shop.musicserver.cz

Podzem 3/2002

Vydáno: 14.02.2002 19:56 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Další porce novinek z oblasti hudby mimo mainstream je pro vás nachystána. Čeká vás opět pár informací o novinkách na pultech i o těch albech, na která se teprve můžete těšit, tip, kde podobné desky sehnat, nabídka k jedné soutěži a tradiční pozvánka na koncert.

Podzem
© facebook interpreta
Informace se mi v mailu nakupily, a tak je čas na další díl "drbů nejen z undergroundu" čili letošní Podzem č.3. Pomalu se vytratily debaty o Brichtově petici za rockovou hitparádu a v poslední době se asi v kuloárech nejvíc hovořilo jednak o nové podobě časopisu Rock & Pop, a pak také o novém pořadu České televize "Ladí, neladí". K prvnímu se mi moc obsáhle vyjadřovat nechce. Jednak tam také trochu píšu, jednak je jasné, že s ekonomickou situací, která byla hlavním důvodem zeštíhlení obsahu, toho řeči moc nenadělají. Takže se v kostce raduji z maličkostí - osobně mě moc potěšila nová série rozhovorů (v prvním čísle Jimi Hendrix, v druhém Nico) včetně jejich portrétů od Martina Velíška, vzpomínky jako je ta na Vlak družby a rozptýlení Trance & dance do celého čísla a naopak mě nepotěšilo shluknutí "Ghetta", jehož existence, resp. oddělení od ostatního obsahu se mi nejeví smysluplné, a také nedokončení seriálu o klubech. A na novou grafiku si asi budu muset chvíli zvykat, než se budu spolehlivě orientovat.
Pojďme k té televizi. Premiéra mi unikla ( jako tradičně proběhla ve vyloženě běžnou hodinu - chvíli před půlnocí), takže ke mně doběhly nejprve prvotní reakce. Vesměs ne zrovna lichotivé. Jako třeba ta, kterou bezprostředně zformuloval DJ Kaya. Pak jsem si vychytal reprízu - a byl docela příjemně překvapen. Snad možná i tím, že jsem byl připraven na nejhorší. Ano, určité zápory se vždy najdou, Michal Kaščák je určitě velmi dobrý muzikant, ale jako moderátor se evidentně moc necítí. Konfrontace z kontextu vytržených publicistických výroků s kapelou mi nepřipadne moc šťastná. Některé výroky udivily, např. ten, že leader kapely Kryštof si myslí, že hudebním publicistům je třeba "...se bránit". Kolega z časopisu Spark se úspěšně znemožnil tím, že označil kapelu Kryštof (a hlavně její texty) za špatné (na což má samozřejmě právo), ale pak tento svůj názor nebyl schopný jakkoliv zdůvodnit. Ale to všechno mi připadne jako zanedbatelné maličkosti oproti základnímu faktu, že tu máme pořad, ve kterém by do budoucna mohla znít dobrá muzika (slovenská grupa Ska-pra šupina mě naživo docela bavila... a Kryštof, aniž by byl můj šálek čaje, je bezpochyby jedna z nejpřesvědčivějších popových part současnosti - podle mého přesvědčivější než třeba Chinaski, které prý napodobují!). Je to málo? Nejsem si jist, zda-li je hypotetická nekompromisnost v tomto případě v souladu s realitou.
Tonda Kocábek

Review: Zoulovo varieté tentokrát proběhlo ve velkém stylu
Timudej v Lucerně
© sweb.cz/timudej
Timudej je pražská crazy parta, která smíchá hudebně kde co. Od crossoveru přes funky, vlezlý pop, až po country. Krom běžných koncertů občas pořádá i tzv. varieté. Jsou to vlastně multimediální večery, kde krom hudby v podání kapely plus jejich hostů můžete vidět nejrůznější scénky, videovstupy, pohybově-taneční vsuvky a podobně. Na to poslední vás zval i MusicServer. Kdysi chlapci spolupořádali celkem čtyři v klubu Delta ("Deltavarieté"), pak se osamostatnili a od té doby pořádají Zoulovo varieté pod vlastní hlavičkou. Třikrát jste ho mohli vidět v Rock Café, s celkově osmým večerem se 24. ledna přesunuli do Lucerna Music baru. Ten se zaplnil tak akorát (konkrétně přišlo asi 250 diváků) a po tradičním úvodu speakra Deskžokeje Zouly (možná ho znáte z jeho večerů, kdy v Rock Café pravidelně křísí tu nejpokleslejší pop music z doby reálného socialismu) se už rozjel vlastní program. V jeho rámci bylo možno vidět scénku o rehabilitaci Čuka a Geka po 40. letech v Gulagu, videoreportáž o vylovení ponorky Kursk či velmi povedený dokument o historii teroristické organizace Al-Kláda. Na minulá varieté si organizátoři vzpomněli s majorem Zemanem a gymnastickou vsuvkou zaujalo taneční duo Headcrash. Jako hosté si tentokrát zahráli SM Lomoz, které tvoří z valné většiny bývalí členové skupiny Posmrtné zkušenosti, a tak nepřekvapí, když stylově brázdí mezi dubem a taneční hudbou a občas zabrousí i do reggae. Vystoupení se jim dost povedlo a zaznamenali velmi příznivý ohlas. Samotní organizátoři vystoupili v závěru, aby ještě předtím pokřtili své debutové CD "Proti lupům", což bylo provedeno obřízkou cédéčka pilkou. Jejich hudební blok zpočátku dost trpěl velmi špatným ozvučením, ale pak se vše srovnalo. Zazněly překvapivě spíš starší skladby, zatímco na některé položky z aktuálního alba ani nedošlo. Po skončení varieté měla být ještě produkce zmiňovaného deskžokeje Zouly, ale toho zradil gramofon hned po úvodním kousku "Hej pane diskžokej" Ještě že tak. Ale máte-li rádi úchylný humor, zajděte se na Timudej někdy podívat - určitě nebudete zklamáni.

Leďo vzal roha
Jaroslav Lederleither, zvaný Leďo, dlouholetý kytarista bratislavských punkerů Zóna A (abych byl přesnější - hrál zde od samotného počátku v roce 1984) prý skupinu znenadání opustil. Bližší podrobnosti zatím nejsou známy.

Už jsme doma mají své rádio!
Už jsme doma, o kterých tu byla nedávno řeč díky personálním změnám, brzo spustí své vlastní internetové rádio. Najdete ho na domovských stránkách nebo přímo na serveru, který zajišťuje jeho provoz. Kuriózní je, že rádio má hrát jenom a pouze skladby od UJD, a to 24 hodin denně. Instalovat nic netřeba, spuštění je plánováno na 11. února. Poté se skupina odebere na malé, osmikoncertní turné po Polsku.

Poslouchejte Boo!
Boo - Listen
© www.indiesrec.cz
V těchto dnech vychází druhé album moravsko-rakouských Boo s názvem "Listen". Kytarista Pepa Ostřanský (jinak Rale, E), bubeník Pavel Koudelka (oba ex-Dunaj), cellistka Andrea Konstankiewicz (Rale, Tara Fuki) a zpěvák a houslista Christoph Pajer (Metamorphosis). Hudebně je oproti debutu méně agresívnější, objevují se i současné zvukové prvky. Brněnský křest desky proběhne 28. února, pražskou Akropoli pak navštíví skupina a její hosté Petr Vavřík (Buty), Václav Bartoš (Fru Fru Serious) a František Kučera (Iva Bittová & Čikori) 6. března

SPB debutují
Hodně zajímavé alternativní trio, vítězové Malé alternativy 2000, Skrytý půvab byrokracie, které tvoří zpěvák Jakub Žid, baskytarista Pepa Jindrák a saxofonista Roman Plischke (plus přednatočené smyčky), dokončuje své debutové album. Jmenuje se "Nic se nestalo" a na pultech by se mělo objevit poslední týden v březnu se značkou Black Point. Hudebně spojuje tradiční underground, computerové zvuky a rytmy a velmi specifický humor, který dovoluje zhudebňovat i Magdalenu Dobromilu Rettigovou a poslance Pavla Severu. (skladba "Když Vás nikdo neuvidí, jste v pohodě"). Chuťovka pro milovníky originality a hledání nových cest.

Priessnitz - Freiwaldau
© www.indiesrec.cz
Reedice u Indies
Agentura Intermusic nedávno ukončila svou vydavatelskou činnost, a tak brněnské vydavatelství Indies toho využilo a odkoupilo práva na obě na této značce vydaná alba -123 min., která teď obě vycházejí v reedici. Mnohem více je však potěšitelné, že Indies vypustili i reedici již naprosto nesehnatelného debutu Priessnitz - "Freiwaldau".

Albion sympatičtí nejen synteticky
Po společném splitu s Kevorkian, sedmipalcovém singlu a loňské účasti na sampleru "My Time Is Over" vyšel v lednu společnou
Albion
© www.albion.czechcore.cz
péčí labelů Samuel records a Pohoda records debut "Synthpathy" čtveřice Albion. Temně hlukařská parta k němu právě podniká turné, které zahrnuje Německo, Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko a Polsko. Více na jejich webu.

Ememvoodoopőka nestojí na místě
Českobrodská pětice, jeden z objevů loňské přehlídky Malá Alternativa, hlásí novou podobu svých webových stránek. Mj. zde posledním dílem ukončili delší dobu fungující comics či vystavili několik nových MP3 z loňské albové kolekce "Maso". Na počátku února dokonce se svou noise produkcí překvapivě zazněli i na ČRo 3 Vltava. Navíc připravují a všechny zvou na multimediální večer Brainwashing night. Na programu je psychicky náročná projekce indického komerčního filmu se simultánním překladem, koncert kapel Point a Ememvoodoopöká a také trocha podzemního techna. Koná se 23. března v Kostelci nad Černými lesy (kam, jak známo, již nyní jezdí autobusy MHD i z Českého Brodu i z Prahy...), a to v klubu Barák 79. Kdo nepřijde, dozajista prohloupí...

Klar se probouzejí ze zimního spánku
Klar, česko německé trio Vladimíra Václavka (jinak Čikori, VRM, Rale...), Volkmara Miedtkeho (Loops) a Dominika Mohra (Loops) vydává nové album "Between Koma And Consciousness". K němu opět vyrazí i na turné, čítající více než deset položek, které bude rozprostřeno v průběhu celého dubna a začátku května. Zastavení jsou tradiční - v Praze Aero, v Litoměřicích Hospoda u letního kina, v Jablonci Pod rampou, ve Štítarech u Kolína, Barborka v Třebíči atd. Vzhledem k tomu, že tuhle kapelu opravdu neuvidíte každý den, nenechte si ujít.

Novinky u Guerilla rec.
Lounské vydavatelství Guerilla records, které loni vydalo několik reedičních nahrávek a nové album skupiny Bratři Karamazovi, činnost neutlumuje ani letos. Počátkem března by se měly objevit hned dvě nové položky. Tou první je po několika letech zcela nové album DG 307 (jejichž webová stránka patří podle mého k těm úplně nejpovedenějším webům kapel u nás), tou druhou debut hodně zajímavé, industriálem ovlivněné formace Do Shaska!. Tu tvoří většina bývalé sestavy Psychia3, kterou si můžete pamatovat ze sampleru "Ten Years Ego".

Zasoutěžte si se Švihadlem
Špička domácího reggae, skupina Švihadlo, vyhlašuje soutěž na obal své nové desky. Ta by měla vyjít přibližně v květnu a bude se jmenovat "Sám si to nevychutnám". Nejlepší, nejveselejší a nejkurióznější návrhy budou na jaře vystaveny v kavárně "Těsně vedle Burundi" na Letné. Návrhy můžete posílat na mail kapely nebo do zmiňované kavárny na adresu Sládkova 4, 17000 Praha 7.

Napster je mrtev. Ať žije Kazaa!
Trochu přeháním. Napster, jak známo, dál funguje, i když v podstatně okleštěné formě. Jenomže on nikdy nebyl sám, takže pokud jste si na jeho služby zvykli, pak se stačí jen obrátit jinam. Třeba na Kazaa. Je to velice šikovný program na stahování nejen hudby, ale i filmů, textových dokumentů, obrázků a softwaru.

nEMAdEMA - další možnost k šíření nezávislých nahrávek
Nedávno jsem tu informoval o nezávislé distribuci cédéček žánrů, o které většina obchodů nejeví zájem. A vida - objevila se další. Najdete ji tady a je prý jedno, jestli interpreti punkově řvou nebo folkově šeptají. Telefonické informace dostanete na č. 047/560 20 81 nebo 0603-256 374.

...a ještě tradiční třešnička na závěr
Minule jsem tu zval na koncerty The Fall a Henryho Rollinse. Protože žádné jiné nové zajímavé zahraniční koncerty jsem od té doby nezaznamenal, jen doplním, že 19.2. se před Fall představí Point a bývalého zpěváka Black Flag, proslulého svou poesií, 22. března podpoří Gnu. Prostě o důvod víc, proč tam jít.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Miroslav Wanek (Už jsme doma) ON AIR: Moje první písnička se jmenovala "Disko pro veksláky" (18.02.2022 12:21)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)
- I na osmý Banát vyrazí speciální vlaková souprava (22.05.2019 09:37)
- Iva Bittová vydala s Čikori nové album "At Home" (29.12.2016 19:52)
- Nové desky pro 50. - 52. týden (20.12.2016 15:00)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)
- Naživo: Legendy o Banátu nelhaly (26.08.2014 09:15)
- Fotogalerie: Třetí ročník rumunského Banátu ve fotografiích (25.08.2014 11:12)
- Festival Fryštácký malý svět slaví patnáct let (22.08.2014 16:12)
- 5+1 důvod, proč jet v srpnu na Banát (06.08.2014 11:21)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu