shop.musicserver.cz

Vítejte do světa hudebních serverů

Vydáno: 27.02.2007 05:00 v sekci Publicistika - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Na českém internetu za dobu jeho patnáctileté existence vzniklo několik hudebních serverů. Některé jsou lepší, jiné horší, jednu věc ale mají společnou: významnou část obsahu přejímají ze zahraničí. Pokusili jsme se pro vás zmapovat, kam se vyplatí si chodit číst o hudbě. Vítejte do světa zahraničních hudebních serverů!

Internet N
© Archiv
Je tomu patnáct let, co byla Česká republika připojena k internetu. I díky tomu žijeme ve zrychlené době, kdy většinu tradičních postupů co dva roky nahrazují nové a nové, především počítačové vynálezy, které vzápětí vytlačí zase jiná hýblátka. To platí i pro hudební publicistiku a zpravodajství. Vliv, respekt a prodejnost, které měly hudební magazíny před dvaceti třiceti lety, jsou pryč a ve stále větším rozsahu se prosazuje internet. Tištěná média nemohou webům konkurovat v několika ohledech, za všechny uvedu možnost bezplatného streamování skladeb a videoklipů. Připravili jsme pro vás průvodce po největších serverech zabývající se hudbou. Zaměřili jsme se spíše na scénu jako celek, než abychom popsali servery sledující výhradně jednotlivé žánry.

ZPRAVODAJSKÉ WEBY

NME.com (New Musical Express)

NME logo N
© Archiv
NME.com je server známý především mezi fanoušky britské kytarové hudby. Funguje jako internetová podpora stejnojmenného legendárního časopisu, který už vychází týden co týden více než padesát let. NME.com každý den přináší aktuální zpravodajství a v časté frekvenci také recenze a koncertní reportáže. Po zaregistrování máte možnost si na stránkách poslechnout nové desky, kolikrát ještě před oficiálním vydáním, nebo zhlédnout exkluzivní koncertní přenosy. Server se snaží postihovat hlavně britskou a americkou indie scénu a velká jména mainstreamu. Nejen konkurence, ale také hudební veřejnost nezřídka NME považuje za jakéhosi výrobce nových hvězd kytarové scény. Skutečnost je opravdu taková, že redaktoři NME výrazně pomohli nahoru kapelám jako Franz Ferdinand, The Strokes nebo Arctic Monkeys. Jednou z nejcennějších složek webové podoby je právě ikonka New Music, kde redakce představuje (podle ní) zajímavé interprety. NME.com je na jednu stranu výborný web sloužící k orientaci v aktuálním dění, avšak nadšené soudy, týkající se mladých kapel, je třeba brát s rezervou.

BBC

BBC logo N
© Archiv
BBC je britským veřejnoprávním médiem, zahrnuje v sobě jak televizi, tak rozhlas. A má samozřejmě také svůj web, na němž krom novinek z politiky, sportu nebo společnosti přináší aktuální informace i z hudby. Jedná se o zprávy ryze zpravodajského charakteru zacílené na většinového čtenáře. Tím pádem BBC, co do hudebních zpráv, informuje výhradně o mainstreamové scéně či interpretech, kteří jsou právě v kurzu či je jejich pozice díky výrazné minulosti nepřehlédnutelná. Jednou týdně se na stránkách objevují žebříčky nejúspěšnějších singlů v rádiových hitparádách a nejprodávanějších desek, oboje se týká výhradně britského trhu (musicserver o těchto žebříčcích pravidelně informuje). Jedním z lákadel, které BBC nabízí, je možnost pustit si na stránkách vysílání většiny kanálů stejnojmenného rádia, a to ve třiatřiceti světových jazycích. U serverů typu BBC je samozřejmostí aktuálnost a důvěryhodnost zpravodajství, které přináší, a tím pádem také schopnost bleskově reagovat na dění v dané oblasti. BBC každý rok přináší rubriku "Sound Of...", v němž uvádí tipy na nové hvězdy hudebního průmyslu; o letošních "předpovědích" informoval Karel Veselý ve svém článku. Loni předpovídali úspěch například popové hvězdě Lily Allen, letos vsadili na zpěváka Miku.

Billboard.com

Billboard logo N
© Archiv
Server Billboard.com je internetovou oporou známého amerického časopisu stejného jména. Informace, které podává, se často kryjí s těmi od BBC. Na rozdíl od britského média ale sleduje výhradně zábavní průmysl. Týdenní žebříčky z USA zde vychází vždy ve středu večer, na BBC britská obdoba v podobném čase v neděli. V rámci Billboard.com je atraktivní zejména záložka Video/TV/Radio, kde si můžete bezplatně pustit aktuální videoklipy, něco podobného nabízí třeba server televizní stanice MTV. Billboard je vhodný k tomu, když chcete sledovat aktuální informace a žhavé novinky. Nic jiného totiž spolehlivě pracující společnost, sídlící v New Yorku, čtenářům nenabídne.

Laut.de

Laut.de logo N
© Archiv
Laut.de se jeví jako nejlepší alternativa pro fanoušky německé (nejen) kytarové scény. Jedná se o nejlepší hudební web našich největších sousedů. Zabývá se komplexně hudební scénou s mírným zaměřením na rockovou muziku. Z hlediska úrovně publikovaných textů je poměrně kvalitní, co se týče poskytovaných služeb, tam na vás žádné třeskuté překvapení nečeká. Zpravodajství, recenze CD a DVD, reportáže z koncertů, rozhovory, občas tématické články, profily kapel a hudebních stylů. Server má vlastní on-line rádio a obchod, update probíhá každý den krom víkendů. Hlavními klady Laut.de jsou zdařilá grafická úprava, jeho flexibilita a rychlost. V Německu má takové jméno, že ho novináři ostatních médií často používají jako zdroj pro svou práci, takže pokud umíte německy a máte pocit, že kapely typu Die Arzte jsou u nás opomíjeny a chcete si o nich přečíst něco víc, rozhodně zkuste Laut.de.

WEBY ENCYKLOPEDICKÉHO CHARAKTERU

Metacritic

Metacritic logo N
© Archiv
Málokdo o tom ví, ale Metacritic má nemalý vliv na novináře píšící o kultuře. Hlavní náplní serveru je totiž shromažďování recenzí a následné průměrování, lze tam najít hodnocení filmů, knížek, filmových DVD, televizních pořadů, počítačových her a pochopitelně i hudebních nahrávek. Když tedy pisálek neví, jak zhodnotit tu kterou desku, prostě jukne sem a udělá si "obrázek". Server v současném pojetí začal oficiálně fungovat v lednu 2001, jak se ale server postupem času více prosazoval, přišla i změna designu - dnešní podoba serveru pochází z roku 2004. Na Metacritic je možné najít databázi recenzí alb za posledních sedm let. Užitečná je také sekce Upcoming Releases, kde se čtenář dozví, jaká alba v následujících týdnech mají vyjít; tento odkaz je samozřejmě neustále aktualizován.

Allmusic Guide

Allmusic logo N
© Archiv
Allmusic.com je největší bezplatně dostupná internetová encyklopedie zaměřená na populární hudbu (lze ale dohledat informace i o klasice). Najdete tu vše podstatné o kapelách a interpretech od padesátých let po dnešek - profily a recenze. Součástí profilů bývá řada informací, podle kterých se čtenář může lépe orientovat: kým je kapela, jaký žánr hraje, kdo jsou zpěvák či hudebníci, jaké nálady a témata v jejich skladbách převažují apod. Po bezplatném zaregistrování dostane také informace o jednotlivých skladbách a prestižních cenách (Grammy či Brit Awards), kterými byl interpret případně honorován. Jediným záporem jsou ale občasné faktické chyby, které se však při tak širokém záběru, jaký Allmusic.com má, dají pominout.

ŽÁNROVĚ VYMEZENÉ WEBY

Pitchfork

Pitchfork logo N
© Archiv
Pitchfork je z internetových hudebních magazínů možná nejznámější, možná nejlepší, ale určitě nejvlivnější. Primárně píše o indie-rockové scéně, ale jeho obzor zasahuje hluboko do hip hopu nebo elektroniky, navíc už dva roky pořádá vlastní festival v domovském Chicagu. Funguje od roku 1995, denní update nabízí od května 1996. Každý den kromě víkendů na něm můžete najít minimálně čtyři nové recenze, rozhovory, zprávy a také mp3 soubory nebo streamy nových skladeb, které magazínu poskytnou většinou samotné kapely nebo labely. Vliv Pitchforku dosáhl vrcholu zhruba před dvěma lety, kdy se dařilo jím objeveným projektům jako The Arcade Fire, Sufjan Stevens nebo The Books. Vliv recenzí na prodejnost je těžko odhadnutelný, nicméně pokud je někdo schopný ve světě indie hudby udělat kolem kapely pořádný povyk, pak je to právě Pitchfork. A to stejné platí i se zaříznutím skupiny: legendární byla například recenze na poslední album Jet "Shine On" (hodnocení 0.0), která obsahovala jen video z YouTube.com, na kterém si šimpanz močil do své vlastní pusy. Magazín má své fanoušky a samozřejmě i odpůrce, kteří kritizují elitistický styl recenzí a podléhání módním vlnám (které na druhou stranu Pitchfork sám vytváří). (Karel Veselý)

DJ Mag

DJmag logo N
© Archiv
Zde máme čest s jedním z nejrozšířenějších serverů zabývajících se elektronickou a taneční hudbou, základní informace však podává i o rockové scéně. Jiné žánry se na Djmag.com téměř neobjevují a pokud ano, tak v naprosto symbolickém rozsahu. Je to web velice kvalitní úrovně jak z hlediska aktuálnosti a spolehlivosti, tak i co do publicistické kvality uveřejňovaných textů. Do pravidelných update patří také různé hitparády, jednou ze specialit je vlastní fórum, v němž si fanoušci mimo jiné vyměňují třeba linky na své hudební objevy. Pro orientaci v elektronických a tanečních žánrech je tento server bezesporu nejlepší volbou.

Stylus Magazine

Stylus logo N
© Archiv
Pokud se někdo s Pitchforkem může rovnat, je to Stylus Magazine. Existuje čtyři roky, zaměření má podobné jako jeho slavnější kolega, ale navíc ještě obsahuje mp3blog, vynikající podcast, filmové recenze a zajímá se i o hudbu mimo anglo-americký svět (speciálně v The Singles Jukebox). Stylus neúnavně hledá místa, která Pitchfork ještě nedokázal pokrýt, podařilo se jim to například sérií sloupků Soulseeking, kde publicisté řeší otázky spojené s poslechem hudby v digitálním věku, speciálně nadkonzumaci způsobenou dostupností hudby na internetu. Za zmínku stojí i rubrika On The Second Listen, kde se vrací k už jednou recenzovaným albům, nebo Playing The God, ve které autoři "vylepšují" slavné desky minulosti s pomocí b-stran singlů nebo alternativních verzí. (Karel Veselý)

WEBY HUDEBNÍCH ČASOPISŮ

Rolling Stone logo N
© Archiv
Už v úvodu článku jsme napsali, že doba, kdy hudební časopisy hrály v informování o hudbě hlavní roli, je dávno pryč. Dnešní magazíny, což platí zejména pro britská periodika, nemají takový vliv jako slavné magazíny minulosti typu Melodic Maker. Dle mnohých fungují pouze jako tendenční PR katalogy nových hvězd, které zapadnou stejně rychle jako vystřelily nahoru. Pravda je taková, že časopisy se zařadily do hudebního showbusinessu se vším všudy a podle toho se také chovají, často na úkor většího kritického odstupu. Neustále však funguje řada tištěných periodik s velkým vlivem a s uznávanými publicisty v redakci. V USA jde zejména o měsíčník Rolling Stone (v ČR krátkou dobu vycházela jeho obdoba), v Británii pak mimo již probraného NME také Q Magazine, Uncut, Blender, Mojo nebo třeba Kerrang!.

TROŠKU JINÉ WEBY

Poslední kapitola průvodce není věnována klasickým webům, ale spíše serverům, které mezi hudební veřejností získávají stále větší vliv...

MySpace.com

MySpace logo N
© Archiv
MySpace.com je forma kontaktního média. Profil s údaji o sobě samém si zde může založit úplně každý a pomocí získávání "friends" se můžete seznamovat s lidmi s podobným kulturním vkusem. Snad každá dnešní kapela zde má na svůj profil, na něm se krom veškerých důležitých informacích o kapele (label, kde skupina vydává, složení bandy, data koncertů, inspirační vlivy, spřízněné kapely) dají stáhnout i ukázky z tvorby. Profil bývá často aktualizován a vedle aktualit z dění kolem kapely tam občas členové píší vlastní blog, na němž sdělují své postřehy. Pro fanoušky to bývá hodně zajímavé čtení a jedna z mála možností, jak získat neformální informace ze života svých oblíbenců.

Last.fm

Last.fm logo N
© Archiv
Last.fm je oblíbená služba hudebních fanoušků, kteří preferují poslouchání muziky ze svého počítače. Pomocí pluginu AudioScrobbler, který si nainstalujete do PC, se na vaší stránce vytváří žebříčky nejposlouchanějších skladeb a interpretů. Po kliknutí na určitého interpreta, o něm dostanete základní informace a také se vám zobrazí žebříček jeho nejpřehrávanějších skladeb. Last.fm funguje podobně jako MySpace také coby kontaktní služba, podle vašeho hudebního vkusu vám server každý týden vybírá neighbours s podobnými kapelami protáčenými v přehrávači. Těm můžete napsat zprávu a nové přátelství může být na světě. Nevýhoda Last.fm je bezesporu v tom, že trochu připomíná George Orwella, vždyť každý může sledovat, jakou hudbu kdy a jak posloucháte. Z počítačových přehrávačů podporuje Last.fm iTunes, Winamp nebo speciální Last.fm Player.

YouTube

Youtube logo N
© Archiv
YouTube.com využívají ti, které zajímají zejména videonahrávky. Server sdružuje videosekvence oficiálního i bootlegového a raritního charakteru, po vytvoření účtu má každý možnost do databáze přidávat vlastní klipy. Server při přijetí do databáze nijak nerozlišuje kvalitu příspěvku, takže se člověk dostane do styku se záznamy výborné kvality a také naprosto nepoužitelné. Lze dohledat klipy nejen z hudebního prostředí, ale také ze sportu, politiky, filmu nebo erotického průmyslu. Skrze tento web se třeba ve světě proslavil Miroslav Macek svou fackou Davidu Rathovi. YouTube stále častěji využívají samotné kapely tím, že do archivu nahrávají klipy a na MySpace či na oficiálním webu na ně odkazují. Na závěr jen dodejme, že YouTube.com se nedávno stal součástí rodiny Google, jehož majitelé za něj zaplatili několik miliard dolarů.

NÁZORY
  • Visions (sigurka, 27.02.2007 10:03) Reagovat

    Este by som pridala stranku nemeckeho casopisu Visions.de

  • dík (f., 27.02.2007 10:33) Reagovat

    každopádně moc hezký shrnutí

  • wiki (plnmn, 27.02.2007 11:50) Reagovat

    dobry napad na clanek. ale podle meho nazoru nejzasadnejsi soucasny zdroj hudebnich informaci (ackoliv jej samozrejme z podstaty neni mozne povazovat za hudebni webizne) je anglicka wikipedia. ne vsechny informace tady jsou vzdy presne, ale co do objemu biografii, diskografii atd. ji uz davno nemuze konkurovat ani allmusic. pokud bude tohle tema pokracovat, doporucoval bych zamerit se i na weby jako neumagazine, this is fake DIY a podobne.

  • na pár jste zapomněli (haha, 27.02.2007 15:08) Reagovat

    a to celkem zásadních. co se encyklopedických faktů týče, ale taky některých čerstvých info tak rozhodně wikipedia.com nemá konkurenci. a pro informace o tvrdších žánrech zcela bezkonkurenční blabbermouth.net - stránka vydavatelství Roadrunner Records.

  • pro ty narocnejsi: (pp, 02.03.2007 14:46) Reagovat

    napr.
    www.textura.org/
    www.boomkat.com/
    www.igloomag.com/

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Mika nahrál své první francouzsky zpívané album (28.10.2023 15:23)
- Letošní Eurovizi bude moderovat i zpěvák Mika (04.02.2022 14:24)
- Lily Allen chce potěšení pro všechny. Vydala vlastní řadu vibrátorů (26.10.2020 17:38)
- Mika v sobotu uspořádá speciální livestream, výtěžek půjde výbuchem postiženému Bejrútu (18.09.2020 14:41)
- Lily Allen se provdala za hvězdu "Stranger Things" Davida Harboura (10.09.2020 09:21)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2019 podle musicserveru (30-21) (29.01.2020 08:00)
- Recenze: Mika se možná jmenuje Michael Holbrook, ale pořád je to Mika (09.11.2019 11:00)
- Nové desky 41/2019 - od Nicka Cavea přes Miku po Chinaski (08.10.2019 20:07)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park AC/DC 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu