shop.musicserver.cz

Podzem 23/2001

Vydáno: 04.12.2001 18:46 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Další porce novinek z oblasti hudby mimo mainstream je pro vás nachystána. Ještě se vrátíme k syrečkovému festiválku v Litoměřicích a změnám v sestavě Už jsme doma. Dál se dočtete například o novinkách u Rudovous, o tom co vás čeká za zajímavé koncerty, pozitivním příkladu Vypsané fixy a další podzemní informace.

Podzem
© facebook interpreta
Je tady další, již třiadvacátá Podzem, čili několik novinek z oblasti hudby nekomerční a jiné. Hektická předvánoční doba je bohatá na události, a i když jsem se pochopitelně dozvěděl jen o zlomku z nich, nabídka je dnes myslím docela bohatá. Proto si tentokrát odpustím úvodní moralizování, neboť jsem v poklusu a únava dostupuje maxima. Vždyť jenom brněnské vydavatelství Indies, velkými giganty považované za maličké, vydalo během posledních dvou týdnu hned pět nových titulů. Takže další morální poučování snad příště.

Tonda Kocábek

Ještě jednou ke změnám v UJD
Už jsme doma
© Martin Velíšek
O personálních změnách v Už jsme doma a mylných fámách o konci skupiny, tady už zmínka padla. Původní úmysl ale byl, že dosavadní sestava bude hrát až do konce roku, zatímco nová se představí až koncem ledna roku příštího. Nicméně odcházející Jindra Dolanský se rozhodl své rozhodnutí změnit a po koncertě v pražském klubu Mlejn 23.11. skupinu nečekaně opustil dříve. Několik koncertů tedy bylo zrušeno a v den původní plánované derniéry, tedy 19.prosince, se bude konat předpremiéra sestavy nové. Jako hosté skupinu posílí cellista Tomáš Schilla (Echt!, ex- DG0307, Půlnoc a další) a C&K Vocal. V klubu Delta již zahrají UJD ve čtyřech s novým basistou, zatím ovšem jen přearanžovaný dosavadní repertoár - nové skladby z připravovaného dalšího alba budou ke slyšení opravdu až příští rok. Album je plánováno na květen, v Čechách ho vydají Indies, pro zbytek světa pak američtí Alternative Tentacles, firma, kterou vlastní Jello Biafra, bývalý zpěvák legendárních Dead Kennedys. Na podzim příštího roku skupinu čeká další americké turné, v plánu jsou krom Evropy i koncerty v Jižní Americe a Japonsku. Perlička na závěr - nový basista Jarda "Wonid" Cvach do skupiny přibyl z hardcorových P.S.. A novým basistou P.S. se stal... dosavadní basista UJD Honza Čejka.

Syrečková párty dopadla skvěle
Minule jsem tu také zval na hvězdně obsazený festiválek Syreček párty IV., pořádaný agilní agenturou Modrý z nebe, která stojí i za pořádáním festivalu Litoměřický kořen. Několik z vás mi pak vyčetlo, že se jednalo o neveřejnou akci pro zvané. Nicméně to bylo trochu jinak - akce byla volně přístupná, jen bylo třeba vstupenky dopředu zamluvit vzhledem k omezené kapacitě. Takže jsem si udělal výlet do Litoměřic. Syrečkové hody uspokojily labužníky, pro mlsouny hudební zahrálo hned pět kapel, z nichž asi nejlepší byl skvěle nazvučený a ve výborné kondici se nacházející Rudovous, což ovšem neznamená, že by Traband či Neočekávaný Dýchánek hráli nějak špatně. Jídlo a muzika - není to pro ostatní kluby dobrý nápad?

Agon a Topol - blesk do stojatých vod
Psí vojáci, malá fotka - Boskovice 2000
© Alexandr Hudeček
Společné album Agon Orchestra s leaderem Psích vojáků Filipem Topolem jsem tu avizoval. V úterý 27.11. k němu proběhla v Divadle Archa, které spolu s Indies Records stojí za jeho vydáním, tisková konference. Krom zástupců obou vydavatelů zde pochopitelně nechyběl i zástupce Agonu Ivan Bierhanzl a samotný Filip Topol. Deska samotná je naprostou bombou. Nejedná se totiž - jak se čekalo - o pouhé coververze skladeb Psích vojáků v podání Agonu, ale skladatel Petr Kofroň původní témata zcela přepracoval a troufám si tvrdit, že geniálně. Hotové nové tvary pak Topol již - až na závěrečný instrumentální bonus "Russian mystic pop opus IV." - jenom nazpíval. Skalní fanoušci Psích vojáků budou určitě velmi překvapeni a myslím, že někteří budou novou podobu jen těžko vydýchávat. Třeba úvodní skladba "Kruhy" by se ve své nové podobě docela dobře vyjímala v repertoáru jakékoliv industriální kapely. Na příští rok se ostatně chystá krom spolupráce s Plastic People Of The Universe Agon vytvořit něco podobného i s Blixou Bargeldem z berlínských Einstürzende Neubauten. Křest a zároveň jediná koncertní prezentace desky proběhne v neděli 16. prosince.

Se křty se roztrhl pytel
Ovšem nejen v Arše se bude uvádět do života. Své nové album "Je mi krásně" pokřtí v pražském Paláci Akropolis v úterý 4.12.pubrocková parta Echt!. Jako speciální host přijde blahopřát zcela mimořádně obnovený a dnes již neexistující šraml Král Klacek, ve kterém hráli někteří bývalí i současní členové Echt!u, a který předcházel dnešním Sketa Fotr. Přesně o týden později, v úterý 11.12., pokřtí své nové album "Mumlava" i Jablkoň. Skupina na něm navázala spolupráci s houslistou Jaroslavem Svěceným a přizvala i několik hostů - tím největším překvapením je asi účast Leony Machálkové, která nazpívala albový singl "Krajina Ró". Ještě předtím, 6.12., vyvrcholí malé vzpomínkové turné Hudby Praha křtem vzpomínkového dvojalba na Jasnou páku " Od začátku do konce". No a konečně 5.12 v Roxy pokřtí své čtvrté album "Fontanela" Monika Načeva, které bude premiérově asistovat nová sestava skupiny Načeva.

Novinky u Rudovousu
Od výše zmiňovaného Echt!u není díky společnému basistovi Martinovi Černému daleko k formaci Rudovous. Ta nedávno opět absolvovala sérii úspěšných koncertů ve Švýcarsku a v únoru příštího roku se chystá zavřít do studia. Zde hodlá natočit následovníka ke svému dosud jedinému a ještě navíc neoficiálnímu albu "Koláčem k sobě", tentokrát regulérní debutovou desku. O vydavateli se zatím jedná. Podstatná pro život skupiny bude i skutečnost, že akordeonistka Hanina Lundiaková se stala čerstvou - i když jen po dobu mateřské dočasnou - posilou alkoholických přeborníků Tři sestry.

Ta Jana mění pianistu
Pražské kvarteto "nového emocjonálního šansonu" Ta Jana z Velké ohrady mění hráče na klavír - odcházejícího Vendelína Tůmu nahradí bývalý student Ježkovy konzervatoře Ivan Vojta. Derniéra dosavadní sestavy proběhne v klubu Blues sklep u Krále Jiřího ve čtvrtek 13.12. a bude i posledním koncertem v sérii pravidelného vystupování skupiny v tomto prostoru. "Byli jsme odhaleni, že nehrajeme blues..." dodává lakonicky i ironicky zároveň zpěvačka Ta Jana.

Seznam klubů na síti
Užitečnou pomůcku v podobě seznamu klubů na této adrese najdou nejen manažeři a pracovníci agentur, ale i jakákoliv kapela, která někým takovým neoplývá. Ne, že by se jednalo o úplně všechny kluby v Čechách a na Slovensku, ale každý souhrn dobrý, ne?

Vypsaná fixa "adoptovala" holčičku
Vypsaná fiXa
© www.fixa.cz
Možná jste o tom už také slyšeli. Za vcelku přijatelný peníz můžete na dálku adoptovat dítko v rozvojové zemi. Slyšel jsem sice už v minulosti o různých podporách lecčeho nejrůznějšími kapelami, ale o podobné pomoci jsem se doslechl až nyní, v souvislosti s pardubickou kapelou Vypsaná fiXa. Ta nedávno, inspirovaná svou vlastní písničkou "Uganda", uspořádala festiválek Uganda 01, z jehož výtěžku se rozhodla do zmiňovaného projektu zapojit. O jimi podporované holčičce si můžete přečíst na jejich stránkách. Nedávno také v sestavě skupiny došlo k personální změně - zakládajícího člena, baskytaristu Dejmala, vytíženého pracovními zájmy, vystřídal bývalý člen skupiny Spiknutí řečený Mejn, který už v minulosti za něj zaskakoval.

Experimentální večer na Mikuláše
Ve čtvrtek 6.12. proběhne v pražském klubu Punto Azul, známém to doupěti nejen příznivců jungleu a drum'n'bassu, večer experimentálních filmů. Akci připravila skupinka Jandys & Ganjalood Compane, sdružená okolo kapely Slut. Hudebně večer doprovodí pražští undergroundoví DJs.

Těchanov zase v Praze
Taky znáte spoustu kapel, jejichž členové fňukají, že nejsou zváni na různé festivaly? Znám na to dobrý recept - udělat si festiválek svůj. Jedněmi z těch, kteří už na to přišli, je parta lidiček, říkající si Těchanovská hoňóra. V létě pořádají festiválky ve vesničce Těchanov kousek od moravského Uničova, v zimě pak v pražském klubu Delta. V sobotu 15. prosince bude další z nich, celkem již čtvrtý. Doprovodí ho výstava, divadelní představení, zahrají skupiny Tři a kordy, Robin a antibiotika, Smädný kmet, New Kids Underground a další. Budou i jiná překvapení, ale ta ponechám pro ty, kteří na Deltu budou vážit cestu osobně. Ale pozor - začíná se už v 17:00.

Předvánoční okénko
I alternativci by občas měli koukat v televizi na pohádky. Jednu dávají ve čtvrtek 6.12. od osmi večer na Primě. Jmenuje se "Jak se budí princezny", je to taková parafráze na Šípkovou Růženku a hlavní roli princezny zde ztvárnila mladičká Marka Horáková-Míková, později opora skupin Dybbuk a Zuby nehty

...a ještě tradiční třešnička na závěr
Již delší dobu působí v Praze americká agentura Tamizdat, která je známá například organizací minulého amerického turné The Plastic People Of The Universe. V úterý 4. prosince vás její protagonisté Heather a Matthew zvou do žižkovského klubu Guru na Tamizdat Launch Party, kam dovezou americkou skupinu Gogol Bordello, kterou tvoří Ukrajinci žijící v New Yorku, a jejichž zatím jediné album pomáhal vyprodukovat sám Nick Cave. Dál vystoupí rakouské alternativní, a u nás dobře známé, kvarteto Metamorphosis, posléze se coby DJ za gramofony postaví Jan P. Muchow. Ten večer určitě bude stát za to.

Nashledanou za čtrnáct dní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Byt číslo 4 - Čtyři stěny 8/10
Recenze: Byt číslo 4 dokážou být už na svém debutu "Čtyři stěny" jasně rozpoznatelní Mladých skupin máme na tuzemské scéně mnoho - těch skutečně zapamatovatelných ovšem o poznání méně. Mezi jména, která už snesou přísnější měřítka, se nyní zařazuje i parta Byt číslo 4 ze Šumperka. Po několika... čtěte zde
Vydáno: 27.07.2024 16:00 v sekci Recenze
Michal Prokop - Mlaďoši v kapele mě vyhecovali k tomu, že jsem začal znovu psát
Rozhovory: Michal Prokop - Mlaďoši v kapele mě vyhecovali k tomu, že jsem začal znovu psát Michal Prokop je v českém bigbítu skutečně výraznou osobností. Stále aktivní muzikant, bývalý politik a moderátor chystá na jaro příštího roku nové album se svou kapelou Framus Five. Už roky ale působí i jako dramaturg festivalu... čtěte zde
Vydáno: 27.07.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Ghost - Mary On A Cross / The Future Is A Foreign Land 8/10
Video: Ghost představili rovnou dva animované klipy k písním "Mary On A Cross" a "The Future Is A Foreign Land" Od časově limitované premiéry koncertního filmu Ghost "Rite Here Rite Now" uplynul zhruba měsíc. Snímek se nyní přesunul na placenou streamovací platformu VEEPS, nicméně nebyl by to mastermind celého maskovaného projektu Tobias Forge,... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Kill the Dandies! - Weird In A Weird Way 7/10
Recenze: Kill the Dandies! se na "Weird In A Weird Way" vznášejí na psychedelických vlnách Kill the Dandies! ušli dlouhou cestu od garážového rocku až ke svébytné psychedelii. S tou ostatně koketovali mnohem dříve, než vyrostla nová generace mladších kapel, které jsou v tomhle žánru - a retro přístupu - až po uši.... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 10:00 v sekci Recenze
Open'er festival, Den čtvrtý, Letiště Gdynia-Kosakowo, Polsko, 6.7.2024
Naživo: Závěr Open'er festivalu měli na starosti Hozier, Skrillex a Charli XCX Ani ve svém čtvrtém a posledním dni polský monstrfestival Open'er nepolevoval a více než 130 tisíc fanoušků zahrnul muzikou pestrého spektra. Na čtyřech pódiích se vedle hvězd tamní scény předvedly další velké taháky... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 19:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Podzem 10/2002 (05.06.2002 20:53)
- Publicistika: Podzem 9/2002 (21.05.2002 18:24)
- Publicistika: Podzem 08/2002 (01.05.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 07/2002 (17.04.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 6/2002 (27.03.2002 20:19)
- Publicistika: Podzem 5/2002 (14.03.2002 18:40)
- Publicistika: Podzem 4/2002 (27.02.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 3/2002 (14.02.2002 19:56)
- Publicistika: Podzem 2/2002 (22.01.2002 19:58)
- Publicistika: Podzem 1/2002 (03.01.2002 10:41)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Adele Taylor Swift Mirai Queen mp3.com Dua Lipa Lenny Kravitz Kabát Madonna 2H+ Lucie Vondráčková Benson Boone Sam Smith Eminem Miley Cyrus Katy Perry
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe