shop.musicserver.cz
Zrní, Květy, Palác Akropolis, Praha, 22.12.2012

Rodičovský křest Zrní a Květů v Akropoli

Vydáno: 26.12.2012 11:19 v sekci Naživo - Adam Hencze | foto: facebook interpreta

Den do zlaté neděle, dva do Štědrého večera. Do posledního místa zaplněný palác Akropolis umožňuje dvěma vysoce osobitým uskupení pokřtít nová alba. Květy se chlubí vyvedeným vinylem, Zrní pro změnu cédéčko zapomíná v zákulisí. Úsměvná chybka v třech intenzivních hodinách předvánoční živé hudby.

Live: Zrní

support: Květy
místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 22. prosince 2012
setlist: Noční Jízda, Hýkal, Dva (duet s Karolínou Kamberskou), Tmou, Bojím, Autobus, Líto, Pokraj, Jabloně, Pozitivní, Nízko letí ptáci, Duchové, Rychta, Musí to být
přídavky: Hrdina, Skoč, Mraky domy les
Fotogalerie

Jako naprostá většina obecenstva si i já užívám pohodové vidiny následujících dnů klidu, tepla a příjemně stráveného volna. Vánoční atmosféru byste tuto noc čichali marně, přesto se kalendářové umístění dva dny před oslavou narození Krista na celkovém rozpoložení davu nepochybně podepsalo. Na kladenské bouchání do světa se začíná scházet mrak fanoušků, to už ale koneckonců jasně naznačily nápisy "sold out". Tam venku, hned vedle ceníků prostitutek.

Zrní se rozhodli pojmout svou zimní šňůru s představováním nové desky odlišně a její křest umístili až jako poslední vystoupení v roce. Stalo se tak paradoxně den po konci světa, jednom z lyrických témat nejnovějšího počinu, který mimochodem Honza Průša ověnčil devítkovým hodnocením.

Květy, Palác Akropolis, Praha, 22.12.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Květy zastínil zcela nekompromisní bubeník. Nejenže s přehledem dokazoval svou všestrannost a u bicích zpíval, udával rytmiku a hrál na několik dalších nástrojů, ale kořenil to neskrývanou vitalitou a radostí. Společně se sympatickým homemade stojanem na činel vyhlašuji proměněnou nominaci na nejzábavnějšího člena kapely. Celkově měli muzikanti mezi diváky velkou spoustu fanoušků a za každou píseň byli náležitě odměněni, jeden by měl skoro pocit, že jsou hlavním bodem celého večera. Proč vlastně ne, bavili dobře, frontman četl posluchačům smsky typu "potřebuju se nějak dostat dovnitř", referoval o lízání horního rtu a po křtu desky nechal kolovat šampaňské. Dokonce citoval pasáž o kolování jointa ze skvělého Formanova "Taking Off", což mnohé opravdu srdečně potěšilo.

Květy, Palác Akropolis, Praha, 22.12.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Už u předskokana jsem zvuk zhodnotil na ten typický akropolový průměr. Dominovala basa zasunutá nesmyslně vzadu, zato kytara nebyla první půlku vystoupení téměř vůbec slyšet, což byl ale možný záměr. "Kostra" a "Papoušek noci" - tyto kousky vyčnívaly vysoko nad zbytkem materiálu a bubeníkovi připravily výživnou půdu k čarování. V pozorování pána s paličkami se skýtala opravdová slast. Po sympatickém přednesu, kterému dominovaly písně z "Bílých včel", se Květy po vytleskání vrátily ze zákulisí a s diváky odlouskaly poslední a capella příspěvek.

Zrní rozjeli vlak v netradičně svižně jazzovém stylu "Noční jízdou" z nového alba hned po rychlém pozdravu a oznámení, že odehrají celý "Soundtrack ke konci světa". To mi přišlo logické, nicméně po prvních tónech písní z "Hrdiny" byl dav náladou zase trochu výš. Zrnitá jistota ve starším materiálu byla pořád ještě trochu znát, nicméně to byli spíše fanoušci, kteří měli písně jako "Bojím" nebo "Jabloně" přeci jen více naposlouchané. I tak ale Unger naprostou většinu materiálu odzpíval unisono s publikem. Je vidět, že poslední album náležitě zabodovalo.

Zrní, Palác Akropolis, Praha, 22.12.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
S kladenskými hrdiny zavládla na jevišti zcela odlišná poetika, frontmanův vokál šel od srdce a hlasově ho dosud nebylo možno slyšet jistějšího. To platí i o zbytku kapely, která nefunguje jako pět členů uskupených podle žánru a smýšlení, nýbrž jako princip sjednocení a spojení duše. Uhelnej zen působí sebejistě, sehraně, jednotně. Střídání hráčů a jejich nástrojů, Ondřejova beatboxová výplň, nadprůměrný zvuk a plné prožívání každého songu všemi členy kapely - to jsou hlavní aspekty tvořící z přednesu živé hudby nezapomenutelný zážitek.

Ten přerušil až samotný křest, na který si hudebníci přizvali vlastní rodiče, kteří se na pódiu rozestoupili s připravenými lahvemi šumivého vína. Kluci ale jaksi pozapomněli samotný nosič s albem, který tak musel dodat jeden z členů obecenstva přední řady, který si po skončení show odnesl domů opravdový klenot (i když pravděpodobně nepoužitelný). Mít vedle sebe v takto památné chvíli své dětské vzory ("podívejte, co jsme zplodili") bylo milé gesto nepřímo spojené s linkou z písně "Líto", "a stárnu před očima rodičů stárnu už dvacet osm let stárnu". Vše do sebe zapadá, vše jde do sebe. Civilně, nenuceně, jako v partě nejlepších kamarádů. Na outfit sere pes.

Zrní, Palác Akropolis, Praha, 22.12.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Kapela byla bezchybná, po úvodní nesmyslné basové nadvládě zvukově vyvážená, obsahující mistrné Fíšovy housle, konečně řádně využitou elektrickou kytaru a prvky, které dělají hudbu kladenského snu jedinečnou, a to nejen na naší současné scéně. S "Musí to být" se obecenstvo konečky prstů dotýkalo hudební nirvány, a to i díky dechové sekci, kterou hudebníci využili na dvě písně. Neméně poetický byl padnoucí duet s Karolínou Kamberskou v melancholické "Dva". Jedním z hostů mezi hudebníky byl i producent obou křtěných alb Ondřej Ježek, který si chvíli jezdil mezi členy kapely sekačkou. Tedy poslední bod seznamu, teď se může s klidem umřít. Vokálové chyby v živém zpěvu Jana Ungera neexistují, frontman naopak zaujímá skvělou intonací a na jemnou hlasovou barvu dostačujícím rozsahem. Rozezpíváno bylo okamžitě po úvodní písni.

Jemně postavený zážitek mírně kazilo osvětlení. To se u světel opravdu pospávalo, probouzelo a oslavovalo na téma houby? Na koncertě je samozřejmě nejdůležitější samotná hudba a zvuk, vize celé scény má ale také své neméně důležité místo. Světlo ničí tmu a dotváří atmosféru. Umí fungovat perfektně, stejně jako zbytečně packat bezchybný přednes kapely. Zápas kompozice všech melodií s občas doslova do očí bijícím vizuálem byl zbytečný. Kde byl v tu chvíli Ježíš?

Byla to naštěstí jedna z malých chybek, kterých bylo v tuto žižkovskou noc pomálu. V šatnové frontě nejsem schopen mnoha slov, nechtěně naslouchám spokojeným řečem o jedinečných chvílích a intenzivních zážitcích, o spojení hráčů s posluchači, o jednotě, o hluboké duši. Lidé odměňovali hudebníky potleskem, který je svou intenzitou a trváním rovný tleskačce po konci celého koncertu. Tady se tak opakovalo po každé písni. Kladenské břízy prožívají zlatou éru a naživo fungují mistrně, možná ještě lépe pod širým nebem. Ale vše má své ale. Utopená melancholická poetika, jejíž koncerty jsou posluchačovým záchranným člunem. Kam? Do svaté země snad.

NÁZORY
  • poznámka (Dan9K, 26.12.2012 16:15) Reagovat

    No nevím. Přijde mi, že autor zbytečně zatahuje Květy v tomhle koncertu na druhou kolej. Nemyslím, že by v tomhle koncertě fungovala jako předkapela. Byl to prostě dvojkoncert. Však i oni tu křtili desku a jeho fascinace bubeníkem a v podstatě ničím jiným dokazuje, že šel hlavně na Zrní a Květy moc nezná :-)

    • Re: poznámka (Dan9K, 26.12.2012 18:36) Reagovat

      Což mě zarazilo hlavně proto, protože Květy jsou daleko zavedenější kapela, která za každé album sbírá oceněnění nejlepší desky za alternativní scénu...

  • Škoda (Radim, 27.12.2012 08:59) Reagovat

    že na koncert nešel někdo, kdo zná obě skupiny. Evidentně šlo o první setkání nekritického fanouška Zrní s Květy (které rozhodně nebyly předkapelou). Čekal jsem od musicserevru více, zvlášť, když na desky Květů píšete velmi zasvěcené recenze.

  • Recenze (Krk, 27.12.2012 10:53) Reagovat

    Tak tomuhle se říká gymnaziální recenze.Trochu redakčního vedení by neuškodilo.

  • Květy:Zrní - 2:1 (T., 27.12.2012 13:33) Reagovat

    Jako bytostný ateista bych se obešel bez těch keců o Ježíšovi, i když v to datum to chápu. Já osobně šel hlavně na Květy a navzdory tomu, že hráli brzo a tudíž se ty davy teprve zvolna prodíraly do sálu, se mi líbili mnohem víc než Zrní. A to mimochodem nejen muzikantsky, ale i včetně zvuku. Kyšperský byl ve formě, a set byl skvěle poskládaný. Ale to recenzentovo překvapení z všestrannosti "bubeníka" u kapely, která se pohybuje po domácích klubech skoro půldruhé desítky let a má několik Andělů, bylo fakt roztomilé. Jinak Unger je sice hlasově jistý, ale jeho poloha je k uzoufání skoro ve všech písních stejná, jeho pohybové kreace přinejmenším trapné, a pro mě je v Zrní jednoznačně nejslabším článkem hned vedle baskytaristy, který vždy působí, že se na podiu ocitl tak nějak náhodou a kdyby ta kapela hrála zrovna něco od Support Lesbiens, vůbec by mu to nejspíš nevadilo. Naživo je ale Zrní vcelku příjemný folkrock (zvukově alternativní desky jsou ovšem lepší), vtip s přizváním rodičů jako kmotrů vyzněl bezvadně a Ježkovo hostování se sekačkou ze studia převvedené na pódium taky. Bezva koncert, kde první kapela byla malinko lepší, než ta druhá, ale neviděl jsem v tom žádný problém.

    Mimochodem po koncertě jsem zahlédl v baru divoce tančit Jardu Svobodu z Trabandu s Bárou Kratochvílovou z DVA, a byl to zážitek skoro takový, jako koncert sám :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Kapela Zrní v Praze odehrála intimní dvoják (24.03.2024 17:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Rozhovory: Zrní - K lidem to musí doletět snadno (16.04.2023 09:00)
- Recenze: Skupina Zrní má novou desku "Široko daleko". A ta deska je fantastická (20.02.2023 16:00)
- Video: Zrní v novém klipu jezdí v dodávce na oběžné "Dráze" (19.02.2023 08:36)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Taylor Swift Queen Adele Sia Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu