášení nominací prestižních cen Apollo

09.12.2014 21:10 - Alena Bílková | foto: facebook interpreta

Slavíci přinesli opět jen zklamání a znechucení nad stavem české populární hudby. Jedna z alternativ pro opravdové fajnšmekry je cena Apollo, která se bude předávat již počtvrté. Podrobný přehled sedmi nominovaných alb i seznam české špičky na poli hudební kritiky vám přinášíme níže.

Sedm nejlepších alb podle odborné poroty bylo tentokrát vyhlášeno pořadatelem Pavlem Kučerou ve skromném prostoru kavárny Neustadt. Aura kolem ceny Apollo působí dojmem, že si ji pisálci vyhlašují tak trochu sami pro sebe. Pro masu je tu Slavík, popová alternativa jsou Andělé a ceny Vinyla jsou už jen hipsterskou lahůdkou. Pro koho je tedy Apollo? Může být i pro vás.

Charakteristikou ceny Apollo by měla tedy být především hodnota znalectví. Návod, koho poslouchat, koho v jeho tvorbě podpořit, ale také koho číst. Kritici totiž volí nejen hudebníky, ale i porotu.

Ta sestává z těchto jmen:

Jana Grygarová (FullMoon), Antonín Kocábek (Týden), Honza Vedral (MF Dnes), Jarda Konáš (Headliner), Jaroslav Špulák (Právo), Karel Buriánek (protisedi.cz), Karel Veselý (nezávislý publicista), Pavel Kučera (Reflex), Pavel Turek (Respekt), Radek Bureš (Expres FM).

Těchto deset hudebních publicistů a dramaturgů, kteří byli svými kolegy zvoleni v prvním kole hlasování, vybere autora nejlepšího alba za rok 2014. Vyhlášení vítěze proběhne 5. února 2015 v holešovickém klubu PODNIK. Přenos opět zajistí ČT Art.

NOMINOVANÍ UMĚLCI:

Adrian T. Bell - Different World
Jeho deska, která vznikla v Praze pod dohledem producenta Michaela Rendalla, je skvělá nenápadným způsobem. To ilustruje první singl "Realize", jehož uvolněnou atmosféru podtrhují funky kytara i chytře použité flétny a propracované doprovodné vokály, které zdůrazňují Bellův hluboký, charizmatický hlas.

Oproti své domovské kapele Bell na sólovce vůbec ubral plyn a působí uvolněněji. Možná i díky tomu ještě vynikla jeho schopnost napsat a po svém a přirozeně zazpívat dobrou písničku.

Jeho album "Different World" je skvělou připomínkou doby, kdy tohle ještě bylo v hudbě podstatné. (Honza Vedral, iDnes)

Boris Carloff - Morphosis
Přesně dva roky od "The Escapist" Boris Carloff představil nové album "Morphosis", na němž nabídl své hudební posuvy a nové tvůrčí formy. Ústředním pojítkem se stalo téma ubíhajícího času a věcí, které v tomto nezastavitelném toku nacházíme a ztrácíme. Svým způsobem na "Morphosis" překonává sám sebe. (Dan Hájek, Musicserver - celá recenze zde)

Lenka Dusilová a Baromantika - V hodině smrti
Baromantika přišla s druhým řadovým albem. Jmenuje se "V hodině smrti" a jeho tématem je transformace uprostřed života, usmrcování starých návyků a znovuzrození.

Co písnička, to vlastní svět. Ale přitom vše dohromady drží při sobě a souzní. Funguje. Jednotícími a spojovacími prvky tu jsou jednak celkové aranže, "V hodině smrti" je v tomto směru nebývale propracovaným albem, a pak texty. Hlavně texty. (Honza Průša, Musicserver - celá recenze zde)

DVA - Nipomo
"Nipomo" se na první pohled může zdát až groteskně pestrobarevné, ale v závěsu je zástup dalších rovin vnímání, odkazů a hádanek, které je třeba rozluštit - v tom tkví jejich největší síla a neobvyklá rovnováha.

"Nipomo" je nápaditá a letně veselá deska, která je logickým vývojovým krokem formace Dva. Ta si proces natáčení užila a spojila ho s cestovatelskými zážitky, během nichž střádala všechny podstatné podněty a nápady. Dva díky "Nipomo" učí, jak přežít zimu, a jde jim to výborně, originálně a trefně. (Dan Hájek, Musicserver - celá recenze zde)

Kieslowski - Mezi lopatky
Pro dvacátníka jsou texty ledově řezaných duetů noční můrou o budoucnosti a možná i antikoncepcí. Třicátníci? Ti v těch textech žijí. Někde mezi uléháním k člověku, jehož by nejradši zadusili, a podepsáním rozvodového papíru. Když Kieslowski v roce 2012 nazpívali "Krátkou píseň o zabíjení", kudla bodala. Teď už jen hladí mezi lopatkami, což je vlastně mnohem horší finiš. Katarze. Zpráva o tom, že noční pitky a zlomená srdce, když vám bylo -náct, byla ještě sranda. S dětma na krku a cizincem v domě se nesměje nikdo. (Alena Bílková, iReport - makrorecenze zde)

Sklenik - Champagne Cork Pop
Album má hvězdné zahraniční hosty a originální distribuci. Indiepopoví Sklenik na svém druhém albu "Champagne Cork Pop" okouzlují křehkými popovými melodiemi a suverénním zvukem, ale také bubeníkem od Britney Spears a Scissor Sisters. Zkoušejí i nový způsob distribuce Pay by Portrait, který po stažení každému posluchači nabídne vlastní originální cover. (TZ)

Zrní - Následuj kojota
"Následuj kojota" se snaží přinést recept na jiný, plnohodnotnější život. Oslavuje přirozenost, odpoutává se od stále více tápající a na scestí se řítící společnosti. A to s poetikou pro kapelu tak typickou. Právě Zrní může svým harmonickým, všeobjímajícím a smířlivým způsobem zpívat slova jako "kéž skutky zlý / bol a bol a hádky každej den / kéž ty dlouhý řady prasáren / chvíle jako tahle vyvážej". Bez zloby, bez závisti, v kontrastu k síle toho silného slova. (Honza Průša, Musicserver - celá recenze zde)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY