shop.musicserver.cz
Zaostřeno na podpultovky 4/2009

Zaostřeno na podpultovky 4/2009

Vydáno: 29.01.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Tento týden v rubrice věnované podpultovkám ostříme na jednu z nejlépe hodnocených desek loňského roku, kterou nahrálo duo Amadou & Mariam, na slovenský hiphopový projekt Peťa Tázoka a Karaoke Tundry, sólové počiny bubeníků Fleet Foxes a The Strokes a na třetí desku Telefon Tel Aviv.

Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: Amadou & Mariam - Welcome To Mali

Label: Because Music / Warner Music
Datum vydání: 17.11.2008
Žánr: world music, pop

Amadou & Mariam - Welcome To Mali
© facebook interpreta
Požadavky na popové hvězdy nejsou v současné době přehnaně přísné, protože za peníze jde všechno, ale nevidomý manželský pár ze západoafrického státu Mali nemá, přiznejme si, stejné výchozí podmínky jako pihatá teenagerka docházející pravidelně na hodiny modelingu, zpěvu a herectví. Amadou Bagayoko a Mariam Doumbia přesto patří mezi největší osobnosti loňského popu. Po tři roky staré desce "Dimanche à Bamako", na které jim produkci obstaral Manu Chao a vytáhl je mezi velká jména world music s lehkými přesahy k líbivosti, se až na aktuální "Welcome To Mali" definitivně obrací podíl afrického blues a evropského sedmdesátkového popu na stranu mainstreamu. Zní to možná trochu jako diagnóza, ale nejživelnější a nejoptimističtější desku loňského roku natočili dva padesátníci z Afriky. A "Sabali"? Nejlepší písnička, na které se Damon Albarn od "Song 2" podílel. A to mám pozdní Blur i Gorillaz docela rád...
Miroslav Böhm


Amadou & Mariam - Sabali

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 9/10


Zaostřeno na: Peťo Tázok & Karaoke Tundra - Album

Label: Bigg Boss
Datum vydání: 28.11.2008
Žánr: hip hop

Peťo Tázok & Karaoke Tundra - Album
© facebook interpreta
Mozek projektu Peťo Tázok - slovenský rapper Bene, už na svém debutovém EP "vp84" před více než dvěma lety ukázal, že má v sobě ohromný potenciál stát se nenápadným mluvčím ztracené generace mezi pátečními kalbami a hypotékou. Svůj hip hop z vyššího intelektuálního levelu předvedl Bene na výtečném albu svého bočního projektu Modré hory. Je to ale teprve stroze nazvané "Album", které ho znovu spojuje s producentem Karaoke Tundrou, jež je skutečným zásahem do černého. Švihlé Tundrovy beaty by byly hlavní hvězdou desky, nebýt Beneho paranoidních textů vyprávějících někdy více, někdy méně surrealistické příběhy z maloměsta. Připomínají mi magický realismus komiksových tvůrců Tichého Syndikátu (hlavně jejich poslední knihy "Pandemonium"), ale možná je to všechno jen moje imaginace, když se snažím syrové historky o psychopatech a ztracených životech koncentrované do sotva dvouminutových minatur nebrat tak vážně. Když jsem desku poprvé doposlouchal, říkal jsem si, že už asi nebudu mít odvahu pustit si ji znovu. Nakonec jsem se překonal a nelituji toho. Poslouchejte, jen pokud máte pocit, že jste už dospělí.
Karel Veselý

> Více: Peťo Tázok - Myspace.com, Karaoke Tundra - MySpace.com
> Verdikt: 9/10


Zaostřeno na: J. Tillman - Vacilando Territory Blues

Label: Because Music
Datum vydání: 27.1.2009
Žánr: folk

J. Tillman - Vacilando Territory Blues
© facebook interpreta
J. Tillman, bubeník loňského seattleského zázraku jménem Fleet Foxes, na svém pátém sólovém albu seznamuje třicetiletého Neila Younga s tvorbou Nicka Drakea. Zatímco Fleet Foxes rozpínají své písničky do šířky rozlehlé a vyprahlé severoamerické prérie a zpívají větru, řekám, lesům a vodopádům, sólový J. Tillman je introvert na druhou i mezi folkaři. Svým hluboko položeným hlasem zpívá prázdným pokojům, dohořívajícím krbům a prázdným láhvím vína, slova cedí mezi zuby, jako by je pronášel jen pro sebe a pro ty, co mu stejně rozumí i beze slov. Aranže jen zlehka doplňuje klavírem či klávesami, výjimečně smyčci, vždy však s nimi útočí jen na vaše podvědomí. Výjimkou jsou full-band úniky, které ho ukazují v jiné formě - opět od Fleet Foxes na míle vzdálené, ale jejich kouzlo nepostrádající. Na těch pro změnu dokazuje, že umí také přitlačit a zahrát si na rockera, že se nebojí postavit do čela svého vlastní bandu Crazy Horse.
Miroslav Böhm


J. Tillman - Seven States Across (z alba "Long May You Run, J. Tillman")

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Little Joy - Little Joy

Label: Rough Trade Records
Datum vydání: 04.11.2008
Žánr: indie rock

Little Joy - Little Joy
© facebook interpreta
The Strokes po "First Impressions Of Earth" vyhlásili pauzu, ale vážně ji vzal jen Julian Casablancas. Albert Hammond, Jr. vydal tři sólovky, Nikolai Fraiture rozjel svůj boční projekt Nickel Eye a bicman Fabrizio Moretti pozval Nicka Valensiho, aby mu pomohl s debutovou eponymní deskou projektu Little Joy. Proč little? Protože jde o skromnou, neambiciózní desku, ze které je nejvíce ze všeho patrné, že jde o zábavu - a proto joy. Ono to zní jako klišé, které se dá obléci v podstatě na jakoukoli "malou" desku, ale v momentech, ve kterých na vás Little Joy útočí obraty ve stylu "Mama you're gonna be so proud of me, when you see me hanging in a New York gallery," se prostě budete usmívat a budete tuhle desku milovat. Není tu od toho, aby byla s něčím srovnávána, funguje jako oddech pro chvíle, kdy se na vás chrlí přeprodukované, ambicemi rozervané mega alba. Jako třeba před Vánocemi, kdy debut Little Joy vyšel.
Miroslav Böhm


Little Joy - No One's Better Sake

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 7/10


Zaostřeno na: Telefon Tel Aviv - Immolate Yourself

Label: BPitch Control
Datum vydání: 20.1.2009
Žánr: electronica, IDM

Telefon Tel Aviv - Immolate Yourself
© facebook interpreta
Pod názvem Telefon Tel Aviv se překvapivě neskrývá izraelská komunikační společnost, ale dvojice elektronických producentů z New Orleans. Na jejich novinku se čekalo s napětím. Prosaknuvší ukázky totiž naznačily jistý odklon od dosavadní tvorby. Bylo tak velkou neznámou, jak bude znít celé album. Joshua Eustis a Charles Cooper ostatně už před dvěma lety při svém vystoupení v Paláci Akropolis nastínili, že jejich další tvůrčí kroky budou směřovat poněkud jiným směrem než doposud. Rozsypaný nervózní rytmus, známý z debutového alba, je tady nenávratně pryč. Nahradily ho o poznání rovnější beaty a zvuk osmdesátkových syntezátorů. To celé je pak doplněné o neveselý zastřený vokál. "Immolate Yourself" bude pro milovníky experimentální elektroniky spíše zklamáním vzhledem k tomu, že jejich oblíbenci natočili v podstatě popové album. Na druhou stranu si dvojice stále zachovává svůj charakteristický rukopis, přestože se smysl pro zvukové novátorství vytratil kamsi do ztracena.
Ondřej Michal


Telefon Tel Aviv - Helen Of Troy (fan video)

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 7/10



NÁZORY
  • telefon tel aviv (jarecek, 29.01.2009 06:58) Reagovat

    zarazeni telefon tel aviv do tohodle clanku mi prijde ponekud .. nepatricne .. zejmena s ohledem na text, ktery zcela nereflektuje posledni udalosti ..

    • Re: telefon tel aviv (kenny, 29.01.2009 08:26) Reagovat

      me by prislo zase blby, kdyby z toho udelali nekrolog - protoze Cooper bohuzel zemrel, tak se o nich nesmi psat? recenze prece nemuze reflektovat to, co se stalo po vydani alba, to s jeho kvalitou nema co do cineni. navic jejich hudba tady prece bude dal. akorat bych dal osmicku.

      • Re: telefon tel aviv (jarecek, 29.01.2009 10:47) Reagovat

        netreba z toho delat nekrolog .. jen jak jsem napsal .. pusobi to zneni textu nepatricne .. pritomnej cas, pouzivani cooperova jmena, jako by se nic nestalo .. z profesionalniho hlediska je to proste novinarskej nepodarek .. thats all

        • Re: telefon tel aviv (Miroslav Böhm, 30.01.2009 02:18) Reagovat

          Jasný, chápu. Myslím, že v tomto nešťastném případě jsou všechny možnosti špatné, šlo jen o to vybrat tu nejméně špatnou. Text podle mého názoru neobsahuje žádné faux pas, přítomný čas je na místě, protože řeší desku a hudbu, která tady po Cooperovi zůstává navždy.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Albert Hammond Jr z The Strokes vydá v červnu pátou sólovku (06.04.2023 09:31)
- Audio: The Strokes se s fanoušky podělili o ranou verzi písně "The Modern Age" z chystaného box setu (17.01.2023 18:53)
- The Strokes chystají na únor výběr singlů a b-stran (12.12.2022 13:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2020 podle musicserveru (30-21) (27.01.2021 08:30)
- Nové desky 38/2020 - od Diany Krall přes Machine Gun Kellyho po Emmu Drobnou (29.09.2020 14:00)
- Recenze: The Strokes prožívají na "The New Abnormal" další znovuzrození (22.04.2020 08:30)
- Nové desky 14/2020 - od Nightwish přes The Strokes po Joea Satrianiho (14.04.2020 08:00)
- Tahle budoucnost není pro slabochy, zní z nové desky Karaoke Tundry a DJ Spinhandze (17.12.2019 16:17)
- Naživo: Fleet Foxes v Praze nešetřili skladbami ani časem (04.07.2018 11:17)
- Fotogalerie: Fleet Foxes poprvé v Česku (03.07.2018 10:21)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu