shop.musicserver.cz

Podzem 6/2002

Vydáno: 27.03.2002 20:19 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

V druhé ze dvou březnových čtrnáctideníků Podzem opět najdete několik novinek z hudby mimo komerční vody. S jarem kapely proměňují sestavy, vydávají nová alba, zvou na koncerty a vyjíždějí na turné. A nechybí ani již víceméně pravidelné rubriky v podobě ohlédnutí za akcí v minulém týdnu, pár tipů na síti a pozvánce na zajímavý koncert zahraničního interpreta.

Podzem
© facebook interpreta
S jarem je tu šestá Podzem - čtrnáctideník o hudbě mimo hlavní proudy. Ne, že bych neměl na dnešní úvod původně vymyšlené nějaké téma, ale hloupě jsem si sepsání nechal na poslední chvíli, a mezitím mě podle přepadly chřipkové bacily. Ostatně o infekčních nemocech, co kolem nás všude řáděj... zpívala už Jasná páka. A s teplotou a plným nosem se špatně přemýšlí. Takže ten stoh nových CD, které mi leží na polici, musí pár dní počkat. A případná "pseudomoudra" v tomto prostoru naleznete třeba až zase příště. To už snad bude jaro nejenom podle kalendáře...

Tonda Kocábek

Review: Jaroslavení aneb MHD Tour naposledy
Byla to docela hezká tradice. Posledních několik let, vždy v první jarní den, pořádala skupina Traband pravidelně roztomilou akci. Ta spočívala v akustickém koncertě v obyčejné, (nijak nepronajaté) tramvajové soupravě MHD, jedoucí na pravidelné lince napříč celou Prahou, samozřejmě za obležení tramvaje početnou skupinou příznivců. Na konečné pak všechny čekala pronajatá hospůdka, kde večer pokračoval normálním, již ozvučeným koncertem. Letos se kapela rozhodla, že už bylo dosti a že se příští rok vymyslí něco nového. Cesta z modřanské Čertovy rokle do Ďáblic (= od čerta k ďáblu...) proběhla tentokrát bez problémů a hlavně bez zájmu policie jako loni. Na závěrečném koncertě pak Traband vystoupil v prapůvodní tříčlenné sestavě - zpívajícího leadera Jardu Svobodu, který zas projednou vyměnil akordeon a klarinet za kytaru, doplnil původní baskytarista a bubeník. Zazněla kompletní debutová deska plus několik dosud nevydaných písní z počátků sedmileté existence skupiny, které evidentně znalo jen několik málo pamětníků. Většina současných členů pak s pobavením seděla v publiku. Příjemné vzpomínání. A na to, že dotyční spolu tento repertoár dlouho nehráli, velmi povedené. A když už je o Trabandu vůbec řeč, pak doplním informací, že v dubnu se skupina koncertně podívá do Polska a poté odebere do studia, kde začne pracovat na své třetí desce.

Novinky u Capricorn promotion
Domácí agentura Capricorn zastupuje celou řadu zahraničních hudebníků, někdejším kytaristou Nicka Cavea Hugem Racem počínaje, přes seattleské The Walkabouts, až třeba po písničkáře Terry Lee Halea či Chrise Burroughse. Nově
Litoměřice - Traband - kliknout pro větší obrázek
© Rudolf Musil
ovšem také zmiňovaný Traband, vedle folkrockových AG Flek jedinou domácí skupinu. Momentálně pod křídly agentury probíhá české turné projektu Hardpan: Unit One (Terry Lee Hale-kytara, zpěv + Chris Burroughs-kytara, zpěv + Petr Vizina-bici + Rasťo Uherik-basa), které čítá zhruba deset koncertů hlavně na Moravě. Konkrétní data najdete tady..

Dva bubeníci u Původního Bureše
Vzhledem k tomu, že bubeník psychedelických folk-punkerů Původní Bureš Marcel Pindel (ex Šántí a Sluníčko) je zároveň vytížen i v kapele Joe Karafiáta Carnation, rozhodli se PB pro variantu dvou alternujících bubeníků. Novou posilou se tak stala Jana Modráčková (ex Zuby Nehty, jinak zároveň Klec a Traband), se kterou se skupina poprvé představila 19. března v pražské Baráčnické rychtě. Více naleznete zde.

Ahmed má hlad debutují
Ahmed má hlad ve studiu
© www.ahmedmahlad.cz
Pokud se zajímáte o world music, určitě jste už narazili na "balkánský punk" skupiny Ahmed má hlad. Právě jim vychází debutové album "Salám a Lajka". Kromě patnácti písniček obsahuje i datovou stopu, kde členové skupiny zúročili své bohaté zkušenosti z cest na východ od našich hranic. Křest alba proběhne 3. dubna v pražském Paláci Akropolis za účasti všech, kteří byli u nahrávání, tedy i hostujících hráčů Matěje Kroupy (housle) a Honzy Matázka (trombon, trubka). Speciálním hostem večera pak bude polská skupina s příznačně ironickým názvem Kapela ze wsi Warszawa. Společně s nimi můžete AMH vidět ještě 5. dubna v brněnské Staré pekárně a den poté se představí ještě ve Vítkovicích coby předkapela slavných Fun-Da-Mental. Po křtu kapelu z rodinných důvodů opouští akordeonista Michal Šmíd (jinak i Neočekávaný dýchánek). Detaily, včetně ukázek z alba v MP3, najdete na webu kapely.

Klec rozšiřuje sestavu
A ještě jednou z tábora sdružení Stejnejch ksichtů. Pražská původně folkově laděná, později stále více rockovější skupina, věnující se úpravám židovské hudby Klec, o jejímž debutu tu informace padla loni na podzim, již poněkolikáté mění sestavu. Ale nové posily se prý jeví velmi slibně. Jsou jimi trumpetista Karel Kolesa ze Strakonic (jinak též Ausgerechnet) a houslistka Karolína Vančurová (zároveň činná v Chesed).

Chancers s novým CD a na turné
The Chancers
© www.chancers.cz
Česko-anglická, stále populárnější ska kapela Chancers, právě do světa vypouští nové EP. Najdete na něm dvě původní skladby, dále speciální bonus od spřízněných baskických kolegů Skunk v podobě coververze Scorpions(!) a pětici kousků doplní dva remixy, které pro Chancers vytvořili DJ Wich a Nana Zorin. EP vyjde jak jako mini CD, tak i jako vinylový sedmipalec (o vinylu tu ostatně dnes ještě řeč bude...). Vše má na svědomí dvorní vydavatelství Slavska records. Vydání skupina podpoří šňůrou koncertů a celé turné startuje v pražském Rock Café ve čtvrtek 28. března, kde se bude zmiňované EP křtít. Vice na webu kapely

Browsení po síti
Jedním z kritikou nejhodnocenějších alb loňského roku je debut "Pocustone" projektu Floex, který má i docela pěkný a přehledný web, kde se toho o něm mohou dozvědět více i jiní, než skalní příznivci. To o kapeleDivoký srdce se toho na jejich webu moc nedozvíte, ačkoliv jim tento týden vychází druhé album. Z méně známých mě tento týden zaujaly stránky kapely Bosworth a nové změny na svém webu nahlásili i nářezoví Evils Parsley.

BBP nejen nabízejí glejt
Pražská formace BBP, která reprezentuje český tradiční underground, právě dokončuje své nové album "...a v očích stíny noci", a všem nabízí speciální nabídku. Za 350,- Kč si můžete koupit předkupní glejt, který posléze vyměníte za album. A jen ten, kdo si jej zakoupí tímto způsobem, obdrží od kapely jako dárek i speciální singl. O glejt si můžete napsat sem. Ve středu 27. března navíc BBP za doprovodu spřízněných New Kids Underground provedou premiéru komponovaného programu Urnový háj poezie o kterém sami říkají: "Písně souboru něžně prolnou verše mistrů poezie podzemí a naplní tak večer neopakovatelnou atmosférou noční záře a chladu hvězd. Ponořte se i vy do kalných vod mezi břehy života a smrti a zavzpomínejte na, pro tento večer snad poněkud netradičně pojednanou, středeční chvilku poezie, která by se asi jen stěží i v dnešní době ocitla na TV obrazovce, byť druhého programu. Neváhejte tedy přijít, neboť i vy jste srdečně zváni na každoročně nejzásadnější koncertní akci nakladatelstvi RAT."

Dva kousky pro milovníky vinylu
Každý, kdo se trochu orientuje v současné hudbě ví, že eventualita, že by CD úplně vystrnadilo vinylovou desku, je jen zbožné přání. Jenomže většina si myslí, že vinylové desky jsou doménou tanečních DJs, což je omyl. Protože vinyl je oblíbený i v mnoha úplně jiných žánrech. Mají ho rádi třeba i majitelé vydavatelství Silver Rocket, a tak není divu, že na vinylových deskách vychází všechny jejich tituly - dokonce i některé, které nemají CD verzi. Teď jsou venku dva nové. Zhruba půl roku po cédéčku vychází i vinylová verze desky "Aquila Bert" kvinteta Point. Oproti CD je zde jedna skladba navíc a také masívní obal ve formě plakátu, který narozdíl od CD obsahuje i texty v anglické a do češtiny přeložené verzi. Deska je z čirého, průsvitného materiálu, a je k mání za 250 Kč. O něco později vyšla na LP i dvojka pražských Gnu "Milimetry ticha". Na rozkládacím velkém obalu krásně vyniknou velmi působivé fotografie a navíc se dá složit tak, že si můžete vybrat ze dvou verzí titulní strany. Můžete ji mít za 200 Kč.

...a ještě tradiční třešnička na závěr
V avízu na zahraniční koncert mám dneska docela lahůdku. Každý kytarista, který za něco stojí, zná jméno amerického mága Gary Lucase. Letos na jaře bude mít u nás, v rámci turné po Evropě, jen jeden jediný koncert. 30. dubna vystoupí v klubu La France ve Štítarech u Kolína. Jako speciální host ho doprovodí Vratislav Brabenec, saxofonista Plastic People Of The Universe.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Společný vinyl All Mad Here a The Chancers podpoří legendární strahovskou Sedmičku (14.04.2022 12:09)
- Legendární černý skinhead Mr. Symarip zakončí turné s The Chancers v Praze (04.12.2017 13:57)
- Žánrové Ceny Anděl pro rok 2016 byly předány, zvítězili dné, Lenny či The Chancers (18.05.2017 09:56)
- Audio: Poslechněte si nové album od The Chancers ještě před vydáním (07.01.2016 13:18)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích alb roku 2014 (15-11) (12.01.2015 08:00)
- Naživo: Dvojkřest nových desek Znouzectnosti a Trabandu se v Paláci Akropolis povedl náramně (11.12.2014 10:32)
- Fotogalerie: Dvojitý křest Trabandu a Znouzectnosti v obrazech (10.12.2014 09:57)
- Nové desky pro 49. týden (30.11.2014 11:14)
- Recenze: Traband na desce "Vlnobeat": Láska vítězí nad pravdou, lží a nenávistí (27.11.2014 12:00)
- Traband pokřtí své nové album "Vlnobeat" na začátku prosince v Paláci Akropolis (15.11.2014 18:08)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu