shop.musicserver.cz

Podzem 4/2000

Vydáno: 24.10.2000 02:11 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

V novém díle pravidelného čtrnáctideníku o alternativní hudbě Podzem Tondy Kocábka se kromě titulního článku "Nevděčné domácí publikum?" dočtete mimo jiné o kapelách Vyžvejklá bambule, Jiříkovo vidění či Swordfishtrombones. A mnoho dalšího...

Vítejte u dalšího pokračování čtrnáctideníku Podzem. Je to možná už otřepané, ale ať, opět děkuji za vaše maily a za informace od kapel, které mi posíláte. Protože informace jsou pro mě – a doufám, že i pro některé z vás – živná půda. A navíc v době, kdy už nás opustilo dobré počasí a venku je tak hnusně, jak je, je zrovna ideální si usednout do křesla a pustit muziku, o které jsem si přečetl něco, co mě zaujalo. I když na druhou stranu doufám, že alespoň někteří z vás si zítřejší mimořádný koncert v klubu Delta ujít nenechají, a to i přesto, že ti kteří si tam cestu nenajdou, si budou moci časem poslechnout záznam na Radiu 1. A když už jsem u této radiostanice, do jejíhož mikrofonu si již více než sedm let dovoluji též promlouvat, tak ta právě dnes slaví v tichosti 10 let své existence. Tonda Kocábek

Nevděčné domácí publikum?

Je všeobecně známo, že mnozí umělci – jak praví klasik - "nejsou doma proroky" a platí to pochopitelně i o hudebnících. O tom, že Lucii či Chinaski nikdo pár kilometrů za hranicemi nezná, a dokonce i taková domácí megastar, jakou je Karel Gott, je známá pouze v německy hovořících zemích (na jeho nedávné americké vystoupení přišli až na výjimky pouze krajané) – je povědomost vcelku rozšířená. Ale co se prakticky mezi širší veřejností neví, je skutečnost, že to beze zbytku funguje i opačně. Tj. že u nás máme mnoho muzikantů, kteří mají v zahraničí docela dobrou pozici a doma je znají většinou jen zasvěcenci. A protože se jedná bez výjimky o menšinové hudební směry, zmíním se o tom právě zde.

Už jsme doma
© facebook interpreta
Představte si třeba situaci, že někdo odejde z Olympiku a místo něj nastoupí někdo z Rolling Stones. Že vám to připadne úplně nepravděpodobné, prostě sci-fi? A přesto již domácí metalisté vědí, že to není nic nemožného. Když před časem opustil jistý Bruno místo baskytaristy u nejen domácí, ale dnes již evropské veličiny tohoto žánru, skupiny Krabathor (to fakt nepřeháním ani trochu…), nahradil ho u čtyř strun Američan Phil Speckmann, dříve spolupracující s Death, kteří ve svém žánru znamenají totéž, co zmiňovaní Stones v bigbítu. A kolik lidí dnes ví, že nejúspěšnější naší kapelou v Británii byla Ecstasy of St.Theresa, která zde nejen desky vydávala, ale dostala se až na šestou (!) příčku britské indie hitparády? Kolik lidí by bylo schopno odpovědět na otázku, které domácí kapely nahrávaly resp. byly pozvány do slavné John Peel Session, legendárního pořadu BBC, ve kterém mnoho světových skupin odstartovalo svoji hvězdnou kariéru? Kolik lidí ví, že nejenže alternativní rockeři Už jsme doma jsou momentálně na desátém turné po Spojených státech, ve kterých tak již odehráli několik set (!) koncertů, na kterých mají ne 10 nebo 20 návštěvníků, ale ve větších městech na ně chodí lidi po stovkách? Že to jsou všechno docela známé skupiny? Zkuste se na ně zeptat třeba fanoušků Lunetiku (no tak fanynek, no…), jestli o nich někdy vůbec slyšeli.

Anebo jinak. Před nedávnem kvůli táborské skupině Sunshine přiletěl ze Spojených Států jistý Ross Robinson – podívat se na jejich koncert do vesničky Chranišov u Sokolova. Ten pán je producent, který spolupracoval s takovými partami jako jsou Korn, Limp Bizkit a mnoha dalšími. Prý se na základě tohoto koncertu dohodli na budoucí spolupráci. Sunshine před nedávnem vydali své třetí album Velvet Suicide , kterého v zahraničí prodávají víc kusů, než v Čechách. V současnosti jsou na americkém turné, které bude trvat do konce listopadu a čítá víc než padesát (!) koncertů. A jestlipak už jste je slyšeli vy?

Vyžvejklá bambule se činila!

Teplická skupina performerů Vyžvejklá bambule patřila a patří bezesporu k tomu nejšílenějšímu a nejúletovějšímu, co se v českých zemích vůbec kdy vyskytlo. Pamětníci jejich "hudebních" produkcí hovoří o obrazovkách a jiných předmětech rozbíjených v rámci vystoupení, povětšinou nahých vystupujících, občas kálejících i přímo na pódiu. V posledních letech už o jejich hudebním snažení není slyšet, ale neznamená to, že se vytratili úplně. Naposledy se připomněli nedávno zorganizováním antidemonstrace, reagující na pražské události spojené se zasedáním MMF a SB. Průvod jdoucí ulicemi Teplic nesl transparenty "Hlad nikoho neuživí","Kdo má peníze, může si koupit i Bodnera", "Každé ženě norkový kožich, každé obci supermarket"nebo třeba "Výlohy za nic nemohou". Celý happening, kterého se zúčastnil i teplický starosta Jaroslav Kubera, byl ukončen demonstrativním líbáním bankomatu, leštěním výlohy místní banky a projevem před nápojovým automatem na Coca-colu.

Kytarista ze skupiny Jiříkovo vidění sólově

Leader votických "dance undergroundistů" Milan J. vedle psaní textů, zpěvu a specificky aranžované kytary pro svou domovskou kapelu nashromáždil několik svých hudebních nápadů a kompozic, které si také sám vydává. Právě vychází album s projektem "Flying spirit" (letící podivnost, podivín, duch), které bylo z velké části zkomponováno pouze na akustickou a elektrickou stereo kytaru, jen s doprovodem naprogramovaných rytmů. Autor si vyhrál i se smyčkami a samply - do skladby "Eduard story" je třeba vmixován dialog z televizního seriálu (?) a dodává tak celé skladbě polohu soundtracku sci-fi filmu. Celé album pak dostává rozměr uceleného příběhu. Cedéčko je vydáváno pod George´s vision production a k objednání je pouze u autora projektu, čímž ignoruje jakoukoliv komerční propagaci.

A telegraficky…

Pražskou skupinu Joe Carnation Band opustil po vzájemné dohodě její zpěvák Luděk Mourek, a to krátce poté, kdy kapela dokončila klip ke skladbě "69" z alba "Dlouhý noci s JCB", které na konci minulého roku vydala firma Globus. Za mikrofon se tak vrátí kytarista Joe Karafiát (činný stále i v Garage) a bude se o něj dělit s bubeníkem Marcelem Pindelem (jinak též Původní Bureš , ex-Sluníčko). U baskytary bude i nadále Petr Olejník (též J.Konvrzek + Třetí zuby). V nové sestavě budou v nejbližší době k vidění například v hospůdce Modrá Vopice a to 27.10.

Houpací koně, trio z Ústí nad Labem, které se zhruba v posledním roce nachází ve výtečné formě a které má na svém kontě dvě alba, se pustilo do nové, aktuální repertoár zachycující, nahrávky. Natáčejí ji ve svém domácím studiu v současné sestavě, kterou tvoří Jiří Imlauf (zpěv, kytara, texty), David K. Pomahač (basa, zpěv) a Jan Strnad, který obsluhuje zároveň (!) bicí a klávesy, což jak mohu z osobní zkušenosti potvrdit, je na koncertech docela zážitek.

Své nové demo dokončují i "čeští Primus", skupina Moštárna, a to ve studiu jáMOR Ondřeje Ježka. Demo má název "Jatka jablek", obsahuje osm písniček a kapela ho natočila v sestavě Láďa Korenda (bicí, zároveň i člen O.T.K.), Michal Winter (kytara) a David Fikrle (zpěv a baskytara, jinak Garage).

O novém albu pražských Boothill už byla zmínka v Podzemi č.2. Nyní dodejme, že křtít se bude v pražském Rock-Café 4. listopadu a jako hosté byli přizváni pohodáři Prohrála v Kartách. Za zmínku též stojí skutečnost, že boothillovská skladba "Horse" byla použita při nové rozhlasové reklamní kampani Českomoravské stavební spořitelny.

Vydavatelstvíčko Instinct Records připravuje společný singl s novinkami skupin Gnu a Thema 11. Druzí jmenovaní právě absolvují společné východoevropské turné s polečně s Ravelin 7, které zasahuje Polsko, Bělorusko a Litvu. Koukněte se na czechcore.cz.

Malé varování

Swordfishtrombones
© Swordfishtrombones
Brněnská skupina Swordfishtrombones, která právě natáčí své druhé album, nám poslala svoji špatnou zkušenost, o kterou by se chtěla podělit i s ostatními muzikanty (předpokládám, že to bude zajímat především ty, kterých se to regionálně týká…). Pokud by se jmenovaná firma chtěla k následujícím řádkám jakkoliv vyjádřit, rádi jí samozřejmě dáme prostor.

"Začátkem července jsme si objednali bicí Mapex u firmy Musik Park Vyškov a složili zálohu. Bicí jsme chtěli na nahráváni na konec září, v průběhu léta jsme se telefonem několikrát dotazovali na termín dodání (původně nám řekli měsíc až měsíc a půl) a byli jsme uklidňováni slovy "velké věci trvají dlouho" a podobnými kecy. Před pár dny jsme se protelefonovali až k šéfům firmy a ukázalo se, že bicí ještě vůbec ani neobjednali (!) - žádná omluva, žádná snaha věc napravit. Řekli jsme jim, ať nám tedy půjčí na nahrávku tu soupravu, kterou jsme si zkoušeli při objednávání jako náhradu za nedodané bicí – tvrdili, že už žádnou nemají (!!!), a že se nedá nic dělat ....

Pro srovnání uvádím příklad jednání pražské firmy George Dennis Prague, u které jsem si objednal kombo. Dojel jsem do Prahy v den, kdy kombo mělo být na skladě - prodavač mi řekl, že jim kamion bohužel uvízl na celnici a kombo bude až příští středu - poté co viděl můj překvapený výraz a došlo mu, že jsem přijel z Brna, si zašlukoval ze své Marlborky a řekl mi, že mi dají 2000,- Kč slevu jako omluvu za to, že jsem jel do Prahy zbytečně. Příští týden jsem kombo měl, slevu mi dali a odvezli mě na metro. Prostě velmi seriózní. Proto chci si varovat ostatní, ať si dají na firmu Musik Park Vyškov pozor, nechtějí-li dopadnout jako my." Za skupinu Swordfishtrombones Karel Krtička.

A ještě jeden "inzerát" - skupina Ta Jana z Velké ohrady, která v posledních "českých Grammy" obsadila třetí příčku v kategorii alternativní hudba za své loňské ( skvělé!) album "Od půlnoci do tří…" a v létě se docela dobře uvedla na některých festivalech (Boskovice 2000, Litoměřický kořen) naléhavě shání klávesistu, který sice vlastní klávesy, ale hraje na ně klasickým klavírním způsobem. Měl by být schopen doprovázet i improvizovat. A pochopitelně by ho měla bavit šansonově alternativní produkce téhle party. Pokud by se mezi čtenáři někdo takový vyskytl a nebo o někom víte, můžete se ozvat na telefon 02/56 180 56 (Roman) nebo na e-mail tajana@rival.cz.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Thirty Seconds To Mars, Sportovní hala Fortuna, Praha, 15.5.2024
Naživo: Thirty Seconds To Mars si v Praze napravili reputaci. Přivezli povedenou show Americké bratrské duo Thirty Seconds To Mars se po šesti letech vrátilo do holešovické sportovní haly, aktuálně zaštícené názvem Fortuna, a to v rámci turné nazvaného "Seasons". Jak se návrat povedl a jak znějí nové skladby z... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 10:18 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád 19. týden 2024
Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa Česká rádiová hitparáda konečně hlásí nového vítěze. Mnohaměsíční stálice typu Dua Lipa, Ofenbach nebo Michael Schulte střídá americký zpěvák Teddy Swims se songem "Lose Control". V albech potřetí triumfuje Taylor Swift.... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina Na velké hvězdy chudší týden nabízí především novinku Kings Of Leon, kterým sekunduje s ípíčkem plných hostů Orville Peck, australské duo Angus & Julia Stone, popový písničkář Alec Benjamin, punk-rockoví Hot Water Music,... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 13:36 v sekci Novinky | Nové desky
Tereza Balonová, Lucerna Music Bar, Praha, 13.5.2024
Naživo: Tereza Balonová v Lucerna Music Baru zářila jako hvězda, která hned tak nevyhasne Malostranská beseda už byla příliš malá, a tak Tereza Balonová vyrazila do Lucerna Music Baru. V něm dle svých slov viděla spoustu zahraničních kapel, které jí pomáhaly na cestě k tomu, aby našla svou vlastní hudební tvář. Nyní... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 21:27 v sekci Naživo
The Beatles - Let It Be 8/10
Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles Poté, co režisér Peter Jackson dovyprávěl příběh konce The Beatles v rozsáhlém třídílném dokumentu "The Beatles: Get Back", postaveném na dosud nikdy nezveřejněných záběrech, se k tématu vrací ještě jednou. V digitálně... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Podzem 10/2002 (05.06.2002 20:53)
- Publicistika: Podzem 9/2002 (21.05.2002 18:24)
- Publicistika: Podzem 08/2002 (01.05.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 07/2002 (17.04.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 6/2002 (27.03.2002 20:19)
- Publicistika: Podzem 5/2002 (14.03.2002 18:40)
- Publicistika: Podzem 4/2002 (27.02.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 3/2002 (14.02.2002 19:56)
- Publicistika: Podzem 2/2002 (22.01.2002 19:58)
- Publicistika: Podzem 1/2002 (03.01.2002 10:41)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Imagine Dragons Beyoncé Mirai Rammstein AC/DC Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu