shop.musicserver.cz

Jukebox 15/2005

Vydáno: 16.11.2005 05:00 v sekci Audio - Karel Veselý | foto: facebook interpreta
Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od Josého Gonzalese, Four Tetu, Roberta Posta, Lady Soverign a Basement Jaxx, Elbow a Test Icicles.

José Gonzales - Heartbeats (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Jose González - Veneer
K písním známým z reklam asi máme všichni trochu rozporuplný postoj. Když vám je televize či rádia nutí každou půlhodinu, za chvíli začnete nenávidět i sebelepší písničku. Na televizi se sice moc nedívám, ale tuhle skladbu jsem zaznamenal (létající míčky v San Francisu). Než jsem vůbec mohl začít pátrat, co je to zač, kolegové z Newmusic už hlásili, že je to José González a skladba "Heartbeats" z alba alba "Veneer". Po prolezení jeho webu jsem zjistil, že skladba původně patří do repertoáru newyorských The Knife (jejich vokalistika zpívá na posledním singlu Röyksopp), načež jsem vyskočil metr vysoko, protože jsem věděl, že ji odněkud znám. Jejich debut "Deep Cuts" je utajená perla a "Heartbeats" v originále vzývali někteří publicisté jako nejlepší singl loňského roku. Electrohouseová pecka se ovšem pod rukama Josého Gonzalese mění v křehkou akustickou baladu, které dodá ještě jeden rozměr jeho éterický hlas. Švéd narozený argentinským rodičům prostě kráčí ve stopách takových Kings Of Convenience nebo Elliotta Smithe. Moc povedená věc, kterou snad nezkazí ani to věčné omílání v médiích.
Four Tet ft. Percee P - A Joy (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Four Tet - A Joy
Poslední album click'n'hopového producenta Four Teta "Everything Ecstatic" je freejazzové nebe, kde elektrický Miles Davis jamuje s Kraftwerk. "A Joy" se zabijáckou basovou linkou a ráznou rytmikou celé té hudební extázi vládne. Pro singlové potřeby byla zkrácena ze sedmi minut na dvě a půl a navíc si v ní ještě zahostoval rapper Percee P (podle stránky Stones Throw "nejdůležitější rapper, který čeká na uznání"). Měl asi chudák problém vtlačit se mezi všechny ty činely a kopáky, kde pro něj zbylo jen minimum místa, ale dokázal se s tím vypořádat se ctí. Nebudu vás tady přesvědčovat, že někdo jako Four Tet je velký hudebník, kterému by se měly všechny umělé hvězdy klanět až k podlaze, ale budu si to i nadále myslet.
Elbow - Leaders Of The Free World (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Elbow - Leaders Of The Free World
Dost jsem čekal, kam se Elbow hudebně vydají po "Cast Of Thousands". Říkal jsem si, že jedna cesta by byla ta, kterou se vydali Radiohead po "Bends", druhá, kterou se dali Coldplay po "A Rush...". Nějak mě tehdy nenapadlo, že může být i nějaká úplně jiná cesta - cesta typu Elbow. Jejich třetí album "Leaders Of The Free World" je překvapivě dobré, jako druhý singl z něho vypouští stejnojmenný singl. Skladba má sice tuctový politický podtext (prý útok na americké neokonzervativce), ale hymnický refrén postavený na hutných kytarách se zařezává hluboko. Nuž, takhle nějak zněli U2 před patnácti lety, než se to všechno pokazilo. Doufejme, že Elbow vytrvají.
Lady Soverign ft. Basement Jaxx - Hoodie (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Lady Sovereign - Hoodie
Muzikanti se rádi angažují. Někdo zachraňuje deštné pralesy, někdo hladové děti v Africe, někdo má podstatně humanističtější cíle - anglická rapperka číslo jedna Lady Sovereign se zapojila do záchrany kapucí. Ano, čtete správně. Samozvaná trpasličí rapperka prohlašuje, že kapuce jsou na vymření, protože jejich nošení je považováno za společensky škodlivé. "Noste kapuce s hrdostí, jako já," prohlašuje v tiskovém prohlášení připojeném k petici, která bojuje proti snahám zakázat jejich nošení v klubech. Pro náš Jukebox je ale podstatnější skladba "Hoodie" (překvapivě - kapuce), v singlové verzi clash mezi Lady Sov a Basement Jaxx. Jaxx kdysi změřili síly i s jejím kolegou z grimeové komunity Dizzeem Rascalem (bylo to na "Lucky Star") a vyhráli. Stejně tak "Hoodie" je na míle vzdálený špinavému soundu z východního Londýna, zato má blízko k tradičními rozveselenému jaxxovskému zvuku neo-house. Je zvláštní, když ji Jaxx nutí do zpívání, refrén je pak takový nuceně rozverný. Jestli Lady Sovereign konečně dotočí po sérii výborných singlů svoji první dlouhohrající desku (aktuálně debutuje s americkým EP "Vertically Challenged"), měla by na ni zařadit spíše svoji původní grimeovou verzi.
Robert Post - There's One Thing (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Robert Post - There's One Thing
Robert Post je jedním z nejzajímavějších zpěváků z aktuální vlny popových písničkářů, která už k úspěchu vynesla třeba Jamese Blunta nebo Daniela Powtera. Post pochází z malé norské vesničky, ale svým eponymním debutem si vydobyl jméno třeba i na britských ostrovech. Pilotní singl "Got None" byl vybaven nádherným videoklipem plným počítačových animací, novinka "There's One Thing" pak ve svém obrazovém zpracování čerpá z hospodského karaoke a zamilovaného příběhu, ovšem pozor na konec, kdy se ke slovu opět dostanou počítačové triky, které vykouzlí nečekanou pointu. A po hudební stránce? Moc příjemná popová písnička :). (Honza Balušek)
Test Icicles - Circle.Square.Triangle (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Test Icicles - Circle.Square.Triangle
Víte, čeho jsem se kdy nejvíc obával? Že úplně zmizí rozdíl mezi popovými kapelami, které tlačí nahoru jejich firmy, a tvrdě pracující indie scénou. U McFly nebo Busted to bylo ještě jednoznačné, stačilo si zvětšit fotku a podívat se pořádně na jejich rifle, kde se dalo snadno zjistit, že lem na roztrhlých riflích má na sobě logo nějaké designerské firmy. Co ale nový objev britské indie scény Test Icicles? Nahoru je tlačí firma Domino, která je povzbuzená úspěchem Franz Ferdinand nebo docela nedávno Arctic Monkeys a ti samozřejmě už vědí, jak se dělají hvězdy. Mají dost ujetou image fanoušků black metalu, kteří milují jahodovou zmrzlinu, a venku desku "For Screening Purposes Only", která sbírá velmi pochvalné recenze. Jejich druhý singl "Circles.Square.Triange" je rozverné ska s punkovým šklebem, v podstatě ale zároveň neškodný popový produkt.

  • CD Veneer (Dany, 07.12.2005 14:24) Reagovat

    Moc mne zaujalo CD Veneer - Jose Gonzales. Da se vubec koupit v Cechach? Prosurfovala jsem net a prislo mi, ze nejblize se da objednat v Nemecku.

  • TEST ICICLES ----------- forever (hEllS1n3, 12.02.2006 10:49) Reagovat

    TEST ICICLES jsou proste uzasni t jejich tanecni rytmika s ,,ujetym" post-punkem (indie) je proste svezi a uzasna....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Katy Perry - 143 4/10
Recenze: Katy Perry na novince "143" trčí mezi dvěma světy, které jsou plné tematických rozporů a hudebních zklamání Královna rádiových hitů, vůdkyně minulé dekády, lodivodka mainstreamového proudu - to vše Katy Perry byla. Po pauze, kdy se věnovala mateřství a plnila všechny porotcovské závazky v americké "Superstar", se vrací na scénu. Zdá se... čtěte zde
Vydáno: 28.09.2024 08:30 v sekci Recenze
Miro Žbirka - Naivná 8/10
Video: Klip "Naivná" od Mekyho Žbirky propojuje tragédii na FF UK s velkou nadějí Tři roky po smrti Mekyho Žbirky stále vycházejí nové videoklipy, které vznikají jako obrazový doprovod písní z desky "Posledné veci". Nyní přišla na řadu skladba "Naivná", která byla úplně první, kterou dal obrýlený zpěvák na... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 18:30 v sekci Audio / Video | Video
Linkin Park - Heavy Is The Crown 8/10
Video: První singl nebyl náhoda. "Heavy Is The Crown" potvrzuje silnou formu restartovaných Linkin Park Nová podoba Linkin Park, kteří do svého čela postavili Emily Armstrong, notně rozvířila internetové vody a rozdělila fanoušky. Někteří odmítají přijmout náhradu za nenahraditelného Chestera Benningtona, jiní se zase vášně... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
Naživo: Cirque Du Soleil v programu "Corteo" nabízí osvědčenou klasiku a několik silných momentů Mezinárodně uznávaná společnost Cirque Du Soleil neboli Sluneční cirkus funguje už od roku 1984 a k dnešnímu dni světu představila na třiapadesát různých vystoupení. "Corteo" patří k nejstarším z nich, pódia dobývá od roku... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 09:00 v sekci Naživo
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Audio: Four Tet zremixoval song "Easy Lover" od Ellie Goulding, jeho verze se nese v duchu devadesátek (22.08.2022 13:31)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Video: Elbow si k natočení klipu "The Seldom Seen Kid" pronajali celé divadlo (04.10.2021 08:12)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)
- Nové desky 42/2019 - od Mňágy a Žďorp přes Elbow po R+ (16.10.2019 06:47)
- Nové desky 49-52/2017 - od Eminema přes Walkera Hayese po Hvězdné války (18.12.2017 07:07)
- Recenze: Elbow na "Little Fictions" věří v lásku, stále však přešlapují na místě (07.03.2017 14:00)
- Nové desky 5/2017 (08.02.2017 08:53)
- Nové desky pro 44. týden (01.11.2015 23:30)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Prince The Prodigy Justin Bieber Linkin Park Lucie Vondráčková Taylor Swift Madonna Dua Lipa Queen David Gilmour Coldplay Oasis Billie Eilish Ed Sheeran Abba Biffy Clyro Viktor Sheen The Beatles BTS
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe