Jukebox 15/2005

16.11.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od Josého Gonzalese, Four Tetu, Roberta Posta, Lady Soverign a Basement Jaxx, Elbow a Test Icicles.

José Gonzales - Heartbeats (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Jose González - Veneer
K písním známým z reklam asi máme všichni trochu rozporuplný postoj. Když vám je televize či rádia nutí každou půlhodinu, za chvíli začnete nenávidět i sebelepší písničku. Na televizi se sice moc nedívám, ale tuhle skladbu jsem zaznamenal (létající míčky v San Francisu). Než jsem vůbec mohl začít pátrat, co je to zač, kolegové z Newmusic už hlásili, že je to José González a skladba "Heartbeats" z alba alba "Veneer". Po prolezení jeho webu jsem zjistil, že skladba původně patří do repertoáru newyorských The Knife (jejich vokalistika zpívá na posledním singlu Röyksopp), načež jsem vyskočil metr vysoko, protože jsem věděl, že ji odněkud znám. Jejich debut "Deep Cuts" je utajená perla a "Heartbeats" v originále vzývali někteří publicisté jako nejlepší singl loňského roku. Electrohouseová pecka se ovšem pod rukama Josého Gonzalese mění v křehkou akustickou baladu, které dodá ještě jeden rozměr jeho éterický hlas. Švéd narozený argentinským rodičům prostě kráčí ve stopách takových Kings Of Convenience nebo Elliotta Smithe. Moc povedená věc, kterou snad nezkazí ani to věčné omílání v médiích.
Four Tet ft. Percee P - A Joy (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Four Tet - A Joy
Poslední album click'n'hopového producenta Four Teta "Everything Ecstatic" je freejazzové nebe, kde elektrický Miles Davis jamuje s Kraftwerk. "A Joy" se zabijáckou basovou linkou a ráznou rytmikou celé té hudební extázi vládne. Pro singlové potřeby byla zkrácena ze sedmi minut na dvě a půl a navíc si v ní ještě zahostoval rapper Percee P (podle stránky Stones Throw "nejdůležitější rapper, který čeká na uznání"). Měl asi chudák problém vtlačit se mezi všechny ty činely a kopáky, kde pro něj zbylo jen minimum místa, ale dokázal se s tím vypořádat se ctí. Nebudu vás tady přesvědčovat, že někdo jako Four Tet je velký hudebník, kterému by se měly všechny umělé hvězdy klanět až k podlaze, ale budu si to i nadále myslet.
Elbow - Leaders Of The Free World (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Elbow - Leaders Of The Free World
Dost jsem čekal, kam se Elbow hudebně vydají po "Cast Of Thousands". Říkal jsem si, že jedna cesta by byla ta, kterou se vydali Radiohead po "Bends", druhá, kterou se dali Coldplay po "A Rush...". Nějak mě tehdy nenapadlo, že může být i nějaká úplně jiná cesta - cesta typu Elbow. Jejich třetí album "Leaders Of The Free World" je překvapivě dobré, jako druhý singl z něho vypouští stejnojmenný singl. Skladba má sice tuctový politický podtext (prý útok na americké neokonzervativce), ale hymnický refrén postavený na hutných kytarách se zařezává hluboko. Nuž, takhle nějak zněli U2 před patnácti lety, než se to všechno pokazilo. Doufejme, že Elbow vytrvají.
Lady Soverign ft. Basement Jaxx - Hoodie (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Lady Sovereign - Hoodie
Muzikanti se rádi angažují. Někdo zachraňuje deštné pralesy, někdo hladové děti v Africe, někdo má podstatně humanističtější cíle - anglická rapperka číslo jedna Lady Sovereign se zapojila do záchrany kapucí. Ano, čtete správně. Samozvaná trpasličí rapperka prohlašuje, že kapuce jsou na vymření, protože jejich nošení je považováno za společensky škodlivé. "Noste kapuce s hrdostí, jako já," prohlašuje v tiskovém prohlášení připojeném k petici, která bojuje proti snahám zakázat jejich nošení v klubech. Pro náš Jukebox je ale podstatnější skladba "Hoodie" (překvapivě - kapuce), v singlové verzi clash mezi Lady Sov a Basement Jaxx. Jaxx kdysi změřili síly i s jejím kolegou z grimeové komunity Dizzeem Rascalem (bylo to na "Lucky Star") a vyhráli. Stejně tak "Hoodie" je na míle vzdálený špinavému soundu z východního Londýna, zato má blízko k tradičními rozveselenému jaxxovskému zvuku neo-house. Je zvláštní, když ji Jaxx nutí do zpívání, refrén je pak takový nuceně rozverný. Jestli Lady Sovereign konečně dotočí po sérii výborných singlů svoji první dlouhohrající desku (aktuálně debutuje s americkým EP "Vertically Challenged"), měla by na ni zařadit spíše svoji původní grimeovou verzi.
Robert Post - There's One Thing (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Robert Post - There's One Thing
Robert Post je jedním z nejzajímavějších zpěváků z aktuální vlny popových písničkářů, která už k úspěchu vynesla třeba Jamese Blunta nebo Daniela Powtera. Post pochází z malé norské vesničky, ale svým eponymním debutem si vydobyl jméno třeba i na britských ostrovech. Pilotní singl "Got None" byl vybaven nádherným videoklipem plným počítačových animací, novinka "There's One Thing" pak ve svém obrazovém zpracování čerpá z hospodského karaoke a zamilovaného příběhu, ovšem pozor na konec, kdy se ke slovu opět dostanou počítačové triky, které vykouzlí nečekanou pointu. A po hudební stránce? Moc příjemná popová písnička :). (Honza Balušek)
Test Icicles - Circle.Square.Triangle (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Test Icicles - Circle.Square.Triangle
Víte, čeho jsem se kdy nejvíc obával? Že úplně zmizí rozdíl mezi popovými kapelami, které tlačí nahoru jejich firmy, a tvrdě pracující indie scénou. U McFly nebo Busted to bylo ještě jednoznačné, stačilo si zvětšit fotku a podívat se pořádně na jejich rifle, kde se dalo snadno zjistit, že lem na roztrhlých riflích má na sobě logo nějaké designerské firmy. Co ale nový objev britské indie scény Test Icicles? Nahoru je tlačí firma Domino, která je povzbuzená úspěchem Franz Ferdinand nebo docela nedávno Arctic Monkeys a ti samozřejmě už vědí, jak se dělají hvězdy. Mají dost ujetou image fanoušků black metalu, kteří milují jahodovou zmrzlinu, a venku desku "For Screening Purposes Only", která sbírá velmi pochvalné recenze. Jejich druhý singl "Circles.Square.Triange" je rozverné ska s punkovým šklebem, v podstatě ale zároveň neškodný popový produkt.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY