Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa

16.05.2024 08:00 - Josef Martínek | foto: Republic Records

Česká rádiová hitparáda konečně hlásí nového vítěze. Mnohaměsíční stálice typu Dua Lipa, Ofenbach nebo Michael Schulte střídá americký zpěvák Teddy Swims se songem "Lose Control". V albech potřetí triumfuje Taylor Swift. Celkově se zdá, že po letité dominanci rapu se pop znovu pozvolna začíná hlásit o slovo.
Teddy Swims - Lose Control
© Warner Music
RÁDIA - Jednatřicetiletý Teddy Swims vydal soul-popový singl "Lose Control" už loni v červnu, nabízí se tedy další rýpnutí do našich dramaturgů týkající se neaktuálnosti českých rádiových playlistů. V tomto případě bychom jim ale trochu křivdili, protože písnička měla pomalý rozjezd i doma v USA - na vrchol tamního žebříčku se probojovala až letos v březnu. Pokud by vás vedle aktuálně vítězné skladby zajímala i Swimsova další tvorba, zkuste jeho debutovou desku "I've Tried Everything but Therapy (Part 1)" vydanou minulý rok v září.

Po vrcholu už pokukují také Kygo a Ava Max se společným trackem "Whatever", který poskočil o deset míst na dvojku. Vyrovnal tím své dosavadní, tři týdny staré maximum. Jelikož tanečním spolupracím se u nás dlouhodobě daří, klidně můžeme mít co do činění s budoucím hitem léta 2024.

V uplynulých měsících dvanáctkrát triumfující Dua Lipa si tentokrát s "Houdini" zarezervovala bronzový stupínek, králové předešlého kola Michael Schulte a R3hab spadli s "Waterfall" na bramborový post. A v top pětce nechybí ani nejhranější domácí skladba - "I tak to za to stojí" od O5 & Radeček a Elly.

Českou tvorbu v elitní desítce zastupuje ještě na sedmičce skupina Kryštof s filmovou "Život je krásný" a na devítce pak jedno mezigenerační spojení. Michal Hrůza a Ivan Mládek totiž bodují se songem "Mikádo". Zdá se, že autor "Jožina z bažin" se ve dvaaosmdesáti letech může pochlubit novým hitem se svou účastí.

Přehledu novinek vévodí další z tanečních spoluprací - Lucas Estrada, Tribbs a Stephen Puth s "Closer You Eyes" na sedmadvacítce. Slovenská zpěvačka Laura Onusko vede svoje "Talking About Love" na čísle padesát šest, v těsném závěsu následuje Matt Hansen se "Something To Remember". Mirai s "Easy" startují jako padesátí devátí.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Teddy Swims - Lose Control
  2. Kygo feat. Ava Max - Whatever
  3. Dua Lipa - Houdini
  4. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  5. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  6. Ella Henderson feat. Rudimental - Alibi
  7. Kryštof - Život je krásný
  8. Declan J Donovan - Hungry Heart
  9. Michal Hrůza feat. Ivan Mládek - Mikádo
  10. Linkin Park - Friendly Fire


 Taylor Swift - The Tortured Poets Department
© Taylor Swift
ALBA - Třetí vítězství v řadě pro popové album? To tady za poslední roky, v éře domácího rapu, už dlouho nebylo. Taylor Swift zvládla dovršit hattrick se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured Poets Department". O jeden triumf už překonala i svou předešlou řadovku "Midnights" z roku 2022.

Celkově se v posledních týdnech popovým nahrávkám daří o něco lépe. Pamatujeme i období, kdy tuzemští rapující interpreti do top desítky mezi sebe nikoho jiného nepustili, nyní ale pořadí vypadá přece jen trochu pestřeji. Na pětce odstartovala Dua Lipa s očekávanou třetí studiovkou "Radical Optimism", která ve Velké Británii debutovala na nejvyšší pozici. Naopak v USA se musela spokojit s dvojkou, protože Taylor.

Na osmičce se udržel objev tohoto roku Benson Boone s prvotinou "Fireworks & Rollerblades". Deska obsahující hit "Beautiful Things", který v zimě sedmkrát po sobě opanoval žebříček digitálních singlů, se popáté umístila v elitní desítce, což už lze u nováčka považovat za mimořádně úspěšný nástup na scénu.

Co se týče rapu, zaujme šestka - po oznámení a bleskovém vyprodání pražského koncertu na ni poskočil Travis Scott s loňským počinem "Utopia". Polepšil si hned o osm míst. A pak samozřejmě v top ten nechybějí všichni ti domácí Sheenové a Calinové, o kterých jsme toho v posledních letech napsali tolik, že už není co více dodávat.

Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - The Tortured Poets Department
  2. Viktor Sheen - Planeta opic
  3. Stein27 - President Of Sexico
  4. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  5. N Dua Lipa - Radical Optimism
  6. Travis Scott - Utopia
  7. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  8. Benson Boone - Fireworks & Rollerblades
  9. Renne Dang - Problémy v ráji
  10. Yzomandias - Paranoia

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 19. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY